» »

Inkscape 0.40

Inkscape 0.40

Slo-Tech - Inkscape, "Prostokodno orodje za risanje vektorske grafike (SVG) v več okoljih", je trenutno najbolj obetaven grafičen program sploh. Pred letom dni se je ločil od sorodnega projekta Sodipodi, hitro dobil več desettisoč uporabnikov in nekaj zelo prizadevnih razvijalcev.

Deluje v okoljih Linux, Windows in Machintosh, svojo različico lahko dobite na njihovi sourceforge strani. Statični paketi so precej veliki, ker so izpopolnili tudi kodo in uporabili nekaj dodatnih knjižnic.
To je doslej najbolj izpopolnjena različica, ki vsebuje tri doslej najbolj zaželjene možnosti:
- besedilo po poti,
- uporaba slojev in
- prerisovanje rastrov (tracing).

Poleg tega pa še neverjetno zmogljivo kaligrafsko pero, z možnostjo nastavljanja lege in pritiska med vlečenjem, predloge dokumentov, razširjeno delo z besedili,... Več podrobnosti se najde v njihovem Wikiju, ogledate pa si lahko tudi druge zaslonske slike.

Spisali so tri dodatne vodiče, tako da sedaj poleg programa dobite izdatno pomoč. Celoten program je preveden v slovenščino, poleg tega pa še trije začetniški vodiči, za oboje gre zasluga Boštjanu iz Kiberpipe. Ob tej priložnosti vabimo kogarkoli, s spodobnim znanjem angleščine, da pomaga pri prevajanju vodičev za Inkscapea in za nekatere druge programe.

17 komentarjev

Poldi112 ::

Nice. Na tecaju sem dobil zelo pozitiven vtis o tem programu. Glede prevodov je pa zelo fino, da prevajalec tudi slovenscino obvlada.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

tigrr ::

a se da preklopit znotraj programa na angleške menije?

Exilian ::

Več podrobnosti se najdete v njihovem Wikiju,
It's not the opensource i hate.
It's the fanclub I cannot stand.

Marjan ::

> Ob tej priložnosti vabimo kogarkoli, s spodobnim znanjem angleščine, da pomaga pri prevajanju vodičev za Inkscapea in za nekatere druge programe.

A to delate zastonj al je plačano?

CaqKa ::

marjan to je retorično vprašanje a ne?

Marjan ::

:)

Lahko razumeš kot kritiko. Pa potem potegneš ven še posledice. Zastavi se vprašanje o kvaliteti dela, ki ga opravljajo neprofi prostovoljci... o samem sistemu... itd.

poweroff ::

Upravičeno. Vendar pa spremljam prevajalsko listo za OOo - in moram reči da so izjemno profesionalni.

Bolj je na mestu vprašanje koliko so profesionalni plačani programerji. Recimo pri Microsoftu.

Moja izkušnja je, da so včasih pri volunterskih projektih ljudje bolj profesionalni in je kvaliteta večja, kot pri plačanih projektih.
sudo poweroff

nicjasno ::

Najlepse je, ko uporabljas program v angleskem jeziku, ko se ti ni treba zgrazati ob slovenskem jeziku v programu in le tega prevodu. Sprijaznite se , slovenscina ni primeren jezik za racunalnistvo!!
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

BSD-jas ::

Razumem, kako grozno je uporabljati program v materinščini, saj potem nas ne bi mogel že vsakdo zmerjati z ...... konjušarji. Ampak verzijo v angleščini tudi uporablja že vsak. Zakaj ne bi raje uporabljali v gruzinskih prevodov, njihovi prelepi hieroglifi so prava paša za oči...
Vprašanje Radiu Erevan: Ali lahko ženska tudi po treh zakonih ostane devica?
Radio Erevan: Načelno da. Če je bil prvi mož iz Černobila, drugi operni
pevec in tretji zaposlen pri Microsoftu.

poweroff ::

Hmm, nekateri pač ne znajo angleško in jim slovenjenje prav pride. Do tega imajo vso pravico.

