»

Poganjanje Oken in okenskih programov na OS X

golem.de - Parallels Desktop, o katerem smo že poročali, omogoča poganjanje drugih operacijskih sistemov paralelno z OS X na Intelovih Macih, sedaj pa je tu njegova nadgradnja, ki omogoča tudi vzporedno delovanje Microsoft Viste RC1. Druge novosti so paralelno delovanje v še razvijajočem Leopardu (OS X 10.5), odpravljene napake pri poganjanju Solarisa in nov dodatek k spisku paralelno delujočih OS-ov -- OpenBSD 3.8. Nadgradnja je za obstoječe uporabnike brezplačna, za ostale je možna testna uporaba, ki lahko traja do dveh tednov in enega dneva.


Če vam do paralelno delujočih operacijskih sistemov ni, je podjetje CodeWeavers pred dnevi izdalo program CrossOver Mac, ki omogoča instalacijo in uporabo (ne vseh) programov narejenih za Windows...

5 komentarjev

Izšla sta novi wine in CrossOver Office

Slashdot - Včeraj je izšla nova različica emulatorja CrossOver Office 5, s katerim je mogoče pod Linuxom poganjati nekatere pisarniške aplikacije okolja Windows, kot na primer Microsoft Office, Lotus Notes, Microsoft Project in Visio, Macromedia Dreamweaver MX, Flash MX, Adobe Photoshop, itd. CrossOver med novostmi prinaša delno podporo za Microsoft Office 2003 (podpore za Outlook še ni).

Prav tako pa je izšel tudi wine 0.9, ki je za razliko od CrossOver Office-a brezplačen, prav tako pa služi poganjanju Windows programov pod Linuxom. Wine je tako po 12 letih razvoja prešel v beta fazo testiranja, čeprav ga številni uporabniki Linuxa že poznamo kot zanesljivo in zmogljivo orodje, saj podpira številne Windows aplikacije, med drugim tudi igre.

12 komentarjev

Samo Konqueror prestal varnostni test

Slo-Tech - Slashdot je objavil novico, da so odkrili novo varnostno luknjo v vseh brskalnikih. Samozavestno sem sledil povezavi v prepričanju, da se me kot uporabnika Mozille na Linuxu novica pravzaprav ne tiče. Ko se je izkazalo, da Mozilla 1.7.3 testa ni prestala, me je radovednost gnala naprej. Test sem izvedel še z naslednjimi brskalniki: 1. Firefox 1.0 za Linux - 2. Opera 7.54 za Linux - 3. Netscape 7.2 za Okna, nameščen s CrossOver v Linuxu - 4. IE 6, nameščen s CrossOver v Linuxu - 5. Firefox 1.0 za Okna, nameščen v Windows 98, ki tečejo na VmWare v Linuxu - 6. Konqueror. Od vseh naštetih je test uspešno prestal samo Konqueror.

68 komentarjev

CrossOver Office 3.0

PC Linux Online - Nova različica programskega paketa za poganjanje aplikacij za Windows v okolju Linux, CrossOver Office 3.0, podpira že več kot 30 programov. Že prej so bili podprti npr. Microsoft Office, Visio in Internet Explorer, Intuit Quicken, Macromedia Dreamweaver in Flash, zdaj pa lahko v Linuxu uporabljate tudi Lotus Notes 6.51, Microsoft Outlook XP in Microsoft Project. Klik!

41 komentarjev

Photoshop ne dovoli ponarejanja denarja?

Slashdot - Adobovi razvijalci so se pri snovanju nove različice svojega priljubljenega izdelka za obdelavo slik, Photoshop 8 (znan tudi kot CS), očitno še posebej potrudili. Obiskovalec foruma uporabnikov Photoshopa v Windowsu namreč poroča, da z omenjenim programom sploh ni moč odprti slik s podobo bankovca ameriškega dolarja. Enako menda velja tudi za euro, medtem ko oprijemljivh informacij o uspešnosti vgrajenega mehanizma pri drugih valutah še nimamo. Podobno spoznanje je doživel tudi nek drug uporabnik, ki je bankovec sicer odprl, natisnil pa je lahko le njegov del.

Bomo kmalu priča množičnemu upadu ponarejanja denarja?

37 komentarjev

Xandros Desktop 2.0

OSNews - Xandros Corporation je oznanil novo različico svoje tipično namizne distribucije Linuxa, ki ji je ime Xandros Desktop 2.0. Distribucija ja pri nas zaenkrat še nekoliko manj razširjena, vendar se njena priljubljenost utegne kmalu povečati, saj temelji na Debian Linuxu in nadaljuje z delom, ki ga je začel Corel, ki je bil eden prvih distributerjev Linuxa, privlačnega za namizne uporabnike.

