» »

Evropska komisija preiskuje Alliance for Open Media zaradi licenciranja kodeka AV1

Evropska komisija preiskuje Alliance for Open Media zaradi licenciranja kodeka AV1

Slo-Tech - Reuters poroča, da je Evropska komisija začela preiskovati Alliance for Open Media (AOM) zaradi suma kršitev zakonodaje z njihovo licenčno politiko. Člani AOM so tudi Google, Amazon, Apple, Netflix, Nvidia, Samsung in Facebook (Meta) ter kontrolirajo licenciranje standarda za kodeke AV1 (zapis videa). Komisija preverja, ali kršijo protimonopolno zakonodajo.

AOM je nastal leta 2015, da bi poiskali in skrbeli za videoformat, ki bi bil združljiv s standardi W3C in HTML5. Nastal je kodek AV1, ki je alternativa HEVC. Poleg licenčnih prednosti, saj je obvezno brez licenčnin (royalty-free), je tudi tehnološko naprednejši, saj omogoča boljšo kompresijo. AOM ima upravni odbor iz 14 članov, celotni konzorcij pa sestavlja 41 podjetij.

Komisija je konzorciju poslala vprašalnik, kar je prva stopnja v preiskavi. Ugotavljali bodo, ali so licenčni pogoji nepošteni. AOM namreč zahteva, da se na enak način licencirajo tudi drugi patenti, ki niso bili del AV1, a so jih kasneje prepoznali kot ključne (essential) za tehnične specifikacije AV1. Komisija preverja, ali te zahteve ovirajo konkurenco pri razvoju alternativ za AV1. V skrajnem primeru AOM grozi globa v višini 10 odstotkov globalnih letnih prihodkov.

3 komentarji

bbbbbb2015 ::

AV1 je nastal izključno in samo zaradi ogibanja HEVC kodeka, ki je licenciran preko ITU-T. Podjetja, kot je Google in Meta morajo plačevati enormne denarje ITU-T, ki seveda potem to distribuira dejanskim nosilcem patentov. AV1 bi naj bil boljši v nižanju potrebne pasovne širine za 30% (v realnosi manj). Največ pa prišpara denarja alianzi, da ne rabijo dajati denarja ITU-T.

V realnosti imajo podjetja alianze zelo dober R&D in je moteče, da morajo poleg tega še drugim plačevati za patente oz. licence. ITU-T je unija za telekomunikacije. Plačuje se članarina, imajo nek kompliciran model članarin, ki deluje po principu, večja je firma, več se plača. Sicer to tudi pomeni, da sodeluje v več odborih in ima večjo besedo pri tem, kar se dogaja.

Očitno to AOM ni tako pomembno, oni si kodeke razvijejo kar sami.

shock ::

AV1 je 3-6 krat bolj potratna kot HEVC pri enkodiranju in tam tam kar se tiče kompresije. Napram novega kodeka VVC aka h266 pa nima šans.

Lonsarg ::

Ce imamo lahko celoten kernel open source je zalostno da bi za tako osnovo kot je en bogi kodek morali komercialne stvari uporabljat. To je tko kot da bi placeval licencnino za uporabo https protokola lol.

Ni mi sicer vsec da se korporacije med sabo glede tega dajejo. Drzave bi morale na trgu izbrati najbolsi kodek vsako generacijo (na recimo 20 let) in nato dati odskodnino tistim ki so ga razvili v zameno da postane odprti standard. Ampak ker so drzave pusiji je AOM vseeno bolje kot nic.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft se vrača z letalščino in Age of Empires

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
125001 (3645) dejanslo
»

hamachi

Oddelek: Igre
236107 (3173) ziga14
»

Age of Empires II: The Age of Kings (The Conquerors Expansion)

Oddelek: Igre
72176 (2038) zile
»

Igra Age of Empires III bo izšla 28. oktobra (letos)

Oddelek: Novice / Igre
456519 (4317) kuglvinkl
»

AoM končno!!!

Oddelek: Igre
151664 (1289) MadMicka

Več podobnih tem