»

Amaterski astronom prekosil samega sebe

Meglica Rozeta v ozvezdju Samoroga

Slashdot - Ljubiteljski astronom Peter Shah iz Meifoda v Walesu je napravil odlične posnetke vesolja, ki so osupnili tudi profesionalne astronome. Za svoj projekt je porabil 20 tisoč funtov - v streho svoje lesene lope je izrezal luknjo in vanjo namestil svoj osempalčni teleskop. Več mesecev je čakal na idealne pogoje, saj je na Otoku pogosto oblačno, sedaj pa se mu je končno nasmehnila sreča. Posnel je svetlejše objekte na nebu, to so meglica Opičja glava NGC 2174, galaksija M33, galaksija Andromeda, meglica Goreča zvezda in nekatere druge. Za posnetke je uporabil Orion Optics UK AG8 Astrograph in...

35 komentarjev

Procesorji s 75% nižjo porabo energije

Slo-Tech - Če je verjeti navedbam malega podjetja Multigig Inc., se nam obeta prava revolucija na področju izdelave procesorjev. Ustanovitelj podjetja in inženir, Kenneth Pedrotti, je namreč odkril poseben proces izdelave čipov/arhitekturo, ki je zmožna delovati pri smešno visokih frekvencah ter pri tem dobesedno reciklirati uporabljeno energijo. Rezultat je tako tudi do 75% nižja poraba energije, kot pri trenutnih rešitvah, ki jih ponujata velikana AMD in Intel.

Po tej logiki bi torej današnji procesorji z 100W porabe z novim procesom izdelave "kurili" zgolj ubogih 25W.

Več si lahko preberete tukaj.

Se nam obetajo časi hitrih ter tihih hišnih mlinčkov?

15 komentarjev

Darwinova ladja najdena

BBC - Vsi najbrž poznamo verjetno najpomembnejšo znanstveno teorijo - teorijo evolucije. Osnoval jo je Darwin, na podlagi primerkov, ki jih je zbral na 5-letnem križarjenju z ladjo Beagle.

Manj pa je znano, kaj se je zgodilo z ladjo, na kateri je Darwin prišel do tega spoznanja. Vendar očitno to ni več skrivnost. Razbitine ladje so namreč našli z moderno radarsko tehnologijo v 5 metrov globokem blatu. Ali bodo ladjo potegnili na kopno, zaradi stroškov, sicer še ni znano, je pa zanimivo, da je ladja po vseh svojih potovanjih, vključno s tihotapljenjem, na koncu končala zelo blizu Darwinovega doma.

8 komentarjev

Ko simček ob meni postane vohun

BBC - Ameriška vojska pripravlja novo simulacijo. Kar pospravite svoje igralne palice in ploščke, ta bo simulirala kar celo mati Zemljo. Kolosalni projekt bi jim naj omogočil boljšo pripravljenost in analizo potencialnih kriznih žarišč. Poudarek ne bo na bojevanju samem, teveč interakciji z domačini in soočanju s pestrim naborom terenov in podnebji. To zahteva tako natančen fizikalen model, kot tudi prava razmerja pokrajne, vse do te mere, da bo mogoče zvezno prepešačiti celo Ameriko, ako vam srce to poželi.

Zaenkrat je površje njihove Zemlje še pusto, zmodelirali so le del Kuvajta, na katerem preizkušajo različne rešitve, ki jih bodo potem uporabili povsod.

Zabava pa si niti slučajno ne konča pri pohajkovanju skozi tropski deževni gozd. Dodajmo še evolucijski algoritem. Kar naenkrat so le biti tisti, ki občutijo Verdun na svoji koži, vojaki iz mesa in krvi pa počakajo na optimalno taktiko, kot bi je ne dovršila niti Napoleon in Rommel skupaj.

Učili so nas, da je prihodnost...

23 komentarjev

Izšel DotGNU 0.1

Gnu.org - Izšla je različica 0.1 projekta DotGNU, ki naj bi nekoč v prihodnosti popolno nadomestila Microsoftovo implementacijo .NET. Vsebuje prevajalnik za jezika C# in C in phpGroupWare, na voljo pa je tudi ISO slika CD-ja, ki so ga izdali od verziji 0.1.

