» »

Morda konec klasičnih baterij?

Morda konec klasičnih baterij?

mobisux - Vir električne energije zna biti precej pomembna dobrina. To so letos ugotovili čez Lužo, in to redno ugotavljamo, ko nam sredi pogovora z boljšo polovico ali med gledanjem filma na prenosniku zmanjka "elektrike". Toda, mogoče se lahko ta scenarij popravi.

Tako na Mobisuxu poročajo, da se je podjetje STMicroelectronics resno lotilo projekta gorivnih celic za mikronaprave, predvsem mobilne telefone in posledično prenosnike. Princip delovanja je preprost: tekoče gorivo katalitsko oksidiramo, nastejo voda, nekaj ogljikovega dioksida in precej toplote, ki na koncu vzpostavi potencialno razliko med elektrodama.

Prednost tega principa je predvsem v trajanju, saj lahko te baterije držijo precej dlje kot sedanje, četudi so litij-ionske, poleg tega pa so precej prijazne. Kakšna je vizija projekta, poglejte tukaj.

Hvala Todyu za namig.

Samo še na bencinsko skočim napolnit prenosnik...

19 komentarjev

Roadkill ::

Skrajno zanimivo. Sem ZA. :)

attackiko ::

najprej naj naredijo spodobne driverje za Kyrota, potem se bomo pa naprej pogovarjal

root987 ::

Lepo. Upam da bodo te baterije šle tudi v današnje telefone...
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Thomas ::

Od elektrike iz dosedanjih "kemičnih baterij" k "baterijam na ogljikovodike". Jest to že skozi zagovarjam, da boljš avto na bencin, kot na eno tono "kislinskih akumulatorjev". Zmaga pameti in poraz Zelene nespameti, če mene vprašate.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Tarzan ::

Thomas, nikjer niso rekli, da bodo baterije delale na nafto ;)
Pomojem bo kot gorivo uporabljen plin metan, čeprav nikjer nič ne piše. In to ni poraz zelenkotov, ampak zmaga le teh, saj bo ta baterija mnogo prijaznejša okolju.
Samo še nafto naj nadomestijo z matanom, etanolom, metanolom,... pa bo. ;)

BigWhale ::

Thomas ampak, ti tudi doma nimas nic zelenega, a? ;>

Thomas ::

Ti bi iz nafte pobral ves težje ogljikovodike, ki imajo veliko ogljika in obdržal tiste, ki imajo veliko vodika? Tako bi dobil metan in druge tebi ljube pline. Zeleni pa res nimajo pojma.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Thomas ::

Whale - naj ti bo. Dva metra od mene je eno veliko "drevo življenja". Zraven njega je ena nevem kakšna "disfenbahija". Nekoliko levo še ena. Nekoliko levo spet ena izrazito zelena rastlina z zelo mesnatimi listi. Če pa še malo zasučem glavo - jih je pa še. Samo to najbrž ni ekološko. Verjetno bi moral imeti avtohtono bukev, za katero bi bilo najbolje, da jo spustim v divjino. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

WarpedGone ::

Gorilne celice al pa navadne baterije, še vedno je to star princip zapravljanja energije in denarja.

Mi lahko kdo pojasni zakaj se moja novica na temo MEG ni objavila? Več ljudi kot pozna to stvar, prej se bo uveljavila.

Thomas ::

Ker ne funcjona. Ali z drugimi besedami - ker je bul.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

elfin ::

WarpedOne, ta MEG je traparija

pucvoler ::

A še niste vidli vanklov motor velikosti kovanca.
V glavnem superca za notesnike!8-O
Ne me poslušat!!!!!!

markz ::

samo nekaj mi ni jasno ... mislim, da se teh baterij ne da polnit!!!
kaj to pomeni, da bi morali menjevat baterije kot pumpice pri nalivnem
peresu ;))

CaqKa ::

markz preberi povezane novice.. v eni od njih ziher piše kako delujejo. krajši odgovor je pa tak da se jih da polniti.

