» »

Plačilna disciplina podjetij...

Plačilna disciplina podjetij...

plavko61 ::

Volitve volitve volitve...

Samo filozofiranje in nakladanje od začetka do konca.

Zakaj ne zasledim v programu nobene stranke ureditev plačilne politike v državi.
Počasi bo dovolj tega balkanizma in države ki to omogoča.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

jype ::

plavko61> Zakaj ne zasledim v programu nobene stranke ureditev plačilne politike v državi.

Kako naj pa to uredijo?

Zvišajo najvišjo dovoljeno mero zamudnih obresti?

Edino pohitritev dela sodišč bi bila učinkovita, kompetentnih sodnikov pa že zdaj primanjkuje, ker je motivacija zaendrek.

Ziga Dolhar ::

jype: ena stranka obljublja občutno znižanje odvetniških tafir.

S tem bo povečala dostop do sodišča! (:D)

In znižala sodne zaostanke! (:)))
https://dolhar.si/

jype ::

Ziga Dolhar> jype: ena stranka obljublja občutno znižanje odvetniških tafir.

Tarif. Sem vidu na plakatu, ja. Kako pa to nardiš? Ustanoviš zelo konkurenčno odvetniško hišo z agresivno cenovno politiko, al kaj?

solatko ::

Dolžniško upniška razmerja se da na zelo elegantni način rešit zelo hitro. Dolžniku zadeve poravna država, potem pa se mu obesi za vrat. Upnik je poplačan, dolžniku pa vsak stotin lahko država sproti pobere. Sedaj se dolžniki praktično smejijo upnikom - nog se jim ne sme polomt, na sodišču zadeva traja pet let, ko pa tožbo dobiš, pa spet ne dobiš denarja, ker ga dolžnik "nima". Nepremičnine napiše na žlahto, avto je ženin ali sinov, uradno ne dela nič in ti kot upnik, se lahko samo jebeš in kolneš, ker si cel kup dnarja zmetal za odvetnike in izterjavo.

Invictus ::

Plačilno disciplino lahko uredimo na amreiški način (ki mi je osebno zelo všeč). Pravilo je naslednje:

če se pojavita dva upnika, ki jima je podjetje dolžno več kot 500 USD, sodišče avtomatsko razglasi stečaj.

Tako pravilo bi bilo predvsem koristno za vse male podjetnike, ki delajo mala opravila. Sedaj semi zdi, da jim enkrat (z zaostankom) plačajo kar v paketu. V zgornjem primeru pa bi se vsaj velike firme pobrigale, da male račune redno poravnajo.

LP I.

Ziga Dolhar ::

Solatko: imenitno! Dobicki torej zasebnikom, izgube pa socializirati!
https://dolhar.si/

solatko ::

Ziga Dolhar - kje si pa zdaj to pobral. S tem bi preprečil, da ima firma pet hipotek (ker ma pač veze na bankah), da gre v stečaj takoj, ko prikaže minus (če država tega ne bi spremljala, bi pa se socilizirale), sedaj pa upnike spravimo v bankrot, jim poberemo vse kar imajo, oni pa se za denar, ki ga upravičeno tirjajo drugje (pri bolj prefriganih dolžnikih), lahko obrišejo pod nosom. Tudi dobički, bi bili manjši, če bi te, ki jih spravljajo (s soglasjem države) v žep, poravnavali svoje obveznosti. En lep primer - firma je dolžna delavcem pet plač - ta dolg poravna država, ugotovi dejansko stanje firme, če ima perspektivo jo z dokapitalizacijo in postavitvijo vodstva reši in postavi na noge, če te perspektive ni, se firmo vrže v stečaj, lastniku pobere vse kar ima (tudi najmanj bližnjim družinskim članom) in poplača upnike.

postar_si ::

Nisem ravno od pravne stroke, vendar je letos je pričel z delovanjem elektronski Covl, ki naj bi pohitril postopke od oddaje obrazca, do poplačila dolžnika, oziroma izvedbe izvržbe.

plavko61 ::

Na koncu vsi pravni in drugi ukrepi izgubijo pomen kadar je rezultat denarna transakcija.
Na drugi strani pa se poskusite izogniti plačilu kazni od policije, par dni po roku vam zamrznejo račun. :)
Torej navadne državljane ni problem izsilit na nož, gospodarstvo pa lahko dela kar hoče.
Dvakrat preberi, nato pa blekni...

kmetek ::

V Sloveniji se ne da nič urediti, to je Balkanska država v EU.

perci ::

To z znižanjem odvetniških tarif je bedarija prve klase. Ravno obratno - povečati bi jih morali - bistveno.

Potem bi tisti, ki bi pravdo dobil, od nasprotne stranke dejansko dobil povrnjene vse stroške pravdanja. Danes temu skoraj praviloma ni tako.

solatko ::

kmetek - v vsaki državi se da to uredit, samo rabiš neodvisno finančno policijo z močnimi pooblastili, nadzor nad transakcijami in hitre postopke. Problem je, da tega sploh nočemo, saj je lepše ribarit v kalnem. Z navadnimi državljani pa znamo - dolžen - plačaj takoj - nimaš - na cesto.

