» »

AMD izda računalnik za množice

AMD izda računalnik za množice

The Register - AMD si je zadal sveto poslanstvo, da poveže na internet polovico svetovne populacije do leta 2015. S tem namenom je pred nekaj dnevi poslal v proizvodnjo 'Emmo' oz. kot je uradno ime tega gizmota 'Personal Internet Communicator'. Kot je bilo pričakovano na napravi tečejo "Windows XC", ki so v osnovi predelan Windows CE operacijski sistem. Srce PICa sestavlja AMD Geode GX500 procesor, ki mu pomaga 128 MB DDR SDRAMa ter 10 GB trdi disk. Za pogovor z okolico je opremljen z modemom, štirimi USB priključki ter priključkoma za miško in tipkovnico. Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor.

Brez dvoma je ta naprava namenjena za manj razvite države, saj so pri AMDju poskušali zmanjšati ceno posamezne enote na minimum. So se pa na internetu že pojavile kritike, da bi bila stvar še cenejša če bi namesto Windows XCja uporabili kako Open-Source alternativo.

Da pri AMDju mislijo smrtno resno so že pokazale pogodbe z nekaterimi ponudniki interneta, kot so indijski VSNL, Cable and Wireless Caribbean in Mexico's CRC. Pri teh ponudnikih bodo uporabniki dobili napravo skupaj s priklopom na internet, precej podobno kot sedaj kupite oz. odplačate modem pri kabelskih ponudnikih pri nas.

Izvorna novička.

52 komentarjev

«
1
2

RejZoR ::

Zanimiv Gizmo™ ni kaj :)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

nicjasno ::

To tudi pri nas za revnejse druzine nebi bilo slabo.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

mrTwelveTrees ::

zelo lepo

če bi tako potezo naredil Intel, bi bila naprava sigurno dražja

Poldi112 ::

Nisem ravno zasledil cene. Ampak za 10k dobis star pc cca 100-200 Mhz, ki je isto oziroma se bolj primeren za surfanje po internetu.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

NoOrdinary ::

Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor. ???
brez ideje sem za podpis

Dr_M ::

@AMD

Poldi112: in po cigavi teoriji naj bi tvoja trditev bla pravilna???
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

NoOrdinary:
In kaj te tukaj moti??
Aja saj res 21 inčni monitor je minimum ane:\

[MYTiX] ::

Stavek je malo slabo sestavljen. 2x poleg
podpis

Poldi112 ::

Dr_M, jaz sem imel v mislih svobodo pri OS-u, ker za www ti je ze 100MHz prevec, ce pa kupis tako skatlico si pa omejen tako pri nadgradnji HW kot SW. Pac, za isto ceno (pa je verjetno cenejse) raje vzames en star pc in ga imas se za office ali kaj podobnega.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

RejZoR ::

Kdor hoče surfat na 200MHz kombajnu naj se pripravi na trpljenje.
Na takih strojih je ponavad tud od 32-64MB RAMa MAX kar še dodatno poveča ruženje po disku. Vem kako je to,ker sem v šoli z muko surfal na dobesedno arhaičnem primerku mašine z zelo podobnimi specifikacijami ki si jih omenil. Da ne omenjam da je tale čudo mnogo mnogo mnogo manjši in ličnejši. Poleg bi sicer pasal kakšen LCD,ampak pol bi spet cena nastradala (ali pa tud ne oz al je tisti monitor slučajno LCD?)
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Dr_M ::

ja pr temu se ventilatorja za cpu ne rabis :)

in ja, me prov zanima, kdo bi se mucu z p1 100-200mhz za net in podobno. :) mors bit ze hud mazohist.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

64202 ::

Idealno za linux/bsd gor poknt, pa servercic iz tega naredit.

CCfly ::

"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

SavoKovac ::

Če skuša človek upoštevati vse dosedanje napovedi, postane zanimivo.
A naj ne bi bil leta 2007 internet praktično neuporaben?:\
Morda pa bo neuporaben ravno zato, ker bo vsak revež svojo pipico pristavil. >:D
Pa brez zamere.:D

Poldi112 ::

>in ja, me prov zanima, kdo bi se mucu z p1 100-200mhz za net in podobno. :) mors bit ze hud mazohist.

