» »

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech - Včeraj, 6. maja, se je začelo (in zaključilo) prvo Tekmovanje IJS v znanju računalništva. Bilo je zabavno, še posebej pa so (dobesedno) zažigali kemiki z inštituta, ki so v spremljevalnem programu kazali razne načine radostne destrukcije vžiganja vodikovih milnih mehurčkov, zmrzovanje tulipanov s tekočim dušikom in njihovo razbijanje ter druge radosti in nam na koncu naredili še sladoled.

Najpomembnejše je bilo seveda tekmovanje. Za vse, ki se ga niste mogli udeležiti, so tule naloge in rešitve. V Kraljevski kategoriji (tretja, najtežja skupina) sta vse naloge pravilno rešila kar dva tekmovalca, tako da je na koncu odločal čas in število oddaj. Prvi je bil Primož Koželj, drugi pa Nino Bašić, oba iz Zavoda za računalniško izobraževanje.

Na voljo je tudi videoposnetek otvoritve. Ostale materiale še čakamo. Ker tekmovanje ni ne vem kako fotogenično, so tule slike iz spremljevalnega programa...

26 komentarjev

jest10 ::

radostne destrukcije vžiganja helijevih milnih mehurčkov
Aja? Mislim da bo vodikove bolje

sverde21 ::

Ja helij ne gori rad kolkr sm slišu pr urah kemije :\ , tako kot tudi drugi elementi (plini) iz zadnje skupine...

Aja pa tudi podatek glede vseh pravilnih nalog v 3. skupini ni prvilen vsaj kar se vidi iz objavljenih rezultatov, sta pa bila blizu oba :) .

BTW je kdo iz slo-techa bil tam? Razn jst :D
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

Pimoz ::

ja jst sm tud biu :P

minmax ::

joj, res je bil vodik... ne vem pisal sem brez da bi razmisljal... kugl, a lahko popravis?

KrCbelca ::

js tud tm :)) morm rečt d je blo ful dobr še posebej tile 2 bučmana, ki se žačuda nista zašgala med poizkusi. >:D

Drugač pa ful dobr tekmovanje, pridem drugo leto spet 8-)
C2Q Q6600, P5W DH Deluxe,6GB 800MHz Rama
GF 8600gt, 2xSataII WD 250GB, LC Power 550W Green Power
----watter in my vains----

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KrCbelca ()

minmax ::

se nekaj vec fotk je na http://agava.ijs.si/~blazn/rtk/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: minmax ()

minmax ::

sverde: rešila sta jih oba 100% pravilno... točke so se odbijale glede na to kolikokrat sta oddala rešitev (ali pa je bil celo čas važen, to ne vem točno).

... tekmovalo se je namreč v 'real time' in odgovore so tekmovalci takoj dobili s strežnika in če rešitev ni bila dobra so lahko vnovič poslali boljšo...

Tody ::

video ne dela

MrBrdo ::

glede unih tock, ne ni bilo na cas (no, za vse naloge si pac imel 5 ur casa, vendar si lahko reseval v poljubnem vrstnem redu in skakal med nalogami). odbite točke pri onih dveh so zaradi večkrat oddanega programa (ki se zalaufa na več primerih, na osnovnem primeru pa itak lahko probavaš že sam). mislim da si zgubil ali 3 ali pa 1 točko za vsako ponovno oddajanje programa (nisem sure). btw smesno, en je bil pred mano na koncu pa je potem se enkrat oddal eno nalogo (in imel isti rezultat kot prej), in je padel za mano xD

lp
MrBrdo

Sandoval ::

offtopic:
tisto deklino, ki je tekmovala pa poznam:D
Kr3nU_X JAZZ-WA Sandoval

kihc ::

Sta ble 2 :P
x

sverde21 ::

Ja celo 2 sta ble ;) , sej se že na 1. sliki vidita obe :P

@minimax: jah ne vem kaki so bli kriterji, jst sm eno nalogo celo rešu (pomoje je bla prov... vsej ideja) pa sm 0 točk dobu :'( medtem, ko sm za vlk težjo nalogo več točk dobu :\ (skor 20).

BTW govorim za 1. skupino, kejr sm letos bil, drugo leto bom veretn kje višje :))
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

MrBrdo ::

nevem kako je blo pr 1 skupini, sam pr 3 mislm da so se preverjal sam rezultati.. mas pac prou, al pa prblizn prou, al pa narobe :)

lp
MrBrdo

Matevžk ::

V tretji skupini se dela tako, kot na mednarodnih olimpiadah iz informatike: oddaš source kodo, ki jo ocenjevalni sistem na strežniku pregleda (vsaj mislim, da se še; da ne uporabljaš kakšnih prepovedanih rutin kot je assembler koda, s katerim bi jim morda celo lahko kaj razsul), prevede in požene na testnih primerih, prekine, če prekoračiš omejen čas, in pregleda rezultate, če so pravilni; vse je avtomatsko.
In odbijajo se po 3 točke za vsako ponovno poslano rešitev.
lp, Matevžk

MrBrdo ::

dvomim da se koda kaj pregleduje (no, razen tega kar si rekel morda, ASM itd), ker je skoraj nemogoče kar iz kode sklepat če je pravilen postopek. v bistvu ne vidim da bi bilo možno da se preveri kodo in iz tega sklepat na pravilnost postopka, saj lahko vsak po svoje rešuje.

lp
MrBrdo

Matevžk ::

Ja, ja, ne za pravilnost postopka, samo za uporabo ilegalnih inštrukcij. Kakšne, ki bi zablokirala sodniški sistem, in kakšne, ki bi ga razsula (čeprav se te dandanes da zajeziti že kar z modernimi operacijskimi sistemi, na katerih se prevedene aplikacije zaganjajo).
lp, Matevžk

sverde21 ::

hja ne vem zakaj bi odbiju točke za pošiljanje na server... jst ponavad po 100x probam kako kodo če me zajebava :D

