» »

Gates: DVD-ji bodo zastareli v 10 letih

Gates: DVD-ji bodo zastareli v 10 letih

več strani - Microsoftov ustanovitelj in najbogatejši mož na svetu nas je presenetil z izjavo v Frankfurtu, v kateri prepričano trdi, da bodo DVD-ji "zastareli in nepotrebni v najpozneje v desetih letih. Naravnost smešno je, da še vedno nosimo filme in glasbo na srebrnih diskih, ki jih moramo vtikati v računalnik." Gatesova vizija televizije v prihodnosti "brez DVD-jev, ki se lahko opraskajo ali jih izgubimo" je takšna: "TV nam bo pokazala, kar želimo videti in kadar želimo to videti. Ko bomo prišli domov, nas bo računalnik spoznal na podlagi glasu ali obraza. Poznal bo naše želje in priljubljene programe in česa otroci ne smejo videti." Flexbeta, Slashdot, Yahoo.

Seveda še vedno vsi prikimavamo, da je 640 kilobajtov pomnilnika več kot dovolj za naše potrebe.

30 komentarjev

Jaka83 ::

Zanimivo...

SoLoR ::

Ce pogledas da so CDji (kot nosilci podatkov) na sceni ene 10 let.... je cisto mozno :> in btw... 640K spomina je dost za vse nase potrebe :D

RejZoR ::

Kje so še dnevi ko bomo namesto vsega trenutnega sranja imeli celo kolekcijo filmov/muzike/vseh podatkov na obesku za ključe...
Angry Sheep Blog @ www.rejzor.com

frenk ::

jest pa mislm da bojo še prej šli vn...edin če se ne bo kapaciteta zelo povečala:)

alesrosina ::

ga cist podpiram v tej viziji. Upam da se bo tud zares kej uresnicil.

|SNap| ::

Rejzor, pa ne na obesku za kljuce, ampak na internetu. Jaz "fizicnih" medijev za prenos podatkov sploh vec ne uporabljam. Disketnika itak nimam ze nekaj let, CDjev ne snemam ker se iger itak navelicas, programi pa zastarijo preden jih naslednjic uporabis. Filme pa hitreje potegnem z neta kot pa najdem v svoji omari. Pravtako ne vem zakaj bi za prenos podatkov potreboval kaj drugega kot internet - itak ga ima ze skoraj vsak racunalnik.

ješ ::

saj skoraj noben več ne nosi glasbe in filmov na DVD-jih. Večina jih vleče dol s spleta."Naravnost smešno" je edino to, da se založbe še niso prilagodile novim razmeram in moramo uporabljati p2p (pirate2pirate). ;)

LedStorm+++ ::

Ja, lahko je govort Gatez, ko maš miljarde in ko si z filmarji. Njemu se zdi točenje filmov z interneta kul, ampak... Kaj pa videoteke. Prideš po DVD si ga ogledaš in greš: 500 Sit. Internet pa kredit card, drag pretok, če nimaš ADSLja. :(

Zame so DVDji so dobri in praktični, ter še ne bojo šli v pozabo, samo poglejte VHS in DVD danes, kater je praktičen?. Isto je z netom. 8-O

Romčy ::

Ja če Bill reče pol bo pa držalo (Smeh) Če bi vse držalo kar je on reku pol bi bli še na spectrumih. p.s. Ni najbogatejši zemljan, vsaj tako trdijo pri Forbesu

CX20RE ::

Samo osel gre dvakrat na led?>:D

ripmork ::

po Billovih vizijah smo vsi super bogati poslovneži z super intieligentnimi domovi ki mrzlično hrepenimo po zapravljanju vseh možnih bedarij kar se jih tehnologija spomni.
Meni so DVD-ji pa CD-ji pa vse skupaj čisto kul,če bo novo tehnologijo(ki mi bo kao full pomagala:| ) prodajal po dragih cenah kot bi bilo značilno zanj naj si vse skupaj V RIT vtakne:D

