»

Dell z novim 13,3" ultraportable prenosnikom

engadget - Na Engadgetu se je pojavila napoved novega najmanjšega člana Dellove družine prenosnikov, XPS m1330. Računalnik s 13,3-palčnim zaslonom (na voljo tudi z LED osvetlitvijo) temelji na najnovejši Intelovi platformi Santa Rosa in ima za svoj razred presenetljive specifikacije. V najdražji konfiguraciji tiktaka posodobljen Core 2 Duo z višjim FSB-jem in frekvenco 2,4 GHz, za grafiko skrbi mobilni GeForce 8400M GS, izstopata pa še kamera z dvema megapiksloma ter 32-gigabajten SSD pogon. Vse skupaj tehta malce zajetnega 1.8 kilograma, tako da se s Sonyjevo serijo SZ in IBM-ovimi X60 ne more kosati, a specifikacije (predvsem grafična...

17 komentarjev

Deathstar - zaključek zgodbe z IBM 75 GXP diski

Ars Technica - Očitno je, da bo tudi to temno poglavje IBMove zgodovine dobilo svoj epilog. Verjetno še prenekateri bralec dobro pomni zgodbo s slavnimi Deskstari 75 GXP, ki so umirali kot po tekočem traku. Zgodba, ki je povzročila kar nekaj sprememb na trgu diskov (prodaja IBMove proizvodnje Hitachiju, skrajšanje garancije za diske na eno leto - ki so jo kasneje proizvajalci zaradi pritiska trga spet podaljšali) se počasi končuje. Svoj epilog je namreč dobila tudi leta 2001 vložena civilna tožba proti IBMu, ker je le-ta navkljub vedenju da ima 75GXP resne težave nadaljeval s prodajo le-teh in jih ni umaknil s tržišča.

Dosežena je bila izven sodna poravnava, ki:
1. IBM opere vsakršne krivde (napak pri izdelavi, slabe konstrukcije, laganja/prikrivanja podatkov), na drugi strani pa so
2. uporabnikom z dokazom da so izgubili podatke zaradi smrti deathstarja upraviči do 100 dolarjev povrnitve (Originalno besedilo: "Authorized 75GXP Cash Award Claimants" - hehe, nagrada in ne odškodnina, te pravniki...

28 komentarjev

Lian LI PC-V800, HTPC

Lian Li PC-V800

vir: Tech Report
Tech Report - Lian Li, zanesenjakom poznan kot izdelovalec vrhunskih ohišij, je pred časom predstavil novo serijo, ki precej spominja na Applove delovne postaje G5. Podjetje je očitno navdušeno na idejno zasnovo, saj je trgu ponudilo novo ohišje PC-V800, namenjeno za HTPC - Home Theater PC. Kot naši bralci verjetno vedo, so ti računalniki običajno nameščeni v dnevnih sobah in morajo zato izpolnjevati določene estetske in oblikovalske zahteve.

PC-V800 brez težav sprejme matično ploščo ATX formata. Ohišje je sestavljeno iz aluminija, kar zagotavlja, da tudi brez dodatnega hlajenja dosega, v primerjavi s konkurenco, nizke temperature ob polni obremenitvi sistema.

Trg HTPC ohišij se je očitno prebudil. Vsa znana podjetja ponujajo svoje oblikovalske in funkcionalne...

12 komentarjev

Java odslej hitrejša ?

ZDNet - IBM je predstavil namenski procesor za poganjanje javanskih aplikacij z uradnim imenom zSeries Application Assist Processor (zAAP). Namenjen je IBM-ovim velikim računalnikom (mainframe), njegova cena pa je, kot trdijo, dokaj nizka: 125 000 ameriških dolarjev na računalnik. Naj samo omenim dejstvo, da se cena IBM-ovih velikih računalnikov navadno začne pri milijonu zelencev.



Java že do sedaj normalno delovala na VelikihRačunalnikih™ VelikegaModrega™, toda namenske strojne opreme zanjo ni bilo. IBM priporoča nakup omenjenega procesorja vsem strankam, saj naj bi se tako na splošno povečala učinkovitost vseh tistih sistemov, na katerih teče Java. Razlog naj bi bil predvsem v razbremenitvi splošno namenskih procesorjev, ki potem skrbijo za druge, nejavanske procese. Splošno znano je, da je Java precej požrešna, saj zahteva veliko sistemskih sredstev za efektivno delovanje.



IBM seveda ni pozabil poudariti, da se ta investicija splača v kombinaciji z WebSphere Application Serverjem, ki...

12 komentarjev

Western Digital WD740GD - Raptor 2

X-Bit Labs - Če ste si kdaj ogledovali cenike slovenskih računalniških prodajaln z namenom, da pregledate cene SCSI diskov, ste verjetno ugotovili, da so le-te precej zasoljene. Ampak, ker gre tehnologija naprej in cene navzdol, so prišli na trg tudi SATA diski, ki ponujajo podobne hitrosti kot njihovi SCSI "kolegi", a za precej nižjo ceno.

