»

Evropska komisija preiskuje Alliance for Open Media zaradi licenciranja kodeka AV1

Slo-Tech - Reuters poroča, da je Evropska komisija začela preiskovati Alliance for Open Media (AOM) zaradi suma kršitev zakonodaje z njihovo licenčno politiko. Člani AOM so tudi Google, Amazon, Apple, Netflix, Nvidia, Samsung in Facebook (Meta) ter kontrolirajo licenciranje standarda za kodeke AV1 (zapis videa). Komisija preverja, ali kršijo protimonopolno zakonodajo.

AOM je nastal leta 2015, da bi poiskali in skrbeli za videoformat, ki bi bil združljiv s standardi W3C in HTML5. Nastal je kodek AV1, ki je alternativa HEVC. Poleg licenčnih prednosti, saj je obvezno brez licenčnin (royalty-free), je tudi tehnološko naprednejši, saj omogoča boljšo kompresijo. AOM ima upravni odbor iz 14 članov, celotni konzorcij pa sestavlja 41 podjetij.

Komisija je konzorciju poslala vprašalnik, kar je prva stopnja v preiskavi. Ugotavljali bodo, ali so licenčni pogoji nepošteni. AOM namreč zahteva, da se na enak način licencirajo tudi drugi patenti, ki niso bili del AV1, a so jih kasneje prepoznali kot...

3 komentarji

Raziskave na področju imunocelične terapije proti raku

Slo-Tech - Kot poročajo na Physorg, je skupina raziskovalcev z MIT pričela s preizkušanjem novega postopka ciljane imunoterapije proti raku. Gre za postopek imunocelične terapije, v katerem pacientu najprej odvzamejo nekaj imunskih celic (limfocitov T), jih spremenijo tako, da pričnejo napadati tumor, nato pa jih pacientu vbrizgajo nazaj v telo. Na ta način dosežejo, da se potem telo "sámo" učinkovito bojuje proti raku.

Do sedaj je bila težava v tem, da so morali pacienti v postopku tovrstne imunoterapije dobivati zdravila (najpogosteje interlevkine), ki so spodbujala nastanek teh limfocitov, vendar pa so imela hude stranske učinke - med drugim tudi odpoved srca in ledvic.

Sedaj pa so raziskovalci razvili posebne "nanotorbice", ki vsebujejo interlevkina IL-15 in IL-21, te nanodelce pa so nato "pripeli" na limfocite T, ki so jih nato vbrizgali v miši s tumorji na pljučih in v kostnem mozgu.

Rezultati poskusa, ki ga opisujejo v Nature Medicine so spodbudni, saj so se "nanotorbice" po tem, ko...

20 komentarjev

Tekmovanje v računalniškem odkrivanju plagiatov

Slashdot - Plagiatorstvo je na univerzah velik problem, ki mu posvečajo veliko pozornosti. Pred računalniško dobo je bilo iskanje in odkrivanje izmuzljivega avtorstva teže, a se je bilo hkrati tudi teže kititi s tujim perjem, saj je bilo treba, če nič drugega, vsaj v knjižnico. Dandanes si iskalci plagiatov pomagajo s kopico računalniških orodij in ogromnimi bazami podatkov, s katerimi secirajo in primerjajo oddane tekste.

Zato ni presenetljivo, da pod pokroviteljstvom Yahooja poteka 1. mednarodno tekmovanje v odkrivanju plagiatov. Tekmovanje sestoji iz dveh delov. V prvem dobijo tekmovalci skupek dvomljivih dokumentov in izvirne dokumente, v katerih morajo poiskati prepisane dele. V drugem delu je naloga težja, saj ne prejmejo izvirnikov, temveč morajo neavtorske dele izluščiti z odkrivanjem spremembe sloga pisanja, drugačnim tonom, registrom ipd. Plagiati v korpusu so različnih vrst - od dobesednega prepisovanja do spretno zamaskiranih, od nekaj stavkov do nekaj strani, za povrhu pa je...

24 komentarjev

3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 29. marca 2008 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 3. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti, zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si.

Poleg osrednjega dela tekmovanja bomo organizirali tudi naslednje discipline:

  • Tekmovanje programov v znani igri "Štiri v vrsto". Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili enega od igralcev. Rok za oddajo programov je 7. marec 2008. Več informacij.

  • Off-line nalogo, pri kateri je cilj poiskati čim bolj dobičkonosen celoletni spored filmskih predstav v kinematografu, za že znane podatke o filmih in o...

15 komentarjev

Drugo tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 31. marca 2007, bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo 2. srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge z lanskega tekmovanja in z prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov v lovu na zaklade. Dva igralca se premikata po karirasti mreži in pobirata zaklade. Igre je konec, ko zmanjka zakladov, zmagovalec pa je tisti, ki jih je pobral največ. Vsak tekmovalec...

