» »

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram, ki krmili miš. Na tekmovanju bo vsaka mačka tekmovala proti mišim, ki so jih napisali ostali tekmovalci, vsaka miš pa proti mačkam ostalih tekmovalcev. Rok za oddajo programov je 30. april 2006. Več informacij je na rtk.ijs.si/mackamis.html.

28 komentarjev

strictom ::

To za lovljenje mač pa miši se bi lepo dalo napisat v Ceju. Sam ni mi pa jasno kak bi napisal da bi miš bežala pred mačko? Mogoče da miš na random laufa po kvadratkih mačka pa par kvadratkov zadi in se po vsakih parih kvadratkih približa za en kvadratek? Maybe.

Ni mi tudi jasno zakaj tekmovanje srednjih šol. Bi dali tekmovanje za dijake z računalniških SŠ in tekmovanje za druge SŠ. Ločeno. Jasno da bojo dijaki 4. letnika kake računalniške SŠ veliko lažje spesnili en program ko pa uni z kake gimnazije ko jim je programiranje hobi.

Mnjah. Pejmo za knjige :)
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: strictom ()

user427615 ::

js bom tam ;) se že veselim :P

Matevžk ::

To tekmovanje obstaja že dolgo časa in mislim, da niti nima smisla ločevati na RačSŠ in navadne SŠ - saj so zato težavnostne skupine.
Samo kolikor vem je bilo to tekmovanje prejšnja leta organizirano v okviru FRI. Potem so glavne (prostovoljne in zagrizene) organizatorje (večinoma iz IJSja in FMFIja) po birokratski poti odrinili in je bilo lani tekmovanje (IMHO; udeležil sem se ga in prejšnjih tudi) katastrofalna polomija. Očitno je zdaj spet stara ekipa na delu, kar je pohvalno (tudi, da jim je (očitno) uspelo pridobiti sponzorje).
lp, Matevžk

Brilko ::

Prejšnji dve leti je bila res res čista polomija, sramota za LJ. Na vseh nivjoih so popušili... ;((

In pol naj bi šel na FRI? Ma daj... >:D

mjakop ::

Hmm, tale igra maček in miši mi je precej zanimiva. Mogoče, če mi uspe kaj dobrega skupaj spacat se prijavim.

STRiCtom: Pozabil si na tehniško gimnazijo. Tam tud programiramo, sicer čiste osnove ampak nekaj pa je. (jaz itak znam delphi in php že par let...tak da nisem nek list začetnik, se pa še vedno učim). Pa mačke ne moreš kar random premikat. Morš mal pogledat kje je miš, pa na podlagi njene hitrosti in smeri izračunat, kje bo čez nekaj časa. Pol pač usmeriš svojo mačko tja. Pri miši je pa ravno obratno. Ravno v smer mačke ne smeš it, kamorkoli drugam pa(razen seveda stena).

Pa sej je skoraj mesec dni časa. Bomo že kaj spacal skupaj. Poraba sistemskih sredstev je pa lahko velika, kar je pa samo plus(lahko še bolj razviješ nek AI).

Pa kaj je treba program pol tam napisat ali kako?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mjakop ()

minmax ::

STRiCtom ... ah daj, na teh tekomvanjih se gimnaziciji večkrat odrežejo bolje kot tehničarji.

tu ne gre za neko tehnično znanje, ki bi ti ga dala šola. resno osnovo za pisat programe kot so mačka in miš dobiš itak šele na faxu. če se kaj prej tega lotevaš imaš na voljo knjige in internet, pa delno ZRI.

Gizmo_X ::

Torej mačke in miši so le za srednje šole in pa seveda gimnazije? Študenti ne pridemo v upoštev?0:) >:D
Don't pay the BILL at the big GATES.

bjty ::

Vse ki so ze zdownloadali razvojno okolje za Macko&Mis in uporabljajo slovenske windowse prosim, da ponovno zdownloadajo testni streznik, saj ima prejsnji napako v interpretaciji stevilk z decimalno vejico; kmalu pa bo na voljo tudi nova verzija z bolj spodobno grafiko.

