» »

E-stonija: dežela brezžičnega interneta

E-stonija: dežela brezžičnega interneta

Slashdot - Prva asociacija povprečneža ob pomisleku na nekdanje države Sovjetske zveze, Jugoslavije in verjetno še kakšne podobne "združbe", je slaba gospodarska razvitost v primerjavi z Zahodom. To vsekakor drži do neke mere, a včasih se zgodi, da katera od omenjenih državic prekaša kakšno zahodno ravno na področjih, kjer tega ne bi nikoli pričakovali. Nekaj takega se je zgodilo v Estoniji, kjer je prišlo do prave revolucije brezžičnega interneta.

Kar dve tretjini države, ki obsegata območje večje od dveh Slovenij skupaj, sta že pokriti z brezžičnim omrežjem. Trenutno ga sestavlja 285 pokritih območij, od katerih sta dve tretjini brezplačni za uporabo. Glavne zasluge za poplavo brezžičnega interneta v, zdaj ji že lahko tako rečemo, E-stoniji, ima Veljo Haamer, urednik spletne strani WIFI.ee, ki bdi nad razvojem brezčičnega interneta v državi. Klik!

Kot v kakšni estonski pravljici ...

26 komentarjev

Skrat ::

Pisem odpoved v sluzbi, grem v E-stonijo... na Slo-Tech bom pa vseeno se kaj pokukal >:D
Free software is a matter of liberty, not price.

BSD-jas ::

Najkasneje pozimi boš prišel nazaj :D

DixieFlatline ::

Tolk se naša država hval z vsem doseženim, sploh s splavitvijo E-uprave, e-dohodnine in podobnega, kar imajo skandinavci že kakih 5 let(vsaj), pa niti na enem področju nismo izkoritsl svoje majhnosti, tako da ns bojo s takole vlado kmal v tehnološkem smislu prehtel vsi "vzhodnjaki" in baltiške države, če nas seveda že niso.

Mogu sm se mal razburt,ker me taki dosežki na zamujene priložnosti pri nas, drugač pa kapo dol Estoncem.:\
The sky above the port was the color of television, tuned to a dead channel.

Dr_M ::

sej to je tut edina estonska prednost pred slovenijo...
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

NoUse4AName ::

Ja ampak je pomembna prednost. Estonija ima nacrt za gospodarstvo (IT based) med tem ko mi nimamo nobenega nacrta in kr gremo kamor nas pac nese. To kar pa mamo je pa slabo izkorisceno

Dr_M ::

Slovenska podjetja na repu po učinkovitosti

za to so pa krivi menedzerji. slovenija potrebuje menedzerje ki bodo kej druzga delal, kot pa vodil podjetja v stecaje. tok lopovskih direktorjev, kot so v sloveniji, tezko kje na svetu najdes...mogoce v ksnih drzavah tretjega sveta.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Jux ::

@Dr_M

A pa to maš kakšne podatke, al to sam mal tko natolcuješ po filingu? Tko - k se glih dobr sliš če mal pizdiš čez meneđerje?
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

NoUse4AName ::

Ja super da mamo krivca, pa kaj? Se slucajno kaj izboljsuje? Razburjanje preko nesposobnosti nase vlade je cisto upraviceno in se nimas kaj za postavljat na visjo stopnicko nad estonce.

Jux ::

Jst mislim da meneđerji so že v redu, samo država nima oz. ima zelo slab plan za razvoj gospodarstva. Mar bi se zgledovali po Estoniji in investiral v IT oz. v znanje, v tehnologijo itd.., ker to je po mojem mnenju edino področje na katerem smo lahko konkurenčni evropi (kaj pa? kmetijstvo? težka industrija? mesno predelovalna industrija? tekstil? - nimamo pogojev).

Mel sem priložnost se pogovarjat z enim gospodom, ki je distributer oz. predelovalec mesnih izdelkov. Rekel je da so takoj v ponedeljek po prvem maju v slovenijo pripeljale kolone tovornjakov mesnih izdelkov in da trgovci že pritiskajo na predelovalce naj spustijo cene. Jst vam povem, we are doomed če neki ne spremeninmo.

K bi vsaj obstajala ena politična opcija v sloveniji, ki bi se ji res šlo za napredek države in ne samo za zasedanje mest v parlamentu.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Dr_M ::

Jux: ti pojma nimas, ane??

pol mi pa razloz, zakaj gre tok firm u stecaj, ceprov dobr poslujejo.
npr firma, kjer dela moja mat, dela dobicek, ampak ta dobicek vedno nekam zgine. delavci majo zelo nizke place (80k sit neto), lokale prodajajo na veliko, ampak tist denar kr nekam zgine. (direktor je edn od Zidarjev, ki so najvecji lopovi med direktorji v Slo).
takih firm je v slo se malo morje.
Pa ni cudn, da je produktivnost slo delavcev tako mejhna, ce pa se zacnejo varcevalni ukrepi ravno pri njih.
dokler bodo menedzerji tko delal kot zdej, bodo nase firme propadale.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

mathjazz ::

Jux: podpiram tvoje razmišljanje.

