»

Chrome dobiva razširitve za Omnibar

TechCrunch - Chromov Omnibar je med najpopularnejšimi svetovnimi brskalniki nedvomno nekaj posebnega, saj niti Firefox niti Internet Explorer nimata podobne funkcionalnosti brskanja o spletnih naslovih in iskanja po obilici iskalnih pogonov, združenih v le eno vnosno polje. Chromovi razvijalci so sicer o razširitvah za Omnibox začeli govoriti že lanskega avgusta, a so prvi rezultati vidni šele zdaj. Predstavljen je bil namreč omnibox API in prva demonstracijska razširitev, ki omogoča menjavo zavihkov z vtipkanjem imena spletne strani, ki jo iščemo. V vnosno polje je treba vpisati sw, pritisniti tab, nato pa vtipkati iskalno geslo, npr. Slo-Tech, če imate nekje v stoterici oken odprto izredno žgočo temo z našega foruma.

Postopek je pravzaprav izredno podoben običajnemu iskanju po spletu, le da je iskanje jasno prenešeno na bolj lokalno raven. To razširitev sta pripravila Googlov Aaron Boodman, eden izmed pomembnih mož pri razvoju Chroma, ter Frank Yan, ki razvija Mozillin Firefox - Firefox 4...

9 komentarjev

Firefox 2.0.0.12 z resno varnostno luknjo

Slashdot - Niti trije dnevi niso minili od izida Mozille Firefox 2.0.0.12, pa je že bila najdena prva kritična varnostna napaka v brskalniku.

Luknja se je pojavila v view source, ki skozi JavaScript omogoči dostop do vsebine praktično celotnega trdega diska. Zaenkrat se da zadevi izogniti z uporabo dodatka NoScript.

Izvorna novica je bila objavljena na Slashdotu, kjer se tudi krešejo mnenja o dejanski resnosti luknje.

75 komentarjev

Mozilla razvija mobilni Firefox

Slashdot - Iz Mozillinih logov so oznanili razvoj Firefox-a za mobilnike, z mobilno različico bodo poizkusili osvojiti tržišče, katero se jim je do sedaj izmikalo. Napovedujejo popolnoma delujočo mobilno različico Firefox-a, ki bo brez težav poganjala nam dobro znane razširitve za obstoječo ognjeno lisičko.

Minimo, neuspeli poizkus prodora na mobilno tržišče je bil odličen prikaz kako deluje Gecko na mobilnih napravah, ki pa je sedaj na žalost mrtev projekt a bo služil kot osnova za nove projekte na področju.

Končni produkt pričakujemo v sklopu Mozille 2, ki je napovedana po izidu Gecko 1.9 in Firefoxu 3.

Vir

Opera bo dobila novega konkurenta na področju mobilnikov...

22 komentarjev

XiTi Monitor: Slovenija trenutno z najvišjim deležem uporabe Firefoxa

Daily Tech - Po poročanju francoskega inštituta za spletne raziskave XiTi Monitor, tržni delež brskalnika Firefox počasi, a vztrajno narašča tako v Evropi, kot tudi drugod po svetu. Glede na njihove meritve Firefox v Evropi uporablja 27,8 % obiskovalcev spleta, v Avstraliji in okolici 28,9 %, medtem ko bi se naj v Aziji, Afriki in Južni Ameriki tržni delež glavnega tekmeca Internet Explorerja vrtel okoli 15 %, v Severni Ameriki pa okoli 18 %. Slovenija je v Evropi s trenutnim deležem 47,9 % obdržala vodstvo pred Finsko (45,4 %) in Slovaško (40,4 %).



...

91 komentarjev

Izšel Thunderbird 2.0

Mozilla.org - Firefox-ov leteči prijateljček, e-mail odjemalec Thunderbird, je danes izšel v posodobljeni različici pod zaporedno številko 2.0. Nova verzija prinaša nekatere zabavne novosti, med drugim: izboljšano podporo za Windows Vista, instantno iskanje po sporočilih (Find As You Type, znan že iz Firefoxa), možnost uporabe tagov za označevanje sporočil, nov zunanji izgled, podporo za enostavnejše dostopanje do spletnih e-mail storitev (npr. Gmail) in še dosti tega. Dodatne informacije ter dolpoteg.

41 komentarjev

JavaScript ugrabljanje

Schneier.com - Kot kaže se nam v bližnji prihodnosti obeta precejšnje število varnostnih težav povezanih z JavaScriptom. V članku JavaScript Hijacking, objavljenem na spletni strani podjetja Fortify Software so namreč trije raziskovalci opisali nov način napada na Ajax spletne aplikacije.

Napad namreč omogoča napadalcu, da prestreže podatke, ki se prenašajo s pomočjo JavaScripta. Prestrezanje je mogoče izvesti s pomočjo tim. JavaScript ugrabljanja (JavaScript hijacking), ki je mogoče zaradi različnih XSS ranljivosti.

