»

Silverlight bo na voljo tudi za Linux

Slo-Tech - Kot mnogi že veste, je Silverlight Microsoftov izdelek, ki naj bi konkuriral Adobe-ovemu Flash-u. Pred kratkim pa so pri Microsoftu najavili podporo za Linux. Verzijo za Linux bodo v okviru projekta Mono spisali pri Novellu, na voljo pa bo pod imenom Moonlight. Microsoft pa bo priskrbel multimedijske kodeke, ki bodo pod posebno licenco, ki bo dovoljevala njihovo uporabo samo pod Moonlightom. Napovedali so podporo za brskalnike Firefox, Konqueror in Opera. Za razliko od Adobe-ovega Flasha bo Moonlight delal tako na x86 in na x86-64. Več lahko preberete tudi na blogu Miguela de Icaze, ki je med drugim eden od avtorjev Gnoma in Mona.

Še ena ovira manj za prehod na Linux...

71 komentarjev

Mono 1.0

Dashboard je ena najbolj udarnih aplikacij Mona

OSNews - Izšel je Mono 1.0, prva uradna različica odprte implementacije ogrodja .NET za okolja Linux, Unix, Mac OS X in Windows, ki ga je pod pokroviteljstvom Novella in vodstvom Miguela De Icaze objavil projekt Mono. Mono je sestavljen iz več delov, najpomembnejši pa so implementacija izvajalnega okolja CLI (Common Language Infrastructure), implementacija javanskega okolja IKVM in prevajalnik C# 1.0.

Več o samem Monu, trenutni uporabi in razširjenosti lahko preberete tukaj, na voljo pa je tudi prenos za različne operacijske sisteme.

1 komentar

Mono pravno vprašljiv?

OSNews - Seth Nickell je v svojem spletnem dnevniku na dolgo in široko razjasnil, zakaj Mono trenutno ne more najti svojega mesta v namiznem okolju Gnome. Microsoft se namreč zaveda, da je odprtokodna skupnost njegov velik sovražnik in s spretno politiko bi si Redmond lahko priboril pravno prepoved Mona in podobnih projektov, kar bi seveda škodovalo tudi Gnomu, če bi vseboval programje, ki je plod Mona. Klik!

Mar se Miguel De Icaza s pajdaši trudi za prazen nič?

6 komentarjev

Mono Beta 1

OSNews - Očitno so na sporedu dnevi strategije .NET ali bolje rečeno njene odprtokodne konkurence. O izidu beta-različice SharpDevelop Fidalga smo že poročali, zdaj pa naznanjamo izid Mona Beta 1, ki ga je po nakupu Ximiana predstavil kdo drug kot Novell. Mono je odprtokodna implementacija ogorodja .NET in ponuja prevajalnik za C#, implementacijo CLI (Common Language Infrastructure) in specifikacije API. Opombe ob izdaji in prenos.

Java, pazi se ...

15 komentarjev

Sharp Develop Fidalgo Beta 1

Slo-Tech - Izšla je prva beta-različica odprtokodnega razvojnega okolja za platformo .NET - Sharp Develop. Ta različica je še posebno zanimiva, saj poleg mnogo izboljšav prinaša tudi podporo za slovensko tipkovnico, tako da zdaj ni več treba preklapljati na angleško, da dobimo posebne znake, kot je npr. zaviti oklepaj. Med novosti med drugim spada podobnost z intelliSensom, ki nam ob pritisku Ctrl+preslednica ponudi seznam razredov, spremenljivk in drugih elementov, ki jih lahko uporabimo. Končno pa Sharp Develop podpira regije, s pomočjo katerih grupiramo kodo. Veselite pa se tudi vsi, ki razvijate v managed C++-u, saj Sharp Develop odslej podpira tudi ta jezik.

Sharp Develop zna tudi slovensko. Program še ni v celoti preveden (trenutno manjka okoli 500 nizov), vendar je večji del vmesnika že poslovenjen. Na slovenski jezik lahko preklopite v nastavitvah. Ker je beta namenjena preizkušanju, naproščam vse uporabnike, da preizkusite slovenski vmesnik in vse napake nastale pri prevodu...

3 komentarji

Microsoftov prevajalnik za C in C++ brezplačen

Slashdot - Microsoftova zbirka terminalskih orodij za Visual C++ je na voljo za brezplačen prenos s spleta! Najpomembnejša dela zbirke sta prevajalnik in povezovalnik za C/C++, ki sta enaka kot v Visual Studio 2003.NET. Poleg tega zbirka orodij vsebuje še nekatere statično-povezane knjižnice, Microsoft .NET Framework Common Language Runtime in nekaj primerkov kode.

Pogumen korak, Microsoft, in hkrati priznanje prostemu programju!

