»

GitHub prvi po priljubljenosti

Na GitHubu prednjačijo ruby, python in javascript, na SourceFourge C++ projekti za *NIX okolja, na Google Code javanski projekti, CodePlex pa je domovanje .net tehnologij.

vir: Heise
Heise - Analitski hiši Red Monk [1] in Black Duck Software sta objavili zanimivo analizo o popularnosti štirih vodilnih storitev za vodenje programske kode - Github, Google Code, SourceFourge in CodePlex. Github naj bi tako skočil s tretjega mesta na prvo in presegel popularnost tako Sourceforge-a kot Google Code, medtem ko Microsoftov CodePlex ostaja omejen na .net razvijalce.

Kot kriterij so uporabili število commitov v prvih petih mesecih leta. Github jih je edini imel čez milijon, SF sledi z dobrih šeststo tisoč, GC pa je tretji s slabih tristo tisoč. CodePlex se še trudi preseči 50 tisoč. Število commitov sicer ni nujno indikator uporabe, saj uporabniki določenih jezikov, posebej na GitHubu domačega Ruby-ja, zelo verjamejo v commit early, commit often metodologijo. Njihovi commiti praviloma vsebujejo manjše in manj razdelane kose...

8 komentarjev

Microsoft soustanovitelj CodePlex Foundation

ZDNet - Včeraj je bila ustanovljena nova neprofitna fundacija z imenom CodePlex, ki bo vzpodbujala ponudnike komercialnih rešitev k večjemu sodelovanju v odprtokodnem svetu. Eden izmed ustanovnih članov in za zdaj največji finančni podpornik bo Microsoft.

Začasni predsednik fundacije bo Sam Ramji, ki je bil v Microsoftu zadolžen za vse odprtokodne projekte. Microsoft je po poizvedovanjih potrdil, da Ramji zapušča njihovo podjetje. Tudi ostali člani upravnega odbora bodo sprva večinoma iz Redmonda. Microsoft je že leta 2006 ustanovil repozitorij za svoje odprtokodne rešitve z imenom CodePlex.org, a ta ne bo postal eno z novoustanovljeno fundacijo. Bo pa nova fundacija poskušala logično nadaljevati in nadgraditi njegovo delo.

5 komentarjev

Microsoft objavil vrsto specifikacij - Word, Excel, Powerpoint, Exchange

Slashdot - Microsoft se je danes odločil storiti nov korak v svoji želji po odpiranju svoje kode in vključevanju v odprtokodne skupnosti in programe - izdal je namreč skoraj 5000 strani dokumentacije o binarnih zapisih Office programov (Word, Excel in PowerPoint).

Binarni zapisi datotek so bili zelo razširjeni predvsem v preteklih različicah paketa Office in še danes mnogokrat predstavljajo trn v peti razvijalcem konkurenčnih (predvsem odprtokodnih) programov, saj morajo razvijalci izvajati t.i. reverse engineering, najnovejša različica Office-a, 2007, pa primarno že uporablja Open XML, ki temelji na XML-u in katerega specifikacije so znane, njegova implementacija pa je bila zato lažja.

Skupaj s specifikacijo binarnih zapisov pa so izdali tudi specifikacije za povezovanje z Exchange Server 2007 in Office SharePoint 2007, kar omogoča razvijalcem, da v svoje aplikacije vgradijo najrazličnejše storitve, ki se lahko nato povežejo z Microsoft-ovimi strežniki.

V nasprotju s pričakovanji pa je...

153 komentarjev

Virtual PC 2007 in SQL Server 2005 SP2

Slo-Tech - Betanews poroča, da je Microsoft izdal Virtual PC 2007, ki prinaša novosti na področju kompatibilnosti z operacijskim sistemom Windows Vista, podporo novim tehnologijam procesorjev AMD in Intel, ter podpore tako 32 kot 64 bitnim sistemom. Več na uradni strani tega produkta.

Sys-con pa poroča, da je dokončan in dostopen širši javnosti servisni paket 2 (krajše SP2) za SQL Server 2005. Ta prinaša novosti na področju povezljivosti z Windows Vista ter Office 2007, kompatibilnost SSRS z novejšim SharePoint 2007, ter drugih komponent. Več na uradni strani.

6 komentarjev

Tech Ed 2006

Slo-Tech - Danes se je ob 1:00 po našem lokalnem času odvijal uvodni del Tech Ed-a, ki ga je Microsoft priredil v Bostonu. Izjemen dogodek, ki zajema predvsem najnovejše tehnologije, njihovo predstavitev in vizijo Microsofta na tem področju.

Po krajšem uvodu, ki ga je vodil Bob Mugli, je sledil Ray Ozzie, z govorom na temo revolucije, ki jo prinašajo t.i. SaaS (Software as a Service). V govor je bila zajeta krajša zgodovina večjih prebojev na področju IT-ja, sledila pa je vizija teh storitev, tako iz perspektive uporabnikov kot vzdrževalcev infrastrukture. Zanimivo, večkrat je bilo poudarjeno, da ljudi čakajo spremembe v načinu kako podjetja poslujejo, kot tudi novih zahtevah in izzivih tistih, ki vzdržujejo takšna okolja.

Sledila je predstavitev najnovejših orodji, med njimi so virtualizacija (Virtual Server 2005, System Center Virtual Machine Manager), varnost (ISA 2006, Vista, Forefront, Antigen), skupinsko delo (SharePoint Portal Server 2007, Exchange 2007, Live Search), urejanje okolja...

29 komentarjev

CodePlex ter SharePoint Server 2007

Slo-Tech - Včeraj je Microsoft javnosti ponudil CodePlex, trenutno še v beta razvoju. Stran je izdelana v C#, gosti jo Microsoft Team Foundation Server, omogoča Wiki sodelovanje, blog in forum, v celoti pa bi naj bila končana do konca junija, oziroma začetka julija, ko jo bodo predstavili na konferenci v Londonu. Stran je namenjena programerjem, ki želijo svojo kodo razvijati skupaj z ostalimi, si pri tem pomagati, komunicirati z ostalimi razvijalci in podobno. Več na eweek.com

Prav tako pa se je včeraj odvijal SharePonint Conference 2006. Tam je Bill Gates predstavil novosti, ki zadevajo nov izid SharePoint Server 2007. Gre za strežnik, ki je namenjen sodelovanju, deljenju dokumentov in postavitvi portalov. Predstavitev si je moč tudi ogledati ( On Demand Webcast).

Pri tem gre še za eno pomembno novost. Strežniki, kot so Exchange, BizTalk, SharePoint, Active Directory (Active Directory ni strežnik) ipd., so do sedaj uporabljali vsak svoj podatkovni motor. To bi se naj že kmalu...

15 komentarjev