»

"Pimp my Canon": navijanje Canonovih digitalnih fotoaparatov

Wired News - Razmišljate, da bi zamenjali vašega "digitalca"? Prebrali ste priročnik, preizkusili vse trike in zdaj je čas za zmogljivejši kos opreme? Počakajte, boljši kos opreme že imate, samo pri Canonu tega v priročnik niso zapisali.

Z odprtokodnim Canon Hacker's Development Kit (CHDK) je mogoče določene Canonove naprave nadgraditi tako, da snemajo kvalitetne slike pri visokih hitrostih, se bolje obnesejo v temnejših pogojih in (!) celo podpirajo formate visoke ločljivosti.

Poleg tega naj bi snemale posnetke v RAW formatu, na njih pa naj bi bilo mogoče izvajati tudi skripte. Poročajo, da se je čas delovanja zaslonke (pri standardnem PowerShot modelu) po nadgradnji zmanjšal iz...

44 komentarjev

Western Digital pravi ne multimediji

The Register - Da ne bi nevede zašli na kriva pota deljenja zaščitene avtorske vsebine, skrbijo odslej prav vzorno tudi pri Western Digital. Njihova nova generacija prenosnih trdih diskov My Book World Edition vsebuje tudi program WD Anywhere Access, ki omogoča oddaljen dostop do podatkov, četudi računalnik, na katerega je disk priključen, izključen.

V boju proti piratstvu pa so posegli po nekoliko nekonvencionalnih metodah. Nova terabajtna različica diska tako ne omogoča dostopa do večpredstavnostnih datotek s sumljivimi končnicami (AVI, MP3, DIVX, DVI, MPEG, MP*, WM* ...) prek zgoraj omenjenega programa. Klik!

25 komentarjev

Prvi kompaktni digitalni fotoaparat z dvema lečama

več strani - Kot je danes zaslediti na več novičarskih straneh, je Kodak predstavil nov digitalni fotoaparat zanimive zasnove. EasyShare V570, kakor se zadeva imenuje, namreč vsebuje tako lečo s trikratno povečavo, kot jo poznamo iz večine kompaktnih aparatov, kot tudi fiksno širokokotno z goriščnico ekvivalentno 23 mm.

Za malo manj kot 400 zelencev bo uporabnik deležen še tipala z ločljivostjo 5 megapikslov, snemanja filmov s 30 fps s kompresijo MPEG-4 ter solidnega 2,5-palčnega zaslona. Fotoaparat ima vključeno tudi opozarjanje pred stresenimi slikami ter, po prvih testih sodeč, presentljivo dober panoramski način slikanja.

Vsekakor je pristop zanimiv, kar zna Kodak ohraniti na...

15 komentarjev

"Umiranje" analognih fotoaparatov?

golem.de - Malce zatem, ko je Kodak objavil nov CCD senzor KAF-39000 s kar 39 milijoni pikslov, ter KAF-31600 s 31,6 milijoni pikslov, se je že pojavila napoved kamer s tem senzorjem. PhaseOne bo svoji dve novi kameri P-45 (39 milijonov pikslov) in P-30 (31,6 milijonov pikslov) začel prodajati naslednji mesec.

Izumiranje analognega se bo očitno nadaljevalo še v zadnjih profesionalnih utrdbah analognega. Umiranje da, izumrtje ne. Analogno bo verjetno ostalo v domeni ljubiteljev klasike in umetniške fotografije.

Direktna primerjava digitalnega z analognim klasičnim 35mm filmom ni možna, saj analogni nima "pikslov". Dodaten problem je zajem sivin in barv ter kontrasta, ki pri analognem fotografiranju po mnenju večine krepko prekaša digitalnega. Poenostavljeno računsko gledano, povprečna analogna fotografija dosega nekje do 16 mega pikslov, boljši tudi do 20 mega pikslov, kar ocenjuje tudi HP. Seveda obstajajo tudi trditve, da klasičen film dejansko zmore veliko več: 50 mega pisklov.

79 komentarjev

HP-jev vpoklic baterij za prenosne računalnike

Slashdot - HP je začel z vpoklicem okoli 135.000 baterij za prenosnike, po tem, ko so prejeli poročila o 16 primerih pregretja in staljenja baterij, ki se uporabljajo v prenosnikih HP Pavilion, Compaq Presario, HP Compaq in Compaq Evo.

Baterije so se vgrajevale v prenosnike med marcem 2004 in majem 2005 in so označene s črtno kodo, ki se začenja oznakami GC, IA, L0 ali L1. Za natančnejša navodila pri indentifikaciji baterije in spisek modelov, ki lahko vsebujejo baterijo z napako, si oglejte tole objavo, izvirna novica pa se nahaja tukaj.

4 komentarji

"Umiranje" digitalnih kamer/fotoaparatov

Slashdot - Sony si je očitno privoščil hudo napako pri izdelovanju CCD čipov za digitalne kamere in fotoaparate, kar se kaže ponekod v počasni, drugod pa hitri odpovedi naprav, ki te čipe uporabljajo.

V določenih pogojih so namreč digitalne kamere ter fotoaparati proizvajalcev Sony, Canon, Fujifilm, Nikon in Konica Minolta odpovedali tako, da so prenehali snemati ali pa so snemali zelo popačeno sliko. Pojav je še posebej očiten, kadar se naprava uporablja pri visoki temparaturi in vlažnosti zraka. Težava se je pojavila zaradi pakiranja CCD čipov - za kar se uporablja epoksi pakiranje, ki pa čez čas začne do CCD tipala prepuščati vlago in to seveda žalostno odpove.

Rešitev? Uporaba keramičnega (dražjega) pakiranja. Problematični čipi so se proizvajali med leti 2002 in 2004, kar pomeni, da je prizadetih veliko izdelkov. Zgoraj našteti proizvajalci so že ponudili odpravljanje težav ne glede na garancijo - Canon, Fujifilm, Konica Minolta, Sony ter Nikon.

Članek z več podrobnostmi in...

94 komentarjev

Plavajoči digitalni fotoaparat

Ars Technica - Zgodba govori o digitalni kameri, ki je bila za vedno spremenjena potem, ko je padla lastniku v bližnji ribnik. Potem, ko je lastnik izbezal 800 ameriških dolarjev vrednega Nikona Coolpix 900, je Farrell Eaves prezivel nekaj naslednjih dni ob sušenju le-te. Potem, ko je preizkusil vse mogoče metode (sušenje na zraku, pihanje, sušenje v pecici, privezal jo je tudi na vetrobransko steklo avtomobila,...) in je bil prepričan, da se je ne da več posušiti, jo je seveda prižgal. Nekatere slike, ki jih je dobil, izgledajo kot delo pravega umetnika.

0 komentarjev