»

Adobe predstavil tehniko popravljanja zamegljenih posnetkov

PhysOrg.com - Adobe je ta teden predstavil prototip funkcije, ki jo razvijajo za rešitev problema zamegljenih slik (blurred images). Te so kljub vsemu napredku fotografske tehnike še vedno eden izmed največjih problemov amaterskih fotografov. Vzroka za zameglitev sta namreč dva - nepravilno nastavljena goriščna razdalja, s čimer se je že ukvarjalo podjetje Lytro, in premikanje fotoaparata, medtem ko je zaslonka odprta. Adobe je predstavil funkcijo, ki rešuje slednji problem.

Za razliko od dosedanjih načinov ostrenja fotografij Adobov algoritem z analizo posnetka izračuna, kako se je tipalo (torej verjetno celoten fotoaparat) gibalo med zajemom slike. Zaradi gibanja uvedeno motnjo v posnetek potem algoritem odšteje in rezultat je, v teoriji, jasen in...

62 komentarjev

Microsoft, Adobe dostavila redni komplet varnostnih popravkov

Do torka ogrejte svoj Windows Update!

vir: CNet
The H - Microsoft je, kot vedno, na drugi torek v mesecu izdal svojo bero varnostnih popravkov. Tokrat prideta samo dva kompleta popravkov za Okna in trije za Office, kar je opazno manj kot prejšnje mesece. Nobeden od popravkov tudi ne nosi oznake critical, se pa popravlja precej resno priviledge escalation napako v WINS strežniku, ter nekoliko otežuje podtikanje okuženih knjižnic (binary planting oz. DLL hijacking). Obe pomanjkljivosti namreč potrebujeta predhoden dostop do sistema.

Za to zadnje mesece skrbijo predvsem zastarele različice (manj) jave in (bolj) Adobe Acrobat readerja. Ta na videz...

26 komentarjev

Nativno branje PDF-dokumentov v brskalniku s pdf.js

CNet - Branje PDF-dokumentov, ki so vedno pogosteje med zadetki iskalnikov po spletu, v brskalnikih ni noben problem, a moramo imeti za to nameščen Adobov dodatek Reader. V brskalniku prek njega odprti dokumenti se vedejo precej drugače kot spletne strani, saj za navigacijo ne moremo več uporabljati klasičnih brskalniških gumbov ipd. Zato so junija v Mozilli predstavili razvoj vtičnika za nativni prikaz PDF-dokumentov v Firefoxu. V ta namen bo uporabljal tehnologije iz prihjajočega standarda HTML5. Sedaj je pdf.js, kot se imenuje, dosegel pomembno verzijo 0.2.

Najnovejša verzija pdf.js namreč prvikrat odpre in brez artefaktov prikaže testni dokument v popolnosti, kakor to stori...

17 komentarjev

Adobe opozarja na ranljivost v Flashu in Acrobatu

Slo-Tech - V petek pozno zvečer je Adobe izdal opozorilo, da so Flash Player 10.0.45.2 in zgodnejše različice za Windows, Mac, Linux in Solaris ranljive zaradi varnostne pomanjkljivosti 0-day (to pomeni, da se napaka zlorablja že ob dnevu razkritja). Ranljiva je tudi knjižica authplay.dll, ki je del Adobe Acrobata in Acrobat Readerja 9.x za Windows, Mac in Linux. Luknja lahko povzroči sesutje računalnika in napadalcu omogoči prevzem nadzora. Obstajajo poročila, da se luknja že zlorablja. Najnovejši Flash Player 10.1 Release Candidate naj bi bil imun.

Adobe priporoča, da do izida popravka uporabniki preimenujejo, odstranijo ali onemogočijo dostop do datoteke authplay.dll. S tem bodo napadalcem preprečili zlorabo, bo pa program javil napako ob opiranju PDF-datotek z vsebino SWF (Flash). Acrobat in Acrobat Reader verzije 8.x nista ranljiva. Kdaj bo na voljo obliž, še ni znano.

18 komentarjev

Obeta se prosto dostopna spletna različica Photoshopa

CNet - Bruce Chizen, izvršni direktor vsem dobro poznanega podjetja Adobe, je v pogovoru z novinarji na CNET News naznanil, da bodo v roku šestih mesecev uporabnikom ponudili prosto dostopno spletno verzijo Photoshopa. Napovedani spletni Photoshop bo seveda v primerjavi z namizno različico vseboval povsem osnovni nabor funkcij, vendar bi naj še vedno precej presegal funkcionalnost podobnih zastonjskih storitev, kot je npr. Google Picasa (pri čemer gospod Chizen ni omenil odprtokodnega programa Gimp). Spletni Photoshop ne bo prvi webware podjetja Adobe, saj že nekaj časa na photobucket.com nudijo uporabo programa za urejanje videa, imenovanega Remix (v bistvu gre za okleščeno različico programa Premiere Elements).

