»

Microsoft umaknil ponudbo za nakup Yahoo-ja

Microsoft

vir: New York Times
New York Times - Drama, ki se je odvijala okrog možnega Microsoftovega nakupa Yahoo-ja za 44,6 milijarde ameriških dolarjev se je včeraj dokončno zaključila z Microsoftovo umaknitvijo ponudbe, po kateri bi plačal slednji 31 dolarjev za delnico. Pogovori med velikanoma so dokončno propadli po zadnjem sestanku med Steve-om Ballmerjem in Jerry-jem Yang-om, na katerem naj bi Ballmer zvišal svojo ponudbo na 33 dolarjev za delnico, Yang pa naj ne bi bil pripravljen prodati za manj kot 37 dolarjev na delnico oziroma skupno za približno 53,2 milijarde dolarjev.



Vsaj deloma je za propad pogovorov verjetno krivo tudi dejstvo da je Microsoft v tretjem četrtletju zabeležil kar 11 odstoten upad...

40 komentarjev

QuakeCon 2004

več strani - Te dni poteka v Dallasu ogromen LAN party za vse ljubitelje id-jevih iger -- Quake v vseh inačicah, Return to castle Wolfenstein, Enemy Territory in serija Doom -- QuakeCon 2004. Prostora je za 3000 ljudi in prav zaradi tega so letošnje leto poostrili pravila. Na tej prireditvi je pomembno vlogo odigrala tudi nVidia z izjemno bogatim nagradnim skladom -- skupna vrednost je 150 tisoč ameriških dolarjev. Ta dogodek so obogatili tudi z raznimi predavanji med katerimi je tudi govor Johna Carmacka. Z nekaj fotografijami s tega LAN party-ja pa so nas razveselili pri Gamer's-Depot.

18 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow: Nadaljevanje.

The Economist - The Economist poroča o zanimivi Microsoftovi "dilemi": podjetje ima nerazporejenih (oz. v obliki gotovine (9,348) ali kratkorkočnih vrednostnih papirjev (47,059)) 56 milijard dolarjev (65,27). Delničarjem neposredno ljubša varianta -- torej izplačilo dividend -- že od nekdaj ni Microsoftova najbolj priljubljena (kaj šele prakticirana [:)]) rešitev, ampak bolj izhod v sili.

Bodimo pošteni: o podobnem stanju smo že poročali pred približno letom dni, med tem pa se je kup povečal za 10 MRD USD. Bill Gates sicer rad poudarja, da želi imeti vedno na razpolago vsaj toliko sredstev, kolikor bi jih podjetje potrebovalo za enoletno preživetje brez prodaje, vendar bi to ob današnjih številkah pomenilo polovico zneska. Ljubša rešitev je tudi tokrat nakup (se opravičujem: združitev) drugih podjetij, vendar bi to ob strategiji podjetja, ki nasprotuje velikim transakcijam (nakupi nad 100 MIO USD) oz. spodbuja povezovanje z namenom pridobivanja intelektualnega in človeškega kapitala, pomenilo...

17 komentarjev

Prodaja glasbe v porastu

The Register - Če pogledate, pri katerih novicah je na Slo-techu največ ironičnih komentarjev, so to prav gotovo novice o različnih zaščitah glasbenih medijev in poročila o uspešnih pregonih zlobnih uporabnikov P2P programov. Vendar, kot kaže, smo se zmotili.

Kot poroča Register, je bilo leto 2003, predvsem zadnja četrtina, za glasbeno industrijo zelo uspešno, saj je rast prodaje na letni ravni znašala kar 4,3, medtem ko se je dobava glede na lani povzpela za 10,5 procenta. Svoj lonček tem podatkom je takoj pristavila RIAA, ki je ponosno razglasila, da je rast posledica več uspešnih tožb proti kršilcem avtorskih pravic.

Na Registru seveda razmišljajo drugače, saj je se pokazalo, da je verjetni razlog za povečano prodajo gospodarska rast in povečana kupna moč prebivalstva. Ta naj bi se v Združenih državah glede na november povečala za 0,4 procenta, prihodki pa še za 0,1 odstotne točke več. Podrobnejši pregled si lahko ogledate tukaj.

Po bitki je lahko celo RIAA general.

10 komentarjev

Težki časi za informacijsko tehnologijo

The Register - Termin recesija je zadnje čase skoraj preveč popularen, in, kot kaže, še nekaj časa ne bo šel iz mode. Da temu res ne bi bilo tako, je poskrbel tudi Andy Grove, ki je napovedal, da se lahko informacijskim storitvam zgodi podobno, kot ameriški jeklarski industriji.

Po poročanju Registra Grove pravi, da se je kader v zadnjem časih navadil, da dobiva višje plače, kot je realna cena dela. Kot navaja, lahko za ceno stroškov IT strokovnjaka zaposli oblikovalca ali umetnika.

Kljub temu, da se industrija seli čedalje bolj na Vzhod, pa Intel vseeno odpira novih tisoč delovnih mest, obetajo pa se tudi spremembe pri sodelovanju z izobraževalnimi enotami, ki ga naj bi bilo precej več.
Če vas zanima, kako pljuvaj v druge sklede in pri tem ne zadeni lastne natančno izgleda, si oglejte tukaj.

