»

Več kot milijarda ogledov na YouTube dnevno

Heise - Googlov YouTube je dosegel pomemben mejnik, saj si posnetke, ki gostujejo na njem, dnevno ljudje ogledajo več kot milijardokrat. Pred tremi leti, ko je to stran Google kupil, je bila ta številka desetkrat nižja, dnevno pa so uporabniki naložili 65.000 novih posnetkov. Po besedah izvršnega direktorja YouTuba so za velik uspeh strani ključni trije dejavniki: hitrost, s katero so posnetki dostavljeni gledalcem, uveljavitev tako imenovane Clip-kulture, ko je skorajda samoumevno, da si popestrimo dan z ogledom kakšne smešnice ali videospota z YouTuba, in odprta platforma z možnostmi, ki temu pritičejo.

Mimogrede, prvi posnetek je bil na YouTube naložen 23. aprila 2005, dogaja pa se v živalskem vrtu. Od takrat se je stran oddaljila od prvotnega poslanstva, tj. omogočanja uporabnikom, da delijo svoje posnetke. Na YouTube najdemo vse vrste zaščitenega avtorskega materiala, za kar se skrbniki strani trdo pogajajo z veliki založbami in mastno plačujejo. Kljub temu Neameričane še vedno...

13 komentarjev

Spletno oko ne zagotavlja anonimnosti?

Slo-Tech - V Sloveniji že dlje časa deluje prijavna točka Spletno oko, kamor lahko obiskovalci spleta prijavite primere otroške pornografije in sovražnega govora.

Ustvarjalci spletne strani vsem prijaviteljem zagotavljajo popolno anonimnost ter tajnost vseh njihovih podatkov, saj naj bi prijavni obrazec ne beležil IP naslovov obiskovalcev, spletna stran pa ne uporablja piškotkov. Kot so zapisali, "spletni strežnik beleži le osnovne podatke o dostopih do spletnih vsebin (tim. common log) z namenom izračunavanja statistike dostopov do spletnega mesta. Osnovni podatki o dostopih do spletnih vsebin se hranijo tri dni, potem pa so izbrisani", administratorji spletne strani pa se obvezujejo, da bodo zagotovili vse razumne ukrepe za zagotavljanje anonimnosti prijaviteljev in obiskovalcev.

Kako pa je s tem v resnici?

Če pogledamo HTML kodo spletne strani Spletnega očesa, lahko na dnu opazimo povezavo na Google Analytics. Spletni strežnik morda res ne beleži IP naslovov obiskovalcev. Jih pa zato,...

37 komentarjev

Malezijski preprodajalci škropijo ploščke

Neowin - Malezija je ena izmed vodilnih držav glede na število izvoženih nelegalnih optičnih medijev z najrazličnejšo vsebino, kar je eden izmed razlogov, da jim je ameriška MPAA posodila dva zelo posebna psa, izučena za iskanje CD/DVD medijev. V tem mesecu so z njuno pomočjo oblasti uspele zaseči kar milijon nelegalnih kopij (v celotnem lanskem letu 5 milijonov), kar lopovom očitno ni po godu, saj so se začeli upirati. Ploščke škropijo z različnimi kemikalijami, ki naj bi zmedle kosmati par, razpisali pa so tudi tiralico na njuni pasji glavi, piše Neowin.

6 komentarjev

Piratska stranka bo ropala po Evropi

The Register - Švedska piratska stranka ne zastopa nelegalnega kopiranja datotek, se pa med drugim bori proti okostenelemu pogledu megakorporacij na avtorske pravice. Svoje predstavnike namerava do leta 2009 razširiti po vseh evropskih državah in mešati štrene drugim političnim opcijam kot libertarna stranka, saj imajo dejansko pripravljen celoten politični program -- legalizirana izmenjava datotek je zgolj ena od stvari, za katere se borijo. Menijo, da so DRM tehnologije le metoda velikih založb, s katero se skušajo izogniti bolj svobodnjaškim državnim zakonom, po lastnih besedah pa so s svojim gibanjem dosegli že precej uspeha. Sedeži v parlamentu so sicer še cilj za prihodnost, jim je pa uspelo spremeniti mnenje drugih politikov o omenjeni, trenutno aktualni tematiki, piše Register.

9 komentarjev

Imate MP3-je? Žal bomo vaš računalnik uničili.

The Register -

Razpečevanje nelegalnih kopij takšnih in drugačnih zaščitenih avtorskih del postaja vedno bolj razširjeno. Velikim založbam in medijskim korporacijam to ni po godu, saj jim po njihovem računanju povzroča milijardne škode, a razumnih ukrepov jim ne uspe zagotoviti in situacija jim vedno bolj polzi iz rok.

Tokrat je radikalno idejo dobil Orrin Hatch, republikanski predsednik Komisije pravosodnega senata države Utah. Na zadnjem zasedanju je namreč izrazil misel, da bi bilo najprimerneje, če bi se računalniki vseh lastnikov nelegalnih MP3-jev preprosto ... uničili. Za zdaj v Ameriki obstaja zakon, ki izrecno prepoveduje uničenje tujih stvari, a Hatch se ga trudi spremeniti, tako da bi bil oškodovani avtor upravičen do poškodovanja piratovega računalnika. Več o tem.

Kakšne poškodbe računalniške opreme je imel Hatch v mislih, ni natančno znano, saj je računalnik prek interneta težko fizično uničiti. Drugo vprašanje je, kdo bi prispeval sredstva in kdo bi imel čas za lovljenje in...

37 komentarjev

Eppur si mouve

Electronic Frontier Fundation - DMCA (Digital Millenium Copyright Act) je definitivno evil. O tem ni dvoma, ampak zakon v ameriki velja in zaradi tega je ilegalnih veliko čisto normalnih stvari (od igranja DVDjev na Linuxu, do reverse inženiringa protokolov). DMCA je pač produkt holywoodske in glasbene industrije, ki želi navijati cene in ustvarjati mastne zaslužke (80% glasbene industrije je v rokah 5 velikih založb, ki so itak povezane v kartel RIAA, konkurenca my ass). Namen velikih založb je seveda obdržat monopol. Prvo želijo poskrbet, da presnemavanje ne bo poceni. Zaradi tega so pred leti uspešno zavrli splošno rabo DAT (Digital Audio Tape, kar bi moral zamenjat navadne avdio kasete), napadli pa so tudi RIO mp3 player. No ampak to jim ni bilo dovolj, odločili so se, da jim tudi mp3 ni všeč, ker ni pod njihovim nadzorom. V ta namen so izoblikovali SDMI (Secure Digital Music Initiative). Sporna stvar pri tem je, da se poskuša kontrolirati kdo in s katerim predvajalnikom sme uporabljati glasbo. Pa to še ni...

9 komentarjev