» »

Gnome 2 hoče vaše predloge

Gnome 2 hoče vaše predloge

Linux Weekly News - Gnome 2 uradno še vedno ni izšel, vendar pa se je na internetu že pred kratkim pojavila prva zgodnja (alpha) različica Gnome 2 namizja. No, ker razvoj še vedno traja, vas razvijalci tega namizja naprošajo, da jim poveste, kaj bi radi videli v Gnomu 2. Dobrodošli so vsi predlogi, razen klasičnih "program x (x je poljuben program) smrdi". Svoje želje lahko izrazite tukaj.

6 komentarjev

undefined ::

Heh, če bom jaz kdaj uporabljal Linux, Gnome sigurno ne bo moje namizje, prej mogoče KDE. :D

slycer ::

IceMan: kaj pa ti veš o linuxu :P

undefined ::

Vem, da poganja in podpira dosti stvari manj kot Winsi, in da je treba za nekatere najpreprostejše operacije uporabljati konzolo (podobno kot DOS prompt v Winsih)... a sem zadel bistvo? :P

slycer ::

Jao, IceMan, pojdi kdaj malce pogledat na Sourceforge ali Freashmeat, pa boš videl, da boš našel programček, ki posnema skoraj vsak Windowsovski ustreznik. Če pa se ne moreš ločiti od kakega Windows programčka, pa lahko še vedno uporabiš WINE (WINdows Emulator). Podpira dosti manj stvari? Ne vem, kam s tem cikaš. Misliš na hardwre ali na software? Če misliš na software, si še enkrat preberi začetni stavek. Hardware? Kolikor jaz vem, Linux podpira skoraj vso bolj znano strojno opremo. Mogoče so problematični edino USB naprave in Winmoedemi, vendar se nekaj premika tudi v to smer. Nekaj zajebancij imaš sicer tudi s pekači, saj moraš vključiti SCSI emulation, vendar potem vse skupaj dela brez problemov. Gremo na preproste operacije: za preproste operacije je na voljo grafični vmesnik (KDE,Gnome, ter še kakšen), če pa hočeš vse skupaj zakomplicirati, lahko KDE in Gnome tudi killaš (izključiš) in vse skupaj upravljaš skozi ukazno vrstico. Drugače je ukazna vrstica namenjena bolj zahtevnim ukazom, vendar pa je tudi res, da čez le-to potekajo nekateri osnovni ukazi, kot so inštalacije programov, prevajanje izvorne kode, ipd. To se res sliši malce nezaslišano, če si navajen popolnoma "grafičnih" operacijskih sistemov, kot so Windowsi, vendar ko enkrat ugotoviš vse odlike ukazne vrstice, se ji le stežka odrečeš. Hočeš še en primer, kako uporabna je lahko ukazna vrstica? Sam sem to najlažje opazil, ko sem uporabljal program Xcdroast, ki je v bistvu samo grafični vmesnik za cdrecord in je še vedno v verziji alpha. Xcdroast mi je stalno utrujal, da ne more shranjevati več imagov (slik) CD-jev na disk. Namesto, da bi se zafrkaval s tem programom, sem raje posegel po tekstovnemu cdrecordu in voila, vse je delalo brez problemov. Še ena zmaga za ukazno vrstico.
Pa še nekaj: če bi ti kdaj videl, kako Windowsi v primerjavi z Linuxom upravljajo s pomnilnikom, gotovo nebi več kazal takega navdušenja.
Še kakšno vprašanje?

undefined ::

Vprašanje? Ne, jih že prej nisem imel. Lahko pa mi poveš le še dve stvari:

  • A že v Linuxu obstaja auto-mount pogonov (tako kot že vedno obstaja v Winsih, in celo v prastarem DOS-u)? Nazadnje vem je bilo za to še vedno potrebno uporabljati konzolo... nekaj, kar bi vsak pričakoval, da se po defaultu izvede avtomatsko. Dobro, da še glave diska ni treba posebej parkirati v Linuxu. :P

  • Kolikšen je % iger laufa na Linuxu proti tem, ki laufajo v Winsih (imeti morajo _enak_ ali večji fps, to je pogoj)? Nazadnje se spomnim jih je uspešno teklo le okoli 20-30.
  • slycer ::

    IceMan, Automount, je v Linuxu kolikor jaz vem prisoten že kar nekaj časa. Edino, kar moraš storiti je, da klikneš na ikonico CD-ROMa, Floppy-ja, pa imaš podatke. Lahko pa še vedno uporabiš klasični /mnt/cdrom ali /mnt/floppy. Drugače, pa se vsaj pri CD-ROM-ih še vedno ne boš mogel odkrižati klasičnega unmounta, da ti računalnik sploh odpre pogon. Ne vem, zakaj je to dobro, vem samo to, da sigurno ni zaradi lepšega.
    Igre? Seveda, Linux podpira tudi kar nekaj iger. To so razne redke predelave z Win sistemov, neki zastonjski primerki, kot so npr. Tux Racer, BZFlag, ipd., ter razne Open Source igrice, ki jih prav tako dobimo zastonj. Drugače pa je že Linux sam ena sama igrica, s katero se lahko (če znaš programirati) prav lepo zabavaš. Če pa hočeš druge Win naslove, pa imaš še vedno WINE, ki pa zaradi emulatorskega porekla gotovo ne ohranja takšnih FPS, kot pri Winsih. Ampak najdi mi človeka, ki bo dosegel, da igre na originalnem sistemu tečejo tako hitro, kot na emulatorju.


    Vredno ogleda ...

    TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
    TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
    »

    Linux Mint 12 zunaj, ponuja dobro staro gnome izkušnjo

    Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
    4914455 (10541) Icematxyz
    »

    Izšel GNOME 3.0

    Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
    286715 (4585) 71GA
    »

    GNOME 3 skoraj nared

    Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
    367951 (6013) Zvezdica27
    »

    Linux- par vprasanj o Window MAnagerjih...

    Oddelek: Operacijski sistemi
    221740 (1525) CCfly

    Več podobnih tem