Tako so na X-bit Labs spisali test novega Western Digitalovega WD740GD diska, ki s svojo podporo SATA vmesniku prinaša kar 10.000 obratov na minuto in kapaciteto 73 GB. Novinec, poimenovan tudi Raptor 2, se je na veliki večini testov proslavil kot absulutni zmagovalec, vendar pa v nekaj kategorijah izgubi prevlado v boju s konkurenčnimi aduti. Končna...

10 komentarjev

Razkrite skrivnosti o IBM GXP "Deathstar" diskih

The Tech Report - Čeprav je minilo že več kot dve leti, odkar sem odštel precej za 45 GB IBM 75 GXP disk, me še vedno pogreje, ko se spomnim na težave, ki mi jih je povzročal ta zelo drag disk. Takrat sem si mislil, da bom pač plačal "malo" več za kvaliteto in hitrost, dobil pa sem verjetno najbolj hroščat disk v zgodovini.

Ker vem, da vas je na žalost tudi na Slo-Techu veliko takih, ki ste imeli težave z IBM-ovimi Zvezdami smrti, vas bo gotovo zanimalo novo poročilo odvetniške firme Sheller Ludwig & Badey, ki zastopa oškodovance (tudi nas) v tožbi proti IBM-u. Na njihovi strani se je pojavil tudi članek na to temo v reviji Maximum PC, ki iz med sojenjem razkritih podatkov ugotavlja, da je IBM točno vedel, da njihovi diski odpovedujejo desetkrat (10x) bolj pogosto od konkurenčnih in jih je vseeno še naprej prodajal. Če jih ni hotel Compaq, jih bomo pa vsilili nevednim končnim kupcem, je bilo takratno razmišljanje IBM-a, ki je razvidno iz e-pošte, izmenjane med IBM-ovimi uslužbenci. Vsaj jaz...

28 komentarjev

Rešite diske pred smrtjo

Storage Review - "Deathstar", kot po svetu pomenljivo imenujejo IBM-ove Deskstar 75GXP in 60GXP trde diske, lahko sedaj rešite usode podstavka za pijačo ali obtežilnika za papir.

Z upgradeom firmware-a (ki je bil, ironično, izdan že januarja), ki ga dobite tukaj, lahko svojemu disku rešite življenje ali pa vsaj podaljšate življenjsko dobo. Hitro na delo in klik!

21 komentarjev

Seagate Cheetah 15K.3

X-Bit Labs -

Na X-Bit Labs so spisali nov test trdega diska, le da so se tokrat posvetili višjemu cenovnemu in kakovstnemu razredu. Testirali so namreč Seagate Cheetah 15K.3 -- ultrahiter SCSI320 disk, katerega plošče se vrtijo z astronomskimi 15.300 obratin na minuto. Primerjali so ga z IBM-ovim ter Fujitsovim konkurentom, za testiranje pa so uporabili standardne programe, kot so HD Tach in WinBench. Klik!

0 komentarjev

IBM je tožen

The Tech Report - Se spomnite, ko smo na Slo-Techu zagnali tako paniko okoli neverjetno visokega odstotka uničenih 75GXP diskov, še posebej 45 GB modela? No, sedaj, ko so v prodaji novi IC35 Ericsson modeli, smo že vsi mislili, da bo zadeva pač postala in ostala pozabljena kot ena mala zamera računalniškemu gigantu. Ni tako. IBM je namreč naredil napako ter opustil uveljavljanje garancij za ta model - pač zato, ker te linije ne proizvajajo več. Tega pa v Kaliforniji niso prenesli in tožili IBM. Hehe .

1 komentar

Izkazalo se je za resnično...

več strani - Ja, takole... Odkrilo se je, da ima izjemne probleme samo 45 GB inačica diskov serije DTLA. IBM je te diske že umaknil iz proizvodnje ter prodaje (dobesedno so ustavili proizvodni trak) zaradi zelo očitnih problemov. Sami ne dajajo izjav ter ne priznavajo problema, češ da IBMov disk na njihovih ploščah dela lepo. Če je to res - zakaj so ga umaknili iz proizvodnih linij? Hkrati s to potezo je pri IBMu izšel novi 40 GB disk, imenovan IBM Ericson 40 GB, ki naj bi bil zamenjava za odstranjenega DTLA 45 GB. Ta model naj bi bil 10-15% hitrejši in naj bi bil "manj občutljiv na problematične osnovne plošče", tako pravi Aplikon. Ampak problem je, da sploh ni rečeno, da so osnovne plošče problematične. Problematični so diski, še posebej 45 GB model. Ne vem, točno kje se zalomi, najbrž tudi nikoli ne bomo, saj IBM to "aferico" zelo prikriva. Klical sem tudi v Mlacom ter se pogovoril z Urošem. Rekel mi je, da so opazili, da se 45 GB modeli kvarijo očitno več od ostalih. Pri ostalih diskih naj...

38 komentarjev