» »

Informacije o AMD-jevih štirijedrnikih

Informacije o AMD-jevih štirijedrnikih

Extremetech - AMD je predstavil nekaj lastnosti prihajajočega štirijedrnega Opterona. V 65 nanometrskem procesu izdelan štirijedrnik, ki nosi kodno ime Barcelona bo luč sveta zagledal sredi prihodnjega leta in bo kompatibilen s Socket F podnožjem. Vsako izmed štirih jeder bo imelo po 512 kB drugonivojskega prepomnilnika, poleg tega pa bodo vsa štiri jedra imela na voljo 2 MB skupnega tretjenivosjega predpomnilnika, vendar se lahko velikost slednjega spreminja glede na model procesorja. Poraba procesorja naj bi znašala 95 wattov.

Več informacij o AMD-jevih štirijedrnih Opteronih dobite na Extremtech-u.

45 komentarjev

Brane2 ::

Ne glede na ves pomp bo v bistvu tu AMD naredil praktično enak upgrade, kot ga je Intel pri Core na Core 2.

Če za trenutek ne upoštevamo novih HT in bolj univerzalnega memory controllerja na socket F...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, pa AMD forum stalno nabija, da bo stvar za razliko od Intla mela L3, kar je kao "fuull boljš" on Intlovega shared L2.
Jes' penis.

Boljše bi blo, če bi Intel na novem L2 obdržal enako asociativnost. Če pa jim rata naredit namesto 16-way associative L2 recimo 32-stranskega, potem so zmagal. It all depends. Pa kao AMD ma full manjšo porabo. Valjda lahko špara, če ma full majhen L2.

Saj ne mislim nič slabega o K8, intenzivno na k*ac mi pa gre, ker se toolk precenjujejo. AMD pa pol svetlobnega leta nič drugega. O problemih s K8 ( ki jih ni manjkalo) pa niti besede na njihovem forumu.

Pa nateg s HT recimo. Full ga kažejo ko neko težko revolucijo in temu ustrezno zaračunavajo "tehniko".

V bistvu pa navadni smrtniki nimajo od njega natanko NIČ ( 1P in 2P stroji). Prednosti so lahko na 4-way in čez, pa še tam samo z ustreznim softverjem.

Postam vprašanje u NUMA in vprašam za tovarniški dokument- kako priporočilo o tem, kako optimalno deliti procese na NUMA stroju, pa dobim kot "resen" odgovor PR crap- wmv risanko o tem, kako si CPUji po HTjih podajajo podatke in zakaj je to tako orgazmično dobro. :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Jaka83 ::

Sej te noben ne sili da kupiš AMD, Intel je še vedno na razpolago, izbira je pa popolnoma tvoja.

d0rK ::

In zakaj bi ga kdorkol kupu ce bo sranje?


Vse kar je povedu so dejstva. Pa ce ti je to usec alpa ne.

Brane2 ::

Ne gre za to. Niti za to, da bi bil K8L slab stroj. Nasprotno, všeč mi je. Nič nimam niti proti K8 v stari obliki.

MI gre pa na ku*ac ta AMD jev intenziven PR. Dobili so enkrat eno večjo bitko in obnašajo se, kot da je cel svet njihov.

Pa ni. Je velika razlika med tem, če imaš en ali dva posrečena meta in tem,d a si main player vsepovsod.

Intel je bil vedno v vrhu, tudi če ni bil prvi in če si rabil recimo pošteno,s tabilno kombinacijo proca in plate, so imeli vedno dobro rešitev. Mogoče ne v v vsakem trenutku najboljšo, vendar vedno v vrhu.

Od AMDja pa zadnje čase slišim take, da glava boli. Ni čisto VSE v HTju, CPI-jih, porabljenih Wattih itd. Marsikaj je v zanesljivosti in nivoja obnašanja, ki si ga privoščiš.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jaka83 ::

d0rK: A si sploh dobro prebral kaj sem napisal? Se popolnoma strinjam z Branetom, sam v tem primeru imaš pač izbiro in te noben ne sili v nekaj. Pač povedal je svoje mnenje in jaz sem ga malo dopolnil. Mislm pa da je folk tolk pameten da lahko razsodi kaj je boljše v času nakupa novih komponent. Tudi jaz, če bi trenutno kupoval nov sistem, bi kupil Intela, v kišti imam pa Venice in Venus (na čase swapam).

Brane2 ::

Don't mind me. :8)

So se mi precej (blago rečeno) zamerli. Tako Tyan kot AMD. Potem pa še neki ce*ci pametujejo na AMDjevem uradnem forumu, ki bi ja moral biti slika firme, kjer ti dabest tipi dajejo odgovore, ne pa da imaš tam ene par dobronamernih volonterjev in kar nekaj bleferjev, ki kar nekaj nabijajo napamet naučeno.