3 komentarji

Poročilo: Tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech - Včeraj, 6. maja, se je začelo (in zaključilo) prvo Tekmovanje IJS v znanju računalništva. Bilo je zabavno, še posebej pa so (dobesedno) zažigali kemiki z inštituta, ki so v spremljevalnem programu kazali razne načine radostne destrukcije vžiganja vodikovih milnih mehurčkov, zmrzovanje tulipanov s tekočim dušikom in njihovo razbijanje ter druge radosti in nam na koncu naredili še sladoled.

Najpomembnejše je bilo seveda tekmovanje. Za vse, ki se ga niste mogli udeležiti, so tule naloge in rešitve. V Kraljevski kategoriji (tretja, najtežja skupina) sta vse naloge pravilno rešila kar dva tekmovalca, tako da je na koncu odločal čas in število oddaj. Prvi je bil Primož Koželj, drugi pa Nino Bašić, oba iz Zavoda za...

26 komentarjev

Srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva

Slo-Tech -

V soboto, 6. maja 2006 bo na Institutu Jožef Stefan in na Fakulteti za matematiko in fiziko potekalo srednješolsko tekmovanje IJS v znanju računalništva. Tekmovanje bo v treh težavnostnih skupinah. V prvih dveh skupinah tekmovalci rešujejo naloge na papir, poudarek pa je na snovanju postopka, ki pravilno reši problem, ne pa toliko na sintaktični pravilnosti. Zato zadošča že poznavanje osnov kakšnega od znanih programskih jezikov. Tretja skupina je težja in rešuje naloge na računalnikih, rešitve pa komisija preverja sproti na svojem ocenjevalnem računalniku.

Za več informacij in prijave si oglejte spletno stran tekmovanja: rtk.ijs.si. Tam so na voljo tudi rešene naloge s prejšnjih srednješolskih računalniških tekmovanj.

Organizirali bomo tudi tekmovanje programov -- mačk in miši. Mačka in miš se lovita po kvadratni igralni površini; mačkin cilj je ujeti miš, cilj miši pa je, da določeno število korakov ostane živa. Vsak tekmovalec napiše podprogram, ki krmili mačko, in podprogram,...

28 komentarjev

Dnevi Jožefa Stefana

Slo-Tech - Inštitut Jožef Stefan organizira Dneve Jožefa Stefana, ki bodo potekali od 22. do 26. marca v spomin na 24. marec 1835, ko se je rodil Jožef Stefan, najuglednejši slovenski fizik, po katerem se imenuje tudi eden izmed fizikalnih zakonov. Namen prireditve je širjenje zanimanja za znanost, zato bodo znanstveniki v svojih predavanjih govorili o jedrski energiji in radioaktivnih odapadkih, funkcionalni 4D-vizualiziaciji proteolize in o vplivu pridružitve EU na znanost. Odprli bodo razstavo slik Nikolaja Beera, podelili nagrade, zlate znake Jožefa Stefana, ki so si jih prislužile najboljše doktorske dizertacije v zadnjih treh letih, 25. marca pa bo dan odprtih vrat. Klik!

4 komentarji

Mačke in računalniki

Slashdot - Vam mačka v hišo prinaša na pol mrtve miši? Nič lažjega. Tale tip je kupil elektronska vratca, kamero in nekaj opreme ter napisal programje, ki dela prepoznavo slike do te mere, da ugotovi ali gre za Flo (njegovo mačko) in ali ima v ustih kako čudno žival. Swashta.

12 komentarjev

Ali je Rogljev uspeh prevara?

Jaz - Nekaj bralcev Slo-Techa me je napotilo na to Monitorjevo novico, ki govori o zadnjem dosežku Matjaža Roglja, ki je zmagal na SP v računalništvi v Riu de Janeiru. Avtor novice se sprašuje, ali je vse skupaj le prevara, oziroma preizkušanje budnosti slovenskih medijev (kar je bila novica o genetskih poskusih v inštitutu Jožefa Štefana pred leti). Moram priznati, da je nekaj vprašanj, ki jih postavlja kar zanimiv: recimo to, da o zmagi ni poročal noben drugi svetovni medij, da inštitut, ki organizira tekmovanje ne odgovarja na klice ali e-maile, da je spletna stran tekmovanja "v prenovi" do junija 2001 in tako naprej... Vseeno se mi zdi prezgodaj, da se potegnejo kakršnikoli zaključki, toda če gre za prevaro, je bila izpeljana zelo dobro!

8 komentarjev