V nasprotju z projektom Mono, je DotGNU prevajalnik C# napisan v jeziku C, tako da se programi hitreje prevajajo. DotGNU ima tudi podporo za imenski prostor Windows.Forms, ki pa ne teče preko Wine knjižnic kot pri Mono, ampak temelji na System.Drawing.

Za več podrobnosti pa oddeskajte sem.

0 komentarjev

Aktualno v forumu

Slo-Tech - Kot morda dobro veste, se zadnje čase radi odpravimo spisati kako novičko, kjer zajamemo vse aktualne teme v forumu. se še vedno ubada z izdelavo doma narejenega zvočnika. V forumu navijanje nastaja dokaj zanimiva debata in sicer se simonchelo ukvarja z zelo težkim problemom pri navijanju AMDjevega TbredaB. Pri zapravljanju težko prisluženih tolarjev pride vedno prav kak nasvet in Grimlorda zanima kateri je najboljši hladilnik za njegov procesor, medtem ko nam umetnic odsvetuje nakup v Italiji, overmana pa zanima, če je pameten nakup MP3 predvajalnika Innovision. Oddelek strojna oprema nam prinaša nekaj zanimivih problemov. Morda je še najbolj komplicirana težava, ki se je pripetila, da je monitor začel piskati. S tem problemom se ubada pingo76. zirc00 nas že kar nekaj časa v oddelku igre opozarja na slovenski America's Army klan, medtem ko pa smo v debati o novem Wolfensteinu prišli na zanimivo idejo, da bi se preizkusili koliko obvladamo. V oddelku internet...

2 komentarja

Digitalna evolucija

New Scientist - Nekaj časa nazaj nas je osupnil Thomas s svojim projektom digitalne evolucije, kjer je s posebnim programom poganjal simulacijo naravne evolucije in izboljševal programe v jeziku C. Da je v tem prihodnost, se strinja tudi Miguel Garvie z Univerze Sussex, ki je razvil podoben mehanizem za evolviranje električnih vezij, le da je šel še dlje in celotno zadevo izdal v obliki distribuiranega računanja, kot delujeta naprimer Folding@Home in SETI. Garvie pravi, da je v prvih štirih dneh od zagona projekta prišel do vezij, ki so za več kot 100 % boljša od trenutnih rešitev, a le za polovico kompleksnejša. Klik!

10 komentarjev

Nov članek: Folding@Home - zakaj in kako?

Terciarna struktura proteina

vir: Brooklyn City University of New York
Slo-Tech - Folding@Home je trenutno najbolj svež projekt distributiranega izračunavanja, v katerem ima Slo-Tech svojo ekipo (poleg SETI-ja). V namenski temi v forumu se že dalj časa trejo mnenja in komentarji, ali ima Folding@Home sploh kakšno uporabno vrednost in kaj sploh računa, kjer vsak trdi malce po svoje. Da naredimo konec neupravičenim obtoževanjem in zavajajočim informacijam je poskrbel naš tajni policaj Tomi, ki je v svojem članku temeljito in nazorno predstavil osnove tega projekta. Branje obvezno.

23 komentarjev

Gnumeric 0.65, Dia 0.88.1

Gnome news - Groovie. Izšli sta novi različici programov Gnumeric 0.65 in Dia 0.88.1. No za tiste, ki ne uporabljate Linuxov: Gnumeric je program za preglednice ala Excel, podpira uvoz in izvoz excel datotek in praktično vse njegove funkcije. To je sploh en najbolj uprobnih in zrelih programov za GNOME (njegov ata je pa Miguel de Icaza). Manjka mu le grafični prikaz, ki ga obljubljajo že najmanj leto dni in bo narejen preko Bonoba (komponentne tehnologije). Dia je program za risanje diagramov vseh vrst, od organizacijskih do električnih vezij, tokov in svega in svašta. Aja, pa preveden je v našo preljubo slovenščino.
Če tejle druščini dodamo še AbiWord, potem sploh ne rabite več ... saj veste česa.

3 komentarji