Precej ljudi ima take stare masine in win98. Sistem je povsod pocasen, ampak hitrost interneta pac ni pocasnejsa kot pri novih masinah. Kot da je htmp neka procesorsko blazno zahtevna zadeva.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Microsoft ::

Jst mam na 350MHz/128MB/4.2GB gor Windows 2000 Advanced Server, pa odprtih ene 5 IEjev. Dela cisto vredu, le zvok diska me malo moti...


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

NoOrdinary ::

jast dej še enkrat preber stavk, pa poj komentiraj...
brez ideje sem za podpis

Jaffa ::

Poldi, ja, če maš 33,6 modem... Pol dela OK... 8-O

Poldi112 ::

Jaffa, ne ves kaj govoris. Ravno en teden nazaj sem priklopil en p1 na svojo mrezo in seveda sprobal tudi internet. Zdaj jaz ne vem a vi govorite iz predsodkov ali iz iskusenj ampak predvidevam da iz prvega. Ok, res je da se browser par sekund dlje nalaga, ampak samo surfanje je pa 100x bolj udobno na p1 adsl kot na p4 isdn.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

roCkY ::

Mislim da ima zadeva globalno kar šanse za uspeh. Nekakšen PnP za nezahtevne nevešče uporabnike, ki hočejo občasno kaj po netu pobrskat, kakšen mail napisat.

Nikakor ni namenjena populaciji, ki se suče okoli tegale foruma.

G2 ::

poldi112: ti dam kr prav... tudi jaz imam se doma p1 200 in moja mat ga veselo koristi... gor je win98 ki ga noben ne drega, za office in net ji sluzi vec kot odlicno.. res pa da na tako masino ne smes dat office 2003 ;)
LP
G2

xenon74 ::

Mislim, da ni na mestu izjava o primernosti starih računalnikov napram novim. P1 in P1 procesorji so tehnološko zastareli in potrebujejo okoli sebe preveč vezja za delovanje. Izdelani so v 0.35-0.25nm tehnologiji in pokurijo veliko preveč (P1 75Mhz 10.1W do P2 333Mhz 45W oddane toplote) . Verjamem, da se primerni za odpiranje interneta, vendar če je potrebno predvajati še kakšno video vsebino kodirano npr. z Mpeg-2 ali Mpeg-4 oz. podobnim pa tak procesor kmalu počepne. Kakor je meni znano, je spodnja meja, da se ti kodek še splača naložit na sistem P2 266 ali Celeron 300MHz z long dimm sdram (min 128Mb). Seveda deluje tudi na nižjih vprašanje pa je kako in koliko časa oz. kaj lahko naenkrat počneš na takšni kišti! Vsaka Java stran ti zacikla mašino.
Sicer stare računlnike usposablja že kar nekaj ljudi, problem pa je da se komponente že načete in precej stvari crkuje (diski, disketniki, venilatorji, PSU-ji). Vsekakor pa je to zanimiva tržna niša, če imaš dovolj časa in živcev.


Ne rečem, da je Geode procesor hitrejši, vendar je izdelan v 0.13nm ter pokuri samo 1,0W. procesor ima 32KB L1 cache, (16KB instruction, and 16KB data). GX500 je 366Mhz 32-bitni x86 procesor s 3d Now in K7- MMX inštrukcijami.

Bistvo Geode-ja je Geode-Link vezje. Deljena na dva modula: GLIU0 povezuje procesorsko jedro, memory kontroler, display kontroler, grafični procesor in video procesor, medtem ko GLIU1 povezuje PCI, I/O in ostale nižje funkcije. Takšna zasnova skrbi za nizke latence in ostale bombončke, ki izhajajo iz tega. Več o tem Tukaj (potrebna je registracija).
Frekvenca notranjega vodila je 244MHz, DDR ram deluje na 111Mhz x2 (222), procesor pa na 366Mhz (3x122) @1.5V.

