» »

Razvoj izboljšanega TCP/IP

Razvoj izboljšanega TCP/IP

New Scientist - Na strani NewScientist so objavili novico o razvoju nadgradnje TCP/IP protokola, ki naj bi znatno pospešil delovanje interneta. Osnova ostaja ista, kot trdijo, bo nadgradnja le in samo programska. Hec je v tem, da današnja "verzija" protokola deluje principu pošlji-preveri-če ni uspelo, pošlji še enkrat pri polovični hitrosti. Protokol je torej nekako tako zastarel kot povezava Faxa oz. klicnega modema. Upajmo, da bo zadevščina preživela testiranja in se kmalu uveljavila, ker mi si vsi želimo gigabitne povezave kar doma. ;) Več o tem.

9 komentarjev

BaRtMaN ::

Top secret način delovanja. :)

BBB ::

Ne vem, kaj ima protokol TCP/IP s hitrostjo prenosa? Protokol doloca samo postopek komunikacije. Ce je ta optimiran, bo deloval prenos le nekoliko hitreje. Ce imas sedaj omejitev 1024/256kbps, se bo dejaska hitrost prenosa melenkost bolj priblizala tej meji s to optimizacijo. Za dosego gigabitnega prenosa pa je treba zamenjati tehnologijo danasnjih kabelskih modemov in ADSLa kar s komunikacijo preko opticnih povezav. Torej, potrebna je zamenjava tehnologije prenosa, pravila, kako se bodo prenasali podatki, torej protokol, pa pri tem nima skoraj nic besede, saj odloca le o izkoriscenosti dane prenosne poti. Pa tudi ce bomo imeli opticne povezave, nam bodo vrli operaterji krepko znizali hitrost povezave - najvecji absurd bi bil preiti na opticni prenos z omeijitvami hitrosti, kot pri nas veljajo sedaj.

swar ::

Hmm ce je vse tole res bo prihodnost kr kul :D
Ja tale tcp/ip je pa res ze star k zemlja in je potreben prenove >:D

BigWhale ::

To bbb:

Bebav protokol ti lahko se tako hitro linijo naredi pocasno. Ta sprememba na TCP protokolu, ne bo drasticno pohitrila prenosev. Pa se ta pohitritev bo samo tam, kjer se dogajajo napake.

Road Runner ::

pa sj gigabitne povezave ze obstajajo sam pr navadnih diskih ni kj velke razlike pomoje :D

andrej ::

eh, ta clanek je bolj marketinski kot karkoli drugega. Sicer je res, da TCP ni optimalen, vendar se tako slab tudi ni. Samo dolocene nastavitve je potrebno modificirat pa je. Definitivno pa ni tak slab kot danes modemske povezave... se zdalec ne...

Jeebs ::

Hm... Torej bo šlo po novem pošlji pri polni hitrosti, preveri, ponovno pošlji pri polni hitrosti?:\
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

andrej ::

zadevi niso cisto tako simpl;)

Bakunin ::

To kar hocejo ti "strokovnjaki" narediti bo oz. je ze implementirano v naslednji generaciji TCP/IP protokola - IPV6.

Problem taksnih "home made" resitev je standardizacija. Nic ti ne preprecuje ce svoj domac intranet "natweakas", ampak bos imel problem komunicirati z Internetom.

Da razumes TCP/IP moras vedeti ZAKAJ je nastal oz. kaj je njegov namen - ne hitrost ali majhen "overhead", ampak zanesljivost.

/rant
stvari bi tudi bolj gladko delovale ze zdaj, ce ne bi "strokovnjaki" na svoj (security trough obscurity) nacin zapirali dolocene (uporabne!) stvari na usmerjevalnikih.
(hint - icmp)
/rant off


komaj cakam na IPV6. ;)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SpaceShipOne drugič na robu vesolja

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
323610 (3610) NoOrdinary
»

Najbližji asteroid

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
52458 (2458) Thomas
»

Prva evropska odprava na Mesec

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
353071 (3071) Tarzan
»

Space Shuttli se bodo vrnili

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
92132 (2132) darkolord
»

Predvidevanje možganov

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
51932 (1932) BoLhCa

Več podobnih tem