» »

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Slo-Tech - Očitno se je v začetku tega tedna začelo premikati na bolje tudi za HD DVD standard, kajti kar štirje večji filmski studiji so podprli standard Toshibe, ki je bil ustvarjen kot naslednik standarda DVD. Paramount, NBC Universal, Warner Bros. and New Line Cinema so s tem podvigom zadali resen udarec Sonyevemu BluRay (za katerega je kazalo da bo iz bitke odkorakal kot zmagovalec). V skupini podpornikov standarda BluRay je sicer veliko podjetji iz področja zabavne elektronike, vendar je med njimi samo en filmski studij in še ta Sonyev - Columbia TriStar Group.

Veliko vprašanje je, če lahko BluRay-u kot standardu sploh uspe brez podpore velikih filmskih studijev - BluRay predvajalnik namreč ni vreden veliko, če ne vrti filmov. Je pa res, da bitka še ni izgubljena, Sony pravkar kupuje studio MGM, poleg tega Walt Disney in 20th Century Fox še nista stopila na nobeno stran.

Očitno je da bo boj še dolg, uporabniki pa lahko samo upamo da ne bomo spet potegnili krajše, tako kot že v marsikateri bitki standardov dosedaj (BetaMax anyone?).

25 komentarjev

Krofojed ::

Ponavadi imajo novice na Slo-Techu povezavo do kake strani, kjer je moc prebrati vec. Kako to, da tokrat tega ni (jaz bi prebral kaj vec - ce seveda obstaja)?

DaviX ::

heh...betamax....vhs anyone??

Boeing ::

Ta glup sony si krnaprej zmišljuje neke svoje nove standarde in jih potem vsem vsiljuje... recimo memory stick je že en lep primer... ko je bil CF ravno lepo razširjen in je ratal vsaj približno uporaben ko so povečali kapacitete kartic, se je vmešal sony in začel vsiljevat svoj butast memory stick... ki je itak počasnejši in svinjsko dražji od CF... Podpiram podjetja ki se temu upirajo (Nikon, Canon, recimo), in naj majo japonci ta stick zase, jaz ga že ne bom uporabljal.

Bljak.

Go toshiba!
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

overlord_tm ::

Ubistvu res ne vem zakaj se ne morejo te velko proizvajalci skupi zment pa met en standat. Sej smo baje civilizirani ljudje.8-O

Pol mamo pa DVD+ DVD- (te so nekak urihtal:)) ), štala pa je pr spominskih karticah... usi hočjo met eno svojo:O

c3R4R ::

Valda. Vsak svojo kartico. K kupš tak digitalc si avtomatsko prisiljen pri istem proizvajalcu kupt še kartico.. Podpiram poenotenost.
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

Jux ::

web&blog&etc: http://lukabirsa.com

DaviX ::

na koncu pa bojo s5 potegnili krajšo tisti ki bojo podpirali vse standarde.....

Jux ::

Ta glup sony si krnaprej zmišljuje neke svoje nove standarde in jih potem vsem vsiljuje... recimo memory stick je že en lep primer... ko je bil CF ravno lepo razširjen in je ratal vsaj približno uporaben ko so povečali kapacitete kartic, se je vmešal sony in začel vsiljevat svoj butast memory stick... ki je itak počasnejši in svinjsko dražji od CF... Podpiram podjetja ki se temu upirajo (Nikon, Canon, recimo), in naj majo japonci ta stick zase, jaz ga že ne bom uporabljal.


Se sicer strinjam da je memory stick neumnost, ampak konec koncev ga uporablja samo sony in ga tebi pravzaprav ni treba, če nimaš neke sony naprave, fotiča itd.

Se bi pa postavil na stran BluRay-a, kakor se spomnem je večje kapacitete (25/50 gb? namesto 20) in je zelo dobro podprt z strani proizvajalcev računalnikov (predvidevam, da tudi pripravljen bolj v smislu uporabe kot prenašalec podatkov in ne kot prenašalec video posnetka). Ta HD DVD ima v moji glavi ultra prizvok take visokoločljivostne videokasete - skratka gor lahko spraviš veliko podatkov, je pa tako kot videokaseta relativno neuporaben za uporabo v računalniškemo okolju (PS: obstajali so pretvorniki, ki so omogočali shranjevanje podatkov na video kasete :D).
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

bradek ::

Vsi skupaj podpret resitev ki nam prinasa najvec dobrega, pa mir. Prevec dnarja se stran vrze zarad tega k hoce vsak prevec zase met.

Quikee ::

Jux: Se ne strinjam.. stvar bo ista kot z DVD+R in DVD-R... samo da se bolj jebano vse skupaj.. tam je vsaj bil skupen DVD-ROM tukaj pa ne bo skupnega.. in preden bodo prisle ven kombinirane enote bo preteklo se mnogo let. Podpora za racunalnik pa bo tak ista na obeh.

Jux ::

ja, ampak v resnici DVD+R in -R nista enaka standarda in sta si kvečjemu podobna. Bonus obeh je, da sta sti dovolj podobna, da je potrebno narediti samo malo drugačno strojno programsko opremo opremo, laser in hardware ostane več ali manj enak.

Po drugi strani, pa je najbolj očitna razlika v samem formatu zapisa prav v dejstvu, da -rw formatiraš kar nekaj časa, +rw je pa skoraj takoj pripravljen na uporabo, ker eden od formatov uporablja paketni zapis, drugi pa ne (prosim popravi me če se motim, bral sem nek članek o tem, v praksi nisem preizkusil).