Robustna škatla, ki je mimogrede zalo malih dimenzij (cca 16x10x5cm), nima nobenega ventilatorja in je nenadgradljiva. Grafike je 32 ARGB bitna in dovoljšna za svoj namen (CRT 1600x1200x16bpp, 1280x1024x24bpp@85Mhz), (TFT 1280x1024)

Da napišem še nekaj o vsebini:
Windows XC vsebujejo sledeče programe:
Web Browser – Internet Explorer 6.0
Macromedia Flash Player 6
.pdf document viewer
Windows Media Player
Presentation viewer (Powerpoint)
Windows Messenger chat
E-mail
Spreadsheet – document exchange with Microsoft Excel
Full-function word processor – document exchange with Microsoft Word
Image viewer – .jpg, .bmp, .png, and .gif filetypes
Zip/Unzip compression utility
Gonilnike za HP, Canoen in Epson tiskalnike

Kar je več kot dovolj za vsakega osnovnošolca, začetnika oz. kogarkoli. Če odštejem igrice, večina folka ne uporablja niti teh programov. Ne bom komentiral uporabe Microsoftovega programja, ko bi lahko uporabili odprtokodne. Če ni operacijski sistem Embedded type, se bo hitro našel kdo, ki bo ponudil Guerilla Linux.

Kaj manjka kišti - Antivirusna zaščita glede nato da je MicroSoft inside:8) !!

Cena skupaj z monitorjem je baje 185$.

X74
http://setiweb.ssl.berkeley.edu/team_display.php?teamid=30319

RejZoR ::

366MHz procesor je pa neki čist drugega kot 100MHz. Tistih dodatnih 266MHz se še kako pozna. Tud sama arhitektura je sigurno hitrejša kot pa ona pred časom,tako da že MHz težko primerjaš z MHz.
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

Poldi112 ::

Glej, gre se samo za to, da za "Personal Internet Communicator" zadostuje stara skatla, ki je 2x cenejsa. Tu si omejen na 128MB rama, WinCE, verjetno celo na IE (katastrofa). Tudi 10G disk ni neka super zadeva. A filmi sploh dealajo na tej skatlici (misljeno v smislu ce imajo kodek in player oz. ce to lahko nalozis na winCE)? Tudi cdrom-a izgleda da nima.
OK, saj za americaje je to ok, revne drzave pa mislim da s tem nimajo kaj poceti. Kaj ti bo 266 dodatnih MHz za IE ? Jaz sem ze vsaj trem ljudem letos zrihtal iz bolhe p1 ali p2 class racunalnik, gor so win98+office97 in internet in zadeve delajo zadovoljivo. Cel pc za 10-20k. Ko ugotovijo da je presvoh kupijo drugega. Ko ugotovijo da je monitor zanic kupijo boljsega. Ampak za enkrat na teden kaj napisat in mail pogledat jim odgovarja.
Ni mesec tega kar sem cel pc z monitorjem kupil za 10k. Celeron 400. Z nadgradnjo rama (na 196 - vec kot pri skatlici) in diska sem prisel na 14k. A se lahko ta skatlica primerja z njim, ce jo imas za sufranje ???
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Hehe ::

to gre za množično proizvodnjo>prodajo. kako boš nabral ogromno starih PC-jev? (po možnost naj bodo vsi enaki > lažje vzdrževanje...)
a si se vprašal kaj glede garancije? sej mogoče, če ti ZNA nekdo zrihtat star comp je ql, samo tole je namenjeno ravno tistim, k tega ne obvalajo...
pomoje je glavna prednost teh sistemov zanesljivost delovanja...

Mavrik ::

Očitno si niste dobro prebrali novice (razen vseh tistih slavistov tukaj). Namreč ta mini računalnik ne bodo prosto prodajali ampak bodo dajali skupaj z internetno povezavo. Tako kot ti recimo zdaj dobiš pri ADSL liniji poleg bridge, tako dobiš recimo pri tistih ponudnikih polega samega dostopa tudi ta računalnik in ga plačaš z naročnino/priključnino/whatever. In pride te ceneje kot pa bi kupil ločeni računalinik, še posebej če rabiš kišto samo za brskanje in za to, da napišeš kako stvar v wordu. In delo z wordom je na 200 MHz računalniku precej mučno, da ne govorim o kakih straneh z Javo.
The truth is rarely pure and never simple.

