» »

Ob - smer jug, jugozahod

Ob - smer jug, jugozahod

New Scientist - Edino, kar mi je bilo pri Sovjetski zvezi všeč, projekt preusmerjenja sibirskih rek na jug, je ukinil že Gorbačov. Zdaj pa, ko so zaradi ogrevanja Zemlje zaznali precej večje pretoke teh rek, so spet obudili načrte, da jih deloma speljejo proti Aralskemu jezeru in toplim puščavam Srednje Azije, kjer bi jih lahko koristno uporabili.

Seveda bodo "varuhi narave" proti in iz vsega skupaj ne bo nič, a vsaj pionirski duh le še ni povsem zamrl.

32 komentarjev

|CyGNUS-x ::

Ok, nimam nič proti proti tej novici, vendar ne morem si pomagati, da se ne bi vprašal kaj ima to veze z računalništvom?

Hvala

Lp
Ni in ne more biti nobenega drugega načina za preizkušanje
resnične moči kapitalistične države kot je vojna.

dr.J ::

So naredili kakšno simulacijo tega projekta? (ne naloži mi strani)

DixieFlatline ::

Kdo pa pravi, da so tule le "ozko" računlaniške novice?
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

minmax ::

računalništvom... kdo bo prvi vodno hladil na tisti reki? :)

ok šalo ob stran. ampak stvari, ki so vodile do tega so bolne, najprej totalno zjebemo ozračje, da se začne segrevat, potem se začnejo segrevat morja in naenkrat moramo skrbet, da so morja ravno prav hladna in ravno prav topla da nam ne škodijo?

sami si delamo probleme. da ne govorimo o pomankanju vode, ki mu ne bo ušla niti slovenija.

drugače pa, koliko miljonov ljudi bodo pa za ta projekt preselili? je pa res tako monumentalno nor projekt, da bi lahko celo deloval, če se ne bodo seveda skregal preden bi ga sploh začel.

drugače pa, če to ni poziv da začnemo razmišljat kaj delamo z okoljem, potem res ne vem kaj je.

Taras_Bulba ::

Zanimivo. Megalomansko. Pa prav fajn novica, tud za računalniško stran (da bo kdo še mal mimo monitorja pogledu ) >:D

Legend(SLO) ::

Nevem, če se zavedate sam preusmeritev toako velik vode (Rek) bi pomenil spremembo podnebja (globalno) za ceu planet. Tko da to ej ena izmed največjih neumnosti človeštva
krneki

madmitch ::

Thomas, a Stalinova ideja o spreminjanju smeri Zalivskega toka se to pa ni dopadla?
Nobody is perfect, my name is Nob Ody

minmax ::

legend: ah.. thomas bi reku, da je to pač cena razvoja.. se bomo s tem ukvarjal ko bo prišlo do problemov :)))

drugače pa... hik, po eni od teorij bi lahko zelo hitro spet prišli v ledeno dobo, če si želimo. treba bi bilo imeti samo en tanker železovega prahu in ga potresati po pravih mestih v oceanih.

to naj bi ustvarilo tako hiperprodukcijo planktona da bi ful hitro co2 začel zginjat in ... bi toplota uhajala in bi ratal mrzlo

ampak to je sam teorija, ... mogoče jo bo pa Osama izpeljal :)

Arkadij ::

Jaz zadnje čase močno pogrešam HW novice. Saj nimam nič proti takšnim novicam ... samo za moje pojme je vedno več ne-računalniških novic, zaradi katerih folk bere (je bral) slo-tech.

keber ::

Tukaj si se pa zmotil Thomas. Okoljevarstveniki bodo sicer protestiral, problem pa ni v njih ampak v tem, namreč kdo bo pa to plačal? Kar se tiče gradbeniških projektov: takele megalomanske projekte v študijah ocenijo vsaj 2x če ne večkrat prepoceni. Tako da bi kaj takega prej koštalo 100 milijard ali še več. Take projekte si trenutno lahko privoščijo samo Kitajci, Rusi nikakor.

Ni pa tale ideja slaba. Samo kaj ko je strašansko predraga.

BSD-jas ::

Malo si še preberi, kakšna fiasko bi skoraj postala projekta povezave Volge z Moskvo in severnimi morji ter železnica BAM (koliko več časa, denarja, človeških življenj ipd. od načrtovanega je šlo za to) in da so takšne projekte izvedli samo zato, ker je Stalin gonil svoje. Poleg tega je treba vedeti, da sibirski veletoki Lena, Ob, Jenisej... niso takšne "rečice" kot Ljubljanica temveč bolj podobne Donavi, da je prenekateri sibirski kraj življenjsko odvisen od rečne povezave in da si konec koncev Rusija kratkomalo ne more privoščiti takšnih megalomanskih projektov z vprašljivimi učinki, konec koncev pa tudi Putin zaenkrat še ni Stalin....Skratka, nekaj podobnega kot Bushev predvolilni "projekt" pohoda na Mars, mogoče bo kdaj v ne tako bližnji prihodnosti, ampak tehnologija mora napredovati še za vsaj nekaj svetlobnih let...

