» »

Imunizacija interneta - koristi kiberkriminala?

Imunizacija interneta - koristi kiberkriminala?

Schneier.com - Ugledna pravna revija Harvard Law Review je objavila nepodpisan članek oz. razmišljanje o varnostnih incidentih na internetu.

Avtor pri svojem razmišljanju ubira povsem svež pristop. Trdi namreč, da bi na računalniška omrežja morali gledati kot na nekakšne organizme z imunskimi sistemi. Zanje pa je značilno, da jih napadi bolezni krepijo.

Odkrite in izrabljene varnostne ranljivosti imajo za posledico reakcijo - odpravo teh ranljivosti s strani proizvajalcev ter povišano varnostno kulturo uporabnikov. Vse to po mnenju avtorja krepi "imunski sistem" interneta in zmanjšuje verjetnost, da bi nekoč prišlo do katastrofalnega napada, ki bi lahko ogrozil nacionalno ali celo globalno varnost. Po mnenju avtorja so torej nekatere oblike kiberkriminala celo koristne oz. prinašajo več koristi kot stroškov, kar bi bilo po njegovem mnenju potrebno upoštevati tudi pri obravnavi (preganjanju in kaznovanju) kiberkriminalnih dejanj.

6 komentarjev

sverde21 ::

Ja to že od nekdaj velja, tisti administrator, ki mu je en heker prišel enkrat v sistem, bo naslednjič 10x bolj pazliv, redno nameščal popravke, ipd.
<?php echo `w`; ?>

G-man ::

Hm, zanimivo, zakaj pa se virusom reče tako? Ne vem zakaj se tega že prej spomnili, da je internet kot nekakšen organizem... :\

VolkD ::

..... kar bi bilo po njegovem mnenju potrebno upoštevati tudi pri obravnavi (preganjanju in kaznovanju) kiberkriminalnih dejanj.....

Kaj pa nagrada ? A to tudi dobijo ?

Ne vem kako drugi, a pri meni se ve. Če dobim tistega, ki mi je vdrl v sistem in že s tem naredil škodo meni, potem.... mah..
če koga firbca kaj bo potem, naj kar poskusi, pa pride naj in reče nagrada zame ?? Verjemite, še janičarji bi bruhali nad prizorom !
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

Brane2 ::

Saj tako gledano tudi soliden šut na pi*ko z baseball palico pravzaprav v povprečju izboljšuje zdravstveno stanje black-hat hekerjev.

Ta namreč izpostavlja ranljivost tovrstnih osebkov in omogoča naravni izbiri da izboljša naslednji rod.

Iz tega stališča bi pozitivne efekte tovrstnega cepljenja verjetno tudi morali upoštevati v sodnih postopkih in ga vzpodbujati? :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

poweroff ::

Hja, jaz bi rekel, da določene oblike kibekriminala, oziroma določene hekerske prakse. En primer je full-disclosure. Iz tega stališča je full-disclosure koristen, čeprav je tudi škodljiv.
sudo poweroff

OwcA ::

Brez fanboy jurišev prosim.
Otroška radovednost - gonilo napredka.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Imunski sistem

Oddelek: Loža
393653 (2551) sreda
»

Kakšna je vaša "obramba" proti gripi in prehladu? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10613871 (11512) IL_DIAVOLO
»

Imunski sistem, v živo.

Oddelek: Znanost in tehnologija
101851 (1145) vostok_1
»

Zdrava prehrana + gibanje bolj imun na viruse

Oddelek: Loža
232125 (1664) genesiss
»

Kompres proti virusu HIV (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
858018 (6712) Thomas

Več podobnih tem