UNIVERZUM ::

solatko/ na vse Vaše poste +1
Asrock Z77 pro4-m,i5 3570, corsair 8gb, sapphire 4870,CC500R
Odrasli so samo otroci, ki jih nihče ne potegne za ušesa,
ko naredijo veliko neumnost/by yjpe

madmitch ::

In zakaj mislite, da je to balkanski način? To je problem celega sveta in vseh držav. Mi imamo ogromno upnikov iz zelotne EU in verjemite, izterjava ni prav nič lažja in hitrejša kot pri nas na "balkanu".
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

IgorGrozni ::

Na trgu je dovolj informacij (večinoma), da je mogoče oceniti plačilne sposobnosti in plačilno disciplino poslovnih partnerjev.
Odločitev, da posluješ z ˝tvegano˝stranko je del podjetniške odločitve. Ne posluj z neplačniki. Če pa že, pa ne pričakuj pomoči nekoga tretjega- države na primer.

Kot je Brane2 zapisal, kapitalizem je kontaktni šport. Trd in neizprosen. Če tvegaš preveč, je to tvoj problem.


Lp. Igor

Bi pa to sploh ne bil problem, če bi imeli urejeno sodstvo. Neplačniki bi propadali, redni plačniki pa prevladovali.
In zato je tako pomembno ugled, plačilo in neodvisnost sodstva. Ker osnova tako kapitalizma, kot demokracije je delujoč pravni sistem.
Spomnite se na to vsakič, ko boste zadovoljni z nižanjem odvetniških in notarskih tarif, netrajnimi mandati sodnikov in z uvrstitvijo sodnikov v plačne razrede med pucfleke na lokalnem šalterju.
In ne pozabite voliti vaših ljubljenih politikov, ki vam servirajo take abotnosti.

kmetek ::

Ja normalno da mora biti odvetniška in notarska tarifa nižja, še zdaj je 10x previsoka. 1 minuta dela za en prepis 100€ ali več? Človek dela 3-4 dni za tok denarja!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kmetek ()

solatko ::

madmitch - Problem je ravno v tem, da te tuji neplačniki, v svojih državah (malo zaradi zakonodaje - ki je urejena in se z advokati ne da kaj dosti doseči - morda zamik za kak mesec, več pa ne, predvsem pa zaradi organov, ki neplačnike takoj trdo primejo za vrat) izredno dobri plačniki, poznajo pa vse skrite poti v tujih državah - kot praviš - full kontakt - nasprotnik izkoristi vse slabosti sistemov v drugih državah.
Tudi naše firme se na vzven držijo strogih pravil poslovanja in redno plačujejo tujim partnerjem, doma pa se hudičevo znajo obnašat balkansko in pri takem odnosu do dolžnikov (večjih), kot ga ima država - ob urejeno, neurejeni zakonodaji, jim to tudi nosi neslutene dobičke.

Yossarian ::

Igor, zelo se motiš, da je za plačilno nedisciplino krivo sodstvo. Spomni se vsakič, ko boš šel na volitve, da boš volil tisto stranko, ki bo bistveno prenovila Zakon o izvršbi in zavarovanju, ki takšen, kot trenutno je, omogoča dolžniku, ki je s pravnomočno obsojen na plačilo denarja, da se nato lahko v izvršbi še najmanj šest ali sedemkrat pritoži (mater, kak dolgi stavek)8-). Kljub temu, da je jasno, da je dolžan denar in da še ni nič plačal.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

IgorGrozni ::

Za neplačevanje računov so krivi neplačniki, menda.

Da pa je procesni postopek zakompliciran....Ko boš imel opravka z DURS, ki ima ˝zelo˝ poenostavljen postopek, ti bo jasno, zakaj mora biti relativno zakompliciran. Zaradi šibkejšega posameznika.

Ho-ruk, udarniško, politično - ideološko prenavljanje zakonodaje ponavadi še najbolj prispeva k zapletenosti in nedomišljenosti zakonodaje.
Čemur prispeva svoje tudi politično marketinško poseganje na vse druge načine, izvršne veje v sodno vejo.

Kaotično poseganje politike v sodno vejo oblasti, potem pa izmikanje odgovornosti za obstoječe stanje, je stari trik naše politike.

Lp.Igor


To kar sem želel poudariti je, da ko politika svinja po sodstvu, ne smemo prezreti, da so za ˝učinke˝ tudi odgovorni.

Yossarian ::

Samo strinjam se lahko.
Nikoli se ne prepiraj z idiotom, ker te bo potegnil
dol na svoj nivo in te premagal s svojimi izkušnjami.

Invictus ::

Zanimivo, da nobeden ni pokomentiral mojega prispevka o ameriški rešitvi ...

