» »

[LINUX] Distribucija za pisarno in programi...

[LINUX] Distribucija za pisarno in programi...

dba ::

Pozdravljeni!

V mojem dolgotrajnem iskanju "linuxa" sem prišel do odločitve, da bom v podjetju prihranil nekaj denarja (upam) pri nakupu licenc za operacijski sistem... Računalniki so načeloma dovolj zmogljivi za karkoli razen win vista (večinoma athloni 2000xp, 512 do 2g ram...)

Preiskušal sem razne live distribucije, kaj malega tudi namestil (xubuntu, pc linux...), bi pa vseeno rad še kak nasvet.

Načeloma ne vidim nekih problemov z linuxmom (že sedaj na windows uporabljamo open office, računovnodsvo delamo online, kaj drugega pa načeloma ne potrebujemo)...

Problema sta v bistvu samo 2:
1. slovenščina: za vsaj 2 uporabnika bi potreboval slovenski vmesnik (recimo da mi boste povedali katera distribucija ima najbolje poslovenjen vmesnik)
2. ta je pa težji: za elektronsko bančništvo uporabljamo storitve Banke Celje, to pomeni čitalec ActivIdentity + kartica + certifikat na kartici + software, ki skrbi za prijavo... Na banki celje pravijo, da žal s tem nimajo izkušenj, da kolikor je njim znano SW za linux niti ne obstaja... Mogoče kdo ve kako je s tem?

Pa ne mi rečt, da naj kupim eno licenco za win, pa imam na eni mašini samo EB...

Daedalus ::

Mnja, izbereš tisto, kar bo tebi in večini zaposlenih najbolj ustrezalo. Ni neke višje matematike tu... jaz ti predlagam Ubuntu, zadeva dela dobro, večina je slovenskega, pa pride že lepo zapakiran z vsemi programi, ki jih rabiš.

Glede čitalca kartic pa - če ni druge, na eni mašini z malo več rama inštaliraš VirtualBox, plačaš tisto eno najcenejšo win licenco, pa pač to pol uporabljaš. Je nekak še najbolj praktična rešitev. Če je čitalec na USB-ju, pol ne bi smel met težav pri usposabljanju zadeve. To lahko komot stestiraš pred prehodom na linux.
Man is condemned to be free; because once thrown into the world,
he is responsible for everything he does.
[J.P.Sartre]

jype ::

dba> 1. slovenščina: za vsaj 2 uporabnika bi potreboval slovenski vmesnik (recimo da mi boste povedali katera distribucija ima najbolje poslovenjen vmesnik)

Načeloma imaš večino orodij poslovenjenih "v nulo" par verzij za zadnjo, ki je na voljo v angleškem jeziku, če te pa občasen kiks ne moti, pa seveda ne bo težav.

Uporabi kar distribucijo, ki ti bo predstavljala najmanj dela - jaz bi priporočil ubuntu, opensuse, mandrivo in fedoro, seveda ne nujno v tem vrstnem redu.

dba> 2. ta je pa težji: za elektronsko bančništvo uporabljamo storitve Banke Celje, to pomeni čitalec ActivIdentity + kartica + certifikat na kartici + software, ki skrbi za prijavo...

Hja, programje obstaja, vprašanje pa je, kakšne rešitve uporablja banka. Če so se pripravljeni pogovarjat o tehničnih podrobnostih, potem bi nemara šlo (vendar zagotovo ne brez precej ubadanja z banko in programjem).

dba> Pa ne mi rečt, da naj kupim eno licenco za win, pa imam na eni mašini samo EB...

Žal je to pogosto edina možnost, seveda pa obstaja še možnost, da zamenjate banko. Sam za poslovne račune uporabljam SKB, ker poslovni SKB.net deluje na praktično vseh brskalnikih in omogoča vse, kar bi od poslovne rešitve pričakoval (zame so bili pomembni predvsem uvozi paketov in ločeno podpisovanje), moram pa žal tudi pojamrati, da je SKB ena dražjih bank.

Poldi112 ::

Glede na to da win že imaš ti ti predlagal da počakaš še kakšen mesec in naložiš kubuntu z kde4.1. Tako se ti uporabniki samo enkrat navajajo na nov uporabniški vmesnik, hkrati pa imaš najbolj zmogljivo namizno okolje.

