» »

7 let zaporne kazni za pirata

7 let zaporne kazni za pirata

Slo-Tech - Nathana Petersona, enega največjih ilegalnih prodajalcev programske opreme v Ameriki, ki je s svojo dejavnostjo začel leta 2003, so lani ujeli FBI-jevci. Nekaj časa se je prebijal skozi kolesja birokratskega stroja, ki pa so ga pred kratkim izpljunila s težko kaznijo na plečih. Odsedeti bo moral namreč kar sedem let, poleg tega mu je naloženih še 5,4 milijona dolarjev denarne kazni, zaseženo pa bo tudi vse njegovo premoženje (hiše, avtomobili in jahta), ki ga je s svojo dejavnostjo pridobil. Imate legalna Okna?

53 komentarjev

«
1
2

kekz ::

Nimam Oken, imam le okna, na kterih piše KDE 8-)

Jumping Jack ::

Da mu je v tolk kratkem cajtu ratal zaslužt za hišo in jahto??? 8-O
Jest bom tud pirat! :\

kilergas ::

Jaz bom pa tud pirat,.kar sz karibov doma :)

Ziga Dolhar ::

SODBA

...

Odvzem predmetov, s katerimi je bilo storjeno kaznivo dejanje: Jahta.
https://dolhar.si/

;-) ::

Imate legalna Okna?

Da. Sam vseen sem mogo odstranit tist okence na nelegalen način. Ker se mi ne lubi klicat na MS vedno ko bom menjal okna oz. jih preštrihal:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ;-) ()

GregaST ::

Torej lahko po tej kazni sklepami, da se v ameriki bolj splača nekoga ubit in mu vse premoženje pokrast kot pa prodajat piratsko opremo.

In potem se čudijo zakaj se v ameriki po šolah streljajo :\

ps: Ne me narobe razumet, jaz ne podpiram prodajanja programske opreme in s tem služenje na tuj račun ampak tole je pa pretiravanje.

;-) ::

To ni pretiravanje. Le večje kazni bi mogle bit za tiste druge k ubijajo itd.-da bi blo razmerje pravo.

Looooooka ::

in kaksno kazen bi ti dal nekomu,ki je sluzu s tem da je downloadu z neta in prodaju okol in zasluzu dovolj za fency bajto avtomobile in celo jahto...? =)
jst osebno bi ga pustu zuni sam bi mu dal tako kazn da bi se cel life s skirojem v sluzbo v mcdonalds mogu vozt.

AndrejS ::

Morilci v Ameriki ponavadi dobijo smrtno kazen ali doživljensko ječo. Ne govorit na pamet. Pri nas se splača "skoraj " bolj koga ubit kot pa bit pirat

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: AndrejS ()

;-) ::

Pri nas se splača "skoraj " bolj koga ubit kot pa bit pirat


Aham ti tud govoriš na pamet:D Kok piratov so pa že pr nas prejeli?

klemen22 ::

Pravična kazen, ni kaj.
Motiti se je človeško, odpuščati pa božje. Torej ti odpuščam ;)

Misasagi ::

Kaj pa ima ta pirat skupnega z namescenimi nelegalnimi okni?

AndrejS ::

Koliko morilcev so pri nas izpustili ?

steev ::

Samo res, to je velika razilka ali si ti samo nelegalno nastimas Okna ali pa jih zraven prodajas in sluzis.
:|

__luka__ ::

sam eni ste res lolki
a ni razlike med kaznijo 30 let za umor in 7 let za piracijo? oz. kot pravite je 30 let manj kot 7?
to da so mu pobral vse kar je zaslužu je pa itak logično saj te stvari ne pripadajo njemu ker jih je nakradu.

lp
the truth is out there

MadMax ::

Pa bojo to kar so mu zasegli (kar je "nakradel") vrnili tapravim lastnikom (okradenim), ali si bo zadeve zadržala pohlepna država?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Jaka83 ::

Fajn, naj mu vzamejo jahto in jo dajo Billyju, ki itak nima dost denarja ane. /sarcasm off
:\
Če bi blo vse open source sploh ne bi imel takih problemov, samo potem tudi dvomim v kvaliteto nekih izdelkov, ker folk ne bi razvijal software-a z mislijo po zaslužku, ki je, roko na srce, danes tako zelo pomemben - enostavno bi rekli ... sej noben ne bo zahteval keša nazaj, pol lahk mal na pol nardimo tole.

OldSkul ::

Imam legalna okna.