In po kakšnem kriteriju sta Zveza in Sibirske napisana z veliko?

Thomas ::

Najprej se mi zdi abotno pravilo, da je "Slovenske" z malo. Če je "Slovenija" z veliko, naj bo še "Slovenščina" in "Slovenski" z veliko! Tega se držim, kadarkoli ne pozabim.

"Zveza" je z veliko kot ena konkretna Zveza, ki je nekoča bila. Prosto po "United States" ali "Soviet Union".

Če si se že vtaknil v slovnico!

Kar se samega projekta tiče, naj ga uresničijo takoj, dokler ima še kakšen smisel. Seveda ne s suženjskim delom kot pod Stalinom, pač pa kot se uresničujejo taki projekti dandanašnji. Z mašinami.

Srednja Azija je za Evropo veliko področje, ki bi ga Sibirske reke lahko naredile ugodnega za življenje. Kot je v Evropi. Screw the Nature, če mene vprašaš.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

poweroff ::

Thomas- poleg tega, da si pravni "strokovnjak", si sedaj očitno še "strokovnjak" za slovenski jezik... Kar je na -ski se piše z malo. Torej slovenski in ne Slovenski.

Pravilo je pač tako, pa naj se tebi zdi še kako abotno.

Minmax - bo železov prah postal WMD? :D

BSD-jas ::

Ko smo že pri slovnici, kako "abotni" so šele kakšni Španci in Francozi, ki skorajda vse razen lastnih imen pišejo z malo. BTW, kakšno razumevanje za tvoje slovnične teorije so/bodo imeli ocenjevalci maturitetnega eseja?

Drugače pa, če prepričaš Ruse, da se v slogu prej omenjenih projektov (plus izgradnja Sankt Peterburga pred 300 leti) spet žrtvujejo, tokrat za srednjo Azijo, ki se je ob afganistanski krizi tako nekritično obrnila k Američanom (govorim seveda iz kremeljske perspektive), ti prvi postavim spomenik. Na primerno mašinerijo boš pa tudi še nekaj časa čakal (morda do kakšnih podnebnih sprememb, ki bodo tak projekt naredile nesmiseln), saj vidiš, koliko časa vrtajo en ubogi tunelček pod Trojanami, pa ni to nič v primerjavi s kanali.

To je le moje mnenje, zadnjo besedo pa bojo itak imeli drugi...

Thomas ::

Oh, noben slovnični strokovnjak nisem. Pišem kakor se mi zdi bolj prav.

Sicer je pa slovnica off topic. Tukaj.

Nazaj na temo!

Meni se zdi ta projekt v bistvu kind to people. Novica se mi zdi resna in pomembna. Vredno se mi zdi tudi razmisliti, če ni kakšnih posebnih pasti v njem. Trenutno je terraforming Zemlje bolj pomemben od terraforminga Marsa. No, to vedno bo, dokler bo človek v sedanji obliki. Pa še potem, ker Zemlja je večja.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

kyusss ::

Po moje je to cista utopija, tako tehnicno kot financno. Morda bi bilo izvedjivo, ce bi imela vojska interes za to (ki pa ga po moje nima). Kaksne tehnicne in posledicno financne probleme imajo samo za razsiritev panamskega prekopa, kje v primerjavi z preusmeritijo toka ruskih veletokov mala malica...
Pa tudi ce bi bilo tehnicno mogoce izvesti si ruski politiki=Putin ne bojo privoscili zacet projekta, ki bo stal olala in bi bil koncan cez 30 let, ker mu kratkorocno ne prinasa volilnih tock, cez 30 let jih pa ne bo vec potreboval...

antonija ::

Ta projekt je kind to people dokler laufa cist tko kot nej bi po teoriji... Ce bo karkoli slo narobe, bo ta projekt tko unkind to poeple da bo to kar hudo! Sploh ce nasa teorija se ni dost dobra za preizkus v naravi...
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

frenk ::

zakaj bi ta ptrojekt kakorkoli škodil naravi?...če karkoli škodi naravi so to puščave...za kopanje rovov, si bojo pa ziher zmislil kšn nov način, ker s bagerjem nad skalo je mal zajebana:D...če ne drugega, lahko tukaj uničijo zastarele bombe(jedrskih seveda ne):)

Taras_Bulba ::

Boljše da ne jedrskih. So to na Kitajskem poskusli, da bi hmm strugo preusmerili al pa poglobili(?) pa so bombo preplitko zakopal. Namest, da bi se zemlja posedla, je vse v luft vrgl...