Vesoljc ::

imho je dobro da cim prej presaltamo na "pipe" in dobimo konstanten tok informacij. prenosnih medijev pa zato res ne rabimo vec. drugo vprasanje pa je, ali je to pipo potrebno placati (oziroma do kdaj;))? ce predvidimo, da bo v 10 letih, odprta koda prevladala, bo vecina software-a free. no, za zabavno industrijo (audio, video, igre) pa je nekako pricakovati, da jo podpiramo, ce ze hocemo dobro glaszbo (e-guitar>:D). bi placevali 100$ na mesec, za 24urni dostop do vse glaszbe, vseh filmov ter vseh iger? ne smemo pozabiti na hardware! doma ne rabimo nicesar drugega kot terminal, oziroma vec njih (pa kak joystick). bi si za 1000$ dali vgraditi gigabitno wireless pipo v glavo? 8-)
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Dr_M ::

DVDji so ze dons premejhni...

face it...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Alex- ::

lol @ human being.
Nikoli ni dovolj...

Z-lot ::

Tole se mi zdi kot ena vizija integracije človeškega telesa v tehnologijo (in ne obratno)...

lorenz ::

Kdo te je ta Gates?
Mogoce kaki tehnicni inovator , vizionar , izumitelj ?
Ali pa je samo zidovski trgovcek z vsem kar spada zraven.

christooss ::

Kaj pa modri ekrani folk ne bit navdušen če GATEs kej rače itak njemu in njegovim sodelavcem nikol to ne bo ratal.

Kakčno faco morš pa nardit da resetriraš računalo ki opravlja stanovanje 8-O

noraguta ::

lorenz ja tehnik je ja. ki se celo spozna na posel. jobs je zgolj trgovec.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

Phoebus ::

No ne smemo se slepit. V tem ima prav; video on demand BO zelo kmalu in ni Gates nič mimo pihnu. Sem se je pa vmešal samo zato, ker vidi tu veliko denarja.

Myth ::

Ah ja. Ta njegova vizija... ima jo že več let, pa vsak dan jo gleda po znanstvenofantastičnih filmih kot so Stargate & stuff :D Res pa je tudi da ni najbogatejši zemljan več, že od lani če se ne motim! Drugi je... Ne vem kje sem prečital to... Ima pa res glede DVD-jev, "mogoče"...

LP
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Crimson_Shadow ::

Ta izjava je še vedno "lovska". :\

Na policah nam še vedno ležijo knjige, revije in druge "papirne" stvari. Recimo, v moji sobi je toliko "papirja", da če bi vse ven zmetal, bi bila soba kar naenkrat prazna. (Monitor, Joker, Premiera, vse knjige, razni papirčki, reklame, zvezki, posterji ...). In kaj vse so pravili o pisarnah (in domovih) brez papirja. :\

Navadne kasete VHS so med nami že 30 let. In tudi pri tem me prav noben me ne bo prepričal, da čez 10 let ne bo več cdjev ali dvdjev. In kaj če me bo leta 2015 zamikalo končno preigrati Chrono Cross, Final Fantasy 7, 8, 9 ali druge PSX špile na katerih se nabira prah že celih 12 let. (Mogoče bom pa takrat končno našel čas za te špile, navkljub "antični grafiki" :D)

A bom moral takrat vrči LOTR EE v koš, da bom kupil LOTR EE HDTV na 2 dvostranskih Blue Ray diskih, da si bo nekdo brisal rit z pozlačeno svilo pri tem pa še štel milijončke ($ ali €)? in se še kopal v njih ;)

No, saj, video on demand bo prav gotovo zelo popularen, ampak na/tlačenke bodo pa še vedno (kot verjetno tudi VHS kasete).

CaqKa ::

eni se pa res morte kr naprej obregat.. samo neko ime slišite pa vam že lasje poknci štrlijo..
takšne napovedi se prav nič ne bojim.. še sam lahko nekaj podobnega rečem.. morda sicer za petnajst let.. ampak nisem tak špekulant da bi kaj takega znal natančneje napovedat.. (Thomas je majster v tem ):)


kakorkoli.. kaj če bi na slotechu že nehali teh 640 kilo sem in tja metat? mislim živimo v prihodnosti in še moj telefon ima več kot 640 kilo.. so.. naj zgodovina ostane tam kjer je in si rajši kak novodobnejši citat zmislimo... like onega zgoraj "dvdji so že danes premajhni"

Caligula ::

Kar je reku je res. Korejci majo pa ze dons 95% pokritost s kablom/ADSLjem in jih dve tretjini pridno dnevno dol vleceta z neta. Sam drugje bo 10 let trajal da do tega pride. Sicer se pa tud trgovci prlagajajo. Najvecji na svoji spletni strani ze prodaja glasbo za manj kot 90 centov na omad,..

