»

Najzanesljivejša Hitachi in Western Digital, Segate 3 TB prava katastrofa

Slo-Tech - BackBlaze še vedno objavlja statistiko pokvarljivosti diskov, ki kaže nekatere zanimive trende. Letošnji polletni rezultati so v skladu z lanskimi in predlanskimi izsledki. Najzanesljivejša znamka je Hitachi, dobro se odreže tudi Western Digital (ki je med drugim lastnik Hitachija, ki ima uradno ime HGST), precej slabši pa so Seagatovi diski. Parametrov za ocenjevanje diskov je več, v analizi pa so se osredotočili na odpoved, ki je definirana kot nesposobnost zagona, sinhronizacije v RAID ali padec parametrov SMART pod kritične vrednosti.

Zanimivo je, da...

27 komentarjev

Western Digital pravi ne multimediji

The Register - Da ne bi nevede zašli na kriva pota deljenja zaščitene avtorske vsebine, skrbijo odslej prav vzorno tudi pri Western Digital. Njihova nova generacija prenosnih trdih diskov My Book World Edition vsebuje tudi program WD Anywhere Access, ki omogoča oddaljen dostop do podatkov, četudi računalnik, na katerega je disk priključen, izključen.

V boju proti piratstvu pa so posegli po nekoliko nekonvencionalnih metodah. Nova terabajtna različica diska tako ne omogoča dostopa do večpredstavnostnih datotek s sumljivimi končnicami (AVI, MP3, DIVX, DVI, MPEG, MP*, WM* ...) prek zgoraj omenjenega programa. Klik!

25 komentarjev

nVidia GeForce 6800 Ultra (NV40) je tukaj

AnandTech - Z enodnevno zamudo so se na spletu končno začeli pojavljati testi dolgo pričakovanega in precej kontraverznega nVidiinega grafičnega čipa, imenovanega NV40.

Veliko govoric, tako dobrih kot slabih, se je izkazalo za resničnih. Tako ima NV40 dejansko 16x1 arhitekturo in prav zares dosega 12.000 točk v 3D Marku 2003. Nekatere druge govorice, za katere smo si želeli, da ne bi bile res pa so se pravtako izkazale kot kruta realnost. Tako so morali za napajanje uporabiti kar 480-wattni napajalnik, z dvema neodvisnima molex priključkoma. Druga neprijetnost pa je hladilnik, ki tudi ni ravno, kako bi rekel, standarden, razen če za standard uporabite GeForce FX 5800 Ultra.

Da vam preveč ne pokvarim veselja ob branju testov, le še podatek, da GeForce 6800 Ultra, v trenutno najbolj vroči DX9 igri Far Cry, pri resoluciji 1280x1024, za 35 % prehiti dosedanjega prvaka Radeona 9800 XT. Pri višjih resolucijah in ob uporabi protiupogibanja in anizotropnega filtriranja pa za kar 59,5 % pusti za...

21 komentarjev

Naslednja generacija procesorjev za mobilne naprave

AnandTech - Intel je predstavil novo družino procesorjev, PXA27x, v katero bosta vgrajeni dve novi tehnologiji: Wireless MMX, ki izboljšuje zmogljivosti in zmanjšuje porabo energije ter SpeedStep, ki še zmanjša porabo energije, saj spreminja hitrost glede na potrebe. Poleg tega je nova družina deležna tudi različnih varnostnih izboljšav.

Procesorji PXA27x so zaenkrat dostopni samo kot vzorci, vendar so cene za kos v seriji 10.000 procesorjev že znane: PXA270 s 312 MHz bo stal 32 ameriških dolarjev, pričakovani pa so tudi procesorji s 624 MHz. Novička ter uradna Intelova izjava.

1 komentar

Pohitritev Maxtorjevih diskov

AnandTech - Na Anadtech-u se je pojavila spodbudna novica za vse lastnike Maxtorjevih diskov. Pri proizvajalcu slednjih so izdali program - zaenkrat še v beta fazi - ki pospeši delovanje vašega trdega diska za celih 67%.

