» »

Mono Beta 1

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

mathjazz ::

Joooj, jaz se pa moram Javo učit ...
www.getfirefox.com

alesrosina ::

jah, java je ze malcek zastarela, bomo videli kaj bo novega v java 2 ....
in pa tukaj je MS tudi naredil korak pred Sunom - namrec .NET framework je dal na voljo odprtokodni skupnosti in teoreticno lahko vsak naredi kaksen popravek, ga prilagodi za drugo platformo itd. - nasprotno od Suna, ki je svojo Javo zaprl in samo oni delajo (legalno seveda) verzije. Mislim, da je tukaj velika prednost .NETa, negelde na to kaj nam bo (če sploh kaj) revolucionarnega ponudila java 2.

kopernik ::

>jah, java je ze malcek zastarela, bomo videli kaj bo novega v java 2

Java 2 je že od verzije jdk 1.3
Sedaj bomo dobili jdk 1.5 in mislim da to ne bo Java 3.

>namrec .NET framework je dal na voljo odprtokodni skupnosti in teoreticno lahko vsak naredi kaksen popravek, ga prilagodi za drugo platformo

A si prepričan ?
A ni dal samo specifikacij (tako kot Sun) ? Če kaj vem, bo točno tako kot pri SUNu. Uradne nove verzije .NETa bodo samo od Microsofta in nikogar drugega.

>Mislim, da je tukaj velika prednost .NETa, negelde na to kaj nam bo (če sploh kaj) revolucionarnega ponudila java 2.

Mislim, da bo preteklo še zelo veliko vode, preden bo .NET predstavil toliko novosti (in ne kopij), kot jih je Java v zadnjih osmih letih.

mathjazz ::

Ja, .NET ni opensource in Java je Java 2 in Java bo verjetno kmalu open source oz. bo mogoče celo mogla biti.
www.getfirefox.com

kopernik ::

Java bi IMHO morala iti v open-source, ker SUN očitno ne sledi več ... sicer se JCP (java community process) vedno bolj odpira, toda SUNova prihodnost je brez velikih sprememb negotova. Ali drugače rečeno - Java je že nekaj časa nazaj prerasla SUN oz. njegovo vodstvo, ki še kar trmari pri svojih pogledih.

CCfly ::

Sun je postal žrtev paranoičnih blodenj CEO-ja. Gosling mu reče, da bo open-sourcanje Jave samo koristilo standardizaciji, on pa še vedno misli, da jo bojo takoj forknili.

Gandalfar ::

sej verjetn jo bodo...

mathjazz ::

Upam, ker je počasna :D
www.getfirefox.com

krho ::

.NET pa še bolj. To ni to. Traja aplikacija velikosti 3MB, da se na Athlon XP 2000 začene dobrih 20s.
Podobna aplikacija napisana Delphiju je naložena v dobrih DVEH sekundah.
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

noraguta ::

spravi applikacijo v gac.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

boogoo ::

Da je .NET svetlobna leta pred javo??? Pa to more biti sala ne? Ko pa je .NET tisti ki je iz Jave2 EE pobral vecino glavnih principov. Garbage collector, osnovna nacela prog. jezika (ja za .NET je bil razvit posebej C#, ki je cudno zelo zelo podoben javi, vsi ostali jeziki ki ji podpira pa so prirejeni na stvari ki jih omogoca C#. Tako recimo C++ vec ni tisti standardni, saj recimo ni morzno veckratno dedovanje... V bistvu obstaja le en jezik C#, s sintakso ostalih jezikov VB .NET, C++ .NET, J#). Poleg tega je .NET se uvedel intermediate language, kot javin byte code, ki se kasneje interpretira podobno kot poteka to v javi. Tudi exe, ki jih generira .NET niso exe v smislu kot so bili uporabljani do sedaj, temvec delujejo po principu JAR-ov. Zato je potrebno imeti za poganjanje .NET aplikacij NET framework (hmmm ni podobno v javi).
No ne vemo kdaj bo java dohitela .NET, ko pa ze sedaj ima razlicne tehnologije kot so:
-JSP
-J enterprise beans
-J2ME
...

Pa nisem fan jave, samo me razkuri ko nekateri klobasaja kar tja v tri dni pa nimajo pojma kako je v resnici... Ja propaganda ima veliko moc. Zato pa so pomembne strani kot je slo-tech.

boogoo ::

Ja zakaj so .NET aplikacije tako pocasne? Iz enakega razloga zakaj so Java aplikacije tako pocasne. Ker se program ne prevede v strojno kodo ampak v kodo, ki se potem ob izvajanju interpretira (java imenuje to byte code, za .NET pa sem pozabil kako se imenuje).

boogoo ::

Kako pa je kaj pri monu z GUI-jem?

noraguta ::

boogoo ne java ne .net koda se NE interpretira.oglej si tako en kot drugi runtime executional mehanizem.

se pojavlata dva problema.
pri obeh je dalši loading aplikacije saj se pred zagonom zadeva sprovede skozi jit(just in time compiler). .net to rešuje z prekompajliranimi kniznicami in executabli. oglej si tool ngen , java mislim ,da kakega podobnegga mehanizma sicer nima kar pa ne pomeni ,da ga ne more dobit.

mit o javi da je počasna pa izhaja predvsem zaradi swinga, a ima java vsaj dvoje cross platform bindingsov na nativ gui knijiznice (wx in swt).

.net winformsi pa so sicer platformsko odvisni a ostajajo bindingsi na takorekoč na vse cross platform gui toolkite.

glede počasnosti native - jit jeziki pa lahko dosti povedo benchi. in razen pri zares intenzivnem upravljanju z razlicnimi sistemskimi resoursi razlike takorekoc ni.

Kar se pa inovatorstva tiče, velik del j2ee arhitekture se zgleduje po poprej predstavljeni ms DNA arhitekturi. Zakaj vidite stvari vedno enostransko?
Veliko se je MS naučil od drugih pa tudi drugi odnjega precej.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

darkolord ::

za 3MB program mora bit pa kar PRECEJ kode... (al pa slikic :D )


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Summer of Code 2006

Oddelek: Programiranje
81804 (1581) noraguta
»

Pestro pri namiznih okoljih

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
172538 (2538) noraguta
»

Miguel de Icaza o Longhornu

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
92515 (2515) lunamit
»

SMS Poštar v1.0

Oddelek: Programiranje
211855 (1339) Dusan_HD
»

Katere Windowse na prenosnik?

Oddelek: Operacijski sistemi
111034 (822) kuntek

Več podobnih tem