Sem pa še vedno trdno prepričan, da je glavni razlog za stečaj/poraz/karkoliže vedno treba iskati od vrha navzdol. In na vrhu ni direktor/trener, ampak svetovne smernice; država pa je potem tisti ključni vmesni faktor, ki mora uskladiti trende in firme.
www.getfirefox.com

AngelOfDeath ::

dokler bo vsak samo na sebe gledal kak priti do več dnarja z manj dela bo to tak

NoUse4AName ::

Dr_M, ce bos ti pustil managerju da dela stalo z podjetjem potem je logicno, da se bo v vecini primerov to izkazalo kot zelo slaba poteza. Ampak drzava je edina, ki bi te zadeve lahko uredila in tega ne naredi. Torej je krivda pri njih. Se pritozevat preko menegerjev, kako samo kradejo drugim je tako kot ce bi se pritozeval preko cloveske narave. Nima absolutno nobenega pomena, ker ne mores njihove narave spremenit. Lahko jih pa kontroliras.

DSmidgy ::

Država more prvo prodat gospodarska podjetja. Ker dobri lastniki podjetji (kar pa država ni) nadzirajo menedžerje, bi se s tem situacija pomojem kar izboljšala. Če gre pa zasebno podjetje v stečaj je pa vseeno (v primeru da so v državi primerni pogoji). Ne pa da ko gre kakšnemu podjetju slabo dobi državno inekcijo - kot spodbuda za nesposobnost. Naj gre v stečaj in naj podjetje kupi sposoben lastnik (lahko bi se postopek izvedel brez prekinitve proizvodnje). Če se pa v podjetju krade, je pa lastnik sam kriv, ker se ne zmeni za poslovanje. Da država ni dober lastnik, pa priča prejšnji sistem.

JustVi ::

Iz ankete je razvidno, da je vecina vodilnih zadovolna z zateceno tehnologijo. Ve se zakaj.

mathjazz ::

DSmidgy: brez injekcij enostavno ne gre v taki državi kot je Slovenija. Če gre Mura v stečaj, je 30 000 Prekmurcev (oz. kar celo Prekmurje), zrelo za izstop iz EU. :D
www.getfirefox.com

demoness ::

Mathjazz, že res, ampak tista injekcija bi morala biti taka, da bi, parafraziram, lačnega naučila ribe lovit, ne pa mu kupila Rio Mare konzervo... Sicer se mi pa zdi žalostno, da bo vsak kradel, kolikor bo le mogel, če ne bo nad njim bdel en policaj s čimvečjo palico.

Kar se pa Estonije tiče: tako se dela! Glede interneta seveda. Ne pa da poznam človeka, ki sredi Ljubljane (v Šiški) ne more imeti kabelskega interneta, ker je ponudnik SkyLine, njihov odgovor je pa bil: "Pa kaj vedno hodite iz tistega bloka spraševat, ko pa ni možno! Nadgradnja omrežja? Ne bomo.Pika." Da se jim ne da narediti nadgradnje, čeprav je očitno dovolj interesa! (Ne, nekateri nimajo(mo) bogatega očka, da bi nam plačal priključnino na ADSL in ISDN)
Don't you want to die, walk beside me evermore,
Don't you feel alive, like you never felt before...?

noraguta ::

če prepostvljamo da en access point pokriva 1 km^2.(nisem povsem preprican , mogoče imajo pa kakšne super duper acces pointe ki kršijo vse določila wifi specifikacije )
285 x 1 Km^2 = 285 Km^2.

285 Km^2.*(3/2) =428 km^2

ergo estonia je velika 428 km^2.
posledica Slovenija je manjsa od 213 km^2
?


Mi zna kdo to razjasnit?
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

mathjazz ::

demoness: se strinjam, samo ti iz prve roke zagotavljam, da je za rio mare poskrbela država in tako onemogočila učenje lovljenja rib.

noraguta: moja napaka, sem popravil.
www.getfirefox.com

CCfly ::

"Pa kaj vedno hodite iz tistega bloka spraševat, ko pa ni možno! Nadgradnja omrežja? Ne bomo.Pika."

Čarobne besede so konkurenca, upad dobička, nezadovoljni vlagatelji. Jaz predlagam da se v bloku lepo zmenite in si omislite skupno povezavo v svet.

ferjan ::

mene pa pri vsej stvari najbolj moti dejstvo da wlan otoke pri nas postavljajo le siol, telekom in mobitel.

Beernarrd ::

jux:
K bi vsaj obstajala ena politična opcija v sloveniji, ki bi se ji res šlo za napredek države in ne samo za zasedanje mest v parlamentu.



nič lažjega, ustanovimo slo-tech stranko pa je...

CCfly ::

Ta stranka bi hitro razpadla na dva tabora.

Dr_M ::

ubistvu na zelo velik delov :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

CCfly ::

Individualisti združite se :).

BuDi79 ::

Posobno kot SkyLine se pri nas obnaša Telekom, z balkona imam vizualni kontakt na dve centrali Telekoma pa pri nas ni možen ADSL, sredi LJUBLJANE (slab kilometer od Prešernovega trga). In ne, ne sprašujemo skos, ker nima smisla, med vrsticami je odgovor da pač ni prihodnosti v kablih in bi jih bilo predrago pri nas na novo polagat... Zaradi ekstremne slabe telefonske linije uporabljamo GSM za internet pa kabelska skrbi.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Po MacWorldu, ogled vseh novosti

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
155121 (3740) Tear_DR0P
»

brezžična povezava dveh routerjev

Oddelek: Omrežja in internet
84248 (4114) Yacksy
»

Slovenski študent bo kmalu brezžično omrežen?

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
232288 (2288) Ziga Dolhar
»

Predsedniško soočenje - preko interneta

Oddelek: Novice / --Nerazporejeno--
61692 (1692) undefined
»

Intelovi štirje T-ji

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
82670 (2670) Dr_M

Več podobnih tem