»

Microsoft kupil proizvajalca pogona za Call of Duty

Microsoft - Microsoft je sporočil, da so od Intela kupili podjetje Havok, ki se ukvarja z računalniško 3D-fiziko. Havok poznamo zlasti kot pisca pogona za igre, ki ga najdemo v velikih uspešnicah, kot so Assassin's Creed, Call of Duty, The Elder Scrolls in tudi Microsoftov Halo. Nekoliko manj znano je sodelovanje podjetja Havok v produkciji številnih hollywoodskih filmov, denimo v Matrici in Troji, kjer so poskrbeli za posebne učinke.

Intel je Havok kupil leta 2007 za 110 milijonov dolarjev, sedaj pa ga prevzema Microsoft, s katerim je Havok sodeloval že vrsto let. Podatek o ceni in morebitnih drugih pogojih ni znan, je pa Microsoft potrdil, da bo pogon še vedno na voljo proizvajalcem AAA-iger kot doslej. Havok bo dobrodošlo dopolnilo Microsoftovim orodjem za razvoj iger...

13 komentarjev

Adijo PhysX

Xtreme Systems - Kot kaže, bodo PhysX kartice za računanje fizike prve in zadnje svoje vrste. nVidia je na CEBIT-u namreč najavila, da bodo prenehali s proizvodnjo. To pa še ne pomeni, da bo računanje fizike umrlo, saj bo nVidia programski del PhysX projekta dodala k lastnemu projektu CUDA, tako da bo mogoče fiziko v igrah računati z grafičnimi karticami serij Geforce 8 in 9.

Ageia se je tako pridružila družbam, kot sta ULi in 3Dfx, ki jih je požrla nVidia, od njih pa ni, razen spomina, ostalo nič.

27 komentarjev

Intervju s Timom Sweeneyjem

Xtreme Systems - Tim Sweeney, soustanovitelj Epic Games in glavni programer novega Unreal 3 pogona (pogon je najbolj znan po prihajajočem Unreal Tournament 2007), je v intervjuju, ki so ga z njim opravili na FiringSquad, govoril predvsem o prihajajočih tehnologijah - Direct X 10, štirijedrnih procesorjih, 64-bitnih sistemih ter o fizikalnih pospeševalcih ( Ageia, ATI ter nVidia skupaj s Havokom).

Unreal 3 bo očitno eden prvih pogonov, ki bodo res izkoristili večjedrne procesorje. Očitno so napovedi, da bo vse, kar je šibkejše od 6600GT, neuporabno, precej resnične. Na XtremeSystems.org je odprta tudi tema, kjer so, po mnenju avtorja teme, zanimivi deli označeni z rdečo, zraven pa je še nekaj njegovih komentarjev (v modri).

18 komentarjev

Fizika na grafičnih karticah

GameSpot - Na področju fizikalnih pogonov se nam očitno obeta prava pravcata vojna. Spomladi je podjetje Ageia, ki ima v lasti fizikalni pogon Novodex, predstavilo prvi čip, namenjen preračunavanju fizike v igrah (PPU) z imenom Physx, ki naj bi prišel v trgovine do konca leta. Seveda konkurenca tudi na tem področju ne počiva. Na GameSpotu so objavili intervju s podpredsednikom družbe Havok, ki izdeluje zelo popularen fizikalni pogon z istim imenom. Za novo različico Havok FX tako obljubljajo pospeševanje fizike s pomočjo novejših grafičnih kartic, ki podpirajo Shader Model 3.0 (trenutno GeForce serije 6,7 in novi Radeoni X1000). Precej očitno podporo uporabi GPU-jev za fiziko je izrazil ATI ob predstavitvi svoje nove družine Radeon-ov, NVIDIA pa zaenkrat še modro molči.

34 komentarjev

Nove slike PPU-ja

AGEIA PhysX, prve slike

Slo-Tech - O namenu in pomenu zelo zanimive in nekoliko skrivnostne fizikalne enote (PPU), ki jo podjetje Ageia razvija pod imenom PhysX, smo že poročali. Na strani Hardspell so se pojavile slike (ne sicer prve) ASUS-ove kartice, ki jo bomo, če bo žep dovolj globok, vgrajevali v naše mlinčke.

