»

Novi USB-priključek bo obrnljiv

Dosedanji priključki

Slo-Tech - V USB 3.0 Promoter Group (ki jo sestavljajo Intel, HP, Microsoft, Renesas Electronics, ST-Ericsson in Texas Instruments) so napovedali nov priključek za naprave USB naslednje generacije (3.1), ki bo prelomil z združljivostjo za nazaj. Glavna novost, ki jo prinaša tako imenovan priključek tipa C, bo neodvisnost od smeri priklopa. Tako bo mogoče priključek s kablom zavrteti za 180°, pa ga bo še vedno mogoče vključiti, kar že velja za Applov Lightning.

Standarda za priključek C naj bi bil nared in dorečen do sredine prihodnjega leta, kar pomeni, da bodo prve naprave z...

59 komentarjev

9300i Communicator

Communicator 9300i

Monitor - Nokiin Communicator je že nekaj let priljubljena izbira med zahtevnejšimi uporabniki, predvsem za rabo v poslovne namene. Tokrat je finsko podjetje predstavilo naslednika modelu 9300, ki se zdaj imenuje 9300i. Ta je svojemu predhodniku močno podoben, a prinaša pomembno novost - povezljivost Wi-Fi po standardu 802.11g, s katero je model 9300i po zmogljivostih praktično izenačen s precej večjim modelom 9500. Prenovljen Communicator bo na voljo v dveh različicah - v eni za evropski in azijski ter v drugi za ameriški trg. Na voljo bo v prvem četrtletju prihodnjega leta, pričakovana cena pa znaša 700 evrov.

0 komentarjev

AMD izda računalnik za množice

The Register - AMD si je zadal sveto poslanstvo, da poveže na internet polovico svetovne populacije do leta 2015. S tem namenom je pred nekaj dnevi poslal v proizvodnjo 'Emmo' oz. kot je uradno ime tega gizmota 'Personal Internet Communicator'. Kot je bilo pričakovano na napravi tečejo "Windows XC", ki so v osnovi predelan Windows CE operacijski sistem. Srce PICa sestavlja AMD Geode GX500 procesor, ki mu pomaga 128 MB DDR SDRAMa ter 10 GB trdi disk. Za pogovor z okolico je opremljen z modemom, štirimi USB priključki ter priključkoma za miško in tipkovnico. Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor.

Brez dvoma je ta naprava namenjena za manj razvite države, saj so pri AMDju poskušali zmanjšati ceno posamezne enote na minimum. So se pa...

52 komentarjev

AMD Geode - družina x86 procesorjev z nizko porabo

AMD - AMD je pred nekaj dnevi predstavil družino procesorjev, ki so kompatibilni z x86 arhitekturo in porabijo zelo malo električne energije. Zaenkrat sta na voljo dva modela GX in NX. Pri GX modelih znašajo frekvence od 300MHz-400MHz, ter poraba od 0,9W-1,1W. GX modeli podpirajo MMX in 3DNow in imajo 32kB L1 predpomnilnika, zgrajeni pa so v .15u tehnologiji. Že sam procesor vsebuje 64bitni DDR kontroler, kontroler za 66MHz PCI vodilo, ter grafično kartico.

Bolj zanimiva pa sta NX modela, katerih frekvence znašata 1GHz in 1,4GHz, ter poraba 6W oz. 14W. Oba modela podpirata MMX, SSE in 3DNow imata tudi 128kB L1 predpominilnika in 256kB L2 predpomnilnika, zgrajena pa sta v .13u tehnologiji. In zakaj se mi zdita NX modela bolj zanimiva, zato, ker uparabljata...

25 komentarjev

Vsak šesti uporabnik na internetu brezžično

Slo-Tech - Pew Internet & American Life Project nepresenetljivo ugotavlja, da internet uporablja več odraslih kot kdajkoli prej. Po njihovih podatkih uporablja računalnik tri četrtine odraslih prebivalcev ZDA, 63 % pa jih uporablja tudi internet. Precej pričakovani rezultati, a med njimi eden zelo izstopa: med odraslimi uporabniki interneta je kar 17% takih, ki uporabljajo brezžično povezavo v splet, med starimi pod 27 let pa celo dvakrat več! Klik!

1 komentar

Athlonov ni več

The inquirer - Še pomnite, kaj smo pisali včeraj? AMD nima težav s proizvodnjo najnovejših Athlonov. Zalog je dovolj. No, to je bilo včeraj.

Danes je AMDjev tiskovni predstavnik namreč objavil, da je zmanjkalo zalog zelo omejene serije AthlonovXP 2800+, grajenih na Thoroughbred jedru. AMD naj bi v prvi čertini naslednjega leta sicer ponudil tudi AthloneXP 2800+ grajene na Barton jedru, a jasno je postalo, da je sta bila Athlona izdana na Thoroughbred jedru samo poskušnja, medtem ko AMD načrtuje masovno prodajo teh procesorjev na Barton jedru, kar bo uporabnikom prineslo pol megabajta L2 predpomnilnika ter višjo ceno. No, dogodkom se prilagajajo tudi delnice AMDja. Včeraj so zdrsnile na najnižjo vrednost - 3,63 dolarjev. Skratka, AMDju trenutno ne gre najbolje od rok. Klik!

3 komentarji

AMDjevi Hammerji

The Register - V pogovoru z AMD so The Registerjevci izbrskali, sicer neuradno, nekaj okvirnih datumov izdaje. Clawhammer naj bi najverjetneje prišel na prodajne police proti koncu tega leta, dočim nas bo Sledgehammer, ki bo sposoben obdelave podatkov v štiriprocesorskem načinu, razveselil sredi prihodnjega leta. Ugibajo tudi, da bo AMDjev prvi partner za Hammerje Fujitsu Siemens, njihov največji evropski odjemalec. Kot vedno - bili živeli pa videli.

0 komentarjev