Skozi zadnja tri leta sem se najedu AMDjeve kakovosti in Tyanovega supporta in lahko ti rečem, da ni vse super.

Daleč od tega. Dostikrat prijavijo take, da sem šel gledat v garancijo, če tega ne dela Crvena Zastava. :\

Za širokopotrošne zadeve (AMD64, X2 itd) ne vem. Najbrž delajo, drugače se ne bi tako prodajale, vendar tu Tyan pač nima nekega imena...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

My point: who cares, če je trenutno par % hitrejši Core ali K8.
Normalno je, da ne moreš biti vedno prvi.

Kar me moti, je visok razkorak pri AMDju med sanjami in dejanjskim stanjem in prioriteta sanj pred realnostjo.

Ta pa je, vsaj pri meni: CPUja ne kupiš samega zase, da si ga pripneš na pulover ali si narediš obesek za ključe. Poleg njega rabiš še kakovostne druge komponente (hint: chipset, MoBo, driverje....) in resen odnos proizvajalca, da rezultatu res lahko zaupaš... AMDjev pogled ne seže preko konice pinov čipa...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Hm?
Z opteroni in tyanovimi platami do zdaj nisem imel večjih težav.
Največ kar je bilo, da so mi dali prestar firmware (bios) in ni spoznalo čisto tanove generacije procesorjev. Potem sem moral kupiti starejšo, da sem nadgradil bios in potem je bilo bp.

Stabilnost in hitrost sta kar neverjeno na nivoju.

Brane2 ::

Kaj pa to maš ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Čakaj malo. Kupit si moral starejši proc,d a si lahko updateal flash ? To je zate u redu ? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Nazadnje sem imel tyan s2895 in 2x opteron 285. Prej sem imel tudi nekaj drugih plat in opteronov (248 in 252).

kekz ::

"Čakaj malo. Kupit si moral starejši proc,d a si lahko updateal flash ? To je zate u redu ?"

Se nisem kaj dosti sekiral, saj kar dosti prodam teh mašin. Imam zato tudi vedno nekaj zaloge za rezervo.

Brane2 ::

Te stroje prodajaš ? V kosu ali po komponentah ?

KOlk daš/hočeš za 285 ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Enivej, glavnina mojih problemov se nanaša na S2885, čeprav imam tudi S2895, ki je imel tudi svoj delež cvetk.

Recimo closed source nvidia driver za mrežno za Linux.
Ta je do tam nekje verzije kernela 2.6.14 v ene 50% slučajev zrušil mašino med bootom. Če ji je boot ratal, ptem je kar nekako delala, ne posebej dobro, ampak je delala.

Trajalo je kar nekaj časa, preden so usposobili open source "forcedeth" driver, sicer namenjen za 100Mbit mrežno v nForce3 čipovju, da je delal na tej plati. V vmesnem času sem moral skočit do JAEta po par extra mrežnih... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

še en haklc S2895-tke: druga mrežna na plati mi je nehala delat pod Linuxom natanko v trenutku, ko sem preflashal BIOS na zadno verzijo. Od takrat mi svar ne prijavi niti Ethernet IDja druge mrežne.

Tudi reset CMOSa in reflash stare verzije ne pomaga...
On the journey of life, I chose the psycho path.

kekz ::

Čudno. S2885 in S2882 sem jih tudi veliko porabil v glavnem brez težav. Tudi modul od nvidie mi je delal v redu, zdaj sicer tudi uporabljam forcedeth. Z mrežami nisem imel nobenih težav.

Imam pa zdaj že nekaj časa težave z dual giga mrežnimi karticami od syskonnekta z novim marvelovim čipom. sk98lin modul je povsem zanič, sys2 pa počasi postaja uporaben. Imel je tudi dosti težav z dual porti in z jumbo frame-i.

Spomnim se, da sem pri eni od tyanovih plat na zahtevo stranke moral dati gor SLES8 (2.4 kernel), pa sem imel težavo s sata raidi (silicon image). Na njihovi strani namreč dobiš samo binarne, jaz pa nisem imel točno iste verzije kernela.

Lahko bi sicer uporabil sata_sil, ampak potem nimam raid-a, z dmraid-om imam pa slabe izkušnje in bi moral uporabiti md (čisto softverski raid).
Zato sem binarno z editorjem spečal modul od silicon image, da je pasal na moj kernel. Seveda sem potem detaljno testiral zadevo, predno je šla iz hiše in vem da dosega stabilnost več kot 100 dni uptime kot database server za 150 uporabnikov.

To bi sicer tudi lahko štel kot "nevšečnost".

