»

AMD napovedal trojedrnike

AMD - Medtem ko so dvojedrniki že precej razširjeni, je delež štirijedrnikov precej nizek. AMD, ki je nedavno predstavil svoje prve štirijedrne Opterone je tako na svoj roadmap poleg dvo- in štirijedrnih prihajajočih Phenom procesorjev dodal tudi trojedrne Phenome, ki naj bi bili kupcem na voljo v prvem četrtletju prihodnjega leta. Za omenjen korak se je AMD odločil predvsem zaradi širitve ponudbe procesorjev, kar kupcem omogoča smotrnejšo izbiro procesorjev. Trojedrnik bo v osnovi enak štirijedrniku, vendar naj bi imel eno izmed jeder izklopljeno. Vsako izmed treh jeder bo imelo po 128 kB prvonivojskega in 512 kB drugonivojskega ter 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Frekvence trojedrnih procesorjev zaenkrat niso znane, njihova cena pa bo po besedah AMD-ja nekje vmes med ceno dvojedrnikov in štirijedrnikov. Microsoft je nad napovedanimi trojedrniki izrazil navdušenje in bo skupaj z AMD-jem poskušal izkoristiti prednosti trojedrnika pri svojih izdelkih.

Več o tem si preberite...

45 komentarjev

Gigabyte s suhimi kondenzatorji

Extremetech - Ta teden je Gigabyte izdal matične plošče serije 945, ki namesto klasičnih elektrolitskih kondenzatorjev uporabljajo suhe (all-solid capacitor), s čimer je ponudbo plošč s tovrstnimi kondenzatorji močno razširil. Doslej smo jih namreč srečali le veznem naboru serije 965, kjer so naleteli na zelo pozitiven sprejem.

Bistvena razlika je, da v suhih kondenzatorjih ni tekočega elektrolita, marveč zgolj trden organski polimer, kar ima blagodejne učinke na lastnosti. Tako je njihova življenjska doba šestkrat daljša od običajnih, so odpornejši na temperaturo, se bolje izkažejo pri delo z viskomi frekvencami in tokovi ter ne morejo eksplodirati. Več o tem.

22 komentarjev

AMD: štirijedrnik

AMD - Slab mesec po tem, ko je Intel predstavil svoj štirijedrni procesor, je AMD javnosti pokazal prvi primerek svojega štirijedrnega procesorja, ki v nasprotju z Intelovim ne vsebuje dveh dvojedrnih jeder na enem podnožju, ampak gre za pravi štirijedrni procesor. Gre za štirijedrnega Opterona, s kodnim imenom Barcelona, izdelanega v 65-nanometrski tehnologiji. O delovni frekvenci procesorja ter količini drugonivojskega predpomnilnika za zdaj ni informacij. Luč sveta naj bi AMD-jevi štirijedrniki zagledali predvidoma v drugem četrtletju prihodnjega leta.

Več v AMD-jevem sporočilu za javnost.

27 komentarjev

nVidia bo ostala sama

ExtremeReviews - Extremetech poroča, da so vodilni pri nVidii v torek sporočili, da se ne nameravajo povezati z nobenim drugim podjetjem.

Kmalu po AMDjevem nakupu ATija so se pojavile govorice o morebitnem partnerstvu Intela in nVidie. V torek pa je Mike Hara izjavil, da je ta prevzem samo ojačal njihovo filozofijo, da morajo ostati sami zase. Obenem pa je tudi izjavil, da AMD in Intel v boju za prevladu na trgu procesorjev rabita nVidio bolj kot kadarkoli. Prav tako je omenil namero zelenih, da se resneje podajo na trg mobilnih grafičnih čipov, kjer trenutno opazno prevladuje ATi.

Podrobnosti na ExtremeTech.

7 komentarjev

Informacije o AMD-jevih štirijedrnikih

Extremetech - AMD je predstavil nekaj lastnosti prihajajočega štirijedrnega Opterona. V 65 nanometrskem procesu izdelan štirijedrnik, ki nosi kodno ime Barcelona bo luč sveta zagledal sredi prihodnjega leta in bo kompatibilen s Socket F podnožjem. Vsako izmed štirih jeder bo imelo po 512 kB drugonivojskega prepomnilnika, poleg tega pa bodo vsa štiri jedra imela na voljo 2 MB skupnega tretjenivosjega predpomnilnika, vendar se lahko velikost slednjega spreminja glede na model procesorja. Poraba procesorja naj bi znašala 95 wattov.

Več informacij o AMD-jevih štirijedrnih Opteronih dobite na Extremtech-u.

45 komentarjev

Štirijedrni Xeoni

Slo-Tech - Intel je prenovil nov sistem poimenovanja prihajajočih strežniških procesorjev Xeon, saj je po novem iz imena procesorja moč razbrati njegovo porabo. Štirijedrni Xeoni, poznani tudi pod kodnim imenom Clovertown, bodo nosili ozkake formata 53xx, pri tem pa bo vsaka črka oziroma številka predstavljala določeno lastnost procesorja. V četrtem četrtletju letošnjega leta bodo tako predstavljeni štirje modeli, E5310, E5320, E5345 ter X5355, v prvem četrtletju prihodnjega leta pa se bo ponudba štirijedrnih Xeonov dopolnila z različico L5310, poraba katerega naj bi znašala vsega 50 W.

Več o prihajajočih štirijedrnih Xeonih ter o novih oznakah preberite na HKEPC.

0 komentarjev

Intel na mobilnem trgu

ZDNet - Intel namerava narediti nov procesor, ki ga bo vgrajeval v prenosne računalnike in nosi kodno ime Banias (če vas slučajno zanima kaj o tem mestu, klik semle). Vse, kar se o tem čipu do danes ve je, da bo imel več funkcij, ki mu bodo omogočale še večji prihranek pri energiji (bog ne daj, da bodo stopnjevali SpeedStep). Procesor naj tudi ne bi bil enak prejšnjim Mobile P3 procesorjem po arhitekturi. To je pa, vsaj za zdaj, o tem procesorju tudi vse. Več čez kakšen mesec. Klik!

0 komentarjev