» »

Red Hatov GFS izdan pod GPL

Red Hatov GFS izdan pod GPL

Slashdot - Na internetu se je pojavila novica, da je Red Hat svoj Global File System datotečni sistem za uporabo v clusterjih s pripadajočimi dodatki izdal pod odprtokodno licenco GPL, s čimer verjetno poskušajo doseči vključitev v naslednje jedro Linuxa. Izvorno kodo s popravki za jedro 2.6 si lahko ogledate tu, tu pa je še uradna stran.

9 komentarjev

mazy ::

da je Red Hat izdal svoj Global File System datotečni sistem za uporabo v clusterjih s pripadajočimi dodatki izdal pod odprtokodno licenco GPL,
a ni tle en izdal preveč?

Matri[X] ::

Koliko je pa hitrejsi od ext3, raiserfs, xfs?

Jebiveter ::

Verjetno fora ni v hitrosti ampak je glavni catch v tem, da omogoca porazdelitev datotecnega sistema prek vec racunalnikov v clusterju. Torej nekasen "RAID prek mreze" - ali se motim?
Certainty of death. Small chance of success. What are we waiting for?

CCfly ::

Koliko je pa hitrejsi od ext3, raiserfs, xfs?

Ne veš zakaj, ampak v tako dobro voljo si me spravil s to izjavo.

GFS omogoča da datotečne sisteme na vseh sistemih v clusterju obravnavaš kot lokalnega. V bistvu RAID celotnega clusterja, če malo poenostavimo.

svencbir ::

Za vse tiste ki jim ni čisto jasno kaj je Global File System je tale povezava. Vsi tisti, ki pa veste za kaj se gre si pa poglejte še ta PDF Klik!

Brane2 ::

Mah. RH je kupu pred časom Sistino. Ta pa je izdala slavni LVM, ki je pod GPL IIRC ali podobno licenco, prodajala pa je tudi GFS ali kakorkoli se je že takrat imenoval.

LVM podpira logične particije in omogoča da si jih lahko sestaviš iz večjega števila diskov, virtualno zamrznitev sistema in backup vsega na njem, kot je bilo v določenem trenutku, enostavno napihovanje particij z novimi fizičnimi diski itd.

V glavnem, LVM je videti na ppapirju kot megacool zadeva, ko ga probaš pa vidiš, da je stvar bolj minsko polje in namenjena res die-hard Unix adminom. Od tebe se recimo pričakuje (če hočeš imeti root na LVMUu) da boš raočno ustvaril boot_ram_disk, vanj zmetal celoten boot sistem, v njem zagnal LVM in nato zbootal preostanek sistema! Vse detajle okrog tega naj bi administrator kao itak vedel. Yeah !

Saj pri verziji 1.x si imel skript za to, čeprav je bil odvisen od distribucije in mnogokrat ni delal, pri verziji 2.x pa tudi tega ni blo...

V glavnem, LVM naj bi ponujal pod določenimi (zelo omejenimi) pogoji dostop večih strojev na isto logično particijo, pod pogojem da imate hardver za to. Recimo tak SCSI, da je na njem hkrati nekaj diskov in nekaj hostov- no minimalno en disk in dva hosta.
Vendar je tu potrebna izredna previdnost in na tako particijo ima lahko v nekem trenutku IIRC pod LVM/LVM2 write dostop samo en host.

Tale GFS je bil mišljen kot korak naprej, ko imaš na prikladnem vodilu (SCSI v taki ali drugačni obliki, mogoče celo Ethernet ali kaj tretjega) X strojev in Y diskov (ali recimo hardverskih polj) in vsi stroji lahko transparentno dostopajo vsem diskom.

Stvar torej (LVM/LVM2/GFS) torej ni filesystem, ampak bolj temelj, na katerem potem postaviš filesystem.

Ko denimo z fdiskom parceliraš disk in določaš tipe particij, lahkoi v tabeli najdeš poleg vsem dobro znanih tipov 7 (NTFS), 82 (swap),83(Linux) in 8e (md- softverska RAID polja) tudi LVM/LVM2 in mislim da tudi GFS. Gre torej za stvar na ravni particije...

Matri[X] ::

Vem, da je to za cluster misljeno, vendar me zanima primerjava hitrosti na enem racunalniku.

Matri[X] ::

Sepravi da je to podobno iSCSI?

Brane2 ::

Hja, folk na njihovi user lilsti poroča o nekaj do nekajdeset procentno manjši hitorsti glede n aklasično particijo na istem hardveru.

Nekaj procentov, če vse špila tako kot je treba in nekaj dest % če te kernel 2.6.x zajebava v določeni kombinaciji...

Spomnim se, da so ble neke frke z elevatorji in tem, da kernel LVM driverr spreminja zaporedje iskanih sektorjev, tako da spremeni zaporedje linearnih read v cik-cak kombinacijo in podobne fore.

Upam, da so to porihtali. Pravzaprav zaradi tega čakam kernel 2.6.7. V njem so poštimane stavri z driverjem za gigabitni REaltek, poštimane so stvari okrog LVM2 in okrog VFSa tako da naj bi mi diski končno zadihali v polni hitorsti.

Lepa stran LVMa je tudi, da ne rabiš posebej softverskega raida (no, če si razmišljal o raid 1 ali čem podobnem) saj lahko določiš da enalogična paorticija pokriva N diskov v paraleli in velikost stripea- torej enote, ki j pokriva en disk...

Za GFS ne vem točno , se mi zdi pa samoumevno, da prinaša določene hitrostne penale glede na pristop na navadno particijo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oracle Unbreakable Linux (in morebitne posledice)

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
123781 (3106) 3p
»

Izšla Fedora 4

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
203615 (2899) cryptozaver
»

Fedora Core 3

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92498 (2498) MrStein
»

p233 16ram 2gb dsl Operacijski Sistem ?

Oddelek: Operacijski sistemi
131193 (931) harvey
»

Red Hatov GFS izdan pod GPL

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
93217 (3217) Matri[X]

Več podobnih tem