Z banko tako kot so rekli. Saj če licenco za win imaš sama škatla verjetno ni tako draga. Pa preko vnc lahko delaš na njej. Ali pa zamenjaš banko. Poleg skb je vsaj še probanka ok.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

dba ::

Problem je da sedanje licence so win 95/98... in zdej pač razmišljam, da bi nabavil licence za xp (vista ravno ne - mogoče za sebe :D ), ampak licenca za xp stane dobrih 100€, pa na 10 compov, je kar nekaj denarja... Raje poskusimo z linux, pa tistim ki bodo zadovoljni dam 100€ v žep, tisti, ki pa ne bodo, pa jim kupim licenco za xp :)

Mogoče bi moral to prej povedati, me zanima ali bi bili kaj bolj navdušeni nad linuxom :D

Če prav poštudiram, se nujno rabi samo 2 compa za winsi, pa EB - moj in od plačilnega prometa...

Bom probal čez vikend testno naložit neko verzijo linuxna na eno mašino, pa poiskusit, če mi bo kaj uspelo rešit z čitalcem in spremljevalnim programom...

techfreak :) ::

Bom probal čez vikend testno naložit neko verzijo linuxna na eno mašino, pa poiskusit, če mi bo kaj uspelo rešit z čitalcem in spremljevalnim programom...


Tudi sam imam že dalj časa namen preizkusiti če elektronsko bančništvo pri Banki Celje deluje na Linuxu. Verjetno bom celo ta vikend preizkusil.

Poročam kako bo.

dba ::

Bom probal čez vikend testno naložit neko verzijo linuxna na eno mašino, pa poiskusit, če mi bo kaj uspelo rešit z čitalcem in spremljevalnim programom...


Tudi sam imam že dalj časa namen preizkusiti če elektronsko bančništvo pri Banki Celje deluje na Linuxu. Verjetno bom celo ta vikend preizkusil.

Poročam kako bo.



Potem pa bom kar tebe počakal :D

boogie_xlr ::

Je že kdo poskusil usposobiti ebančništvo z banko celje? Meni se zatakne pri avtorizaciji, nikakor ne gre skozi.

Icematxyz ::

Ne poznam njihove storitve, ampak za prvi korak bi verjetno bilo najbolje, da se obrneš na omenjeno banko in se pravi tudi, če se izkaže na koncu, da podpore za storitev za Linux ne nudijo, da zaznajo, da je po tem na trgu povpraševanje!

Icematxyz ::

Oziroma po hitrem pregledu, če gre za storitev NLB Klik:

http://www.banka-celje.si/osebne-financ...

Potem uradna podpora za Linux obstaja. Torej verjetno ti manjka v postopku kakšen korak ali kaj ni nameščeno pa bi moralo biti ali kakšna nastavitev (Google torej vrne kar nekaj rezultatov in to torej sedaj preveri).

Zgodovina sprememb…

Tear_DR0P ::

klik preko linuxa dela. za poslovno bančništvo pa ima Banka Celje svojo rešitev, ki je še nisem testiral. Oziroma pred leti, ko sem imel čitalec na COM portu sem poizkušal, pa ga nikakor nisem uspel usposobiti, ta na USB portu pa AFAIK ima gonilnike, ampak se še nisem spravil preizkušat delovanja na ne Windows sistemih.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

BlaY0 ::

Če je point samo v čitalcu kartic, to danes ni nikakršen problem več. Problem je, če imajo neko svojo skropucalo od Windouz aplikacije.

dux ::

@boogie_xkr: Včasih si na kliku za prvo uporabo (aktivacijo digitalnega potrdila) potreboval Windows, od takrat naprej pa je šlo na Linuxu.

Sicer pa opažam, da je v zadnjih 2 letih večina slovenskih bank začela podpirati tudi uporabo Linuxa ali pa imajo na strani napisano vsaj, da spletna banka deluje pod Linuxom, vendar uradne podpore ne nudijo.
Upanje je v nasih odlocitvah


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pametna kartica (smart card) in nje čitalec

Oddelek: Omrežja in internet
197024 (1828) KruceFix
»

Izbira banke (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19452123 (28858) MrStein
»

Programje za poslovno E-bančništvo (Halcom & stuff) - nejasnosti

Oddelek: Programska oprema
125017 (4350) aigmt
»

Internetno bančništvo (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7419151 (14837) Tilen
»

Dvig gotovine na drugi banki

Oddelek: Loža
3111734 (10764) AklAm

Več podobnih tem