»

Kako sestavijo matične plošče

PC Stats - Vas zanima, kako so narejene matične plošče, oziroma natančneje, kako jih sestavijo? Na PCstats so objavili ogled, ki so ga imeli v podjetju Gigabyte. Izvemo, da je to zelo zahteven postopek, saj ga opravljajo v osmih nadstropjih. Polovica proizvodnje je ročna, polovica pa mehanska, povejo pa tudi, da so zelo pomembni tudi testi samih matičnih plošč. Veselo branje... povezava!

14 komentarjev

Inkscape 0.40

Slo-Tech - Inkscape, "Prostokodno orodje za risanje vektorske grafike (SVG) v več okoljih", je trenutno najbolj obetaven grafičen program sploh. Pred letom dni se je ločil od sorodnega projekta Sodipodi, hitro dobil več desettisoč uporabnikov in nekaj zelo prizadevnih razvijalcev.

Deluje v okoljih Linux, Windows in Machintosh, svojo različico lahko dobite na njihovi sourceforge strani. Statični paketi so precej veliki, ker so izpopolnili tudi kodo in uporabili nekaj dodatnih knjižnic.
To je doslej najbolj izpopolnjena različica, ki vsebuje tri doslej najbolj zaželjene možnosti:
- besedilo po poti,
- uporaba slojev in
- prerisovanje rastrov (tracing).

Poleg tega pa še neverjetno zmogljivo kaligrafsko pero, z možnostjo nastavljanja lege in pritiska med vlečenjem, predloge dokumentov, razširjeno delo z besedili,... Več podrobnosti se najde v njihovem Wikiju, ogledate pa si lahko tudi druge zaslonske slike.

Spisali so tri dodatne vodiče, tako da sedaj poleg programa dobite izdatno pomoč....

17 komentarjev

Če imate kanček prostega časa ...

več strani - ... in ne veste, kaj bi z njim, lahko upoštevate moj nasvet. Udobno se namestite v svoj najlubši stol, se sprostite in kliknite na eno od naslednjih povezav. Za prvimi tremi povezavami se skrivajo preskusi pomnilnika, sledijo jim trije grafičnih kartic. Povezavi, ki sledita, vas bosta pripeljala do preskusov dveh prenosnikov, za konec pa si lahko ogledate tudi, kako so se odrezali Logitechovi zvočniki tipa 2.1.

0 komentarjev

Vodič: varnost na spletu

PC Stats - Zadnja generacija virusov je, vsaj upam, marsikoga prepričala v skrb za varnost svojega računalnika, v kolikor tega ni počel prej. Za vse, ki ne vejo, kako se lotili varovanja svojih mlinčkov, pa so poskrbeli na PC Stats.

Avtor se je potrudil in napisal kar 11 strani dolg dolg članek, ki razloži osnove varnosti na spletu, postavitve požarnega zidu, upravljanja s porti in podobno. Za vse, ki še vedno kolebate, kako se rešiti neprijetnosti z ZlobnoKodo™, je branje obvezno.

2 komentarja

Nastavite si delitev povezave

PC Stats - Ob priklopu dveh ali več računalnikov na en internetni priklop se pojavi težava deljenja povezave, o čemer je bil že nazorno napisan članek tudi na Slo-Techu. Če se kljub temu ne znajdete med različnimi nastavitvami, naj vam bo v pomoč še en začetniški vodič, ki je bil spisan na PC Stats. Članek obsega Microsoftove operacijske sisteme od Windows 98 naprej, ki so tudi trenutno najbolj razširjeni. Če pa si nameravate postaviti domače omrežje, so našli odgovor tudi na to vprašanje, saj je bil na to temo spisan vodič.

0 komentarjev

Umetnost navijanja -- Je to za vas?

PC Stats - Kot vsak pravi Slo-Techer ste tudi vi verjetno kdaj razmišljali o tem, da bi se lotili navijanja in iskanja skritih potencialov v svojem procesorju. Na PC Stats so spisali zanimiv članek o tem, zakaj je navijanje sploh koristno. Tega opravila se lotijo ponavadi kaki "trši" igralci iger ali pa tisti, ki bi radi iz procesorja iztisnili zadnji megaherc ali pa šli v kake ekstreme. V testno posteljico so posadili Pentiuma 4 2,66 GHz in iz njega poskušali iztisniti čim več. Test ni kako ekstremno navijanje, ampak le odgovor na vprašanje "Zakaj navijati?" in nekaj teorije o tem nadvse zahtevnem opravilu. Prišli so do zanimivih zaključkov. Priporočam branje članka vsem bodočim in navdušencem nad navijanjem. Več.

2 komentarja