Brane2 ::

Daj na S2885 recimo kako tanovo AGP kartico in probaj DirectX... >:D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Ali pa probaj na malce starejšo S2885 dati nek novejši S940.

Ta fora je tud kul.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Ja, ko smo že na liniji:

Če imaš še kako staro verzijo S2885 ( PCB ver 03x0a, piše ob med Flash čipom in robom plate), bi ti bil hvaležen, če lahko probaš, če ti kaka od 285tk dela na njej. Tyan pravi, da nič razen zadnjega PCB revisiona ne podpira NIČ, razen plain old 240. Poglej predvsem, če se ti napajalnik na plati greje pod obremenitvijo.

Ravno to sem načel na "forums.amd.com" in stvar je prišla tako daleč, da se je oglasil nek njihov support.

Ta je izjavil, da on ni tako mislil, kot piše sedaj pri S2885 v tam neki zahrbtni tabeli ampak da delajo tudi drugi čipi, vendar iz starih mask ( torej ne "E" ampak "B", "Cx" itd). Aja, tabele niso popravili in ta še vedno navaja samo 240- torej je vse ostalo na njegovem "Tako mi boga"- brez pisne sledi...

Kakšna je točna razlika med staro in novo revizijo iz njega nisem uspel izvleči, zvedel pa sem, da je ena od razlik prešvoh napajalnik za CPU. AMD je spremenil power envelope Opterona iz 89W na 95W in Tyanki je zaradi tega zmanjkalo sape !!! 8-O :|

Je*emti tako "kakovost" ! Vsaka navijaška plata za 35kSIT zlahka prenese 130W breme ampak pri 120 kSIT, ki sem jih dal za ta c*ap se ni našlo $5 za malo rezerve v napajalcu, sploh ker so vedeli, da power envelope ni zabetoniran !!!
Tyan-man je nekaj tupil in sem šel gledat, kako je na stari verziji narejen napajalc. Hec je v tem, da je krmilni čip že v začetku omogočal 4-fazno izvedbo, sao je modri Tyan hotel prišparat eno tuljavo in dva FETa... :|

V glavnem, mislim, da to lahko dodam, ker je vse že na plati...


FOlk je sicer sprobal kojekakve dualcore tudi na stari verziji in pravijo da dela, samo sem hotel slišati to od nekoga, ki je bližje.

BTW: Če 285-tke nabavljaš kje zunaj, se priporočam, da "združiva moči" v eni od naslednjih pošiljk, če upadenjam ostale tehnične detajle. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Še ena cvetka: kadarkoli sem kontaktiral Tyan za katero od napak, se je delal blesav. Sledi problemov je zavohal stric Google. Ko sem nove dokaze odnesel na Tyan, sem dobil odgovor: "Vemo za to, a tako pač je..." :\ :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

KoKi ::

Brane2: Zelo zanimivo je spremljat tvoje komentarje na AMD, to pa zato, ker si v novici o T-2 ravno obratno govoril. :)
# hackable

Brane2 ::

To je blo preden sem poskušal namontirat 7800GS na S2885 in preden so me opozorili na "malenkost" okrog CPu združljivosti ter sem imel priložnost uživat v naravnost neverjetnih komentarjih Tyanovega supporta... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja, ti misliš na tisto o supportu in čakanju etc.

E, tu je pa "majhna in nepomembna" razlika: Jaz nisem vzel te robe, ker je bila najcenejša, ampak ker je bila prikazana kot daleč najboljša, najzanesljivejša, najnajnaj.

Za razliko od ostalih, ki so šli na T-2 SAMO zaradi vlečenja "zanimivih" materialov in niti ne sikajo preveč glasno, da se kdo ne bi spomnil pogledat, kaj to tako pomembnega pretakajo in ki pravzaprav nimajo alternative, jo jaz imam.

Intlu trenutno čisto nič ne manjka. Zame sploh ne bi bil problem to, da je AMD kajpavem 20% počasnejši v tem trenuku (recimo, v praksi vprašanje če sploh toliko za tisto, kar jaz uporabljam) ampak to da se je AMD obezobrazil in sedaj svojo opremo zelo dobro zaračunava, dostikrat pa ne dobavi zaračunano.

Dokler ni bilo konkurence, sem bil tiho. Opteron je bil daleč najbojša stvar, ki sem jo lahko takrat nabavil. Ampak sedaj pa konkurenca že kar lep čas je, AMD se pa še vedno dela prepameten. Sedaj pa se mi zdi povsem na mestu, če kje na njihovem siteu zinem kaj in "poravnam tehtnico".