Poleg tega je jezik živa stvar. Razvija se s takimile prevodi, ne pa z nekimi zakoni o zaščiti jezika.

Če jezika ne bi razvijali, bi lahko že pred 200 leti začeli govoriti nemško...


Sicer pa so podobne debate imeli ob slovenjenju izrazov kot so šraufciger, šlosanje, itd. Takrat so bile strašne debate, danes pa je beseda izvijač povsem lepo sprejeta.
sudo poweroff

|SNap| ::

Fajn bi bilo, če zadeve ne bi motili šumniki v uporabniškem imenu na Windows XP.

tigrr ::

in fino bi blo, ce bi se dalo nastavljat jezik menijev znotraj programa.

linuxdady ::

nicjasno, ne morem si kaj, da se ne bi povsem strinjal s tabo.

Tebi podobni miselni velikani so že od nekdaj vedeli, da je slovenščina primerna samo za na njivo in za v hlev. Skozi vso zgodovino so se sicer pojavljali čudaki, ki tega niso hoteli sprevideti in so poskušali dokazati, da je slovenščina primerna tudi za cerkev, umetnost in znanost. Kar spomnimo se zgub, kot so bili Trubar, Bohorič, Linhart, Pohlin ali Vodnik. Da ne govorimo o Prešernu, pijancu in pravniku (saj človek ne ve, kaj je slabše!) izpod Stola, ki si je vtepel v glavo, da se da v slovenščini celo pisati sonete!
Če bi bilo že takrat na pravem mestu več takih, kot si ti, bi bil ta sramotno primitivni jezik že zdavnaj pozabljen. Potem bi sicer imeli težave s preglasi (ä, ö, ü) namesto s strešicami, zagotovo pa ne bi imeli težav s Heiderjem.

darkolord ::

Fajn bi bilo, če zadeve ne bi motili šumniki v uporabniškem imenu na Windows XP.

premalo testirano, očitno :D

WhiteAngel ::

Meni se pa zdi slovenščina lep jezik in ne vem, zakaj ne bi za vsakega uporabnika prvotno bila tudi na voljo. Pač, admini, razvijalci/načrtovalci/programerji bomo itak vedno uporabljali angleščino, ki je najbolj univerzalna (in hvala bogu, da je tudi v praksi tako, saj si ne predstavljam OS sveta brez skupnega jezika). AMPAK, uporabniški vmesnik naj bo pa na voljo za vsak nabor znakov (cirilica, grabljice, klinčki, hireoglifi, risbice al pa gotica) in jezik! Linux s KDE-jem in Gnome-om tukaj ne bo / nima težav. Za sisteme brez $LOCALE in $LANG globalnih spremenljivk (guess who:\), pa zna biti majhna packarija.

minmax ::

... jaz bi se kar pod linuxdaddyev post podpisal.

svoj čas sem tudi sam bil mnenja, da slovenščina v računalnistvu nima kaj iskat. nekje v osnovni šoli, no potem se mi je pa, medtem ko nisem bil pozoren, zgodilo to, da sem po pomoti zrasel.

igzebedze ::

hm... se mi poraja vprasanje, zakaj potem objavljati racunalniske revije v slovenscini. ali pa novice na slo-techu ce hocete.
matthai je lepo povedal, nekateri pac ne znajo anglescine. drugi vidik je pa se moznost uporabe prostokodnih programov v solstvu.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ESA prejela največji proračun doslej

Oddelek: Novice / Ostale najave
165767 (4287) MrNighthawk
»

New Horizons v pripravah na obisk Ultime Thule

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
114706 (3329) BigWhale
»

Prva natisnjena 3D-pištola (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
7224150 (18994) gruntfürmich
»

Najpodrobnejša slika atoma

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
388123 (5821) CaqKa
»

Service Pack 2 za Windows XP bo zamudil

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
132734 (2734) hruske

Več podobnih tem