» »

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Slashdot - Japonski izumitelj Kohei Minato je razvil nov tip motorja, ki porabi 80% manj energije od običajnih, pri tem pa ohranja enake zmogljivosti. Minatojev motor znotraj rotorja skriva magnete, ki ustvarjajo magnetno polje, to pa prispeva k večjemu vztrajanju pri vrtenju. Poleg varčnosti z energijo se motor lahko pohvali tudi z večjo diskretnostjo, saj je mnogo tišji od konkurence. Minato je na Japonskem že prodal prve primerke svojega izuma in postavlja se že vprašanje, kdaj bo novi tip motorja postal del vašega domačega mlinčka. Klik!

Bi kdo avto na baterije? Tak, zaresen namreč ...

52 komentarjev

«
1
2

Dr_M ::

na zalost tole nikol ne bo prslo v mnozicno uporabo, tako kot ze mnogo energetsko varcnih izumov...
kje pa bodo to naftni lobiji dopustil....
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Filo ::

tole se sliš fakin nemogoče...

tha_man ::

Končno so spet nekaj pametnega pogruntali.
(c) 1982 Sinclair Research Ltd

Tody ::

človek bi reku: JA IN ??? :\

Z-lot ::

hummm... weird... če je res, bo še hudo :D

ferdo ::

Tole je full dobr!>:D

To se ti investicija hitro povrne. 80% je veliko.

popzdravnik ::

neumnost, itak so že zdej elektromotorji z nad 80 ali 90% izkoristkom! Zato ta "nov" motor ne more prinest kakšnega bistvenega napredka!

Šimpanz ::

Še en nateg!!!

Crimson_Shadow ::

;(( ;(( Sploh ne vem kaj se sploh govorite neumnosti. Ne gre za izkoristek ampak za to, da je motor 80% bolj varčen. Če recimo "običajen" motor porabi 5 litrov, ga ta samo 1 liter, a je sedaj jasno! Pa računajte koliko prišparate. Če je pa to res, je pa to druga štorija.

Vikking ::

kva je zej to elektromotor ali motor z notranjim izgorevanjem?

||_^_|| ::

jst tut mislm da ga bodo bannali za nedolocen cas.

Boeing ::

Ne more bit :)

Če ma zdej en motor izkoristek 80% in moč 10kW, to pomeni, da dejansko potegne za 12,5kW štroma. Zdej, če motor porabi 80% manj energije, to pomeni, da dejansko potegne za 2.5 kW štroma, ob tem, da iz sebe da še vedno 10kW. :)

A se še komu zdi čist en majčken nateg ?

Sej lepo, da se človek trudi, sam po moje da s trenutno tehnologijo ni možno nardit bolj ekonomičnega motorja kot so recimo brezkrtačniki in piezo motorji.

LP
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

JustVi ::

Jasno, da tle ne gre not zakon o ohranitvi energije.

Caligula ::

Mislm, da so razlozili, da ne gre za izigravanje fizike. Bistven del ni v stromu ampak v magnetizmu oz pulziranju.
Ce je res o zdeva ze zarad manjse pozarne nevarnosti, ekoloskosti,.. nasla hmal kupce, ki radi trzijo ne teh zadevah sam nc ni cez noc.

Ce je res je tip naredil neke vrste perpetuum mobile :D

MrStein ::

Snake oil ...
Not gre 540 mW , ven pa 1.7 W, jaz sem pa papež ...
Razen tega na strani ni nobene normalne razlage, razen marketinškega nakladanja, začinjeni z detajli tipa, "zmerili smo" ,"Volti" "watti" "izkoristek" "bla bla bla" ... :\

Caligula: "Mislm, da so razlozili, da ne gre za izigravanje fizike."
Saj ne gre za izigravanje fizike. Gre za izigravanje naivnežev :D

"istven del ni v stromu ampak v magnetizmu oz pulziranju."

Aha, bistvo je v nekem magnetnem mambo-đambu, ki ga navadni ljudje ne morejo razumeti ? :P ;)

Krofojed ::

Kajpada je nateg. Vsak mesec se pojavi kdo, ki trdi, da je izumil cudezno napravo, ki proizvaja vec energije, kot je trosi (ali kaj tekega), in v polovici primerov za svoje delovanje uporablja magnete.