TribesMan ::

V primerjavi z VIA Epia platformo je AMD geode tudi do 50% hitrejši pri enakih frekvencah, zadeva nima nikakršnih težav z predvajanjem filmov ali česa podobnega, in je v vsakem primeru vsaj 4* hitrejši od vsakega Pentiuma 200. Kar se pa tiče surfanja na P200... Sem imel "možnost" sprobat zadevo, pred pol leta, ko mi je crknila plata na main mašini... No imel sem P200MMX navit na 293MHz in 192MB Rama, ter 20GB IBM DTLA disk... Na vsake 20 minut sem skoraj popizditis fasal, ker zadeva se ni premaknila NIKAMOR!!! Odpiranje Firefoxa je bilo podobno vlečenju za jajca, če pa si zraven še mIrc odprl je pa skoraj čist zaštekalo... Tako da ne mi o kakih hudih brzinah, aja filme si lahko gledal samo kot slideshov... še z flash animacijami ima zadeva precej problemov. Torej totalno neuporabno... Geode je vsekakor nekaj čist drugega.

Kar se pa tiče izbere operacijskega sistema, zadeva je x86 kompatibilna, zato ne vidim razloga, zakaj ne bi mogli nanj namestiti Linuxa, ali Windowsov XP... torej vse skrbi so odveč.

Aja Geode bo izšel še v več drugih hitrostnih izvedenkah... najhitrejši bo pokuril okoli 7W...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

jest10 ::

TribesMan:
In jasno si imel gor nabasan XP ane?

Zanimivo da na 225MHz MMX 64MB rama in win 98 večino filmou dela ok

darkolord ::

A filmi sploh dealajo na tej skatlici (misljeno v smislu ce imajo kodek in player oz. ce to lahko nalozis na winCE)?
Nekateri vseeno malo pretiravate... WinCE je čisto spodoben OS in če lahko ljudje na dlančnikih/telefonih gledajo filme, ne vem zakaj tukaj ne bi mogli...

ragnarock ::

Jaz pa močno upam da bo na voljo tudi v prosti prodaji, saj bi bil pripraven za kaki freevo box. 8-)

|SNap| ::

Kaj pa XBox, ki je cenejsi in zmoglivejsi od tega? (resda potrebuje nekaj modificiranja)

NoUse4AName ::

Ja res xbox, idealna zadeva za surfanje po internetu. Se bolj pa za pisanje v wordu

Mavrik ::

Xbox nikakor ni primeren za brskanje po netu in podobna opravila. Je igračarska konzola in ima povsem svoje tržišče.
The truth is rarely pure and never simple.

Tic ::

Kje lahko to kupim. Ebay nima.
persona civitas ;>

AtaStrumf ::

Tudi jaz sem mnenja da so P1 100-200 mašine totalen drek za sodoben splet. Nek minumum je P2 300 in naprej pa še to je bolj jajc. Verjemite mi sem leta 2002 v službi pol leta životaril na takih mašinah (v Lek-u če lahko to verjamete) in vem o čem govorim. Tale AMD-jeva stvarca je super, samo bi lahk imela mal več diska (internet - loadanje >:D). Upam, da bojo še kake močnejše izvedenke z mal več diska, da ne bo moj A64 rabu non stop laufat.

Tic ::

AtaStrumf: Še delaš v Leku?
persona civitas ;>

HardwareMaster ::

Glede filmov. Filme lahko gledas na P1 samo ce imas zelo spodobno plato in dost hitr disk( pa se to zna biti uprasljivo). Trenutno stimam P1 200MMX za word in excel in na masini ne dela noben film tekoce, vse se nekaj zatika, da o prekinjanju in rozljanju zvoka ne govorim (Os je win98). Glede na to, da nekatere skatle s procesorjem celeron 300 ne morejo spodobno poganjat filmov, ne trosite neumnosti glede tekoce gledjivih DivX filmov na P1 200MMX masini.

LP
°°°°°°°°°°°° AMD Ruls

jest10 ::

HardwareMaster:
Če ne zmaš TI zrihtat sistema da ti predvaja filme to še ne pomeni da se jih ne da. Na 225MHz MMX je delalo vse kar je imelo manj kot 120KB/s(to je okoli 3/4 filmou)Jasno je bilo poterbno prej izklopiti vse brezvezne procese v winsih in dati proceseranje v kodekih na minimum.