13 komentarjev

Africa Source 2004

Slashdot - Končal se je Africa Source 2004, vseafriško srečanje razvijalcev odprtega in prostega programja, ki je uradno potekalo med 15. in 19. marcem v Namibiji, najbolj vztrajni pa so "potegnili" vse do konca marca. Dogodka se je udeležilo 60 razvijalcev, ki so v razpravah izmenjali poglede na izzive razvoja tovrstne programske opreme na najrevnejši celini. Srečanje je bilo tudi praktične narave, tako da so udeleženci predstavili svoje zvijače in tehnike pri programiranju, medtem pa je nastal tudi kiswahilski črkovalnik.

1 komentar

Strežnik GNOME pokleknil

GNOME - Kot je zapisano na naslovni strani namiznega okolja GNOME, so nepridipravi vdrli v strežnik, ki gosti www.gnome.org in nekatere druge spletne strani gnome.org. Po dosedanjih preiskavah niso našli nobene zlorabe izvorne kode na FTP-straneh pa tudi ne v repozitoriju izvorne kode. Kljub temu so nadzorniki sistema storitve vzpostavili na začasnem strežniku, kar pa jim je vzelo nekaj dragocenega časa. Tako je izid GNOME 2.6 prestavljen za en teden, na 31. marec. Več informacij bo na dopisnem seznamu gnome-announce-list.

34 komentarjev

Mono bo zavladal Linuxu!

Slashdot - "C je mrtev!" je kratko in jedrnato sporočilo Miguela de Icaze, ki je zaslovel z namiznim okoljem GNOME, danes pa je glavni razijalec Mona, proste implementacije Microsoftovega .NET-a. Na dvodnevnem srečanju razvijalcev v Bostonu je postalo jasno, da je cilj projekta postati izbira številka 1 pri razvoju programja za Linux. Za oboževalce Linuxa je to precej nenavadno, ker gre vendarle za dobesedno posnemanje Microsofta, po drugi strani pa je tako dejanje lahko samo vzor drugim povezavam konkurenčnih taborov.

15 komentarjev

KDE proti GNOME

OSNews - Danes je očitno ravno pravšnji dan za nove različice odprte programske opreme. V času izida okolja KDE 3.2 je zaznati mnogo aktivnosti tudi v logih njegovih konkurentov, ki razvijajo namizno okolje GNOME. Izdali so namreč razvojno različico 2.5.3.

Miguel De Icaza, oče okolja GNOME, pa se trenutno ukvarja z drugimi posli, saj bdi nad razvojem razvojnega okolja Mono, ki želi pomešati štrene Microsoftovemu .Netu. Izšla je različica 0.30, ki predvsem prinaša pohitritve in odpravlja hrošče, dodaja pa tudi nekaj novosti, med drugim brskalnik dokumentacije in strežnik ASP.NET z modulom za Apache.

Da pa ne bi novice z "sveta GNOME" zasenčile tabora KDE, se je oglasil Mandrake, veliki podpornik tega okolja. Izdal so namreč Mandrake Linux 10.0 Beta2, ki se baha z najnovejšimi različicami ključnih programskih paketov. Vsebuje Linux 2.6.2 rc3, XFree86 4.4, kdebase 3.2 pre in Mozillo 1.6. Bittorrent.

2 komentarja

GNOME in razvoj aplikacij

OSNews - Na OSNews je objavljen komentar tehnologije Mono, njenega razvoja in reakcij nekaterih podjetij. Avtorica napoveduje t.i. monorhijo in monopolizacijo, kar naj bi pomenilo, da bodo v bližnji prihodnosti vse nove aplikacije za GNOME razvite v Monu in C#. Poleg tega kritizira Sunovo stališče, ki je proti vsakršni vključitvi C# v Java Desktop System (JDS), ki temelji ravno na GNOME-u; po drugi strani pa se Sun ni potrudil niti toliko, da bi temeljito povezal Javo z zbirko orodij in s knjižnicami okolja GNOME.

Še ena novica v sklopu razvoja aplikacij za GNOME. Vladimir Silva, IBM-ov razvijalec, je predstavil spremenjeno izvorno kodo SimpLIstic sKin interface (SLIK) in spisal članek na temo razvoja aplikacij z naprednim uporabniškim vmesnikom za Linux in Unix .

2 komentarja

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

Dimitrij Sklyarov še vedno v zaporu

Slashdot - EFF je po pogovoru z državnim tožilstvom v ZDA ugotovila, da le to ne namerava spustiti Dimitrija (o tem, da je v zaporu zaradi DMCA smo že pisali).
Hekerji se očitno hitro učijo političnega aktivizma, saj že planirajo proteste v Bostonu, Minnesoti in San Franciscu. Zaradi prahu, ki ga dvigujejo, se zdi, da bi se lahko proti DMCA utegilo obrniti tudi nekaj senatorjev.
O tem zalostnem dogodku za svobodo programerjev bo govoril tudi Philp Zimmermann, ki je zaslovel s svojim PGPjem.
Več o celem primeru Sklyarov si lahko preberete tule.

2 komentarja