Brane2 ::

Caligula:

V bistvu imas prav: Idealna tehnologija za zelene. Stvar, ki ne dela (ker pac ne more), se pa lepo slisi.

Nekaj takega:

int47 ::

Tip naj bi iz 540mW dobil izhod 1755W. Izkoristek motorja in generatorja naj bi bil torej 325%, kar je nemogoče.
Ker je bilo to izmerjeno na (po el. moči) majhnem sistemu, gre lahko za merilno napako.
Možno je tudi, da napravica troši energijo shranjeno v trajnih magnetih, ali kje drugje. Če stvarca v resnici deluje, izkoristek verjetno kmalu pade pod 100%, oz. neha delovati.

lorenz ::

Boeing: Se popolno strinjam s teboj . ( Se vidi da mislis z svojo glavo kar je danes ze redkost)


Pri tem pa je ta tehnika stara ze vecnost (Verjetno je ze Nikola Tesla vedel za ta foro.)
Slabost motorjev z permanentnimi magneti je da lahko v praksi poganjajo samo veternice in ostale podobne stvari ki se v praksi skoraj same sucejo oz. rabijo samo malo dodatka energije.
Naj proba s tem motorjem nareditni neko delo , oz. naj ga obremeni posebej na zacetku pa da vidimo kaki moment in izkoristek ima.
Pri tem pa ni najbolj verodostojno da meri z cisto navadnim multimetrom in potem da iz tega izracun moci in porabe.( Tu bi moral meriti z RMS merilcem oz. z se bolj natancno tehniko ker vemo da se realni se tok pri pulzirajocih krmilnikih, induktivnih porabnikih skriva v peakih in iz tega racunati moc , upostevati centrifugalno silo veternice , pa ko vetrnica laufa samogeneriranje toka itd in potem bi dobil realni podatek ne pa da dobi ven vec energije kot jo vlozi.
Se nekdo ki odkriva toplo vodo.

LP

MrStein ::

Natančen merilec električne moči oz. energije imajo v vsaki še najbolj zabačeni bajti na najbolj zaostali vasi, imenuje pa se "električni števec" ( tisti rotacijski ).
Da ne bi kdo mislil, da je problem dandanes električno porabo meriti.;)

lorenz ::

MrStein: To pa ne bo najbolj drzalo .

(z takim stevcem kot ga ti omenjas lahko meris samo izmenicen tok mi pa merimo v bistvu enosmerni, pulzni tok)
Vzamima primer: damo en porabnik recimo veternico in in jo pulzno poganjamo naprimer 100ma , 220V AC in 20% pulse duty pri 50 Hz pa bos presencen da stevec ne bom nic prikazal (0 tudi po 100 letih)
O merjenju porabe takih motorjev kot so omenjeni z tvojim stevcem pa raje nebi , jao jao .

hruske ::

lorenz, mogoce so pa tako merli?

MrStein ::

lorenz, od šole elektronike je preteklo nekaj let. Lahko prosim razložiš, kakšno breme je vetrnica in s kakim signalom bi ga napajal ? Produkt sinusa in pravokotnika ?

CaqKa ::

jaz bi mel kakšen graf odvisnosti vložene moči in momenta pa momenta in vrtljajev.... >:D

lorenz ::

MrStein: Veternica = recimo ventilator navdih sem dobil od Japija, je verjetno induktivno breme in na 230 V izmenicne napetosti ce zelis meriti z tvojim stevcem in krmilis ga lahko tako da sinusni signal rezes in dobis razlicno dolge periode , lahko ga fazno krmilis, lahko spreminjas frekvenco in dolzino periode itd. Vendar to ne spremeni zgoraj opisanega dejstva da tega no mores meriti z tvojim stevcem razen ce imas krmilnik ki porabi dosti energije in potem bi to lahko stevec ze pocasi zaznal.(glede na prej opisane parametre) Pri motorjih z permanetnimi magneti in zagonskimi tuljavami , pa sem ze na zacetku razlozil kako bi lahko izmeril porabo.

