» »

V pričakovanju Athlona 64(FX)

V pričakovanju Athlona 64(FX)

GamePC - Torek, 23. september, se nezadržno približuje in z njim tudi izid dolgo pričakovanega Athlona64(FX). Ker smo že vsi nestrpni in bi radi čim prej videli, kako se bo odrezal AMD-jev najnovejši procesor, smo lahke tarče raznih kvazi testov, ki so se v zadnjem času pojavljali na spletu in obljubljali vse mogoče in nemogoče stvari.

Če vas zanima, kaj lahko v resnici pričakujemo od prihajajačega x86-64 čipa, si oglejte zares odličen in kvaliteten test Opterona 246, ki so ga spisali na www.gamepc.com. Strežniško kladivo tiktaka z 2,0 Ghz, kar je ravno toliko, kot pričakujemo od Athlona64(FX), s to razliko, da ima Opteron dvokanalni dostop do pomnilnika, ki pa lahko za zdaj uporablja največ DDR333 registriran pomnilnik.

Athlon64-ov pomnilniški krmilnik bo sicer osiromašen za en kanal, vendar pa bo imel to prednost, da ne bo potreboval registriranega pomnilnika in bo tako lahko deloval z DDR400 pomnilnikom. Verjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov silicijsko požrešni megabajt okleščen na vsega 256 kB. Ker pa je AMD z Athloni64 odločen zavzeti prestol, bodo izdali tudi FX izvedenko, ki bo imela vse kar si lahko zaželite.

Athlon64FX se bo tako ponašal z celotnim megabajtom L2 predpomnilnika, dvokanalnim pomnilniškim krmilnikom in podporo neregistriranemu DDR400 pomnilniku. Tako močno oborožen bo že pri 2.0 GHz predstavljal resno grožnjo najboljšemu, kar ima Intel, pri 2,2 GHz pa ga tudi 3,2 GHz Pentium 4 z HT in 800 MHz FSB-jem ne bo mogel več v ničemer dohajati. Poudarek tu je na ničemer, saj ga Opteron 246 v marsičem že sedaj pusti daleč zadaj, ponekod pa se mu vendarle pozna velik frekvenčni zaostanek.

Iz testov je razvidno, da dokler primerjamo pri enakih frekvencah, Opteron v ničemer ne zaostaja za Athlonom XP, ampak seveda ravno obratno in hkrati z naraščajočo frekvenco lepo pridobiva v takorekoč vseh preiskusih. To nam daje dobre obete za prihodnost, ko bodo rešeni problemi z SOI in ko bo 90 nanometerski proizvodni proces omogočil zares visoke frekvence.

V kolikor ste bolj lene vrste, kar vem, da ste, si pri testu poglejte vsaj povzetek, kjer so v dveh tabelicah (ena za dvoprocesorske sisteme in druga za enoprocesorske sisteme) z zeleno barvo označeni rezultati, ki so v prid Opteronu, z rdečo pa rezultati, ki so v prid Xeonu 3,06 GHz/1MB, Pentiumu 4 3,2 GHz oz. Athlonu XP 3200+.

V razmislek: Če se Opteron in Athlon64(FX) tako dobro izkažeta že v 32-bitnih aplikacijah, kaj lahko pričakujemo šele od 64-bitnih? No, za ta odgovor bomo morali še malo počakati na 64-bitna Okna XP, a vsekakor se lahko nadejamo dodatnih pohitritev.

Če torej odmislimo začetne visoke cene, je kot kaže, AMD z kladivi zares zadel v črno.

18 komentarjev

Mavrik ::

Drugega kot 'Slin' ne morem reči. Če bi samo cene mal padle :D
The truth is rarely pure and never simple.

Zheegec ::

erjetno bo imel tudi občutno manjši L2 predpomnilnik, saj bo Opteronov silicijsko požrešni megabajt okleščen na vsega 256 kB

Sodeč po temu threadu ni tako :D

[edit]Sicer pa bravo za novico, predvidevam da bo še veliko takšnih pred in po izidu:D [edit]
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

undefined ::

Res so originalni pri izbiri imen.