CWIZO ::

Ce mam legalna okna?
Jah kokr vem jih fotr ni pokradel po drugih bajtah in jih na naso dal.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

antonija ::

@Jaka83: Obstajajo zelo zelo dobri open source programi/projekti ki marsikdaj prekosije vse obstojoce zaprte (placljive ali zastonjske) alternative. Hkrati pa obstaja se vec odprtih projektov ki so dalec pod primerljivimi placljivimi produkti. Vse kar rabis je samo izobrazen potrosnik ki se bo lahko odlocil med vsemi produkti.

Sem pa zadnjic na nekem forumu prebral lepo (kratko in jedrnato) razpravo o piratsvu:

Oseba A: Why do you think (software) piracy is allright? It's the same thing as stealing!!!
Oseba B: I'll put it this way: If I could replicate my neigbours Ferarri and his Mansion for the same amount of money I need to replicate Windows, I'd do it in no time.

Kolikor vem je dovoljeno izdelovat replike avtomobilov, zidat hise ki so podobne (ali kar enake) kot ze stojeci objekti... samo stroske repliciranja si more vsak sam pokrit, pa replik ne sme prodajat kot lastno (avtorsko) delo. Kje je zdaj razlika?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Matrin ::

Za hiše ne vem, avte pa ne smeš kar tako replicirat. A miš da so ferarri-ji zato tk dragi ker deli tolk stanejo? Znamka stane, in če ti misliš da boš lahko kar reverse enginiral avto, in naredil drugega istega, četudi ne napišeš gor ferrari, si lahko siguren da te bo firma privila.

CWIZO ::

Sej ti tut loh sprogrameras do pixla enak program kot je Photoshop pa te zaradi tega ne bo mogu noben obtozit da si pirat. To je replika. Prepecen CD pa to ni.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

Jaka83 ::

antonija: Sem vedel da se bo kdo oglasil. Ampak vedno ostane samo pri "na pamet govorjenje", imaš kakšen primer programa, ki je vsaj toliko uporaben kot njegova zaprtokodna alternativa? Sam se skušam privadit na Gimp recimo in mi nikakor ne uspeva ... enostavno mu preveč stvari manjka. Zelo vesel bi bil kakšnih konkretnih programov.

Ta post ni provokacija, samo rad bi vedel več.

Poldi112 ::

Dvomim da ti Ferrari lahko kaj naredi, če svojega klona njihovega avta ne prodajaš kot Ferrari. Problem je če stranke mislijo da kupujejo Ferrari.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Poldi112 ::

Jaka, k3b recimo je zelo podoben Nerotu.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Jaka83 ::

k3b je super in ga tudi uporabljam.

Brane2 ::


Ampak vedno ostane samo pri "na pamet govorjenje", imaš kakšen primer programa, ki je vsaj toliko uporaben kot njegova zaprtokodna alternativa?


Kaj pa recimo Thunderbird ali pa VLC, Mplayer ali Xine ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Jaka83 ::

Brane2, to so stvari, ki jih pri "konkurenci" dobiš že integrirane v sistem in so takorekoč zastonjske. BTW, Xine-a ne maram, raje imam Rhythmbox.

Ciljam na bolj resne programe kot so naprimer Corel Draw, Photomerkator™, itd

antonija ::

@Jaka83: XBMC je en tak program ki si ga samo zelim na PCjih, za konzolo pa velikimehki ni ponudil niti placljive alternative. Ce bom pa omenil kar kaksen operacijski sistem bo pa spet flamewar.

Replike avtov se pa itak delajo. Z originalnimi deli ali genericnimi nadomestki.

Zdej pa recimo nabavis vse potrebne dele in naredis 100% repliko (z originalnimi deli) nekega avtomobila. Ta avto registriras in se z njim vozis. A je tukaj kaj nezakonitega? (treba je imat v glavi da sam ne skonstruiras vseh delov, ne gruntas povezav med njmi, ampak vso znanje in ideje _prekopiras_ iz obstojecega izdelka). Na koncu sicer ugotovis da bi bilo ceneje kupiti nov avto ker so stroski reprodukcije tako veliki, ampak princip je enak.
Isto je z zidanjem hise. Dobis nacrte od neke hise. Gres v stacuno, kupis material, placas zidarju da naredi tocno tako hiso kot je na nacrtu, e.g. repliko neke druge hise. Nisi je sam narisal, pomoznosti si uporabil se enak material. Kaj je tu nelegalnega?
Vzames podatke (alternativa hisi, avtu,...) in naredis repliko le-teh na nek nosilec. Originalni podatki so se vedno nedotaknjeni, nikomur ni bila protipravno odvzeta lastnina. (famozne morebitne izgube zaradi potencialne neprodaje se ne upostevajo, kej so itak izmisljene) Zazvoni alarm in pride policija na dom. Zakaj ze?:\
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

y00r3 ::

Če to tako gledam potem je prepecen CD replika original CDja in je potem tudi program na njem replika :\

CWIZO ::

antonija: sezidat isto hiso ni enako kot prepecti CD. To je ja logicno.
Aja nacrt hise tut lahko zascitis in pol noben ne sme po tvojem nacrtu delat hise.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

antonija ::

Lahko po tvojem nacrtu naredi hiso. He sme pa narest in prodajat hise po tem nacrtu...

