» »

Intel in TSMC bosta sodelovala

Intel in TSMC bosta sodelovala

X-Bit Labs - Prejšnji teden se je na spletu pojavila navedba, da kanita Intel in TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) oznaniti tvorbo strateškega zavezništva v ponedeljek - kar je simbolično tudi dan, ko je AMD dokončal oddvojitev proizvodnega oddelka. Sedaj je ugibanj konec.

Intel in TSMC sta obelodanila memorandum o sodelovanju pri razvoju Atomov, ki predvideva sledeče. Intel bo TSMC oskrbel s potrebno dokumentacijo in znanjem, tako da bo slednji za Intel izdeloval SOC-verzijo mikroprocesorjev Atom, ki bodo imeli na enem čipu zapakirano vse potrebno za delovanje računalnika, torej pomnilniški krmilnik, grafiko itn. Poteza je nekoliko nenavadna, saj Intel že vrsto let ni oddal (outsourcing) izdelave kakšnega svojega procesorja zunanjih izvajalcem, a po drugi strani smiselna, saj je TSMC največji proizvajalec SOC-ov na svetu, ki lahko s svojim znanjem Intelu le koristi. To pa bo Intel krvavo potreboval, če želi povečati tržni delež na področju žepnih naprav in resneje konkurirati ARM-ju.

2 komentarja

squngy ::

Ja jaz sem bral, da je en od glavnih razlogov to sodolovanje, to da bodo OEM proizvjalci lahko po želji malo prilagajali določene dele arhitrkture atoma (zaradi nekih IP zadev samo tistih, ki bodo proizvedeni v TMSC). In stem naj bi jih še malo približal ARMu (vsaj tako sem dojel ???).

LordPero ::

Ah, podobno kot pri AMDjevem spinoffu (le da je tam šlo še za dolg & je outsourcing bil bollj bonus) in pri bilokakšnih drugih najemanjih zunanjih storitev je zadaj relativno enostaven koncept, pač po nekih kriterijih (recimo neto sedanjih vrednosti) se pogleda oz. cca oceni, kaj je za koliko $ bolje & se za to odloči. Intel bi verjetno rabil kako proizvodnjo možnost več za Atome + temu prilagojeno tovarno.

Vsekakor pa ja, tudi če to mogoče predstavlja trenutno bolj kot ne izgubo (nižjo NPV od neoutsource variatne) za Intel (trenutni Atomi so sicer zlata jama oz. še bolje, zlato na površini; ampak bo šlo še in še $ za razvoj, da bodo konkurirali napredmin ARM (Qualcomm, Texas Instruments, nVidia) & tudi morebitnim Fusion (AMD) produktom), če noče izgubiti trga, this is the way.

Aja, pa res ql, da bi x86 proci bili tolk user end prilagodljivi, en proc (+/- par delu/jedrc) za vse platforme :D.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: LordPero ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Intel licenciral ARM, a le za stranke

Oddelek: Novice / Procesorji
65093 (4333) johnnyyy
»

Ekstremna ultravijolična litografija je pred vrati

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
57281 (5463) Iatromantis
»

Bulldozer zamuja, Llano prehiteva

Oddelek: Novice / Procesorji
207534 (5744) jlpktnst
»

ARM in GlobalFoundries

Oddelek: Novice / Android
173458 (3102) Dr_M
»

TSMC povečuje proizvodnjo

Oddelek: Novice / Procesorji
52800 (2626) PrimozR

Več podobnih tem