DVDji so crap. Neobstojni, obcutljivi,...

nere ::

:\ , točno tako.

dvd-ji se niti niso uspeli uveljaviti tako kot cd-ji. niso obstojni, DRAGI so, dražji od videokaset, čeprav izdelava videokasete stane več.


žalostno bi bilo če bi čez deset let še vedno proizvajali dvd-je kot standarden medij. to da se bojo še kje uporabljali pa je povsem normalno, najbrž jih ne bojo kar vsi vrgli stran.

Blaž ::

mah ta bell gates, ali po domace gate ga tud serje, kje bomo mel mi navadni smrtniki dnar da si bomo kupili take aparate, mislm njemu je alhko k ma tok dnarja, da ma lahko doma greznco dnarja. kva bomo pa mi k si se enga LCD-ja ne mormo prvosct8-O :O

Crimson_Shadow ::

Že, že, ampak tale izjava je kot nalaš za marketing in za današnjo potrošniško družbo. Če je nekaj prepočasno, premajhno ali tehnološko zastarelo, je že odveč, pa čeprav bi stvar prav komot opravljala svoje delo, še kar lep čas.

Jest pa takoj letim na bližnji odpad, če se mogoče tam "valja" kakšen R9800Pro ;)

Freelancer ::

DVDji so ze dons premejhni...

Ditto.
Če bi šlo 20GB na plošček, to bi še blo neki. Ja ja, HD DVD, ampak ko to pride vn, bo spet premal placa.
P4C@3GHz, P4P800, 1GB DDR400, ABIT Ti4200

Caligula ::

OK-ne vem ce to nekateri @Blaz stekate ampak stroski so brez DVDjev nizji-.
Itak ma cedalj vec folka kabl/ADSL in je to fiksni strosek. Cez 10 let bo to itak standard-k mobitel. Kaksna naprava? Mislm o kakih dragih napravah ti govoris? Se manj naprav bo treba met. DVD ROMov, pekacev,.. nau vec treba... Ce producenti lahk do istga dobicka pridejo z manj stroski(brez brezveznega fizicnega medija) in je zato lahko cena nizja-to pomeni, da majo lahko iste marze ob vecji prodaji (nizja cena pomeni vecjo prodajo).

Skratka to se bo zgodilo, ker ma ekonomski smisel.

Za koji k... bi spoh se kdo rabu DVDje takrat, ce bo prek neta vse v susu letel.

A ti dons se prenasas datoteke okol z disketami al raj kej mejhnga kr po mailu,.. posles,..?

DVDji bojo out.

Blaž ::

ja samo malo, kako si bos pa ti naprimer sposodil film v videoteki, ja je moznost preko interneta in si bos direkt snel dol film, samo pol bo tudi cena filma vecja, edino ce se bo sam unicil po parih dneh recimo, ker videoteke so zato da si clovk film sposodi.

samo s tem bo prislo tudi do vecjega izkoriscevanja, oziroma do vdiranja, ce bo internet postal vladar sveta

romci ::

Caligula, to velja v teoriji popolne (no ali pa vsaj blizu) konkurence...v praksi bos pa se vedno za DVD placal vec kot za VHS in za CD vec kot za audio kaseto...cene izdelovanja posameznih medijev pa si pogooglaj (ceprav mislim, da vsi poznamo vsaj razmerja med njimi)
-- not all those who wander are lost...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Znanost in tehnologija VII.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
495754 (4771) Thomas
»

Znanost in tehnologija V.

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
144293 (3715) nicnevem
»

Disney po poteh Appla?

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
62761 (2761) lorenz
»

Malenkost drugačen test ...

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
61873 (1873) MrStein
»

Sedaj tudi Velika Britanija?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
102053 (2053) Sid Izprijeni

Več podobnih tem