Prav tako v našem forumu že poročajo, da se je na internetu znašla koda aplikacije Jitko, ki omogoča samodejno vzpostavitev prikritega omrežja s pomočjo izkoriščanja XSS ranljivosti in JavaScripta. Aplikacijo je na konferenci Smoocon prejšnji mesec predstavil Billy Hoffman, eden izdmed udeležencev konference pa si je zapomnil URL omenjene kode in si kodo presnel ter jo objavil na internetu. Kodo je sicer na zahtevo Hoffmana že umaknil, kljub temu pa jo je mogoče dobiti v...

20 komentarjev

V torek 24. oktobra 2006 izide Firefox 2.0

ComputerWorld - Končno smo ga dočakali! Mozilla Corporation, nam predstavlja končno različico priljubljenega spletnega brskalnika Firefox.
Očitno je, da je datum izdaje novega Mozillinega izdelka prišel na ušesa Micorsoftu. Le-ta je neverjetno hitro po objavi Internet Explorerja RC2, izdal njegovo končno verzijo. Kako bi si lahko drugače razlagali manj kot enotedensko razliko med datumoma izdaje obeh končnih različic?

Firefox 2.0 bo prinesel kar nekaj novosti, ki pa so na prvi pogled očem večinoma skrite. Program bo imel delno spremenjen uporabniški vmesnik. Vsak zavihek, ki 'zasveti', ko se nad njim nahaja kurzor, bo imel svoj gumb za zapiranje. Žal (zaenkrat ?) še nima možnosti predogleda vseh odprtih zavihkov v obliki sličic (thumbnails).

Uporabna novost je, da si bo program zapomnil zadnje odprte zavihke, ko se pojavi potreba po ponovnem zagonu programa (npr. inštalacija dodatkov - add-ons).

Dodan je enostaven upravljalnik z iskalniki, ki so vdelani v Firefox. Po novem pa se pri uporabi...

94 komentarjev

Mozilla Firefox 2 RC2 je tu

Računalniške novice - Še en korak smo bližje k izdaji naslednje generacije precej popularnega brskalnika Mozille Firefoxa. Nova različica se tako hvali s kar nekaj spremembami, čeprav moramo priznati, da smo jih precej videli že kot razširitve stare verzije. Novi brskalnik tako vključuje JavaScript 1.7, novi upravljalnik tem in razširitev, ki so sedaj združene pod eno okno ter posodobljeni pogon za iskalnike, ki po novem podpira tudi predloge. Med zanimive nove zmožnosti spada tudi vgrajeni črkovalnik, ki bo preveril slovnično pravilnost zadev vpisanih v besedilna okenca. Prav tako je dobil tudi podporo SVG tekstu in si sedaj zna zapomniti, katere strani ste imeli odprte v zavihkih. Seznam vseh izboljšav in prenos najdete na uradni strani.

43 komentarjev

Nova Firefox in Thunderbird

Mozilla.org - Čisto na kratko, ker veliko tudi ni moč povedati -- izšla sta novi verziji najpopularnejšega alternativnega brskalnika in njegovega bratca, odgovornega za upravljanje elektronske pošte. Obe različici se skrivata pod številko 1.5.0.7, med novostmi pa ni nobenih dodatnih funkcij, gre zgolj za varnostno posodobitev, ki odpravlja nekatere kritične hrošče. Poskrbite za zdravje svojega mlinčka in snemite posodobljena programa Firefox ter Thunderbird.

22 komentarjev

Mozilla prestavljena

Slo-Tech - Še ena dobra novica od zanje čase hiperaktivnega slycerja:

Če koliko-toliko spremljate internet sceno, potem ste gotovo že slišali za Mozillo. Gre za internetni brskalnik, ki je v tesnem sorodstvu z Netscapom 6 in prejšnjimi Netscapovimi različicami. No, če ste pričakovali, da boste kmalu uživali v novem brskalniku, se lahko obrišete pod nosom. Programerji Mozille so prestavili predstavitev polne različice iz pozne trejte četrtine tega leta (Q3) na zgodnjo četrto četrtino (Q4). Točneje na 15. oktober 2001. Nekateri boste začeli čudno gledati, češ saj lahko snamemo Mozillo z interneta. Že res, vendar je to razvojna različica, ki pa še ni dovolj dobra za končno uporabo. V glavnem, na MozillaQuestu so obdelali problematiko o zamujanju končne različice. Sestavili so tudi tabele, v katerih lahko najdemo datume, ki nam povejo, kdaj naj bi izšle nove različice. Za še lažje razumevanje članka, pa so se potrudili tudi s tako imenovanimi razvojnimi drevesi. Če pa vam še to ni dovolj, pa na...

2 komentarja