LP

lorenz ::

Je pa - "baje"- naprava na tem svetu ki sama , (brez zunanjega dodajanja energije) ustvarja energijo (tudi 20kW/230V) povdarek je na "sama" ker ne deluje na principu da das notri manj ven pa dobis vec ampak sama sebi da notri vec oz. sama sebe vzdrzuje (povratna vezava in fizikalni zakoni- kar zakomplicirano ), baje sa cela vas napaja iz tega vira . Samo ker so full zaprta komuna skoraj nikogar ne spustijo notri, enkrat so bili na obisku znanstveniki iz celega sveta na demonstraciji in se do danes jim ni uspelo cisto skopirat tega generatorja . Se pa uporabljajo malo drugacni principi kot so nas ucili v soli ( V bistvu to kar so nas ucili so le osnove elektrotehnike ker se sami ne vedo vsega) skoda da ne moremo vprasati kakega NIKOLA TESLO ki je vedel precej vec kot kaki ohmov zakon.

lp

Brane2 ::

Lorenz:

karkoli ze kadis, zmanjsaj dozo, sploh ce si voznik... :\

speacker ::

Ne vem ali se hecate al kaj...
Tle lepo piše da motor za isto oddano moč porabi 80% manj energije...
To si jaz razlagam takole.
Torej če ima "navaden",( boljši) elektromotor 90 % izkoristek, bo ta motor imel 80% več od 90% .
To je 7.2% !
Vsega skupej torej 97.2 %.
Logično ne?
''...''

Dr_M ::

zgleda, da je za ene 80% - 80% = 160% :) :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Brane2 ::

SPeacker:

Ne vem, ce je to logicno. Ce je tako kot ti pravis, kako potem, da ta motor da od sebe v neki casovni enoti +3 x vec energije, kot jo prejme skozi zice ?

Ta stvar je prikazana zelo zmedeno. V naslovu govorijo o njej kot o elektromotorju z nenavadno dobrim izjkoristkom, vendar v nadaljni razlagi pravijo, da stvar kar ser*e energijo od nikoder... :\

sinko999 ::

Emm kak že delujejo hidroelektrarne, sama HE porabi 1-2% proizvedene energije za vzbujanje magnetnih tuljav ter tako dobijo večji izkoristek, lahko da gre tukaj za podobno stvar.
Za tiste male ventilatorčke bi še verjel da so zmanjšali upore v ležaju pa da potem porabi sama tuljava zato manj elektrike pa del energije ( po čudežni poti dobi iz trajnih magnetov).
Mene bi zanimalo če bi ta stric naredil kaki gnani turbo kompresor ker tam rabiš dosti več energije za stiskanje ali pa bi šel gnati industrijsko veternico kjer je prej bil gori 200kW motor.
Ni? ni ve?no !

mrTwelveTrees ::

-
-
-
Pa kaj ti bo tak motor z 80% manj porabe goriva, ko pa bo ob nakupu 80 % dražji ?!

dejte no...

Thomas ::

> skoda da ne moremo vprasati kakega NIKOLA TESLO ki je vedel precej vec kot kaki ohmov zakon.

Ohm je vedel bolje kot N.T. Oziroma Maxwell (ki je inkorporiral Ohma) je vedel najbolje. Nobena elektrotehnična naprava ne deluje (ni in ne bo delovala) izven Maxwellovih enačb.

Kar se pa nategovanja okoli procentov tiče, je pa takole: "Običajni motor" ima recimo 80% izkoritek. Tak s 96% izkoritkom bi zmanjšal 80% izgube. Iz 20 na 4 procente.

Taka semantična akrobacija bi šla skozi v prevodu iz Japonščine v Angleščino.

Pa še potem VELIKO vprašanje, če je res. Ne pa povsem nemogoče.

p.s.

Kar sem zdaj povedal, lahko vzamete za suho zlato. :D
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

Azrael ::

Čisto ista stvar, kot jo je ponujal elektromojster Jakelj iz Kr. Gore 15 let nazaj (možakar je bil hud megalomanijak, njegov motor je imel v premeru ~2m).

En kup zmedenega nakladanja, nekaj famoznih %, ki povedo toliko kot hišne številke, olala izkoristek, seveda krepko čez 100%, skratka nateg ali neznanje.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

Gundolf ::

In ubogi, preprosti izumitelj sploh ni ugotovil da je izumil perpetum mobile. Se vec, napravo ki kar sama od sebe proizvaja elektricno energijo (vsaj tako je razumeti vecjo moc na izhodu kot na vhodu oziroma le 20% porabe danasnjimih elektromotorjev, ki dosegajo 80%+ izkoristek). Ah ne, kaksna neumnost se mi je tu zapisala - ta energija ni kar sama od sebe, prihaja vendar iz magnetov!