Sploh ker se zaje*i a AMDjevi strani zadnje čase kar nabirajo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, tale biser sem pozabil. Kako mi je to ušlo ? :\

Zakaj sem nabavil sploh S940 sistem:

Hja, zato ker je bil to:

-edini pravi dual CPU sistem, primeren tako za server kot za Workstation.
- ker je omogočal delo z do 16GiB RAM-a
- ker imajo CPUji in RAMi vdelan ECC in znajo popravljat napake

Problem je bil le v tem da:

- prve serije Opteronov so imele kar nekaj bugov v tej logiki in če si jo enableal, so bili zelo nestabilni. Edini način je bil IZKLOP te logike. Poglejmo si to v počasnem posnetku: Eden glavnih razlogov za nabavo S940 je bil zanesljivost. To sem koneckoncev plačal z nekaj dražjim registered RAMom in extra ciklom pri dostopu. Sedaj pa zanesljivosti nimam, extra cikel mi je pa ostal za vratom. Pa seveda bistveno dražji RAM in CPU !
Torej sem na slabšem kot če bi kupil navaden S939 !

PS: PA da ne bi kdo mislil, da AMD kaj takega šteje za bistven bug. Zamenjava CPUja ? Ne kompliciraj ! Saj imaš opisan workaround! Pač izklopi to logiko in furaj dalje ! :\

- mi je to vzelo en mesec življenja in sem report o tem našel na Slashdotu in šele dva tedna ali kak mesec za tem je Tyan zamrmral "zgleda da je nekaj na tem"...

- je "na začetku" (recimo do leto, mogoče leto pa pol nazaj-Edit: mislim da manj, mogoče še 6 mes nazaj...) plata zaradi napake v BIOSu znorela, če je bilo v sistemu 4 GB RAM-a ali več. Tako WInsi kot Linux so krešnili. Napaka v BIOSu. Tyan se je takrat odzval, da pravzaprav nikoli ni zapikal 4GiB RAMa v plato, ki naj bi nosila 16 GiB. Ko so jo razvili,, takih modulov niso imeli pri roki, pozneje pa nihče niti probal ni. Je*iga.
Če spremljate zadeve, boste videli, da Tyan tovrstne napake popravlja celo danes na S2885. Ravno par dni nazaj je izšel novi firmware, ki baje odpravlja nekatere tovrstne "kozmetične napake". Kot recimo, da ti BIOS pri 4GiB prijavi 6GiB itd.... :\

-Zakaj S2885 ne dela z novimi AGP karticami ? Zato, ker ima eden ključnih AMDjevih čipov, AGP bridge 8151 vdelan "feature", zaradi katerega se včasih stepe z vdelanim PCIe-AGP mostičkom na kartici. AMD pravi, da ne bo dal ven nove verzije čipa, ker se to več "ne splača".

BTW: 8151 je "glup ko boza" in respin novega čipa verjetno ne bi stal več ko $100K. Ampak mi smo plate že plačali, stvari so izven garancije in sploh "ko nas je*e". Mene konkretno AMD/TYAN kombinacija in prav fino se mi zdi da ima tud trenutno AMD kajlo v riti... >:D

Zanimivo pa je:

- da ta čip še ni "obsolete" in je še vedno v njihovi ponudbi.
- da Tyan še vedno ponuja S2885 in jo seveda mastno zaračunava, zraven pa ni niti besedice o tem, da ta stvar ne dela z vsemi AGP karticami kot je treba.

- da AMD/TYan pravita, da je možen workaround v SW driverju, vendar ga do danes nista dala ven [Edit: in kot stvari kažejo sedaj, ga ne bo nikoli...]. AMD je dal nek update, ki ne dela, Tyan pa pravi, da driverji za njihove plate niso njihova odgovornost, ker itak "samo prepakirajo driverje dobaviteljev čipov." Eeee, pa nisem jaz ziher, da bi to šlo skozi na sodišču. Ko sem kupil plato,s em dobil driverje na CDju, kjer je pisalo "Tyan" in nikjer niti besedice o tem, da sem za driverje odgovoren sam ali recimo AMD...

- tudi za ta AGP problem se je Tyanov support delal blesav in je po tednu dni in ne vem koliko inštalacijah vsega odgovor našel Google. Ko sem jim to odnesel na nos, sem spet dobil odgovor supporta, da je zgleda "nekaj na tem, ampak za to nismo mi krivi".
:\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

WamPIRe- ::

Se vam ne zdi da ste šli malo offtopic :\
Msi Z77 | Intel i7-3770K | Kingston HyperX DDR3 16GB
CM Silent Pro Gold 700W | Asus RTX 2080 | Samsung 850 EVO 250GB
Samsung 850 EVO 500GB | 2x Asus ROG PG279Q

Brane2 ::

IMHO ne preveč. Hotu sem reč, da ni vse v teoretičnih specsih.

