»

Kaj bo novega v Gnome 2.8?

Evolution #2

OSNews - Po navedbah v razvojnem načrtu naj bi čez dober mesec izšel Gnome 2.8. Če vas zanima, kaj bo novega v prenovljeni različici namiznega okolja za Linux in druge Unixe, si brž oglejte prve zaslonske slike Gnoma 2.8 v razvojni stopnji. Po slikah sodeč bo nova različica prinesla minorne izboljšave, morda pa bo sočasno izšel tudi Evolution 2.0. Še vedno pa se ni polegla debata o novem načinu upravljanja z datotekami in mapami v Gnome 2.6. Mnogi podpirajo odločitev razvijalcev, nekateri pa ji ugovarjajo.

18 komentarjev

Upogni me nežno

New Scientist -

Kljub temu, da nam znanstveniki že kar nekaj časa govorijo, da sta klasična tipkovnica in miška precej nerodna pripomočka za sporazumevanje z osebnim računalnikom in da bo sporazumevanje med človekom in računalnikom v prihodnosti izgledalo popolnoma drugače, se na tem področju ni veliko spremenilo. Povsem drugače pa je pri raznih miniaturnih napravicah, ki ne presegajo velikosti kreditne kartice.

Tam tipkovnica in miška zaradi zahtev po čim manjši velikosti ne prideta več v poštev. Pravzaprav so pri takih napravicah nezaželeni tudi gumbi. Zato se kar samo od sebe postavi vprašanje, kako bomo sploh upravljali s takimi napravicami. Zanimiv način upravljanja so razvili pri Sonyju in ga nameravajo uporabiti v svojih ultramajhnih napravicah, ki bodo prikazovale zemljevide za turiste, omogočale brskanje po internetu...

2 komentarja

"Tabletke" 21. stoletja

Tom's Hardware -

Seveda ne govorimo o tistih nadležnih tabletkah, ki jih moramo jesti, ko smo bolni. Tabletke oz. Tablet PC-ji so ene izmed najnovejših pogruntavščin na področju prenosnih računalnikov. So namreč križanci med notesnikom in dlančnikom. Prav na Tom's Hardware so spisali kar zanimiv članek o njih. Vanj je vključena le ena tabletka in sicer Acer Travelmate C102Ti.

Sposobnosti take napravice so podobne 2 leti staremu računalniku, saj ima 800 MHz procesor in 256 MB PC100 pomnilnika. Za shranjevanje podatkov pa je navoljo 30 GB trdega diska, ki se vrti pri 4200 obratih na minuto. Microsoft je začel širiti svojo ponudbo in na strojčku je bil naložen...

3 komentarji

Pogovarjanje z Windows XP

Tom's Hardware - Sporazumevanje z vašim računalom ne poteke le prek tipkovnice in miši. Obstaja namreč še mnogo načinov, preko katerih se lahko izživljate na računalom -- eden izmed njih je sporazumevanje preko mikrofona. Prav o tem so govorili na Tom's Hardware. Uporabili so program SoundMax Cadenza, ki prepoznava vaš glas. O zgodovini zadeve ter uporabi programa so spisali kar obsežen članek, v katerem vam razložijo kar marsikatero zanimivo funkcijo, za katero sploh niste vedeli. Če pogrešate pogovor in potrebujete le poslušalca, bo računalnik prava rešitev. Klik!

1 komentar

106. številka ZZZ-ja

ZZZ - Izšel je nov izvod e-revije ZZZ. Tudi tokrat so opisali tri nove bolj ali manj uporabne pripravice. Eno med njimi, senzorično tipkovnico, je v eni izmed svojih novic že opisal naš vesoljec, alien-w. Opisana je še ena tipkovnica, ki je namenjena implementaciji v mobilne telefone in dlančnike. Sestavljena je iz devetih tipk, po dve skupaj pa naj bi pomenili črko, številko ali znak (skupaj 81 kombinacij). Seveda se pojavlja veliko dvomov o uporabnosti take napravice, saj si je težko zapomniti 81 ražličnih kombinacij in jih potem tudi uporabljati s hitrostjo približno 2 znaka na sekundo, kar je približno trikrat počasneje od dobrih strojepiscev, a še vseeno hitrejše kot uporaba "touch pena". Zadnja napravica pa je, vsaj po mojem mnenju dosti bolj uporabna. To je miniaturen tiskalnik, ki tiska na liste formata A6 (četrtina A4). Tiska črnobelo z ločljivostjo 400 dpi, cena pa znaša dokaj razumnih 150 ameriških dolarjev ali približno 35 tisoč tolarjev. 106. ZZZ najdete tukaj....

0 komentarjev

Lifeview Finger ID

Dan's DATA - Hja, Slo-tech team je odpeketal v Portorož, jaz pa sem se vrnil iz Bovca. In iz tega sledi... pisanje novic, seveda. No pa poglejmo kaj se je našlo.

Prvo kar sem opazil je bil test Lifeview Finger IDja. To je napravica, s katero se prijavite s pomočjo prstnih odtisov. Branje je zelo dobro, motijo pa gonilniki in programska oprema, katero se da prelisičiti. Kljub dobremu delovanju, pa je ta napravica za večino še vedno nepotrebna...

0 komentarjev

Sistemski hladilnik 3 v 1

Mikhailtech - Hehe, zanimiva pripravica, ni kaj. Naj vam jo opišem. To je hladilnik za celotno ohišje in se ga lahko namesti v prosto 5,25 ali 3,5 mesto na sprednji strani ohišja, prav tako pa tudi na zadnjo stran, kot recimo zvočno kartico. Rezultati v 5,25 mestu in na mestu kartice so bili kar dobri, zrak v ohišju se je namreč pri idlanju shladil na sobno temperaturo, pri polni obremenitvi pa je bil 4 stopinje toplejši. V 3,5 mestu se je odrezal slabo. Temperatura pri idlanju je bila za 2 stopinje višja od sobnega zraka, pri polni obremenitvi pa je bila le eno stopinjo nižja kakor brez uporabe tega hladilnika. No če vas to zanima si lahko test ogledate tukaj. V sloveniji mislim da se točno take napravice ne dobi, se pa dobi podobne reči, za podobno ceno (4 tisoč SITov).

0 komentarjev