0 komentarjev

Microsoftov neuravnovešen cash flow

The Register - Microsoftovi finančniki se te dni (no, roko na srce, ne le te dni) ukvarjajo z zanimivim problemom: njihove denarne rezerve se bližajo tako visoki vrednosti, da jih morajo zmanjšati.

Tržni analitiki izpostavljajo predvsem možnost prevzemov drugih podjetij, naprimer Siebela ali Sage Group, vendar gre pri vseh tovrstnih transakcijah za izjemno tvegane poteze; ne pozabimo tudi tega, da je Microsoft sposoben marsikak produkt izdelati sam in za to ne potrebuje dodatnih (neopredmetenih) sredstev, znanja. Druga -- delničarjem ljubša -- možnost se ponuja kar sama: izplačilo dividend v skupni vrednosti do $ 10 MRD, kar bi bilo največje poplačilo v zgodovini podjetja. Microsoft je med drugim znan tudi po svojih restriktivnih izplačilih, saj denarne rezerve ohranjajo visoke predvsem zaradi sodnih procesov in obveznosti do delničarjev s prodajnimi opcijami. Klik!

4 komentarji

Microsoft kupuje antivirusno podjetje

več strani - GeCAD Software - avtorji protivirusnega programa RAV Antivirus je objavil, da so z Microsoftom sklenili sporazum, ki bo omogočal vgradnjo protivirusne tehnologije v Microsoftove izdelke. Očitno se nam v okenskem okollju poleg orodja za defragmentacijo, arhiviranje, in vseh drugih orodjih v prihodnosti obeta še vgrajeni protivirusni program. Več o tem si lahko preberete tukaj.

20 komentarjev

Da, Windowsi prinašajo dobiček ...

U.S. Securities and Exchange Commission - ... kar pa ne velja tudi za nemalo ostalega programja. Da, Microsoftu dejansko nikoli nismo očitali prenizkih cen programja -- kateregakoli. Sem bil pa danes še sam presenečen nad blazno visoko stopnjo rentabilnosti Microsoftovih programov za "široko potrošnjo", torej nam tako priljubljenega operacijskega sistema Windows ter pisarnopisniškega paketa Office. Prav tako je bila sedaj prvič javno objavljena končna bilanca stanja ter uspeha tega redmondskega giganta (seveda v okrnjeni obliki). Klik sem, pa si poglejmo nekaj zanimivosti...

Dragi bralec, trdno se primi. Odpri iskalno okence v svojem spletnem brskalniku ter poišči 'Note 9 - Segment Information' -- da, razčlemba financ po družinah. V spodnjem delu (leto 2002) poiščeva postavko 'Clients', ki predstavlja Windowse 'za množice' ter opaziva prihodke v višini $2,892 MRD, od tega kar $2,482 MRD -- dobička. Vrstico nižje so se malce slabše odrezali strežniški izdelki, 'Information Worker' (beri: razširjena družina Office ter...

7 komentarjev

Microsoft: $1.53 MRD dobička v treh mesecih

Newsfactor - Podjetje Billa "Geeselover" Gatesa je predstavilo svoje finančne rezultate. Slednji so nad pričakovanju Wall Streeta; sami prihodki so v 4. (fiskalnem) četrtletju dosegli $7.25 MRD, dobiček pa $1.53 MRD. Nisem končal: prihodki zadnjega -- takisto fiskalnega -- leta so znašali $28.37 MRD, v naslednjem pa pričakujejo še 12 % več. Kl$ng!

Kakorkoli, Microsoft je eno redkih (opaznejših) podjetij, ki je doseglo dokaj dobre rezultate, pa še to brez večjih odpuščanj: sam se dobro spomnim, da sem slabo leto nazaj, ob začetku svojega pisunstva, skoraj vsak dan napisal nekaj novic o odpuščanjih. Prognoze analitikov pa so manj obetajoče, predvsem na račun nove licenčne politike. Gates, Hates, Hades.

8 komentarjev

Američani se spet tožarijo

The Register - Amerika je država, ki ima dve veliki značilnosti. To sta veliko število odvetnikov in s tem veliko število tožb in sodnih procesov. Ker smo Slo-techerji bolj računalniška družba, nam še najbolj padejo v ušesa tožbe raznih računalniških podjetij (samo spomnite se dvoboja Nvidia - 3dfx). Tokrat se je na sodišču znašel Apple, ki naj bi domnevno kršil patentne pravice. Tožilcu gre v nos tako imenovani '272 patent', ki naj bi ga Apple vgradil v svoj LaserWriter. Najbolj "zanimivo" je ravno to, da so na tapeti Applovi tiskalniki, ki niso več v proizvodnji (in se ne prodajajo) že vsaj 3 leta. Apple pa ni edini, ki ga je doletela tožba. Isti tožilec zaradi istih ali podobnih razlogov toži še druge proizvajalce laserskih tiskalnikov - Xerox, Lexmark, NEC, Samsung, Matsushita in Panasonic (del Matsushite). Na listi manjka ednino HP, ki je bil tožen v začetku leta, vendar je tožniku plačal kar precejšen znesek. HP si enostavno ne more privoščiti incidenta, ker kar velik procent proizvodnje...

3 komentarji