Vice ::

Spet ena bedarija od novice, res toliko primankuje nekih tehničnih ali kakšnih koli novic v zvezi z informatiko da se objavljajo novice ki so stvar foruma ali je dolgoročni cilj S-Tja da se novičaski del združi skupaj s forumom in postane rumene barve?:\

antonija ::

Kaj je pa na tej novici tako rumenega?
Statistically 3 out of 4 involved usually enjoy gang-bang experience.

Jeronimo ::

Novica tega značaja je primerna za Slo-tech. Če pogledate v naslov strani in ga razčlenite, vidimo Slo - kot okrajšava za Slovenijo in Tech - kot okrajšava za tehnologijo ali znanost. Kdo pravi, da so na Slo-tech samo računalniške novice? Poglejte si malo forum in videli boste, da grejo ljudje tudi kdaj ven iz stanovanja.

Thomas - tvojih novic sem vedno vesel. Kar tako naprej!

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

mathjazz ::

[Marley]: daj še ti kakšno napiši, saj jih maš že 134 za sabo in vse so bile pretežno povezane s HW ;)
www.getfirefox.com

keber ::

Tehnično je projekt popolnoma izvedljiv. To je tako ali tako skoraj vedno. Problem je vedno v denarju in politični ter ljudski volji.

Vice ::

:D Jeronimo daj S-T pod favorites ali priljubljene kaj ti bo pisalo?
Slo-Tech nova perspektiva računalništva :D

Če bi bil forum namenjen samo eni debati nebi imel toliko različnih tem ni tako?

keber ::

Pravzaprav da še dodam.

Kot prvo, eni jamrate, da ni računalniških novic. Ja, napište jih. Sem pa vesel, da je konec z novicami tipa test tele matične pa one grafične.

Drugo, kaj pa je narobe, če v puščavo pripeljemo vodo? Puščava bo oživela, življenja bo več. Je kje problem? Seveda bo klima spremenjena, iz polpuščavskega v bolj znosno.

In tretje. Koliko pa jih je članek prebralo? V njem namreč piše, da bodo (naj bi) odvzeli le 7% pretoka. Pretok Oba je v zadnjih 50 letih narasel za 7%, po izračunih pa bo v naslednjih 100 letih kar za 80%. Torej če malo vode preusmerimo ne bo nič hudega. V Egiptu bodo kmalu v neko depresijo v Sahari napeljali del Nila. Tako bo namesto puščave rodovitna pokrajina, primerna za življenje. Kaj je narobe s tem?

Thomas ::

Če ena travca raste tam, kjer naj bi po njihovem nikoli ne smela rasti - ali obratno - naženejo strašen cirkus.

Seveda ne vedo racionalno povedati kaj je narobe s tem. Pač Zeleno poganstvo. "Zeleno" v tem primeru.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Vice ::

Keber primer Slovenskih novic ne berem ker so trič trač, zaradi enega članka ki bi ga mogoče prebral v celem časopisu jih ne bom šel prebirat, naj jim zato sedaj jest pišem članke?

p.s. spoštujem delo tukajšnih člankopiscev ker vem da to ni delo 5min in delo zaradi katerega bi kdorkoli bogatel zato slava vam.;)

BigWhale ::

> Če ena travca raste tam, kjer naj bi po njihovem nikoli ne smela
> rasti - ali obratno - naženejo strašen cirkus.
> Seveda ne vedo racionalno povedati kaj je narobe s tem. Pač
> Zeleno poganstvo. "Zeleno" v tem primeru.

Ne delaj viharja iz prdca in ne pretiravaj... Ljudje so se samo zaceli sprasevati, ce bo to pustilo kake posledice na okolju...

Thomas ::

Kakor kdo. Preberi si nekatere apokaliptične komentarje ob tem.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Filo ::

kind to people ?? hehe kaj pa uni ko so zdaj odvisni od teh rek, ki jih mislijo preselit..kaj a bojo potem še cela mesta z vasi selil al kako? hehe.

Thomas ::

Filo - pojma nimaš, prebral nisi vseh teh komentarjev, pa se še oglašaš.

Gre za delno preusmeritev in to povečanega pretoka.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kaj vse počno na ISS

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
274086 (3013) antonija
»

Libanonska vlada odstopila

Oddelek: Problemi človeštva
271934 (1423) Daedalus
»

Programski patenti

Oddelek: Novice / Industrijska lastnina
453592 (3592) MrStein

Bush opozarja mednarodno skupnost

Oddelek: Problemi človeštva
411419 (1167) madmitch
»

Globokomorski podatkovni kabli.... INFO...

Oddelek: Znanost in tehnologija
242066 (1627) MilkyWay

Več podobnih tem