Zarad mene lahko naredijo 8-cored chip, dokler ne poštimajo odnosa do strank in drugih "malenkosti", se jih ne dotaknem.
Poleg tega so do Intlovega quadcorea precej naduti na AMD forumu, zanemarjajo pa malenkostno dejstvo, da se o Intlovih QCjih ve že skoraj vse, tudi recimo, tudi datum prihoda na trg in dejanjski benchmarki so zunaj, AMDjevega čipa pa še nihče videl ni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

igor0203 ::

Brane, vkolikor pravilno razberem iz tvojih postov, je v bistvu Tyan kriv za večino tvojih problemov. AMD nima nič skupnega s platami od Tyana. (mislim s proizvajanjem, supportom,...)

Brane2 ::

Razen mogoče tega, da je naredil in mi prodal čip z bistveno napako (ECC ne dela) in ga ni hotel zamenjat.

Isto velja za AGP most.

In driverje.


Lahko bi tudi kaj rekli o spremembi power envelopea. Je to bistvena sprememba ali ni ? Če je, zakaj potem ne spremenijo novim izdelkom ime, da ne zavajajo potrošnikov ? Če ni, zakaj potem stvari ne delajo na platah požegnanega proizvajalca ? Tyan že mogoče ni AMD, je pa s strani AMDja požegnan. AMD na svojih straneh priporoča tudi Tyanove plate...

Pa tudi tega, da si AMD zatiska oči pred problemi pri proizvajalcih plat. Google pravi, da moj slučaj še zdaleč ni edini.

Ko se primerjajo z Intlom, bi fantje morali vedeti, da Intel ne dela samo CPUjev, ampak praktično celovite rešitve.

Pri intlu lahko v eni štacuni dobiš vse in če kaj ne dela, se ti ni treba iti ping-pong med proizvajalcem plate in CPUja.
To pomeni veliko, vsaj meni.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

jype ::

To je tako kot Sigma objektivi. Malo loterije, ampak če zadaneš, potem imaš super mašino.

Jaz sem zamenjal že precej tyank in opteronov, ampak zdaj mi vse delajo (tm).

Je pa res, kar pravi Brane2. Postajajo zoprno nezanesljivi in če ne bodo v zvezi s tem česa naredili, bo Opteron platforma hitro postala slabša izbira.

Brane2 ::

Človek bi tudi pričakoval od firme, ki rine HT kanale tudi v pasjo hrano, če je treba, da ima ljudi, ki znajo pojasnit globokotehnične stvari o tem.
Ko pa na njihovem forumu vprašam, kako je kaj s tem, in zakaj mi recimo NFS dela s HW raidom na S2885 tako bedno dobim tam kup enega PR crapa in risank o NUMA-i, HT kanalih etc.

Intel je že mogoče falil z Netburstom a je vsaj dal ven svoj compiler, prilagojen njihovi ureditvi stvari.

Če ti pa AMDjev tip reče, da folk na žalost še ne razume NUMAe in dabo preteklo še nekaj časa preden bodo začeli delat stvari "modern way" in ti pošlje link na risanko, izpade da bo treba softver naročat po novem pri Walt Disney-ju... :\

Aja, kicker risanke o HT in NUMA pa je, da jo je v bistvu naredil DEC in se je nanašala na Alpho-VSE SKUPAJ PA JE ŽE DAVNO KUPIL INTEL !!! :D
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

FireSnake ::

Brane2, preberi si tale clanek:
clanek na Anandtechu

Tu najdes tudi takele:
Remember that AMD is not like Intel in that it is far more open with its partners,

in (meni se posebno vsec)
NVIDIA also understands that dining with Intel is much like dining with the devil: the food may be great but you never know what else is cooking in the kitchen.

Clanek ti zna malo razsirit obzorja.

In se enkrat: ne navijam za nikogar, le v oci me zbodejo take cudne objave :P

edit - ker je predhodni prispevek bil izbrisan, je bilo potrebno rahlo popraviti prvo vrstico.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

kekz ::

Očitno je meni dosto stvari prihranjenih, ker ponavadi ne mešam stare in nove tehnologije.
Nisem tlačil še novih procesorjev v stare plate.
AGP in podobne zadeve me ne zanimajo. Jaz bi bil zadovoljen že s serijsko konzolo.
Nikoli nisem tlačil winsov na te zadeve.

Izkušnje in opozorila pa vedno prav pridejo. Thx.