BTW zaka bi pa mogu glih ASM kodu uporabt da jem kej sesuješ >:D tale je malo bosa, ker je večina zlobne kode™ napisane v C-ju
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

Matevžk ::

Lokalno ti lahko program poženeš stotisočkrat, če maš čas. Samo testne primere si moraš sam napisat.
Da ga pa na serverju ne smeš tolikokrat, je pa več razlogov. Eden izmed njih so resursi, drugi to, da oddan program šteješ kot "produkcijsko verzijo" in nedelujoča verzija se šteje za nekakšen majhen neuspeh ... Tretji to, da bi z neomejenim oddajanjem lahko pridobil nekatere informacije o vhodnih podatkih, ki jih pa v času tekmovanja ne smeš imet, ker potem lahko hardkodiraš rešitev, ki ti jo je povedal mnogo počasnejši program, kot je pa to zahtevano v nalogi.

Ne gre samo za ASM. Ampak mislm, da se itak zdej vse laufa v zaščitenem okolju naprednih operacijskih sistemov in ti skrbijo, da je dostop samo do stvari, ki se jih res rabi.
lp, Matevžk

MrBrdo ::

hehe ja mogoce bi se dal narest da bi vse input file si poslal iz tam nazaj k sebi (callback proggy, ker na kompih niso bli firewalli, sam vprasanje ce zdej zazna socket funkcije), al pa da bi poslal strukturo direktorijev ene par v globino, da bi vidu ce so kje output fajli, pa bi si jih potem poslal.. trajal bi te da bi to spisu ne prov velik (sigurno ne 5 ur xD) pa bi mel resen :) sam verjetno majo res kako zascito prot tem, ce ne druzga mozno da iz PE headerja pobere import dllje like winsock :)

aja pa se to, zakva so vsa tekmovanja v programiranju v bistvu tekmovanja iz logike\matematike? ;)

lp
MrBrdo

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: MrBrdo ()

sverde21 ::

ker so drugi algoritmi že zgojeni do konca in jih največji n00b tam ve na pamet IMO :) morjo najdit neki novga, kar še ni blo :))

Aja skor pozabu... a rezultati one ankete bojo kje objavlen :) k sm mal firbčn kak so drugi izpolnjeval anketo.
<?php echo `w`; ?>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: sverde21 ()

Matevžk ::

MrBrdo, tega se organizatorji sigurno zavedajo .. prvič ti gotovo ne dajo dostopa do headerjev, drugič pa ti skoraj zagotovo v tvojem sandboxu omejijo dostop do takih funkcij.
Rezultati ankete pri tej organizacijski ekipi (ki je vse do vključno predlanskega leta organizirala tekmovanje v okviru ZOTKS) vedno so. Tokrat tule: rezultati ankete. Zelo preprosto se da priti do njih iz domače strani tekmovanja.
lp, Matevžk

Brane2 ::

Pa ste ziher, da so zažigal vodik ? Kot je meni znano, gori ta s plavkastim, skoraj nevidnim plamenom, tole pa bolj spominja na nekaj z veliko ogljika v sebi, mogoče kakšen propan...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

minmax ::

brane2: ja vodik je bil.

Brane2 ::

Če se prav spomnim, so pri Hindenburgu razlagali,da se je vnela barva in ne vodik ravno po slikah, kjer so bili beli žareči plameni, ki naj jih pri gorenju vodika ne bi bilo... :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

sverde21 ::

No ne se zj flejmat >:D en plin je pač biu :) (ne vem pa ker, ker nism ostal do večera :\ )
<?php echo `w`; ?>

atar ::

Sej to smo med predstavitvijo cel cas ponavljali - ja VODIK je bil! Naj vas barva plamena nic ne moti, ze ko je sodelavec zazgal cisti vodik iz jeklenke ni bil brezbarven oz. moder - to se zgodi bodisi zaradi primesi bodisi zaradi tega, ker je bila cevka iz stekla (steklo pa vsebuje tudi natrij itd...). Pa tudi ko smo zazigali mehurcke je kolega povedal, da je plamen obarvan ker vodik vodimo skozi raztopino detergenta - to so pa spet kalijeve in natrijeve soli mascobnih kislin. Pa mehurcki so bili lazji od zraka - koliko takih plinov poleg vodika, helija (ki ne gori:D ) in metana>:D pa poznate? Je pa verjetno dodaten efekt kamere oz. slik kriv-ker je naredil plamen skoraj oranzen- da je prislo do raznih ugibanj. Kar se pa tice unga ponesrecenega cepelina - poskusite nafilat balon z vodikom, pa samo gumo oz. barvo gume balona zazgat, brez da se vodik upali:D ...pa opazujte plamen! Potem ponovite poskus z balonom velikosti cepelina. Opazanja zapisite v zvezek:)) ali pa mi jih posljite na e-mail.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pridelava prepovedanih substanc po svetu

Oddelek: Problemi človeštva
202695 (1769) Machete
»

The gaming resorts (Portorož)

Oddelek: Igre
389647 (6395) Tr0n
»

Drugi dan Pwn2Own 2013 padla še Flash in Adobe Reader, preživel le Safari

Oddelek: Novice / Varnost
135938 (3799) Blisk
»

[LINUX] Distribucija za pisarno in programi...

Oddelek: Operacijski sistemi
121802 (1106) dux
»

Linux namestitvena delavnica v Kopru

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
62621 (2425) BigWhale

Več podobnih tem