Dr_M ::

ja na p1 delajo filmi kodirani z divx 3.11 (pa se to ksne drame, kjer se bl mal dogaja), pod pogojem, da spravis zvok vsaj v mono. v 4.xx pa gledas ene 15 slik na sekundo mogoce. o 5.xx pa lahko samo sanjas. to je dejstvo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

ragnarock ::

|SNap|: Prednost PIC-a pred Xbox-om so predvsem dimenzije (in pa, da ga ni potrebno pred tem razstaviti seveda). :D

Arto ::

Na p1 daš gor lepo kakšen Mandrake z windowmakerjem in xmms in to je to

jest10 ::

Dr_M:
Moj čudežni pokojni računalnik lepo ruši tvoja "dejstva"

Dr_M ::

jest10: ja sej ti mas itak zmeri neki posebnega. ampak samo ti.

klanjam se ti.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

jest10 ::

Hvala.
Pač tako je. Sprijazni se

Dr_M ::

no ja, itak mi je jasno, da samo prbijas.

kr mal poglej tuki, kok je takih, ki imajo take izkusnje kot jest.
se prav, da ni z nami nic narobe, ampak s tvojimi buckami.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Mavrik ::

arto: Mandrake pa res ni ravno primeren za kake take sisteme.
Pa z XMMS boš zelo težko filme gledal.
The truth is rarely pure and never simple.

HardwareMaster ::

Jest10:

Pridi in mi pokazi na moji stari masini, pol dobis pa se celerona 333, pa se tam porihtej. Pa vrjem, da je mel tega celerona ze dost folka tuki iz foruma u rokah, pa nobenmu se ni delal (prasi magar ali3n-a al pa kerga druzga, pa bos vidu).

LP
°°°°°°°°°°°° AMD Ruls

Azrael ::

Debata je zavila čisto v drugo smer, ampak to je zaščitni znak vseh forumov.:D

Z Intel 200MMX in 96MB RAMa, 3.2 GB disk, 8x CD ROM, se da gledat vsaj nekater filme s CDja in to niso diapozitivi, ampak povsem gledljivi, kot na kakšnem P4 ali Athlonu XP... Pod pogoji: plata z Intel TX chipsetom, RAM Cas na 2, dobra PCI grafa in OS Win95 Osr2. Gre brez zatikanja zvoka in slike za MPEG, Divx 3.xx in 4, pri pri nekaterih 5.xx pa znajo že biti problemi, za xvid ne vem.

Za net pa je tak mlinček tudi povsem uporaben, če se ostane pri IE 5.5. IE 6 pa ga zamori, razen če se naj ne namesti Win XP, samo potem ne vem kako je s filmi, bo treba enkrat probat...

Je pa jasno, če je platka z chipsetom od VIA, SIS, ALI in podobnimi smetmi, potem je teh 200MHz počasnih kot polž.

BTW. Sicer ne vem odkod enim podatki o 45W porabe(toplote) C333MHz, ali je to mišljena poraba celotne kište ? Saj moj mlinček ne kuri dosti več, z monitorjem, tiskalnikom, skenerjem in še malo ostale krame poraba ne gre čez 100W:\ .

Glede novice: Dober način kako približati internet vsem.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Jux ::

fantje, kje se to kupi? jst bi tole mel za en takšen mini mini server... kaj, kupiš jih deset in maš takšen uiber kuliš cluster.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kakšen,kateri procesor za domačo uporabo-brskanje po internetu....

Oddelek: Pomoč in nasveti
10933 (807) trnvpeti
»

HP resnično toži Oracle zaradi opustitve podpore za Itanium

Oddelek: Novice / Tožbe
218646 (7433) MrStein
»

AMD hoče trg veznih čipovij zase

Oddelek: Novice / Matične plošče
343719 (2684) Dr_M
»

je ta osnovna ok

Oddelek: Kaj kupiti
441426 (909) flipflop
»

Kašen procesor in ploščo??

Oddelek: Kaj kupiti
14993 (695) tha_man

Več podobnih tem