Sicer se mi zdijo trenutno opteroni še vedno najboljši procesorji. Seveda pa niso najhitrejši.
Trenutno najhitrejši procesor je najbrž Intel core 2 quatro. Ampak več kot 1 v mašino pač ne gre (sicer je že to 1=4).
Zakaj se mi zdijo najboljši? Skalabilnost! Z opteroni lahko sestaviš do 8 procesorsko (in celo dual core) zverino.
S katerim Intlom bi to šlo? Ne mi omenjati Itaniumov, ki so pregrešno dragi, nekompatibilni in tehnološko ne ravno top (samo nabildani so).

Sicer bom dobil itanium cluster v test, pa mi občutek pravi, naj ne pričakujem preveč.
O itaniumih bi jaz morda razmišljal pri 16+ procesorjih, pa še takrat bi se najbrž zatekel v cluster malih mlinčkov.

Temu se reče, kot sem pred kratkim slišal, disposable computing :D
Kupiš prgišče malih standarnih opteron mašinc, ko crkne, vržeš v smeti in zamenjaš z drugo.

Kar se tiče meritev performans.
Moje lastne meritve mi pokažejo pri mojih opteron mašincah in mojemu namenu uporabe vsaj 10% večje številke kot npr Dell PE2950 (dual Intel xeon, dual core), ki je super hiter.
Ostala konkurenca se je odrezala še precej slabše.

Zadeve meni sicer nabavlja naša nabavna služba. Mislim da je izvor nekje v Nemčiji.

kekz ::

Aja, še eno softversko težavo sem imel pri tyan s2895.
Stranka je zahtevala SLES9, pa mi tisto prastaro jedro ni hotelo delati, je hw preveč nov.
Pač sem zamenjal jedro s standardnim novejšim in malo zakamufliral zadevo, da takoj ne pade v oči.
Vzdržujem itak jaz. Kaprica strank je ponavadi zaradi oracla.

Drugače sicer uporabljam slackware, oz. zaradi 64 -bitov kompatibilno slamd64 distribucijo.

Brane2 ::

Očitno je meni dosto stvari prihranjenih, ker ponavadi ne mešam stare in nove tehnologije.
Nisem tlačil še novih procesorjev v stare plate.
AGP in podobne zadeve me ne zanimajo. Jaz bi bil zadovoljen že s serijsko konzolo.
Nikoli nisem tlačil winsov na te zadeve.


Štekam. Stvari pač uporabljaš kot serverje. Ampak če pri S2885 NE piše "phased out" ali "EOL" ali kaj podobnega, ampak prav na veliko "Dual Core ready !!!" itd, jasno domnevaš, da gre za novo, podprto zadevo. Ja, na AGPju, ampak če potem ne težiš za to da bi rad mel notri PCIe kartico, zakaj bi bili problemi ?

Si že kdaj videl kako elcheapo plato zadnje čase, ki ti ne bi podpirala kake nove AGP kartice ?
Pa bi to pričakoval od nove "Workstation" plate za 100+ kSIT ? :\

Po par letih glavobolov sem končno stvari uredil in hotel sem ujeti zadnjo priložnost za posodobitev. Obstoječe GF4TI4200 zamenjam za najboljšo zadevo, ki o dobim za AGP (takrat 7800GS) in obstoječe 240tke za dual core 285tke.

Sedaj lahko nabavljeno 7800GS uporabim samo za obmetavanje policije na demonstracijah, 285tko pa vdelam _MOGOČE_ ob obilni uporabi spajkalnika... na ultraturbopremium plati...

Aja, še ena cvetka z S2885:

Zakaj so te plate toliko dražje od navadnih ? Hja, en razlog sta pač dva podnožja in dva napajalnika. Drugi, večji uradni razlog je uporaba 2 extra slojev na plati (IIRC 6 namesto 4- kot je v elcheapo platah), kar naj bi zagotavljalo bistveno višjo kakovost signala in stabilno delovanje na višjih frekvencah.

In zakaj potem Tyan podaja, da je treba priS2885 (vsaj za staro PCB verzijo to velja, za novo isem ziher) OMEJITI FREKVENCO HT LINKA PROTI AGP MOSTU NA 600 MHz ?

Zato, ker je nekdo zaje*al impedanco teh HT linij... :\ :\

To si nisem zmislil sam, Tyanov support to pravi...

Mi lahko danes najdeš kako elcheapo plato s podobnim problemom ?


Trenutno najhitrejši procesor je najbrž Intel core 2 quatro. Ampak več kot 1 v mašino pač ne gre (sicer je že to 1=4).


Bo šel pa kmalu. Intel tako pravi. Sicer pa Xeon gre že zdaj, no bo šel čez dva-tri tedne, ko bo zunaj.
Ja, ima počasnejši RAM (fb-dimm) a tudi priOpteronu velja podobno za S940-S939 razmerje.

Zakaj se mi zdijo najboljši? Skalabilnost! Z opteroni lahko sestaviš do 8 procesorsko (in celo dual core) zverino.