Ne ga srat. Tko kot je ze nekdo pred mano izjavil - stvar ocitno deluje na nekem magnetnem mumbo-jumbo principu ki ga navadni smrtniki ne moremo razumemet. Zato je nekaterim zelo lahko prodat tako bedarijo. Ker v magnetih se sigurno skriva neka cudna energija.

Potem pa svizec zavije cokolado.

Sploh ne vem kaj je bolj zalostno. To da ljudje najdejo cas za pisanje takih clankov ali dejstvo da se celo na racunalnicarski spletni strani najde veliko stevilo ljudi, ki takega natega ne prepoznajo.

Ajde, pa malo manj naivnosti v prihodnje prosim.

Crimson_Shadow ::

Nekateri pa imajo kot kaže, dobesedno oprane možgane od te "šolske" znanosti in znanstvenih ukorinjenih dogem, ki so vam jih ubili v glavo v osnovni šoli, pa še kje drugje.

Znanost ni nobena dogma, po kateri se ravna realnosti in dana subjektivna opažanje le-te. Je le približek spoznaj po katerem se ravna fizičen svet. Da ne rečem, da poznamo le delček dane realnosti in ni izključno, da se v nekaterih stvareh tudi motimo. Navkljub točnim rezultatom!

In ta "naša znanost" sploh nima pojma od kje sploh pride elektrika. Kakšna znanost je to??? Evo vam nekaj za branje in za temeljit razmislek.

Vsakršen argument na osnovi negacije, diskavalifikacije in označevanje za neumnost samo kaže, da ne znate misliti s svojo glavo.

jest10 ::

"In ta "naša znanost" sploh nima pojma od kje sploh pride elektrika. Kakšna znanost je to???"

Si ti siguren v to??:\

Thomas ::

CS

Današnja znanost je vseeno precej mogočnejša od ljubiteljskega tipa filozofije, ki ga ti razkladaš v svojem postu.

To kar ti praviš, je pač ena popularnih (za)blod.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

rekunius ::

Ah še en faliran študent >:D :\ jk :D

Gundolf ::

Vsakršen argument na osnovi negacije, diskavalifikacije in označevanje za neumnost samo kaže, da ne znate misliti s svojo glavo.


Se pravi Crimson, po tvojem mnenju velja misliti s svojo glavo = verjeti vsaki spletni strani, ki oznanja naprave s principom delovanja izven danes znanih fizikalnih zakonov?

No nase sole so mi ocitno res oprala mozgane saj verjamem da je clovestvo z obstojecim znanjem fizike stopilo na luno, poslalo sonde na mars, ne verjamem pa da je nek japonski garazni inzenir izumil napravo, ki bi - ce bi obstajala - resila vse potrebe po energiji za celotno zemljo (in verjetno vse vesolje). :D

Caligula ::

Pa kdo pravi izven zakonov?
Saj elektricna energija ni edina energija, ki gre tu noter. Magnetuzem prispeva svoje.

Daj raje se enkrat clanek dobro preberi namesto, da samo komentarje.

Sicer pa se bo hmalu izazalo kaj je res in kaj ne.

Brane2 ::

Caligula:

Magnetizem je povezan z elektricno energijo in ni od nje nelocljiv.

Tudi ce bi rekel, da tisti trapasti izum crpa energijo iz notranjih stalnih magnetov, bi to pomenil, da se magneti med delom razmagnetijo.


Koliko energije pa sploh je v takem magnetku ? 100 mJ ? Prdec, v primerjevi s porabo. Skupna energija vseh notranjih magnetkov bi teak motor lahkko torej poganjala nekaj sekund, nakar bi moral motor razstaviti in poslati magnetke proizvajalcu na namagnetenje.

Magnetilni stroji pa sploh niso tako majhni in imajo zelo beden izkoristek. mOgoce 1% tistega, kar porabijo, konca v magnetu kot notranja energija. Res, noro dober izkoristek...

Gundolf ::

Caligula, magnetizem ni energija. Poznamo samo magnetno silo. Sila je z energijo sicer lahko povezana, enaciti ju pa nikakor ne mores.

