»

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

Global foundries s 45, 32 in 28 wafferji

Tweak Town - Podobno kot marsikateri proizvajalec, je tudi Global Foundries še pred začetkom Computexa novinarjem na ogled postavil dobrote. Tweak Townu je uspelo ujeti rezino, namenjeno visoko zahtevnim 6 jedrnim Istanbul Opteronom, 32 nm rezino, namenjeno mobilnim grafičnim čipom ter 28 nm rezino, ki bo sprva namenjena za čipe, ki imajo nizko porabo (predvsem RAM čipi, uporaba v ročnih mobilnih napravah). Masovna proizvodnja 32 in 28 nm rezin naj bi se začela že prihodnje leto. V izvorni novici si je mogoče ogledati tudi video.

15 komentarjev

Evolucija - Velociraptor

Western Digital Velociraptor

vir: Storage Review
Storage Review - Skoraj šestnajst mesecev je že minilo, odkar je podjetje Western Digital predstavilo njihovega zadnjega Raptorja - trdi disk na vodilu SATA, kapacitete 150GB, v katerem so se plošče za razliko od običajnih diskov, vrtele s hitrostjo kar 10.000 vrtljajev na minuto. V tem času so ostali proizvajalci trdih diskov naredili precej napredka v sami hitrosti, predvsem pa v kapaciteti, s katero se Raptor ni mogel ravno pohvaliti.

21. aprila je zato Western Digital predstavil svoj nov trdi disk z zvenečim imenom Velociraptor. Hitrost vrtenja plošč ostaja pri 10.000 vrtljajih na minuto, so pa zato...

11 komentarjev

Intel se pripravlja na 65 nm

X-Bit Labs - Intel je včeraj najavil, da je začel s projektom adaptacije svoje tovarne v Arizoni, kjer bodo odslej namesto 200- obdelovali 300-milimetrske silicijeve rezine. S tem se bodo tudi začeli pripravljati na prehod na 65-nm tehnologijo izdelave procesorjev. Projekt bo stal dve milijardi dolarjev in ko bo končan, bo to peta Intelova tovarna s 300-mm silicijevimi rezinami. Prve tovrstne procesorje lahko pričakujemo naslednje leto. Več o tem.

21 komentarjev

Microsoft navzdol, dlančniki navzgor

več strani - Paket Office XP bo Microsoft sodeč po pocenitvi v ZDA in Kanadi kmalu pod ugodnejšimi pogoji (z za okoli 15 odstotkov nižjo ceno) ponudil še v Evropi. V prihodnjih mesecih je sicer napovedan izid nove inačice -- 2003.

Medtem pa uporaba dlančnikov v zahodni Evropi, kjer ima vodilni tržni delež Palm, narašča in je poskočila za slabih 35 odstotkov pri prodaji končnim uporabnikom. Pri prodaji podjetjem je zaznati rahlo nazadovanje.

Za večjo obveščenost pa še dve novosti pri Microsoftu: s strežnikom Windows Server 2003 so že križi in težave. Varnostne kopije, izdelane s priloženim programom NTBackup.exe so neuporabne (nezdružljive) v okolju Windows 2000. Microsoft tako kot ponavadi, obljublja popravek. In še, pred dnevi so izdali novo preizkusno različico orodja za izdelavo diagramov -- Visio 2003. Novo orodje naj bi zaznamovala poslovna inteligenca (BI), usklajenost s tehnologijo .NET in jezikom XML za učinkovitejše proučevanje poslovnih procesov in prenos podatkov. Ali bo...

2 komentarja

Namesto računalniške škatle rezina v omari?

Monitor - Pri Hewlett Packardu so začeli s postopki za izdelavo računalniških rezin. In kaj so računalniške rezine? Gre za poseben prostor v omari, ki jo danes že imajo računalniški centri in v kateri so ponavadi fizično locirani strežniki. Uporabnik bo tako imel na domači lokaciji le najbolj pomembne komponente (tipkovnico, miško, zaslon in enoto za povezavo). Rezine so nekaj posebnega tudi zato, ker ima vsak uporabnik v svoji rezini svoj trdi disk, procesor in pomnilnik.

HP razvija tudi učinkovite nadzorne in upravljalne mehanizme, da bo mogoče tovrstne računalnike enostavno nadgrajevati, vzdrževati in da bodo nekoriščena sistemska sredstva koristno uporabljena (neizkoriščeno moč našega procesorja bo lahko uporabil drug uporabnik, mi pa naprimer nezaseden prostor njegovega trdega diska). Končne izdelke napovedujejo za konec tega leta s čimer naj bi se stroški imetja osebnega računalnika bistveno zmanjšali a hkrati ohranili vse obstoječe prednosti njegove uporabe.

8 komentarjev

Radikalno!

Linear - Vem za vse mogoče modifikacije ohišij. Vem za vse mogoče modifikacije mišk. Vem za... Skratka vse se da modificirati. Tudi trde diske? Ja, tudi. To dokazuje ta članek. Sicer sam ne bi preizkušal (tudi vam ne priporočam), ker je prenevarno, ampak če pa imate bali de elefante pa kar... Človek se je namreč lotil vgrajevanja pleksi stekla na svoj trdi disk. Sicer zgleda res ql-sko, ampak je pa tvegano in če nimate ohišja v katerem se točno vidi trdi disk od zgoraj... nesmiselno. Ampak njega to ni motilo.

2 komentarja