S tem, da:

1. Je AMD tako navil cene za čip z enableanim extra cHT linkom, da ima večino koristi od tega on. Praktično nihče take mašine še videl ne bo.

2. Ko enkrat imaš soliden denar, ga imaš tudi za NUMA infrastrukturo, pa če je interna ali eksterna.

3. Pri vseh strojih, ki bi meni lahko prišli v roke (recimo tja do 2x Quadcore) v dogledni prihodnosti HT nima veze z življenjem.

4. SMP je lahko v kar solidnem obsegu življenjskih pogojev HITREJŠI od HT(NUMA). Kojekakvi profoti bodo dokazovali da enakovreden NUMA raztura sicer enak SMP, a Intel očitno ne pozna teh zakonov. Navil je Core, povečal L2, nafrljil FSB in rokaj bato.

5. AMD ne govori na glas o tem, a očitno je da HT ni tak zlati metek za vse probleme, kot to kaže njihov PR crap.
Slednji kaže samo to, kako CPU lahko dostopa do RAM-a na drugih nodeih, promet na HT in probleme koherence pa obravnava, kot da podatki frčijo čez telepatsko, brez vseh fizikalnih omejitev.

6. AMD kaže HT kot nevemkakšen napredek. Strogo matematično gledano gre za KOMPROMIS in ne nujno vedno izboljšavo. O slednji lahko govoriš, če ti in konkurenca dosežeta isti FSB in enake ostale pogoje, nakar ti:

a. uporabiš HT, konkurenca pa ostane na SMP

b. pametno razporejaš bremena in optimiziraš promet skozi HT mrežo TER skrbiš za probleme koherence.

Če odnehaš pred konkurenco, ki nabilda gigantski cache, naredi v bistvu nekaj boljše jedro in te prehiti na FSBju, to da si pa ti uporabil HT še ne pomeni nujno zmage.

S katerim Intlom bi to šlo? Ne mi omenjati Itaniumov, ki so pregrešno dragi, nekompatibilni in tehnološko ne ravno top (samo nabildani so).


Ko bo kaj takega treba, boš dobil QuadXeon plate. Mislim, da so zunaj že zdaj. V kratkem bodo pa zunaj tudi pravi Quad Xeoni z deljenim L2. Vsekakor veliko več, kot rabim sam.


Temu se reče, kot sem pred kratkim slišal, disposable computing :D
Kupiš prgišče malih standarnih opteron mašinc, ko crkne, vržeš v smeti in zamenjaš z drugo.


Težava je le:

1. Poceni, disposable opteroni zaenkrat nimajo koherentnih linkov in v bistvu niso v pradnosti pred disposable Intli

2. Ko bodo na voljo, bodo naj* kupci dražjih modelov. AMD bo v kratkem moral dati v mainstream to, kar sedaj besno prodaja. Razlika med Opteronom je tehnično gledano nekaj mikroskopskih rezov z laserjem, denarno pa lahko več kot $1000. Se pravi, to kar ti danes ne dajo ma niti pod razno, bodo jutri dali skorajda vsakemu mulcu. Inn to skorajda dobesedno jutri.

Moje lastne meritve mi pokažejo pri mojih opteron mašincah in mojemu namenu uporabe vsaj 10% večje številke kot npr Dell PE2950 (dual Intel xeon, dual core), ki je super hiter.



Primerjaš Optyja s starim Xeonom. (50xx). Primerjaj ga z 51xx.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

kekz ::

Saj teoretično gledano (kot so mene učili na faksu, če smo že ravno pri tem) in brez upoštevanja fizikalnih omejitev, bi moral biti SMP sistem boljši.
NUMA je boljši le, če zagotoviš, da bo vsak proc delal s svojo memorijo, če mora po podatke k sosedu, gre že počasneje.
V praksi (fizikalni zakoni) imajo NUMA pač prednost, ker imajo s svojim procesorjem bolj omejeno vodilo, ki zato lahko dela z višjim taktom.

Glede na to, da gre trend v porazdeljeno računalništvo, je NUMA bližje temu. Trendi so se v preteklosti sicer že dostikrat menjali (npr. serial-paralel štorija, vodovna-paketna komunikacija štorija, ...).

Tu se potem pojavi dilema okoli IRQ balancerjev. Je sploh koristen? Pa da proci malo naključno skačejo drug drugemu v zelje (pardom memorijo). Očitno ni nujno. OK, pač enakomerneje porazdelijo procesorsko moč in tako spet dobimo filozofsko vprašanje.

