»

Kaj naj z Zemljinim vetrom, če imamo Sončevega?

Vir: astroprofspage.com

vir: New Scientist
New Scientist - Adijo veterne elektrarne in sončne celice, pozdravljen Sončev veter. Znanstveniki so namreč predstavili možnost pridobivanja energije z izrabljanjem energije Sončevega vetra, ki bi ga satelit pretvoril v energijo in jo poslal na Zemljo v žarku, z njim pa bi bili zmožni zadostili milijardno-kratnim potrebam po energiji.



Predstavljen satelit je v svojem jedru koncept Dyson-Harrop satelita. Srce tega satelita bi bila dolga kovinska zanka, obrnjena proti Soncu, ki bi bila nabita tako, da bi ustvarjala cilindrično magnetno polje, ki bi zbiralo elektrone, ki predstavljajo polovico Sončevega vetra. Ti elektroni so potem poslani v kovinski sferični sprejemnik, kjer ustvarijo tok, ki je pogon za...

69 komentarjev

Pogon na mrtve mačke

CNN.com - Petinpedesetletni podjetnež iz Nemčije, ki ima domačo tovarno biodizla, je za nemški časopis povedal, da pri proizvodnji biodizla v mešanico organskih odpadkov dodaja mrtve mačke, ki jih najde na cesti. Po njegovem navajanju dodanih 20 mrtvih mačkov pripomore k 50 litrom goriva, po prevoženih 170 tisoč kilometrih pa ni opazil stranskih učinkov na motorju.

Nemški ekvivalent DPMŽ je že v alarmnem stanju in že protestira.

Novico je opazil Brane2 v debati o biodizlu, objavljena pa je bila na CNN.

54 komentarjev

Motor, ki porabi 80% manj energije!

Slashdot - Japonski izumitelj Kohei Minato je razvil nov tip motorja, ki porabi 80% manj energije od običajnih, pri tem pa ohranja enake zmogljivosti. Minatojev motor znotraj rotorja skriva magnete, ki ustvarjajo magnetno polje, to pa prispeva k večjemu vztrajanju pri vrtenju. Poleg varčnosti z energijo se motor lahko pohvali tudi z večjo diskretnostjo, saj je mnogo tišji od konkurence. Minato je na Japonskem že prodal prve primerke svojega izuma in postavlja se že vprašanje, kdaj bo novi tip motorja postal del vašega domačega mlinčka. Klik!

Bi kdo avto na baterije? Tak, zaresen namreč ...

52 komentarjev

Malo drugačen ventilator

ipKonfig - Kaj je narobe z današnjimi ventilatorji, poleg hrupa? Predvsem to, da je relativno velika površina v centru ventilatorja zakrita z motorjem, kar se lahko pokaže za problem pri procesorskih hladilnikih, kjer je tako kar precejšen del reber manj učinkovit, kot bi bil lahko. Tega problema so se lotili pri podjetju Y.S. Tech, kjer so ga rešili na zanimiv način - motor so iz centra prestavili v okvir ventilatorja. S tem so se ne samo rešili 'mrtve točke' v centru ventilatorja, pač pa so hkrati tudi zmanjšali hrup in porabo ventilatorja.
Ta ventilator so v roke dobili na ipKonfig.com, kako zadeva izgleda in malo tehničnih podatkov pa si lahko preberete v prvi polovici testa.

9 komentarjev

Očistite stare ventilatorje!

Alltechbox.com - Na Alltechbox so spisali kratek članek o tem, kako stare, s prahom zabasane ventilatorje ponovno "restavriramo", da so tišji in delajo bolj učinkovito. Ta postopek priporočam vsem, ki imate ventilatorje v računalu eno leto ali več, ker ne boste verjeli, koliko svinjarije se nabere v motorčku. Za ta poseg potrebujete le: alkohol (ne vodke), olje za šivalni stroj, palčke za ušesa, zobotrebec ter nožiček. Članek najdete tu.

3 komentarji

Baterija na papirju

New Scientist - Izraelsko podjetje Paper Power je razvilo novo obliko baterij. Možno naj bi bilo to baterijo "natisniti" na papir, saj je debelina troslojne baterije le 0,5 mm. Cena za en kvadratni centimeter, ki je zmožen dovajati napetost 1,5V in ima kapaciteto 3 mAh, je le nekaj tolarjev. Najprej naj bi bile te baterije uporabljene na raznih propagandnih letakih, kjer naj bi napajale majhne LED diode, kasneje pa še marsikje drugje. Klik!

5 komentarjev

Brušenje in poliranje ventilatorjev

vir: G3D
G3D - V neskončni gonji za tišjim računalom ljudje delajo vse bolj čudne stvari. Ena izmed bolj čudnih (ampak delujočih!) je definitivno brušenje in poliranje ventilatorjev, ki so ga izvedli na G3D. V bistvu je teorija popolnoma jasna: velik del hrupa ustvarja sam pretok zraka skozi ventilator, in ne le njegov motorček. Še posebej neugodni so ostri robovi ohišja in krilc ventilatorja. Seveda je logična rešitev brušenje le-teh toda do sedaj nisem zasledil nobenega, ki bi bil dovolj obupan (ali zdolgočasen) da bi to dejansko naredil. Vsaka čast fantom pri G3D, še posebej zato, ker so vso zadevo temeljito poslikali in naredili pravo malo analizo. Priporočljivo branje!

0 komentarjev