» »

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Tom's Hardware - Ni dolgo nazaj, ko so na Tom's Hardware v roke dobili enega zgodnjih primerkov procesorjev Pentium 4 z Cedar Mill jedrom (65 nm), sedaj pa jim je uspelo testirati še njegovega dvojedrnega bratca. Ta ima v primerjavi z današnjimi procesorji Smithfield Pentium D, ki so v bistvu Prescott krat dva (na hitro zlepljeni jedri, zapakirani pod en sam heatspreader), podobno zasnovo, vse skupaj je narejeno malo bolje, vsako jedro pa ima sedaj kar 2 megabajta L2 predpomnilnika.

Pentium D 900 serija, kot bo poimenovana, bo zaradi manjšega jedra porabila manj energije (kljub precej več tranzistorjem), hitrost pa se zaradi praktično enakega jedra ne bo spremenila, razen v aplikacijah, ki imajo raje več predpomnilnika. Vsi procesorji bodo vsebovali tudi Vanderpool virtualizacijsko tehnologijo.

Intel je uspel zmanjšati porabo za 18% (procesorji Cedar Mill so hladnejši za 20%), torej bodo čipi porabili največ 130 W (oz. 95 W za enojedrnike). Zaradi nižje temperature pri delovanju čipov bo možno izdelati tudi hitrejše primerke, takoj ob izidu (14. novembra, skupaj z novim veznim čipovjem, 975X) bo tako izšel 3,4 GHz model Pentiuma D 950, nadejamo pa se lahko tudi Extreme Edition verzije, ki bo tiktakala pri 3,46 GHz in imela 266 MHz FSB.

Test.

Še vedno pa Intel nima odgovora na AMD X2 družino.

7 komentarjev

mrTwelveTrees ::

to, glede porabe ozroma segrevanja bi mogu Intel že kdaj narest, kle ga je Amd krepko prehitel.

za primer potipajte hladilnik celerona 2,6 (533) topel med delovanjem
ali celerona 2,8 (novejše jedro) vroči !

pa da o box INTEL hladilnikih sploh ne govorim, odkar imajo senzor... so tok glasni ;((

Jux ::

Obupen test. Testira DC procesor v tipično SC okoljih. Zakaj za vraga bi pa doom3 hitreje tekel na Dual Core? A je sploh kakšen smisu delat test, da ponovno ugotovimo da je razlika praktično zanemarljiva? Kje je kakšen resen multitasking test? Nekaj kar pokaže lastnosti DC. Kje so testi v resnih aplikacijah - DC pač ne bodo poganjal doma mulčki (oz. vsaj ponavadi ne - ker se jim bolj splača kupit za isti keš navit SC procesor).

Da ne govorimo o največjem porazu - ena izmed glavnih prednosti je Vanderpool virtualizacijska tehnologija - WTF? A lahko zvem kaj več?

Tomshardware = zelo slabo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

PrimozR ::

Vanderpoola niso testiral tut pr Cedar Millu, kao ker to še ni uporabno al kaj. Sicer pa Intel oglašuje D linijo kot gejmerske proce. Dunno why.

Looooooka ::

ker drgacnih testov ne znajo nardit oziroma njihove bralce drugacni testi ocitno ne zanimajo.ker je vsem pomembno sam da stisnejo 3fps vec iz spila.
Kokr vidm so vse te bullshit strani narjene isto...4 iste spile in delimo primerjave ze z narjenim softwerom.to bi tud tle na s-t lahka delal ce bi bil kdo prpravlen iz riti potegnit testne primerke.
bo pa zanimivo k bo mogoce kdo clo porajtu da spili niso tisto kar se uporabla za testiranje CPU-ja response time-a hmmm al pa recimo CACHE ki naj bi cist drgje prou prsu kokr d00m stinking 3.
in 20% nizje temperature...to pomen da bojo se zmer teli ventilatorji po kerih drugi pluvajo?...Ki ne sam da so glasni ampak se psoebi zrejo zivce s svojimi smart ass fani?

Malinovc ::

Vprasanje:
AMD, 939 podnozje, dual-core ter virtualizacijska tehnologija?
Prosim link za vec infota.

WarpedGone ::

Tom's Hardware = Intel's bitch

Dejte se vprašat u kakih dobrih odnosih morta more bit TH da uspe dobivat tako ekskluzivne zadeve?
Je sploh še prostor vsaj za senco objektivnega poročanja?
Zbogom in hvala za vse ribe

PrimozR ::

Malinovc za Vanderpool maš in v Cedar Mill in Presler novici link na Wikipedio, za AMD ne vem zakaj rabiš link, sicer je www.amd.com, dualcore je dvojedrnost (d0h), 939 podnožje pa v tej novici ni omenjeno. Še vedno pa obstaja tudi google.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Hladen 775 Procesor

Oddelek: Kaj kupiti
91286 (1105) d0rK
»

Nizje cene procesorjev Core 2 Duo - KDAJ?

Oddelek: Strojna oprema
311848 (1157) opeter
»

PENTIUM d ali CORE2 duo??

Oddelek: Strojna oprema
151805 (1270) Čmrlj
»

Novice iz Intelovih logov

Oddelek: Novice / Procesorji
73324 (2854) elasto_mania
»

Po Cedar Millu sedaj še Presler

Oddelek: Novice / Procesorji
73138 (2833) PrimozR

Več podobnih tem