A smo slucajno ze tam da ce dam jaz nase modre hlace in rdeco srajco (pa recimo da nanjo se kaj "avtorskega" napisem) potem nihce drug ne sme nosit iste obleke? Sej avtorske pravice so cist kul stvar, pa avtorstvo se mora priznavat tam kjer je to primerno, ampak to ne sme bit omejitev za vse ostale.

Edin "problem" pri replikaciji podatkov v digitalni obliki je ta, da je replikacija sama po sebi prakticno zastonj. Pri avtu oz. hisi je zadeva toliko drazja, da se ne isplaca vec. Ce pa kdo hoce prodajati replike brez privoljenja avtorja (to je pa ze piratsvo), potem naj se ga pa kaznuje. Dokler pa jaz vidim lepo spedenan avto in si omislim enake feltne, barvo, sipe,... mi pa nima noben kej sikat ce hocem imat tak avto. (ce me bo kdo uprasu kje sem ga dobil bom pa povedal da sem prekopiral od avtorja BP).
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Poldi112 ::

Pa saj je precej enostavno. Smeš kopirati funkcionalnost in izgled, ne pa samega izdelka. Pri avtu tega ne moreš, oz. primerjava bi bila da bi šel v njihovo fabriko, zalaufal stroje in na koncu dal svoj logo na avto.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

antonija ::

Sej se strinjam da prodajat piratizirane izdelke se ne sme, sam ce smo res tako dalec da se informacij ne sme (nekomercialno) delit (slabo izrazanje, vem), potem je isto nelegalno povabit kolege domov gledat fuzbal/film, ali pa povabit jih na xbox igrat igre za katere oni niso placali, ampak si samo ti.
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

M.B. ::

Ampak vedno ostane samo pri "na pamet govorjenje", imaš kakšen primer programa, ki je vsaj toliko uporaben kot njegova zaprtokodna alternativa?

Konqueror kot brskalnik po disku(KIOslaves), amaroK, strigi, minicli(Run dialog v KDE), XGL, Azureus, Inkscape, basKet, VIM :)

KDE

Npr. kako poteka ripanje CDja v KDE:
* Vstavimo glasbeni cd
* odpremo Konqueror v audiocd:/
* Izmed datotek izberemo željeni format
* Datoteke prenesemo na željeno mesto na disku
* Ripanje se začne, datoteke so poimenovane z imenom izvajalca in skladbe, podatki pridobljeni z CDDB.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.

Poldi112 ::

anatonija, na cdjih in dvd-jih z medijsko vsebino navadno piše da je nepooblaščeno javno predvajanje prepovedano. Kar pomeni da jih doma lahko gledaš s kolegi, da jih lahko posojaš,... Saj isto je z avtom. Lahko kolege pelješ, lahko ga posodiš. Takrat ga ti pač ne moreš uporabljati.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

antonija ::

Ce jaz zberem kolege nekje (manamem dvorano, projektor,... vse privat), potem lahko rolam DVDje? A mamo kje definirano kdaj zasebna uporaba preraste v javno?

P.S.: Pri semi nimam sicer nobenega CDja, ampak bi sel stavit da gor pise da je "vsako unauthorised presnemavanje, predvajanje, etc. prepovedano".
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Poldi112 ::

Jaz jih imam cca 200 :)
In na prvem random pise:

All rights... reserved.
Unauthorized public performance, broadcasting, copying, sampling and rental of this recording prohibited.

Tako da si izgubil stavo (piše public predvajanje). Jaz sem se pa tudi zmotil ko sem rekel da ga smeš posoditi. Barabe.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Jaka83 ::

M.B.: Spet lahko napišem isto kot sem že zgoraj. Vse lepo in prav s temi programi, ampak to nekako že pričakuješ da obstaja, ker to uporablja vsak običajen uporabnik. Zgoraj sem napisal za kakšne alternative profesionalnim programom in seveda emulacija ala CrossoverOffice in Wine ne šteje.

antonija ::

Apache je profesionalen program...