Teoretiziranje ne pomaga veliko. Kar se pa tiče sodstva in ostalih stvari, pa postajamo banana republika. Škoda da le te ne rastejo na drevesu.

LP I.

perci ::

Da pa je procesni postopek zakompliciran....Ko boš imel opravka z DURS, ki ima ˝zelo˝ poenostavljen postopek, ti bo jasno, zakaj mora biti relativno zakompliciran. Zaradi šibkejšega posameznika.

Zakaj točno meniš, da je postopek izvršbe, ki jo izvaja DURS, poenostavljen? Kaj točno je enostavnejšega kot po ZIZu?

solatko ::

Sigurno poberejo.

Ziga Dolhar ::

Da ne bos razocaran, ko ti bo marsikaj pojasnil strokovnjak davcne izvrsbe :-).
https://dolhar.si/

IgorGrozni ::

Seveda velja enakost pred zakonom.

A stavčna figura je bila preveč privlačna.

Touchy, touchy... :)

Lp. Igor

Vikking ::


Plačilno disciplino lahko uredimo na amreiški način (ki mi je osebno zelo všeč). Pravilo je naslednje:

če se pojavita dva upnika, ki jima je podjetje dolžno več kot 500 USD, sodišče avtomatsko razglasi stečaj.

Zanimivo, da nobeden ni pokomentiral mojega prispevka o ameriški rešitvi ...

LP I.


Ne moreš primerjat našega davčnega sistema ter sodstva z njihovim. Sploh ne gre. Zato pri njih nekatere elegantne rešitve ne pridejo v upoštev kot ga imamo mi.

Recimo grobo rečeno: Z svojo dejavnostjo greš v nos konkurentu. Pripravi do tega še kolega in ti zanalašč izstavita takšen račun, da ga ne boš želel plačati. Potem se začnete dogovarjati za nov račun. A ker sta pametna, je dogovarjanje ustno brez dokazov. Pride mesec naokoli ter te prijavita za izterjavo. Reče sodnik stečaj in zapreš firmo. Ko po petih letih na sodišču dokažeš da nisi kriv in plačata manšjo kazen. Si že zdavni bankrotiral, pobrali so ti vse.
Kaj boš sedaj???

Glede na to da je pri nas potrebno za odprtje d.o.o.-ja vložit 7.500€ (10.000$)je v ameriki v nekaterih zveznih državah potrebno le par centov.
Sistemi se razlikujejo, direktne implementacije niso mogoče. Tudi če gledaš nasplošno za kazni.
Da sprejememo njihov sistem kaznovanja, moramo prvo zgraditi eno mesto za zapornike. Golega otoka pa tudi nimamo več.

Mr_Globus ::

hmm z neplačanim računom plačaš DURS-u davek, ta pa potem izterja dalje.

c3p0 ::

Torej naj ta dva patrona pokažeta neko dokazilo, da si storitev res hotel: naročilnica, pogodba... In pa seveda da je bila opravljena/dostavljeno in prevzeto.

Vikking ::

Torej naj ta dva patrona pokažeta neko dokazilo, da si storitev res hotel: naročilnica, pogodba... In pa seveda da je bila opravljena/dostavljeno in prevzeto.


Sej kupec naroči blago (ker je ponudba strašno ugodna , najcenejša), a v tem primeru osebkoma ni želja zaslužit, ampak potopit njegovo podjetje.

Invictus ::

>Recimo grobo rečeno: Z svojo dejavnostjo greš v nos konkurentu. Pripravi do tega še kolega in ti zanalašč izstavita takšen račun, da ga ne boš želel plačati. >Potem se začnete dogovarjati za nov račun. A ker sta pametna, je dogovarjanje ustno brez dokazov. Pride mesec naokoli ter te prijavita za izterjavo. Reče >sodnik stečaj in zapreš firmo. Ko po petih letih na sodišču dokažeš da nisi kriv in plačata manjšo kazen. Si že zdavnaj bankrotiral, pobrali so ti vse.
>Kaj boš sedaj???

Kako ti bo konkurent izstavil račun, če z njim nimaš pogodbe o opravljenem delu ??? Vem, da pri nas precej dela opraviš na podlagi ustnih zagotovil, kar sicer ni nič narobe, ampak za resen posel je pa pametno narediti nekaj dokumentacije.

Računov ne moreš izdajat kar tako brez dokazil o opravljenem delu. V bistvu jih lahko, če vse skupaj poteka med resnimi partnerji, ampak obvezan pa nisi do plačila računa, razen če ti stranka ni podpisala kakega naloga o opravljen delu. Šele to je tudi pravna podlaga za izterjavo neplačila.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska razvila aplikacijo, ki javno opozarja na dolžnike (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
5614389 (11390) Unknown_001
»

eizvršbe - ima kdo izkušnje? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7523953 (17334) MajorM
»

Ko ti davčna stopi na račun ... (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9524636 (7152) Mehmed
»

Protest obrtnikov! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
18840617 (36049) BigWhale

Več podobnih tem