» »

Cepelin

Cepelin

sinkoviak ::

Izdelati moram cepelin. Stvar bo seveda krmiljena, razmišljam da bi za pogon uporabil dva ventilatorja (prvega za pogon v levo oz. desno, drugega za dvig oz. spust). Zanima me, ali je to najboljša rešitev? Priporočal bi se za kakšne sheme, linke, ipd.
Hvala

Azrael ::

Goodyear

Tvoja zamisel o krmiljenju je IMHO neučinkovita. 2 motorja, ki imata možnost reverziranja (vrtenja v obe smeri) propelerjev je smiselno postaviti vzporedno, na zadnji del plovila za lažje obračanje plovila levo- desno, za spreminjanje višine pa menjati nagib obeh motorjev hkrati.

Zanima me, kako misliš izvesti ogrodje, plinsko vrečo ali več njih in tesnenje plina? Helij je težko učinkovito zatesniti) in je za povrhu svinjsko drag. Vodik je kar se tega tiče manj zahteven, samo ga je dokaj lahko zažgati in ti ga odsvetujem, da ne bo projekt propadel kot LZ129.

Meni se zdijo to največji problemi tega projekta, pogonski sklop, daljinske komande in uravnoteženje je vse relativno lahko rešljiv problem proti gradnji trupa majhne zračne ladje.
Nekoč je bil Slo-tech.

SloMusty ::

Jaz sem se z takšno idejo že tudi ukvarjal, vendar se je ustavilo pri polnilnem plinu.

Za cepelin, ki bi lahko dvignil 1kg, potrebuješ kr nekaj plina... izračunaj... zadeva bi bila velika nekje 2m dolga in 1m premera približno, kolko se spomnim. Potem pa kam z plinom potem. Helij je kr drag.

Za pogon pa je treba temeljito premislit, glede velikost in težo.


lp
Freestyle wind riders!!!

neoto ::

Niti ni tako zelo črno...
Potrebuješ:
- baterijo (LiPo?) cca. 50-100g
- sprejemnik < 10g
- 2x servo < 20g
- 2x DC motorček z eliso < 50g
- krmilnik za motorčka < 10g
- ogrodje ??g
Skupaj torej < 200g + ogrodje, ki pa je lahko tudi lahko. Vse razen majhnega krmilnika za motorčke in majhna motorčka bi dobil v naših modelarskih trgovinah.

ql000 ::

Pred cajtom sem gledal en dokumentarc na Discovery-ju o tipu, ki je zasnoval zračno ladjo, ki je ustrezno veliko silo vzgona dobila šele s hitrostjo, oz. sila vzgona zaradi plina je bila manjša od sile teže ZL. Celotna zadeva je bila oblikovana kot krilo, pač zaradi že znanih fizikalnih lastnosti. Tipo je imel na obisku tudi predstavnike ameriške vojske, ki so iskali logistične rešitve.

Azrael ::

@neoto:

Krmilnika za motorčke, če ne zahtevaš velikh moči pravzaprav ne rabiš. Na RC sprejemnik priklopiš razdrt servomotorček. Njegov motor (ki je lahko kar močan) uporabiš za pogon, elektronika servomotorja pa lepo spreminja vrtljaje in smer vrtenja motorčka, glede na ukaze, ki jih dobiva sprejemnik. Točko mirovanja pa nastaviš s potenciometrom, ki je že v servomotorčku in je v osnovi namenjen sledenju kota, ki ga je napravil servomotorček.

Na Discovery so smetiščarji (Scrapheap Challenge) zgradili majhno zračno ladjo, pogonski sklop je bil podoben temu kar sem napisal v prejšnjem postu, motorja sta bila kar 2 ventilatorja za hlajenje avtomobilskih hladilnikov, akumulator svinčev, skratka precej težko. Plovilo je bila dolgo nekje 5 do 7m.

