» »

Mono bo zavladal Linuxu!

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev

slawc ::

Kaksna smesna izjava. Milijon programskih jezikov, prevajalnikov, interpreterjev,... in ravno C bo umrl. :D Prej se bo MS spominl svoj .NET predelati da sam s sabo ne bo zdruzljiv kot pa da bo C umrl.
LP, Slawc

NoUse4AName ::

"To me C is dead" je originalen citat iz clanka. Ce tisti, ki je to delal ne uporablja vec C-ja, to pomeni da je C na splosno mrtev ali kaj?

coderock ::

There's no doubt in de Icaza's mind: "To me C is dead. ...
Torej tega ni rekel, pa samo njemu bi naj bil C mrtev. (jah... C je PITA vcasih za aplikacije z gui)

Ne me vec strasit s takimi novicami :)

napsy ::

Hehe. C je bil in bo. Drugače sem oboževalec Miguel de Icaze kljub nekaterim nasprotovanjem.
"If you die, you die. But when you live you live. There is no time to waste."

BigWhale ::

Miguel se mi je zdel zmeraj malo cuden... Mnja... No, se vedno se mi zdi :P

WhiteAngel ::

Hm... a je še kakšn hitrejši/enostavnejši jezik od Cja drgač? A ni bolš uporabljat GTK, QT s C++om al pa Lazarus z Object Pascalom, če hočeš razvijati GUI aplikacije na večih platformah. Že res, da moraš vedno znova kompilirat, ampak pridobiš na hitrosti aplikacije...

NoUse4AName ::

whiteangel: bedarije. Zelo majhen del aplikacij delajo nekaj tako intenzivnega, da bi se hitrost C++ sploh poznala in bila potrebna. Nismo vec v zgodnjih 90. kjer so bili racunalniki pocasni ko smrt in si moral pazit na vsak if stavek.
Stvari kot so berljivost kode, enostavnost in stabilnost so veliko bolj pomembne kot hitrost. In to desezes veliko lazje v kaksnem visjem jeziku.

Realist ::

Ja in pol spet ponovimo cikel, novejso in hitrejso opremo in bolj razsipen jezik... Pa smo pset na istem.
Tako kot je pri igrah.. Razvijalci (vecinoma) samo namecejo nekaj skup graficne kartice pa napol neizkoriscene....

NoUse4AName ::

za nekoga ki ima nick Realist je tvoj stik z realnostjo presenetljivo sibek.

LoneWolf ::

NoUse4AName:
Optimizacija SW se dolgo ne bo zastarela stvar. Jaz se vedno uporabljam assembler (!) v kriticnih delih programov, ki tecejo na sistemih z WinXP in 2 GHz+ procesorji, in to z najvecjim uspehom. Stranke enostavno ne morejo verjet, kako tekoce so lahko zadeve ali kako hitro se lahko posortira par milijonov elementov s pravim pristopom, ki uposteva tudi performanse, ne samo matematicno pravilnost kode.
Programerji ne znajo vec programirat, samo se zlagal bi kodo kot lego kocke. Nic ni narobe z objektnim programiranjem, ampak tudi hitrost je pomemben faktor v uporabnosti izdelka. Koncnega uporabnika ne zanima prevec kako pregledna je tvoja koda, to je problem programerja.

NoUse4AName ::

Kje sem pa rekel da je optimizacija zastarela? Rekel sem, da je v vecini primerov nepotrebna. Koncnega uporabnika berljivost kode res ne zanima, ampak ko bo uporabnik hotel kaksno novo funkcijo ali kaj drugace kot je bilo narejeno, bo to veliko lazje in hitreje naredit v "lepi" kodi jave ali C#.
In kar se tice hitrosti razlika vsaj v .net jezikih in C++ sploh ni tako zelo velika. Ko ti metodo enkrat zazenes se takrat prevede in vsak nadaljni klic je ze preveden.

MrStein ::

LoneWolf : "... s pravim pristopom, ki uposteva tudi performanse, ne samo matematicno pravilnost kode."

Huh?!
A nekateri upoštevajo "pravilnost" kode" ? Sem med spanjem padel v paralelno dimenzijo ?
;) :D

trs ::

@LoneWolf

S tabo se nebi strinjal. Performance pride na drugo mesto, berljivost kode pa na prvo. Prvic zato, ker se berljiv program lazje vzdrzuje in lazje razvija naprej. Mikro optimizacije pa pridejo prav zelo zelo redkokdaj(mogoce v kaksni igri ali codecu...). Bolj pomembno, je da se uporabi pravi algoritem, ne pa assembler. Ti lahko napises z nekaj assembler ukazi bubblesort, vendar ga bo quicksort pisan v perlu skoraj zmeraj prehitel ;) Naceoma bi jaz pisal v assemblerju, enkrat ko napisem vse v kakem drugem jeziku, uporabim prave algoritme, in vseeno vidim da performance ni dovolj. It optimizirat v assemblerju kar tako, je zguba cajta. Raje se napise vdrzljivo in portabilno kodo v Cju.

lp,
trs

slawc ::

Naceoma bi jaz pisal v assemblerju, enkrat ko napisem vse v kakem drugem jeziku, uporabim prave algoritme, in vseeno vidim da performance ni dovolj. It optimizirat v assemblerju kar tako, je zguba cajta. Raje se napise vdrzljivo in portabilno kodo v Cju

Pa saj to je vendar jasno, da se optimizacije vedno delajo na koncu. Poleg tega jo do neke mere izvede ze prevajalnik. Jasno je, da neumno implementiranemu algoritmu ne pomaga nobena optimizacija.
LP, Slawc

matjazgu ::

Miguela ?ivi med oblaki. Po raziskavi uporabljenosti jezikov pri projektih na SourceForgu in Freshmeatu so najbolj uporabljeni jeziki C, C++, Java. Mislim, da bo ?e dolgo tako. Sredi 80-ih so mislili, da bodo objektni jeziki re?ili vse probleme programiranja, vendar so kaj hitro ugotovili da to ne bo ?lo. Potem so v 90-ih naredili javo, ki je vsebovala vse napredne tehnologije in tudi ni postala najbolj uporabljeno orodje. Nekdo je v ?ali celo rekel, da je bilo ve? napisanega o javi, ko pa v njej. Sedaj je o?itno na vrsti .NET. ?e eden od modnih trendov, ki bo prinesel marsikaj dobrega, vendar ne bo revolucionarno spremenil ?ivljenja programerjev. Aja, pa mislite da bo kernel od Linuxa kdaj vseboval kodo v C# :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel FreeBSD 7.0

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
155806 (3223) jELKO
»

Programiranje BIOSA

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
151808 (1290) simimedi
»

Kje dobiti HOT FLASH za ABIT NF7-S

Oddelek: Pomoč in nasveti
111089 (844) jackorsen88
»

Port forwarding v omrežju (win xp

Oddelek: Omrežja in internet
61032 (971) Sci-Fi

Več podobnih tem