Dej si se enkrat preber kaksne fizikalne ucbenike :\

Matev ::

ta motor
pa en tist super mottor attack ki prihran 25% energije

pa se bomo zastonj vozil....

bili_39 ::

Tak motorcek bi lahk oobstajal - če bi v prostoru okrog njega zagotovili dokaj veliko pulzirajoče magnetno polje, ki bi ga seveda napajali ločeno.
Za izračun energetske bilance naprave bi seveda moral meriti energijo vloženo v zagotavljanje tega zunanjega magnetnega polja (zanimivo - ni žic...) :D

Ni pa na strani nikjer datuma objave. Mogoče je 1. april.

Crimson_Shadow ::

Najboljše se je delat pametnega in trditi, da je "šolska" znanost alfa in omega današnjega sveta. Vedete se kot znanstveni fundamentalisti, ki tulijo svoje viže naokoli in lovijo čarovnice. Halo? Znanost so vedno ustvarjali ljudje brez predsodkov. Zgodovina to prav lepo dokazuje.

Poleg tega pa sploh ne preberete vira, ki sem ga navedel.

jest10 ::

Ti je thomas odgovoriu

lorenz ::

Crimson_Shadow:
Vidim da sva na priblizno na isti valovni dolzini , Ta stran ki si jo podal v linku mi je znana , je tudi tu nekje opis generatorja ki sem ga prej opisoval (link Table of contents).
Je pa verjetno zelo tezko za nekoga ki je leta in leta puslusal v soli dejstva solske znanosti .( ki jo je nekdo pac tako priredil ker ni razumel dolocenih stvari) brez da bi sam razumel bistvo . oz podvomil v tocnost le teh ampak je vse slepo verjel, da bo razumel o cem jim ti razlagas.
Verjetno se se nikoli ni vprasal zakaj so doloceni pojavi,oz. lastnosti v elektrotehniki objasnjena kot dejstva ni pa za njih nekih tocnih razlag ( npr. nastanek el. , delovanje transformatorja , ? .....)

In zakaj moderna znanost se danes popolnoma ne razume izumov N.Tesle, horizontalno (tranzverzalno) el.magnetno valovanje in prenost energije po teh oseh , zakaj se ne ukvarja z tehniko konverzije energije, transformacijo , brez zicnim prenosom energije na daljavo, izkoriscanjem energije ki je v etru, fuzijo, kemijske rekcije in ostalimi neraziskanimi pojavi namesto tega pa se sopiri in prepucava z kakimi GSM-mi ki za clovestvo se zdalec niso tako pomembni.?




LP

Gundolf ::

Res je, veliko velikih izumov se je zgodilo v delavnicah 'norih' znanstvenikov, ki so verjeli v svoje od sirsega kroga snanstvenikov nepriznane teorije. A ocitno je vecina teh izumov tudi dozivela priznanje ter koncno uporabo v vsakdanjem zivljenju. To pa na zalost ne gre trditi za nobeno od naprav za proizvajanje ciste energije iz magnetov, vakuuma, etra ali cesarkoli drugega. Cisto preprost razlog za to je, da taka naprava ne obstaja.

Da potolazim crimsona in lorenza (omenjam oba, ker sta na isti valovni dolzini), sem celo pogledal na to stran (ok, priznam da sem jo le preletel). In citiram:
A System Continuously Extracting Energy from the Vacuum Can be Made for a Dollar

Torej vse kar morata storiti, da prepricata mene in cel svet v ta -po mojem mumbo-jumbo- je, da investirata dolar, sestavita to napravo in prikazeta njeno delovanje.

Do takrat bom raje zaupal 'uradni ' solski znanosti in svojim opranim mozganom.

Pa brez zamere.
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Realistični načini za transport v orbito

Oddelek: Znanost in tehnologija
335799 (4910) Oberyn
»

Nakup novega pralnega (sušilnega) stroja?

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
173625 (3382) francek1
»

Zakaj moraš delati teorijo pri izpitu za motor če že maš izpit za avto (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6214318 (12772) [D]emon
»

moč elektromotorjev

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
194439 (3741) sidd
»

Moj avto...

Oddelek: Loža
355559 (4072) Azrael

Več podobnih tem