Maximus ::

@brane:

Potem bi ti pri teh dveh sistemih samo matično ploščo zamenjal:

Proc: AMD Opteron 2210 (1.8GHz)/2MB BOX
MB: TYAN S2927A2NRF
Ohišje: CHIEFTEC LCX-03B-B-A-OP Brez napajalnika
Napajalnik:Tagan TG 530-U15 "EasyCon" 530W
Ram: 1GB 667MHz ECC Registerd; CAS 4
Disk: Western Digital WD3200YS; 320 GB, Serial ATAII, cache 16MB
Grafična: Gigabyte GeForce 7600GT 256 MB 16x PCI-Express™
Optika: NEC AD-5170A

in

Proc: INTEL Xeon 5130 2.00/1333 4MB BOX
MB: TYAN S2692A2NR i5000X
Ohišje: CHIEFTEC LCX-03B-B-A-OP Brez napajalnika
Napajalnik:Tagan TG 530-U15 "EasyCon" 530W
Ram: 1GB 667MHz ECC FB DIMM
Disk: Western Digital WD3200YS; 320 GB, Serial ATAII, cache 16MB
Grafična: Gigabyte GeForce 7600GT 256 MB 16x PCI-Express™
Optika: NEC AD-5170A


LP!

Brane2 ::

NE samo matično. Da se pritaknem AMDjevega proca, bo moral biti nek višji razlog še nekaj časa...

Ja, O.K. če mi rata laufat DCje, ne da bi obstoječo plato (S2885/2895) in DDR RAM zamenjal, bom to še izpeljal ob priliki.

ZA kaj več pa v bodočnosti si bom predvsem ogledal količino reklamacij strank in support.

Če AMD ne bo imel svoje ponudbe, potem pride v poštev le še mogoče zunanja ponudba, za katero dajo roko v ogenj.

In hočem videt POŠTEN support, kar se driverjev in ostalega tiče.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Aja. In hočem met nekoga v SLO, ki se ga bo dalo tožit ali mu prevrtat gume na avtu, če bo izvalil kako trapasto.

Za Intle je to ELkotex. Za AMD/TYAN pa pojma nimam.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

zee ::

a ni za Tyan zadolžen nam ljubi Mlacom? preprodajajo jih tudi v Select-Technology...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Brane2 ::

Mlacom ti ga bo prodal, če ga hočeš. NI pa on požegnan predstavnik.

Saj pri Mlacomu sem nabavil ta gear, nisem pa imel srca da bi tipu, ki se je potrudil zame težil zaradi Tyanove politike.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Maximus ::

Za Tyan je odgovoren tudi www.mimovrste.com

Brane2 ::

Isto velja za mimovrste in praktično vse ostale.

Rabiš nekoga, ki je zlistan kot pooblaščen zastopnik na siteu proizvajalca.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jaka83 ::

To je podobno kot so men na RMAju od AMDja rekl naj pokličem lokalnega zastopnika za AMD namesto da v USA kličem, čeprav sem tipu povedal da sem iz Slovenije in potem sem mu moral razlagat da je Slovenija med Avstrijo, Madžarsko, Hrvaško in Italijo. Potem mi je rekel naj pokličem italjane jaz pa v smeh. :D

gzibret ::

Hmmm, kar nekaj postov sem pobrisal. Nekaj časa sem še k vsakemu dodal komentarček, ker pa je to delo na mojem 133 MHZ računalniku in 64 kb/s liniji precej zamudno opravilo, bom kar tukajle povzel, zakaj so posti bili brisani:

- politika (Rupar) nimata veliko veze z novimi AMD-jevimi štirijedrniki
- za debate o T-2 in SiOL-u imamo odprte druge teme
- medsebojna kreganja opravite preko ZS prosim
- debate o (primerni) količini in (primerni) vsebini postov, ki so jih napisali drugi uporabniki, so prav tako offtopic
- SKLICEVANJE NA LASTNO AVTORITETO JE NEZAŽELJENO, tudi, če si tik pred diplomo iz računalništva ;(

Zaradi izogibanja zmedi so bili pobrisani tudi komentarji na pobrisane poste.

Prosim, v nadalje bodite pridni, saj veste, kateri. Hvala!

edit - typo
Vse je za neki dobr!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Štirijedrni Opteroni pred Xeoni vodijo v FP, a ne tudi v INT zmogljivosti

Oddelek: Novice / Procesorji
133932 (2626) Jst
»

AMD napovedal trojedrnike

Oddelek: Novice / Procesorji
454498 (2792) kixs
»

Barcelona zagledala luč sveta

Oddelek: Novice / Procesorji
354609 (2656) Jst
»

Intel V8

Oddelek: Novice / Grafične kartice
112641 (1967) SavoKovac
»

AMD: štirijedrnik

Oddelek: Novice / Procesorji
274102 (2290) macgajver

Več podobnih tem