Sicer pa vsa vprasanja v povezavi s tekmovanjem programov lahko zastavite kar tu, pa bom skusal cimbolje odgovoriti.

lp, Blaz

mjakop ::

No fajn, da je nekdo od organizatorjev tud tukaj. No mene zanima ali je lahko v funkciji ZbudiSe smer večja od MAX_SPREMEMBA_SMERI ali je treba pač mačke obračat postopoma v željeno smer tko kot v KamGres?

Ch4N93 ::

Ideja: na Slo-tech-u se organizira tekmovanje mačk in miši, neodvisno od IJS. Seveda če bi se na IJS strinjali. Problem je edino s strežnikom, na katerem bi zadevo poganjali. Če ne drugega se zadeva izvede na naslednjem NEST-u. Morda bi vpeljali tudi slo-techove hrčke :)

Edit: typo
Ni nam lahko...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Ch4N93 ()

Kostko ::

@bjty: Source koda testnega okolja in verzija le-tega vsaj še za Linux bo ? :\

kihc ::

A je komu uspelo C++ klienta prevest v DevC++? Ker men ga ne :8)
x

Rokm ::

STRICTom: da te ne bo preveč skrbelo za gimnazijce: http://rtk.ijs.si/2004/rtk2004rez.html#...

Prednost imajo tisti, ki znajo logično razmišljati in imajo več izkušenj s takimi primeri, ne pa tisti, ki znajo več časa programirat.

Gizmo_X ::

Prednost imajo tisti, ki znajo logično razmišljati in imajo več izkušenj s takimi primeri, ne pa tisti, ki znajo več časa programirat.


Nekako tako, kot pri Robot Battle torej. Ima kdo izkušnje glede tega? Jaz sem en teden izpopolnjeval mojega 'robotka', potem pa začel prevajati help datoteke. Jih prevedel okoli 30, potem pa zmanjkalo časa za nadaljevanje.:\
Don't pay the BILL at the big GATES.

minmax ::

kostko: Si probal pod Monotom ? moralo bi delat...

bjty ::

Tekmujete seveda lahko tudi studenti, vendar boste delezni le slave, nagrado pa bo dobil/a najboljsa dijakinja oz. dijak. :)

bjty ::

@mjakop: Funkcija ZbudiSe() lahko vrne poljubno zeljeno zacetno smer.

bjty ::

@Kostko: Source za testno okolje bo najkasneje v parih dneh; za linux pa bo, ce bo interes.

bjty ::

@kihc: Na kaj se pritozi prevajalnik?

bjty ::

Trenutno je streznik rtk.ijs.si offline zaradi del na elektricnem omrezju na institutu; online bo spet zjutraj.

bjty ::

@kihc: Ce je tezava z linkerjem, vpisi v Project -> Project Options -> Parameters -> Linker okvircek "-lwsock32"; seveda brez narekovajev.

Za MS Visual Studio 2005: Project -> ____ Properties ... -> Configuration Properties -> Linker -> Input :: Additional Dependencies = "ws2_32.lib"; spet brez narekovajev.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bjty ()

Matevžk ::

Tekmujete seveda lahko tudi studenti

Izvrstno!
lp, Matevžk

kihc ::

Hvala, zdaj dela :)
x

Kostko ::

minimax: Malo težko, če ni source kode ;)

minmax ::

kostko: saj mono je binary compatible z .net (vsaj na papirju)... če želiš ti pa zihr bjty lahk jo pošlje.

bjty ::

Zdaj je na voljo tudi python zasnova za zival; poleg tega si lahko prenesete ze delujoc - malce pametnejsi - par zivali za lazje testiranje svojih idej (seveda pa te ne bodo tekmovale na pravem tekmovanju, zato se ne zanasajte le na to kako se primerjate s tema dvema).

PS: Za tekmovanje povejte se prijateljem - premagate jih lahko le, ce bodo tekmovali tudi oni :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bjty ()

Kostko ::

minmax: Sm probal pognat preko mona (1.1.13.2) in mi zadeva samo začne porablat vs CPU, nardi pa ničesar :\ Res bi blo fino če bi releasal source...

minmax ::

kostko: ja reci bjty-u-...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
155421 (4271) BigWhale
»

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
263291 (2373) atar
»

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
285985 (4715) minmax
»

28. državno tekmovanje v znanju računalništva

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
72707 (2707) BSD-jas
»

VB Cat&Mouse A.I. Challenge

Oddelek: Programiranje
71040 (786) Thomas

Več podobnih tem