» »

Internet preko električnega omrežja

Internet preko električnega omrežja

Slashdot - Internet dandanes lahko prenašamo po obilici medijev. Od navadne bakrene parice in kablskega omrežja pa do radijskih valov. Problem je, da imajo nad prvimi podjetja pogosto nadzor, ki temelji že na monopolnega. Po drugi strani pa kljub vseemu te storitve niso na voljo vsem odjemalcev. Tako se kar sama poraja ideja, da bi internet poskusili spraviti v navadne električne žice.

Trenutno je aktualno električno podjetje Hydro-Québec iz Montreala, ki bo s testiranjem začelo januarja, komercialno pa bo storitev na voljo v nekaj letih. Glede na to, da je to za nas čez lužo ta novica niti ni tako zelo zanimiva. Zanimivo je edino to, da je se je zbudilo še eno podjetje in namerava prevetriti lokalni trg internet ponudnikov. Trenutno je ta storitev komercialno na voljo sicer v Nemčiji kjer jo od poletja 2001 trži RWE in na Švedskem, kjer jo nudi Sydkraft.

Podjetja očitno odkrivajo novo tržno nišo. Samo vprašanje časa je kdaj bo to na voljo pri nas. (2010, 2050, 2100)?? Kaj menite vi?)

23 komentarjev

Skrat ::

Hmmm... kakor imam v spominu, se je o tem veliko govorilo ze pred par leti in ce se ne motim, so bili takrat na udaru Britanci. Je pa potem vse potihnilo :\

Vsekakor pa je zadeva zelooo zanimiva, ampak po moje bomo v SI verjetno prej dobili brezžično pokritje :D upam!
Free software is a matter of liberty, not price.

skyy779 ::

Se strinjam. Kaj žice... Zrak!:D

ashi ::

Ma kako brezzicno???8-)

Tale ideja o internetu preko elektricnega omrezja se mi zdi kr zanimiva. Kaj pa ves... Mogoce bo imel vsak cez par desetletij ze kak opticni kabel do doma speljan :)) I WISH!!

Filo ::

me zanima kakšen je max prenos preko električnih napeljav....kar se pa tiče optnih povezav pa se mi zdi sem že nekje bral al tukaj na slotecu ali pa na slo-sompu da imajo nekje načrte za za kao neki FTH(ali nekaj podobnega ala Fiber To Home)tako da tudi to ni več tako nemogoče očitno...

BaRtMaN ::

Pri pretakanju preko električnih žic nastane problem, ker lahko sosed prisluškuje tvojim podatkom zaradi razvejanosti omrežja. Vsaj ta problem se pojavi pri domačem omrežju.

tx-z ::

kdaj se spomnjo..sm že pisu na elektro lj, zakaj pač ne podpirajo interneta prek el. kablov..pa mi niso nč odpisal...k da bi jim blo težko dodat signal zravn..
tx-z

Taras_Bulba ::

Ja pa tole je blo tud neki cajta (leto, dve) nazaj v Znanosti opisan. Mislm, da je šlo za neko nemško podjetje. Pa če se ne motim, je bil problem zarad motenj na el. omrežju. Razni pralni stroji pa sušilci za lase...

CaqKa ::

k da bi jim blo težko dodat signal zravn..

bwahahah :D :\

Raw ::

Jup, tud jaz sm se slisal za tole, eni nemci so neki testiral in da so celo velike hitrosti dosegal. Hmm pravzaprav je bila ena oddaja o tem, ce se prav spomnem, ma ze leta nazaj... Mislim, da je bil najvecji problem pri pretvornikih pri klientu, ma sm res ze pozabu zakaj tocn. :P


[edit: sm mal poguglau, zadeva je res ze kar stara: CNN!]


.raw

EiYou ::

Moj odgovor za Slovenijo je, da bo to mogoče 2010, seveda , če bodo to Nemci imeli leta 2005
standardizirano in tekoče vpeljano.

wAy|2eZ ::

Upam da je to res. to je še edina moja možnost za širokopasovni net:\

BigWhale ::

Caqka:

Pa sej tista izjava ni tolk smesna. Spravit en signal na en carrier frequency ni tak problem. To naredit tako, da obstojece naprave tega ne bodo porajtale je malo tezje, se vedno pa ne, nemogoce. V najslabsem primeru naredis nek 'signal splitter' v katerega se priklopi 'modem' in pa 220 dovod za hiso. Na tak nacin kot je sedaj pri ADSLju. ;)

Ej, stari, a mam ping? Ti, nevem, dej jezik na kabl!

sinko999 ::

Sem imel možnoat stestirati set za domačo omrežje, problem je z signalom ki se dokaj izgublja potem na spošno pa ta signal ne gre preko električnega števca toka. IMHO še dosti vode bo preteklo da bo če se bo sploh to pri nas pojavilo/uveljavilo.

LP
Ni? ni ve?no !

OmegaBlue ::

Lahko bi nehal odgovarjat na 2 leti staro novico :/
Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

BigWhale ::

LOL :))))

Nerdor ::

2 let stara!? Sicer pa, se da problem s distribuiranjem internet prometa preko el. vtičnic rešiti s VPN ali ssh. Pa ti sosedi nebodo mogli prisluškovat. Zadeva, bi lahko eventuelno zaživela z dokončno uveljavitvijo ver. ip6. Tako bi lahko vsaka vtičnica v stanovanju imela svojo ip6 številko. :D LOL!
... for lifetime!

wAy|2eZ ::

dons sm klicu na ELES pa so mi rekel naj pokličem v tork dopoldne;((

Nerdor ::

Sej je praznik lejga, Velikonočna Nedelja! Pa vesele praznike!
... for lifetime!

wAy|2eZ ::

HM sem men ni jasn kako naj bi to deloval??!! dobiš kakšen poseben modem in vštekaš v 220v pol pa to kr dela?? ne bi reku, po moje bo to neki zakomplicirano tko da bo pol že cenovno drago.8-O

perci ::

Baje, da kar v line in na zvočni vtakneš :D.

Pa da ne bo kak otrok tega resno vzel.

BigWhale ::

V Line In? A si nor al kaj, bos vse prekuril! V Digital Audio prikljucek moras it, ker tukaj ni vec modema! Jooooj, so ze digitalni podatki!

;)

perci ::

my bad, se posipam s pepelom :D

wAy|2eZ ::

pa je to sploh možno v SLO? če je kdo je ponudnik:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

T-2 scenarij ( stečaj itd)- je možen odkup/najem vlakna ? (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
905852 (4051) Okapi
»

V Španiji univerzalna pravica do širokopasovnega dostopa do interneta

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
434311 (3318) BlueRunner
»

ARNES širi hrbtenično omrežje

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
326992 (4630) jype
»

AMIS air Triple Play (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Omrežja in internet
19724385 (12104) c5n9
»

Incotel in WiMax

Oddelek: Omrežja in internet
324033 (2593) Spajky

Več podobnih tem