»

V Bolgariji poteka 21. mednarodna računalniška olimpiada

IOI 2009

Slo-Tech - V soboto se je v bolgarskem Plovdivu začela že 21. mednarodna računalniška olimpiada (IOI), na kateri sodeluje 85 ekip iz 83 držav, med njimi tudi iz Slovenije. Za našo državo tekmujejo Žiga Ham (SŠER Ljubljana), Nace Hudobivnik (Škofijska klasična gimnazija Ljubljana), Matej Aleksandrov (Gimnazija Bežigrad) in Matjaž Leonardis (Gimnazija Bežigrad), spremljata pa jih mentorja Roman Dorn (FRI UL) in Jelko Urbančič (ARSO).

IOI je prestižno tekmovanje v znanju informatike, ki vsako leto poteka v drugi državi in srednješolcem omogoči merjenje moči v znanju računalništva z najboljšimi vrstniki iz drugih držav. Tekmovalna dneva sta dva - letos je prvi danes, drugi pa v sredo. Vsak dan tekmovalci rešujejo tri naloge, za kar imajo na voljo pet ur časa in računalnik. Tipični problemi od tekmovalcev zahtevajo program v C-ju ali Pascalu, ki ga ocenjevalci nato preverijo z 10 do 20 nizi vhodnih podatkov. Vsaka...

8 komentarjev

Berlinski filharmoniki gredo na splet

The New York Times - Berlinski filharmonični orkester je naznanil, da bodo zakorakali v digitalne vode. Tako bodo odslej vsem nesrečnikom, ki se njihovih nastopov ne bodo mogli udeležiti, pa bi se jih bili radi, omogočili visokoločljivostni (high-definition) video in avdio prenos koncertov na svoji spletni strani. Prvi tovrsten bo na sporedu 6. januarja, ko bodo pod taktirko sira Simona Rattla igrali dela Dvořáka in Brahmsa. Poleg tega bodo na splet naložili nekatere druge že odigrane koncerte (tri so že), ki jih bo prav tako mogoče plačati in si jih ogledati iz naslonjača. Cena za ogled enega bo znašala 9,90 evra, na voljo pa bodo tudi kuponi za neomejen dostop.

2 komentarja

3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 29. marca 2008 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti, zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si.

Poleg osrednjega dela tekmovanja bomo organizirali tudi naslednje discipline:

  • Tekmovanje programov v znani igri "Štiri v vrsto". Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili enega od igralcev. Rok za oddajo programov je 7. marec 2008. Več informacij.

  • Off-line nalogo, pri kateri je cilj poiskati čim bolj dobičkonosen celoletni spored filmskih predstav v kinematografu, za že znane podatke o filmih in o...

15 komentarjev

Drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 31. marca 2007, bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 2. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge z lanskega tekmovanja in z prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov v lovu na zaklade. Dva igralca se premikata po karirasti mreži in pobirata zaklade. Igre je konec, ko zmanjka zakladov, zmagovalec pa je tisti, ki jih je pobral največ. Vsak tekmovalec...

3 komentarji

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech - Včeraj, 6. maja, se je začelo (in zaključilo) prvo Tekmovanje IJS v znanju računalništva. Bilo je zabavno, še posebej pa so (dobesedno) zažigali kemiki z inštituta, ki so v spremljevalnem programu kazali razne načine radostne destrukcije vžiganja vodikovih milnih mehurčkov, zmrzovanje tulipanov s tekočim dušikom in njihovo razbijanje ter druge radosti in nam na koncu naredili še sladoled.

Najpomembnejše je bilo seveda tekmovanje. Za vse, ki se ga niste mogli udeležiti, so tule naloge in rešitve. V Kraljevski kategoriji (tretja, najtežja skupina) sta vse naloge pravilno rešila kar dva tekmovalca, tako da je na koncu odločal čas in število oddaj. Prvi je bil Primož Koželj, drugi pa Nino Bašić, oba iz Zavoda za...

26 komentarjev

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

Bi svojo tipkovnico nekam vrgli?

Vnunet - Priznajte, da se vam je že kdaj zgodilo, da bi tipkovnico vašega računalnika v napadu jeze nekam vrgli. Če se vam ni, potem imate močne živce, drugače pa ste vabljeni na tekmovanje. In sicer, za kaj gre?
V Moskvi so priredili prvo tekmovanje v metanju tipkovnic. Pravila so narekovala, da je potrebno dotično vhodno napravo vreči z rokami, brez obratov telesa.
Poleg tega naj bi pojavil še en "šport", in sicer brcanje miške. Tu pravili zapovedujejo ravno pot glodalca. Pa naj še kdo reče, da ljudje niso neumni.
Informacije so najprej našli Vnunetovci.

Kaže, da preveč vodke škodi..

8 komentarjev

Državno tekmovanje iz računalništva

ZOTKS - Dolžan sem vam povedati, da bo danes na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo vsakoletno državno tekmovanje iz računalništva za srednješolce. Že sedmi "festival" po vrsti bo imel 5 tekmovanj: tekmovanje iz znanja računalništva, izbor najlepše spletne strani srednjih šol, tekmovanje v obvladanju Linuxa, tekmovanje v popularni igrici (GP3) ter tekmovanje programov. Moram povedati, da se bova s Primožem tega tekmovanja tudi udeležila, saj sva oba zagreta programerja (nekateri bolj, drugi (jaz) manj ). Torej, tekmovala bova v programiranju. Tu je tekmovanje razdeljeno na 3 skupine - od najlažje do najtežje. Medtem ko jaz tekmujem v "srednje težki", je Primož v preteklih dveh letih v lažjih dveh že pobral nagrade, tako da mu je prepovedano v teh skupinah tekmovati. Tekmuje v najtežji, tretji skupini. Če zmaga, mu najvišja nagrada - 2 meseca v ZDA - ne uide. Sedaj pa drž'te pesti za Primćita! ...

17 komentarjev