Kot je razvidno iz slik, kartica potrebuje dodatno napajanje, saj ji PCI utor očitno ne nudi dovolj energije. Predvsem upamo, da bo končni izdelek opremljen z, danes vse pogosteje uporabljenimi, heatpipe cevmi, kar bi omogočilo pasivno hlajenje PPU-ja. Slikan primerek kartice je opremljen z 128 MB Samsungovega RAM-a. Kartica naj bi bila končnim kupcem na voljo še letos.

Več slik je objavljenih na tem naslovu.

36 komentarjev

Nove podrobnosti o PhysX (PPU)

X-Bit Labs - O novem kosu silicija, poimenovanem PhysX , ki bo skrbel izključno za fizikalne učinke, najprej v igrah, kasneje pa še v aplikacijah, smo že poročali. Delitev zahtevnih nalog med centralnim (CPU) in grafičnim procesorjem (GPU) je jasna že dolgo, saj si brez sodobnih GPU-jev nikakor ne moremo predstavljati kakršnega koli delovanja iger. V AGEIA-i so prepričani da tako jasna delitev dela med komponentami velja tudi za fizikalne učinke: CPU igra vlogo dirigenta, GPU rendrira sliko in jo prikazuje, fizikalni procesor (PPU) pa skrbi za gibanje telesa, vode, obleke, interakcijo z okoljem in umetno inteligenco.

PhysX bo zgrajen v 0.13 mikronski tehnologiji in bo imel nezanemarljivih 125 milijonov tranzistorjev. Kartice, ki jih bo med prvimi ponudil ASUS, bodo...

56 komentarjev

PhysX - 1. fizikalno procesna enota (PPU)

SiOL - Podjetje Ageia napoveduje revolucijo na področju računalniških iger. Na njihovi spletni strani se je 8. marca 2005 pojavila napoved izdaje specializiranega čipa, ki bo skrbel izključno samo za fizikalne učinke v računalniških igrah.
Novi tip procesorja že ima svojo ustrezno kratico: poleg grafičnega (GPU) in centralnega (CPU) bo nosil oznako Physics Processing Unit (PPU)



Nova kategorija procesorjev obljublja enako revolucijo, ki so jo leta 1990, naredile prve 3D pospeševane grafične kartice. S prenosom fizikalnega računanja na novo enoto, bomo razbremenili računalniški procesor in tako bomo...

39 komentarjev

Igre in fizika

Shacknews - Tukaj najdete kratek intervju z Ronaldom Vuilleminom iz majhnega švicarskega podjetja Novodex. The NovodeX Physics SDK se imenuje njihov fizikalni pogon, ki ga bo podjetje Epic vgradilo v njihov naslednji grafični pogon UnrealEngine3 (čeljust spuščajoči letošnji GDC demo UE3 najdete tu). Nasledil bo fizikalni pogon Karma, ki je lovil jabolke z dreves v prejšnih verzijah UnrealEngina. Dolpoteg demo-različice pogona snemite tukaj.

6 komentarjev

Microsoftovi načrti

GameSpot - Glavni pri Microsoftovemu oddelku za Windows grafiko in igre Dean Lester, je opravil intervju z ustvarjalci strani GameSpot. V intervjuju je omenil, da so zadnjih nekaj let Microsoftovci svojo dejavnost osredotočili predvsem na Xbox, sedaj pa želijo izboljšati igranje iger na PC-jih. Tako pravi, da bodo z izzidom operacijskega sistema Longhorn še izboljšali doživetje igralcev pri igranju iger. Del celotne namere je tudi ta, da DirectX-a nekaj let ne bodo razvijali naprej. Tako bomo ostali pri različici 9, ki jo bodo le dopolnjevali in popravljali napake. Namiguje tudi na to, da bi Longhorn lahko imel 3D elemente.

Največ pa se bo gotovo dogajalo na pordočju iger. Pravi, da razvijajo tehniko, ki bo lahko poganjala igre brez namestitve (inštalacije), temveč bo celotna igra delovala kar preko "streaminga" iz pogona. Prav tako se obeta posodobitev posodabljanja in krpanja iger. Vse to naj bi potekalo kar preko namenskih strežnikov na podoben način kot je danes Windows update. Več...

4 komentarji