»

Nokia razvija letalnike za pregled anten baznih postaj

ZDNet - Nokia Networks, kakor se imenuje del podjetja, ki se ni ukvarjal s pametnimi telefoni in ga Microsoft ni kupil, je z mobilnim operaterjem Du iz Združenih arabskih emiratov v Dubaju pokazala, kako je mogoče letalnike (drone) uporabiti za preglede in nadzor baznih postaj mobilnega omrežja.

Medtem ko bi jih Amazon in Google uporabljala za dostavo paketov, nemški DHL in švicarska pošta pa to, resda eksperimentalno, že počneta, jih razvija Nokia letalnike za drug namen. Pregledovanje baznih postaj na klasičen način je zamudno in nevarno, saj mora tehnik splezati na anteno. Brezpilotni letalniki lahko to storijo bistveno hitreje in brez tveganja, da bi padli ter se poškodovali. Zato so na nogometnem stadionu v Dubaju pokazali, kako lahko...

5 komentarjev

Slovenski študent bo kmalu brezžično omrežen?

Ministrstvo za informacijsko družbo - Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je letos prvič v svoji zgodovini objavilo razpis za sofinanciranje izgradnje oz. priprave brezžičnih podatkovnih omrežij (WLAN), ki se izteče konec meseca. MID želi skupaj z Arnesom, kot izvajalcem projekta, s sofinanciranjem postavitve brezžičnih omrežij omogočiti študentom, raziskovalcem, dijakom in drugim v izobraževalni sferi, nov in kakovostnejši dostop do interneta.

Ministrstvo bo izbralo pet, na javnem razpisu izbranih fakultet ali visokih šol. Maksimalna vrednost financiranja posamezne WLAN lokacije bo 3 milijone SIT.

Kako bodo brezžična omrežja zaživela v komercialnem svetu (WLAN na izbranih lokacijah po državi že ponujata mobilni Mobitel in spletni ponudnik SiOL), in ali jih morda (namenoma) utegne prehiteti kakšna druga brezžična novost (v interesu dobičkonosti, kot je UMTS), pa je še prezgodaj govoriti. Počakajmo tudi na svež veter iz tujine.

23 komentarjev

Mnenje o vplivu mobilnikov ostajaja neenotno

mid.gov.si - Če ste bili prisotni na torkovi elektronski klepetalnici Ministrstva za informacijsko družbo in spremljali razpravo o neioniziranih sevanjih v povezavi z mobilno telefonijo, problematiki baznih postaj in podobno, lahko ugotovite kar smo že zapisali in sicer: da so strokovnjaki še vedno deljenega mnenja o (ne)škodljivosti omenjenih vplivov. Presodite lahko tudi sami in si, če ste zamudili razpravo, preberete še prepis razprave. Nekateri so celo obžalovali odsotnost Urada za preprečevanje korupcije.

0 komentarjev

Vpliv mobitelov v klepetalnici MID

mid.gov.si - V torek, 13. maja 2003, bo Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) organiziralo javno soočenje pristojnih državnih organov in predstavnikov mobilnih operaterjev v okviru elektronske klepetalnice. Tema razprave so neionizirana sevanja, katerih vpliv se povečuje pri postavitvi baznih postaj mobilne telefonije. V zadnjem času je bilo v zvezi z baznimi postajami kar precej "hude krvi", saj jih ljudje zaradi strahu pred negativnimi vplivi ne želijo v neposredni bližini bivanjskega okolja.

1 komentar

MID-ova klepetalnica

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko družbo bo imelo v ponedeljek, 13. januarja ob 20. uri odprto klepetalnico v živo.

V klepetalnico se boste lahko vključili prek spletnih strani MID-a ali pa prek irc.gov.si, port: 6667, kanal #MID.

V klepetanici se boste lahko pogovarjali z
gosti iz MID-a in Telekoma Slovenije in sicer o prihajajočem referendumu, ki bo v nedeljo, 19. januarja, pa tudi o drugih vprašanjih o vračilu vlaganj v javno telekomunikacijsko omrežje. Razprava bo odprta za vse in ne bo moderirana. Na koncu bo na voljo prepis klepeta.

3 komentarji

Klepetalnica MiD

Finance - Druga klepetalnica Ministrstva za informacijsko okužbo bo v sredo, 6. 2., ob 19. uri. Tema: sprostitev domenskega prostora. Navali narode na domene! :)
Prisotni bodo ljudje iz ARNESa (Marko Bonač, Barbara Povše) in MIDa dr. Tomaž Kalin in dr. József Györkös. Stvar bo dostopna preko weba weba ali direktno preko irca na irc.gov.si, kanal #MID. (kdo bi si mislil...:)

V bistvu, kakšno je slo-techersko mnenje o sprostitvi domen. Ste za to, da jih imajo lahko vsi ali le podjetja? Kaj pa pravila o dodajanju -drustvo in -zveza itd? Kakšen internet hočete?

7 komentarjev

MiD vabi na klepet

Slo-Tech - Ministrstvo za informacijsko okuž^H^H^H^Hdružbo vabi na javni klepet na njihovih domačih straneh. Naslov bo "MiD včeraj, danes, jutri", stvar pa bo potekala danes (torek) ob 20:00. Več piše tule. Pogovarjal se bomo lahko z ministrom Kantarjem in dvema skretarjema. Joke joke, kar se mene tiče, je to edino ministrstvo v naši vladi, ki ima približno idejo, kaj bi sploh rado naredilo.

10 komentarjev