Nova različica se lahko pohvali z novim okoljem KDE 3.1.4, predvsem pa s povsem poenostavljeno namestitvijo, ki se jo da opraviti že s štirimi (4) kliki. Xandros Desktop 2.0 bo na voljo od 9. decembra dalje, in sicer v treh izdajah:
  • Standard Edition (39 USD)
  • Deluxe Edition, ki lahko poganja tudi programe za Windows (89 USD)
  • 30-dnevna preskusna različica z brezplčanim prenosom

15 komentarjev

Microsoft ZamudaInZmeda™ 2003

Monitor - Kmalu po predstavitvi novega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 je iz Microsofta pricurljala vest o zamudi pri izdaji nove različice pisarniškega paketa Office 2003. Iz Redmonda so sporočili, da bodo kmalu izdali še eno razvojno različico, ki je rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Končno različico lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, torej nekje jeseni. http://www.monitor.si/s.nsf/vse/3105964...Klik!

Podjetje domnevno najbogatejšega Zemljana je razkrilo tudi načrte glede različnih paketov zbirke Office 2003. Ne boste verjeli, toda različnih paketov bo kar 7: Office 2003 Basic Edition, Office 2003 Standard Edition, Office 2003 Small Business Edition, Office 2003 Professional Edition, Office 2003 Professional Enterprise Edition, Office Students and Reachers Edition in Office Developer Edition. Opozoriti velja tudi na razlike med programi, ki so vključeni v posamezne pakete, saj bo v dražjih paketih npr. izboljšana podpora XML....

0 komentarjev

CrossOver Office 2.0!

PC Linux Online -

CodeWeavers, vodilni razvijalec programske opreme, ki omogoča uporabo programja za Windows pod Linuxom, je izdal CrossOver Office 2.0. Nova različica priljubljene programske opreme omogoča uporabo zbirke Microsoft Office XP in Adobeovega Photoshopa 7 v okolju Linux brez uporabe emulatorja. Polega tega dodaja podporo tudi japonskim, kitajskim in korejskim različicam programske opreme.

Že prejšnje različice so omogočale uporabo Lotus Notes, Intuit's Quicken, Microsoft Visio, Microsoft Internet Explorer in drugih programov v okolju Linux. Photoshop je za marsikoga ključni program, zato bo nova različica prispevala tudi k širjenju Linuxa na namizja. Uporabo Photoshopa pod Linuxom so si že ogledali na DesktopLinux.com.

CrossOver Office deluje na novih različicah distribucij SuSE, RedHat in Mandrake. Cena ene licence znaša 54,95 dolarjev. Klik!

5 komentarjev

Adobeovo programje v kitajščini

The Register - V intervjuju je Bruce Chizen, Adobeov veliki šefe, najavil namero svojega podjetja, da zaradi izjemno visoke stopnje piratstva na Kitajskem podjetje svojih programov ne bo več lokaliziralo. Po njegovih besedah namreč sama lokalizacija stane tričetrt milijona dolarjev, dohodki od prodaje pa dosegajo bore pol milijona zelencev. Med drugim se je pohvalil, da je med zadnjim obiskom Kitajske kupil CD za $3, s kompletnim portfeljem Adobovega programja...

Da pa se odnosi do avtorske lastnine kljub vsemu izboljšujejo, dokazuje tudi Mr. Billov obisk Beijinga, kjer je pozval vlado k resnejšemu pristopu -- saj tudi sama uporablja nemalo nelegalne opreme. Samo MS je zaradi gusarjenja imel v letu 2000 približno $4.1 MRD izpada prihodkov.

2 komentarja

AMD in Virtutech

Electic Tech - AMD in Virtutech sta najavila konec razvoja posebne aplikacije z imenom VirtuHammer. Gre za nekakšen programski simulator, ki bo simuliral obnašanje AMDjevega 64 bitnega Sledgehammer procesorja. Tako lahko razvijalci programske opreme že zdaj načrtujejo, programirajo in debugirajo aplikacije in operacijske sisteme za procesor, ki bo na voljo komaj v prvi polovici naslednjega leta. AMD je simulator že razposlal glavnim razvijalcem in si s tem vnaprej zagotovil podporo za svoj novi procesor veliko pred njegovim izidom. Več tukaj.

0 komentarjev