3dFX
GeForce FX
Athlon FX

:)

Zheegec ::

IceMan: Nostalgija :D nVidiia najbrž ni jezna, saj so itaq prijatelji z AMDjem in so bili pri nV najbrž še veseli, da bo folk imensko povezoval Athlone64 in pa gForce.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

undefined ::

Za nVidio je logično, da so izbral dodatek FX, ampak AMD pa nima nobenih "specialnih efektov", ki bi to opravičevalo. :)

tx-z ::

da nam nove teme odpiru, kdaj izidejo 64bitni win-xpji za athlone 64??
tx-z

Zheegec ::

Nekoč :D
Pravzaprav naj bi to bil samo SP za obstoječe Win XP, prišel naj bi še letos, samo še ni pripravljen niti za beta test.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

AtaStrumf ::

Hja, tole z L2 cache-om je res še vedno vprašljivo, zato sem tudi napisal verjetno. Lahko da bo 256KB, lahko da bo 512kB in lahko da bo 1 MB. Za zdaj se nagibam da bo prej manj kot več, že zato ker bojo tako povečali količino izdelanih čipv na wafer in močno izboljšali procent delujočih čipov ter tako posledično jih bojo lahko prodajali veliko ceneje oz. več zaslužili. To vse pod pogojem, da manjši cache ne bi preveč onesposobil čipa, ker nihče ne rabi še enga Celerona.

Tisti link je pa izvrsten primer kvazi testov, ki jih omenjam v novici, ker je milo rečeno lahko navadna izmišljotina. Bilo je še par takih, zato pa sem dal link do edinega, ki se mi je zdela kaj vreden in to je ta na gamepc, ki je za moje pojme en najbolje zastavljenih in predstavljenih testov kar sem jih videl o Opteronu. Že komaj čakam njihov test Athlona64(FX).

No ja, saj ni več daleč, počakajmo pa bomo videli. Je še veliko neznank oz. ugibanj, tako da bo vsekakor še zanimivo.

mchaber ::

samo da se ne bodo "WixXP64" imenovali Win FX:D >:D
.

Zheegec ::

AtaStrumf: Sedaj se že nekaj časa skoraj povsod govori o 1MB L2, tako da bo po mojem kar tako:D
Sicer je pa 23. že zelo blizu>:D
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Samuel ::

O 256Kb L2 se sicer govori, ampak ne za Athlona 64, temvec za naslednika zdajsnega Durona.

Zheegec ::

"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

minmax ::

zakaj bi moral za preizkus hitrosti v 64bitnem načinu čakat na OknaXP?

Obstaja vsaj en sistem, ki popolnoma podpira 64bitno izvajanje programov na Athlonu64. Celo več, ker imaš v njem dostop do izvorne kode softwara, jo lahko prevedeš za Athlon64 in tako ne le OS, temveč tudi software dela optimalno glede na platformo. ... Recimo jaz imam en video editing software tule, ki se ga lahko prevede na 64bitni platformi in me prav zanima kako hitro bo delal (recimo rendering time ene malce bolj zapletene video kompozicije)

No zdaj, ko so softwarski problemi rešeni, bi rad imel sam še procesor :)

Zzzzzzz ::

Vem, je off-topic, ampak vseeno: Kteri video editing software?

minmax ::

AtaStrumf ::

Lepe slikce ni kaj, samo kaj ko ni nobenih rezultatov. Je pa zelo obetajoče da zadeva baje deluje pri 2,2 GHz default in da se brez problema navije na 2,4 GHz pri privzeti napetosti. Pa glih 23. grem na absolventa. GROZA!!!

zile ::

AtaStrumf: Potegni si avi dol, je link. Pa občuduj :D

AtaStrumf ::

Wicked >:D!!! In to je navaden Athlon, ki ima zgleda res 1MB L2 Cache-a. Too much :D!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoc pri nakupu novega racunalnika: A ali B

Oddelek: Kaj kupiti
281651 (1182) Michaelosz
»

Nov računalnik

Oddelek: Kaj kupiti
71750 (1505) potepuhec
»

Za vse potrebne -- Opterona kakopak :)

Oddelek: Novice / Matične plošče
192529 (2529) Samuel
»

Opteron na 2GHz

Oddelek: Novice / Procesorji
182264 (2264) Zheegec
»

AMD Opteron 242, dobrodošel v resničnem svetu!

Oddelek: Novice / Procesorji
92363 (2363) noraguta

Več podobnih tem