Gre za poseben gonilnik, ki deluje zaenkrat le v Oknih 2000 in XP in skrbi za optimizacijo zapisa podatkov na disk. Če ste srečni lastnik Maxtorjevega diska in ste pripravljeni žrtvovati nekaj stabilnosti za hitrost, potem odklikajte sem. Samo upamo lahko, da bo gonilnik kmalu izven beta testiranja, ter da se bo pojavil še za lastnike diskov drugih znamk.

24 komentarjev

AMD vam predstavlja Athlon64

AnandTech - Verjetno se mnogi med vami še vedno spominjate AMD me reklamne kampanije, s katero je AMD poskušal pridobiti na popularnosti, a mu, milo rečeno, ni ravno najbolje uspelo.

No, sedaj se AMD-jev marketinški oddelek vrača, in sicer so za vse nevedneže in radovedneže pripravili dva nova reklamna spota za prihajajoči Athlon64 procesor. K sebi ju lahko prenesete od tu oziroma tu.

Spota sta velika 2 MB oziroma 4,5 MB, tako da sta dosegljiva tudi za modemske nesrečnike. Vsekakor vredno ogleda! Še povezava do izvirne novice.

17 komentarjev

Western Digital kupil Read-Rite

več strani - Diskovni gigant Western Digital je nedavno objavil, da namerava kupiti Read-Rite, izdelovalca določenih diskovnih komponent. Znano je, da je imel Read-Rite kar nekaj denarnih težav, saj so konec junija začeli s stečajnim postopkom. Western Digital je od sodišča že dobil dovoljenje, da za okroglih 95 milijonov dolarjev kupi celoten Read-Rite. Ob objavi te odločitve so Western Digitalove delnice izgubile tri odstotke svoje vrednosti. Klik, klik!

0 komentarjev

Internetnih naslovov ne bo zmanjkalo

News.com -

Po svetu že nekaj časa krožijo govorice, da se nam kmalu (najhitreje v Aziji) obeta pomanjkanje internetnih naslovov. No, nič bati. Paul Wilson, direktor APNIC-a, zagotavlja, da se to še dolgo ne bo zgodilo. APNIC je odgovoren za dodeljevanje internetnih IP-naslovov v Aziji in Pacifiku, zato njegovim besedam vsekakor gre verjeti.

Samooklicani strokovnjaki so sicer že dalj časa napovedovali, da razviti Zahod porablja vse preveč naslovov, zato jih bo za množice na Kitajskem in drugod po Aziji ostalo premalo. Wilson pravi, da takšno špekuliranje ne vzdrži računov. Po njegovih besedah vsako leto porabimo pet t.i. slash eight oz. /8 blokov. Vsak blok ima 16 milijonov naslovov, trenutno pa je v IPv4 prostih še 100 blokov. Več kot dovolj za 20 let, potem pa bo tako ali drugače že čas za novo tehnologijo (IPv6).

Klik!

5 komentarjev

Slo-Tech v stečajnem postopku

Slo-Tech - Recesija na področju svetovnega gospodarstva še danes kolje svoje žrtve. IT sektor se sicer res širi, vendar je konkurenčni boj nemalo skupin že pripeljal v propad, da o množičnih odpuščanjih ne govorim.

Obdobju prosperitete med letoma 1999 in 2000, ko je Slo-Tech podvojil svoje kapacitete, je sledilo leto 2001, ko se je zaradi opaznih znakov zmanjšane gospodarske aktivnosti -- kar se je odražalo tudi na financah -- pričelo prvo večje odpuščanje. Težav na dolgi rok žal ni bilo moč premagati, predvideni zaključek vseh del je planiran za mesec november. V tem času bo trg verjetno zahteval še marsikatero žrtev. Več o tem.

Kam bodo odšli sodelavci Slo-Techa, še ni čisto jasno. V navadi je, da se po podobnih množičnih odpuščanjih ustanovijo manjše frakcije, ki so posledično fleksibilnejša in se laže prilagajajo tržnim situacijam. Žal je vedno bil -- in dolgo bo -- končni odločitelj o nadaljevanju poslovanja podjetja pač denar. Temu še ni videti konca.

17 komentarjev