Ker plinska vreča ni imela ogrodja se je vse skupaj deformiralo v nekakšno zveriženo klobaso in je ob najmanjšem vetru postalo skoraj nevodljivo. V brezveterju ni bilo dosti bolje, saj sta se pogonska motorja vrtela v isto smer in je plovilo zavijalo zaradi vrtilnega momenta.

Torej za nek vsaj približno uspešen projekt, bi se morala motorja vrteti vsak v svojo smer in bi se tako izničilo vrtilni moment pri plovbi napej ali nazaj. S pravilno postavitvijo obeh motorjev bi se istočasno koristno izkoristilo vrtilni moment pri zavijanju in izboljšalo maneverske lastnosti.
Nekoč je bil Slo-tech.

neoto ::

Ja, tole o vezjih iz servotov pa je celo res... Potem lahko uporabi tudi kar motorčke iz servotov, ki so majhni in po moje čisto dovolj močni za poganjanje manjših propelerjev.
Tisti Scrapheap Ch. pa sem tudi gledal. Tisto bombandiranje jim takrat res ni uspelo, a so bili dobri, da so v tem času vse skupaj sploh v zrak spravili.

VolkD ::

Letos sem na semnju v Friederichshafnu gledal tako minjaturo balona. Velikost je bila kake 3 m v dolžino in kak meter premera.
Tip ga je upravljal in vozil skozi razstavne hale.
Preden zaspiš zapri oči. Preden zapreš oči, ustavi avto.

ibrznik ::

TAko pa je to zgledalo v živo :D
"Be nice to everybody on your way up.
You might meet them on the way DOWN"

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Azrael ()

delfinus ::

Pa se nekaj mojih slikc za entuziaste posnetih letos Julija v Friedrichafnu. Tokrat pa prava zadeva Zeppelin NT.






[Prenesel slike na S-T strežnik, ostalo nespremenjeno, moderator]

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

MihaFirst ::

kje se pa v cifrah realno gibljejo cene helija in vodika in kje ju dobiti?

a ne obstaja morda še kaka druga mešanica plinov ki bi bila učinkovita in poceni hkrati?
www.gamma.si

radiator ::

Kaj je jutri že bilo?

Azrael ::

@edward:

Obstajajo plini in mešanice plinov, ki so lažje od zraka (acitilen, nekater vrste plinov iz plinarn in drugih plinskih generatorjev), vendar so vse vnetljive, nekatere mešanice so tudi strupene, pogosto vsebujejo nezanemarljiv delež ogljikovega monoksida. Najslabše pa je, da dvignejo bistveno manj kot vodik ali helij pri isti prostornini.
Nekoč je bil Slo-tech.

sinkoviak ::

Kako velik balon bi potreboval za vzdig cca. pol kilograma? Ve kdo kako se izračuna, oz. ali res drži ---> 1kg = 1m^3 balona s helijem?
Hvala

ql000 ::

Ja sila vzgona mora biti večja od sile teže. Kako se izračuna sila vzgona?

Fv = ro * g * V > Fg = m * g

pri čemer so:
Fv - sila vzgona [N]
ro - gostota plina, v nekem zaprtem volumnu [kg/m3]
g - težni pospešek, vzemi kar 10m/s2 [m/s2]
V - Volumen za katerega računaš silo vzgona [m3]
Fg - sila teže [N]
m - masa nečesa, kar bi rad dvignil [kg]

Torej ti rabiš V, kar pa upam, da znaš dobiti iz zgornje enačbe.

Gostota plina, ki bi ga rad uporabil za polnitev tvojega plinoplana dobiš na netu ali pa v kakem strojniškem priročniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ql000 ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kaj je težje

Oddelek: Šola
223767 (3155) technolog
»

Šumeča tableta

Oddelek: Znanost in tehnologija
5993 (767) Fave
»

Hoja po vodi

Oddelek: Loža
363955 (3267) bosmla
»

Problem s volanom FF380

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
181599 (1056) Veron
»

Balon v orbito in zakaj ne

Oddelek: Znanost in tehnologija
203635 (3119) Brane2

Več podobnih tem