WarpedGone ::

@Thomas & Elfin:

Se pravi ameriški patenti urad izdaja patente za stvari za katere vsak osnovnošolec ve da ne morejo delat? Zanima me kater srednješolc na SloTech je pametnejš kot poklicane osebe, ki so izdale ta patent?

BTW: Pred 100 leti je bila uradno priznana resnica da od zraka težje stvari ne bodo nikoli letele. Samo v opombo.

Krofojed ::

Vsak mesec izumijo kako novo napravo, ki na cudezen (v nasprotju s trenutno veljavnimi zakoni fizike) nacin proizvaja energijo. Precejsen del teh naprav uporablja megnete. Nekatere hitro utonejo v pozabo, z nekaterimi naplahtajo investitorje, prav nobena pa se se ni izkazala za delujoco. Morda bo tale drugacna, ampak moj nos pravi, da ne. Patentirati se da pa vraga in pol - ne vem, ali ameriska zakonodaja doloca, da mora patentirani izdelek delovati, definitivno pa patentni urad nima ne casa in ne sredstev za preverjnje, ali zadeve, ki jih ljudje skusajo patentirati, delujejo. In navsezadnje nikomur ne skodi, ce nekdo patentira nekaj, kar ne dela - ce seveda ljudje ne mislijo, da patent izdelku daje verodostojnost (ker je ne).

WarpedGone ::

@Krofojed: malo skepse je zdravo ampak dvomit je treba tut v to, da že vse vemo.
Zakoni fizike niso nobeni zakoni ampak samo postavke trenutnih modelov. Kar se uči navadno rajo so približki in povzetki. Malo poglej za kakšne reči se talajo Nobelove nagrade. Ponavadi za kaj takega, ki podre precej obstoječih modelov in je najprej precej popljuvano in razglašeno za herezijo.

Med zahtevami za izdajo patenta je tudi to, da ga potrdi ustrezno usposobljena neodvisna stranka. MEG je doživel že dovolj potrditev. Na netu so javno objavljeni načrti za nekaj kW demonstracijsko napravo.

Treba je samo glavo potegnit iz peska. Nikol ne bomo vedli vsega.

Thomas ::

Po podatkih Scientific American, patentni uradniki v ZDA izdajo okoli 10 patentov letno, samo za perpetuum mobile. Kdo se bo preklal z norimi izumitelji, ki celo grozijo s tožbami? Na - tukaj imaš patent, da boš uveljavljal pravico za tale svoj čudež pred drugimi čudodelci! :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Krofojed ::

Kaksna je narava zakonov fizike, mi je prav dobro znano, mi je pa tudi znano, da zadeve, ki jih predrugacijo, niso prevec podobne temule MEGu. Sicer pa, ce MEG dela, potem bo njegov izumitelj kmalu dobil Nobelovo nagrado in najbrz postal tudi najbogatejsi zemljan - jaz mu to cisto privoscim, tebi pa, WarpedOne, castim vecerjo, ce se bo to res zgodilo. Kar se pa tice patentov: "ustrezno usposobljena neodvisna stranka" je po mojem v temle primeru pac nek fizik, nihce pa ne preveri, ali je dober fizik, ali je izumiteljev prijatelj itd., kajti, kot sem dejal, to niti ni prevec pomembno.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako mocneje pritrditi hladilnik na K7 plato?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
211351 (1089) _godzila
»

Velikost diska (namesto 200GB 130 GB)

Oddelek: Strojna oprema
91109 (1031) bigm
»

Kateri gms ima najboljšo baterijo?

Oddelek: Mobilne tehnologije
91251 (1113) DOOM_er
»

Dlančnik in GSM

Oddelek: Kaj kupiti
51103 (1022) fogl
»

Kateri telefon za okoli 20k sit

Oddelek: Mobilne tehnologije
362191 (1594) kajzer

Več podobnih tem