Po besedah Chizena je vlaganje v prosto dostopno spletno programje neposredni odgovor na grožnjo Googla, ki v zadnjem času več kot očitno skrbi za širjenje svoje ponudbe spletnih storitev (npr. Google Docs & Spreadsheets, Google page creator ipd.; glej Google Labs)....

28 komentarjev

Adobe Reader 7.0 tudi za Linux

Slashdot - Čeprav ga na uradni strani za prenos še ni, je Adobe Reader 7.0 že na voljo tudi za Linux in ga lahko najdete na strežnikih FTP podjetja. Gre za zelo pomemben korak Adoba, ki je v Linuxu prvič ponudil enakovredno orodje kot za Windows. Prejšnje različice so namreč uporabljale predpotopno grafično knjižnico Motif (sedanja GTK2) in so po zmogljivostih zaostajale za različico za Windows. V Linuxu sicer obstaja polno drugih orodij za delo z datotekami PDF, vendar ni nobeno tako zmogljivo. Adobe Reader 7.0 se lahko pohvali tudi s tem, da je izjemno uren, saj se zažene celo hitreje kot različica za Windows.

Kdo ve, morda pa bo Readerju sledilo še katero Adobovo orodje ...

32 komentarjev

Adobov nov slikovni zapis

Slashdot - Večina fotoaparatov dandanašnji shranjuje slike v zapisu JPEG, a v višjem cenovnem razredu se zaradi boljše kakovosti vse bolj pojavlja trend shranjevanja v zapisu RAW. A slabost tega je, da vsako podjetje uporablja lasten RAW zapis, zatorej morajo uporabniki različnih znamk fotoaparatov uporabljati različno programsko opremo za obdelavo slik.

Adobe pa se je odločil to spremeniti z uvedbo novega standarda DNG (Digital Negative Specification), ki bo ponujal sliko brez izgube kakovosti (RAW zapis), obenem pa bo s poenotenjem močno zmanjšal stroške grafikov za nakup različnih programov.

Loading ... [>:D]

16 komentarjev

Adobova in Macromediina programska oprema za Linux?

HULK - Je že res, da je Linux stabilen, hiter, varen, brezplačen in oh in sploh, vendar še vedno zanj ni prav vseh orodij, predvsem tistih za profesionalno grafično oblikovanje vseh vrst. To je med drugim posledica nekoliko arogantskega odnosa podjetij, kot sta Macromedia in Adobe, saj neprestano trdijo, da je njihove izdelke nesmiselno prenašati na Linux, ker je premalo povpraševanja.

Vendar marsikdo meni drugače in znanih je vsaj nekaj primerov, ko nekdo želi preiti na Linux, pa ne more, ker program, ki ga nujno potrebuje, v Linuxu ne deluje in nima ustrezne alternative. Taka je recimo programska oprema za namizno založništvo, obdelavo videa ... Zdaj imate priložnost, da nekoliko pritisnete na Macromedio in Adobe, in sicer tako da podpišete peticijo. In če bo podpisanih dovolj, bosta podjetji morda spremenili mnenje ...

Na novico nas je opozoril Zvonko.

11 komentarjev

Adobe z novostmi

Monitor - Pri podjetju Adobe so oznanili nakup orodja za delo z zvokom -- Cool Edit Pro. Kupili so ga od podjetja Syntrillium, kjer so orodje razvijali že od samega začetka. Adobe za novo pridobitev načrtuje nekaj sprememb in vključitev v ponudbo ostalih programskih paketov, ki jih že ponuja na trgu. Cool Edit Pro sodeč po temah v našem forumu uporablja marsikdo, tako da upajmo na ohranitev njegove uporabnosti.

Adobe je v teh dneh izdal tudi novo različico zelo priljubljenega bralnika PDF-dokumentov, ki jih je na spletu vedno več -- Adobe Reader 6.0 (znan tudi kot Adobe Acrobat Reader). Nova različica omogoča ogled video posnetkov, animacij Flash in druge multimedijske vsebine v PDF dokumentih, ogled e-knjig, podporo pri organizaciji slikovnega gradiva, tiskanje z brezžičnih naprav ... Dolvleka in izvirna novica.

4 komentarji