Mislim da se bo isto zgodilo tudi pri HD DVD vs. BluRay - BluRay je sicer bolj primeren za zapis podatkov, HD DVD pa bolj preprost za zapis filmov. Na koncu se bomo še zelo dolgo matrali z nevem kakšnimi dodatnimi HD_DVD+RWPacket formati HD DVDjev, zato da bodo uporabni namesto diskete. Ampak da se razumemo, to so moje špekulacije, nisem nikjer zasledil točne definicje standardov in če kdo kaj več ve naj kar pove.

Pa še to - pri + in - standardih so fizične razlike majhne, nevem pa kako je pri HDDVD in BR - pomoje sta si standarda zelo različna in bo tudi izdelava kombiniranih enot kot sam praviš dražja.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Boeing ::

Hec se pojavi, ko hočeš kupit kakšnega gizmota, kaj jest vem, fotič, dvd player, karkoli... Sony je kot proizvajalec odličen in pri meni ima vsaj kar se kvalitete tiče zelo dobro ime, problem se pojavi, ko vsiljuje svoje standarde... po drugi strani pa ponuja licence za tehnologije po takih cenah da si tega noben ne more privoščit, pol se pa čudijo, zakaj ma recimo canon več prodanih fotoaparatov..

Mogla bi bit ena svetovna neodvisna organizacija, ki bi sprejemala predloge tehnologij in jih potem usklajevala, pa bi vsi uporabljal en standard (al pa recimo dva, to še ni nič slabega) in bi živel srečno in veselo in bush nebi zmagal na volitvah :)

J
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

Jux ::

@brane
Mogla bi bit ena svetovna neodvisna organizacija, ki bi sprejemala predloge tehnologij in jih potem usklajevala, pa bi vsi uporabljal en standard (al pa recimo dva, to še ni nič slabega) in bi živel srečnoin veselo in bush nebi zmagal na volitvah


Kdo bi pa pol kasiral keš od licenc za tehnologijo? A se ti ne zdi, da bi se ziher prej al slej ta tvoj "komunistični" pristop izrodil.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Poldi112 ::

Citiral si Boeing-a, ne Braneta.

Sicer pa imas skoraj za vsako zadevo tudi free standard. Samo niso polularni pri firmah, ki imajo prevladujoc trzni delez, ker s svojim zaprtim formatom pac vezejo stranke nase in mecejo konkurenci polena pod noge.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

A ni BluRay 'vezan' na predvajalnik WMA?


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

swar ::

They suck all.A lot.

AtaStrumf ::

Evo tole vam je pa slaba stran konkurence :D.

BuDi79 ::

če je samo en ni studij ampak je studio (cvek iz slovenskega jezika)

poeg tega samo zadostna ocena iz splošne razgledanosti.
Sony je lastnik malega morja studiev
pod okriljem Sony Pictures Entertainment si lasti: Columbia Pictures, Tristar Pictures, Sony Pictures Classic, Screen Gems, Triumph Films, MGM (že kupljeno pred dvema mesecema), Sony Picture Television, Orion Pictures in United Artist Corporation.

BigWhale ::

Vec proizvajalcev, vec konkurence, nizje cene... Meni je pa memory stick vsec... Hecn...

Jst ::

MemoryStick je zakon!
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

darkolord ::

Ja, ampak :D :D, ampak so pa več kot 2x dražje kot CF

Bistri007 ::

Ne se sekirat, še par let, pa bo konec razvoja optičnih enot. Rdeč, plav, ultravijoličen. Kaj pa pol pride? Bomo imeli laser z gama žarki???
8-)
Največja napaka desetletja je bila narejena 4. novembra 2008
Oni so goljufali in Alah je goljufal, Alah je najboljši prevarant. (Koran 3:54)
Citiraj svetega očeta Benedikta XVI. in postani "persona rudis"...

Jux ::

gracias budi, nisem vedel da sony poseduje polovico filmskega sveta. je že tako, da v orig. novički to ni bilo tako razloženo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Jux ::

@bistri007.
dosegli bomo kvečjemu mejo v količini podatkov, ki jih lahko zapišemo na površino (torej cm^2). Pozabljaš da ima pravi svet tri dimenzije, in pravim da bomo v roku desetih let uporaljali neko obliko okroglih medijev, ki bodo imeli podatke zapisane v mnogo plasteh - torej neka oblika tridimenzionalnega prostora za shranjevanje podatkov. In potem bo šlo spet vse od začetka - bralni senzorji bodo uporabljali vedno manjšo valovno dolžino, dokler spet ne zadanemo omejitev tehnologije branja in pisanja z žarkom. Kaj pa kasneje - kdo ve?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Quikee ::

Meni se zdi najbolj obetavni hologramski ploscki.. =) laser posles kozi vec plasti medija.. pol pa na senzor pride slika.. oz vec skupkov bitov naenkrat.. torej ce laser 1x posles skozi plasti ne dobis samo rezultat enega bita ampak dosti vec.. recimo 1 kb =)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Blue-ray ali HD predvajalnik?

Oddelek: Zvok in slika
84209 (3857) StratOS
»

DivX na konzolah?

Oddelek: Novice / Konzole
92968 (2968) kixs
»

Pioneer predstavil Blu-ray zapisovalnik

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
264643 (3602) simnov
»

HD-DVD zamuja

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
253935 (2991) MrStein
»

Se vojna na fronti BluRay vs. HD DVD šele začenja?

Oddelek: Novice / Optične enote / mediji
253660 (3660) Quikee

Več podobnih tem