EDIT: Za graficno oblikovanje ti pa jaz ne znam povedat, ker se ne ukvarjam s tem (veliko). So pa delali neke risanke vse z opensource orodji...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: antonija ()

y00r3 ::

Pomoje posojas lohk ker je zamer "rental" to da on tebi placa ti mu posodis(npr videoteka), prijaatelju pa le posodis zastonj. Pomoje samo da ti nimas dobicka od tega. Isto javno predvajanje. Ce zaracunas za vstopnicco je nelegalno, ce pa najames dvorano za prijatelje in imajo zastonj je to legalno. Ampak je to le moje razmisljanje...

CWIZO ::

videoteka ne kupu DVDja v starcuni in ga pol renta. Mora imeti pogodbo z distributerjem in mora placat licencnino.
hancic.info
I can't uninstall it, there seems to be some kind of "Uninstall Shield"...

y00r3 ::

Vem da je to neki druzga... ampak to je kot bi ti mel nelegalno videoteko.

nastyboy ::

antonija :razlika med javno pa zasebno prireditvijo je ta, da na javno lahko pride vsak, ki gre mimo, lahko je tudi vstopnina, vendar če lahko kupi karto vsak je javna prireditev... se pravi je res za vse..., zasebna je pa ta, kjer ne more vsak notri ki želi, ampak je samo za povabljene, prijatelje...

StajercSSS ::

Okna 30k
Nod32 15k
Photoshop 15k
Winamp 5k
Bs player 5k
4 nove igre 45 k
mirc 5k

Je kdo dal tolk dnara? Ne :\
Voziš se v formuli, pred tabo je podmornica, za tabo pa vesoljska ladja.
Kako se rešiš iz te situacije?
Rečeš ciganu naj ustavi vrtiljak.

para! ::

Photoshop 15k


A si nulo pozabil? :)

lp
Death before dishonor!

R33D3M33R ::

Zakaj bi kupoval Winamp če je pa zastonj? Tisto ripanje CDjev, ki ga pridobiš z registracijo pa zmore odlični brezplačni CD-ex.

Antivirusnega imaš Avast!-a imaš doživljenjske brezplačne update, le registrirati se moraš prvič. Deluje brezhibno in ima vsakodnevni update database. Če pa si tup in odpiraš povsem vsak exe fajl in downloadaš programe, ki se ti ponudijo za download z warez in pr0n strani, si si pa sam kriv in ti noben antivirus ne bo pomagal.

Za IRCanje lahko uporabiš mirando, x-chat, trillian, skratka tona programov, ki so nadmočni napram mIRCu pa še zastonj so.

Da bi kupoval bs-player? Zakaj že? Starejše verzije nimajo spyware-a in jih lahko komot uporabiš. Če ti pa to ne odgovarja pa imaš tu brezplačen media player classic, malo boš pa že pobrskal po nastavitvah, da si boš podnapise nastavil.

Namesto Photoshopa pa jaz uporabljam Paint Shop Pro, za tistih 15 jurjev je kar poceni (če stane Photoshop res 150k oz. tam nekje.)

Da naštejem nekaj stvari, ki jih jaz uporabljam:
Adaware - zastonj antispyware
Avast Home - zastonj antivirus
CDex - za ripanje CDjev
Crap Cleaner - čistilec sistema
IrfanView - pregledovalnik vseh mogočih multimedijskih vsebin
Kerio - zastonj firewall
Miranda IM - klient za IRC in MSN
Nero Burning Rom - dobil licenco poleg pekača
NVU - grafični urejevalnik spletnih strani
WinRar - izkoristil sem akcijo in dobil zastonj kodo za verzijo 3.51

Lahko bi še našteval, ampak upam, da razumete kaj hočem povedati.
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

para! ::

Death before dishonor!

M.B. ::

@Jaka83: Blender je bil uporabljen že za marsikateri film(Scooby doo, Harry potter), GIMP je zanimiv, SIOX zanimivo izgleda. CinePaint, ki je fork GIMPa je bil uporabljen za razne filme(Scooby-Doo, Harry Potter and the Philosopher's Stone, Stuart Little). Synfig, Xara xtreme(Je opensource:D )

Za bolj profesionalne programe je pa problem najti dovolj ljudi ki to uporabljajo in ki so ga pripravljeni razvijat, ker bolj splošni programi imajo več uporabnikov in več potencialnih developerjev.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Osebni račun kot poslovni račun sp - banka ga zapira

Oddelek: Loža
103772 (3008) BlaY0
»

Google bo množično odkupoval patente

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
1813017 (9913) SeMiNeSanja
»

goljufije z prikazom prevoženih kilometrov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
12639211 (34609) imagodei
»

rabim font (PISAVO)

Oddelek: Programska oprema
141485 (1249) adinfinito
»

Plačilna disciplina podjetij...

Oddelek: Loža
302705 (1752) Invictus

Več podobnih tem