»

Zbogom, WordPad

Slo-Tech - Dasiravno je bil ves čas v senci velikega brata, je WordPad bolj ali manj uspešno preživel dolgih 28 let. Prvikrat se je pojavil v operacijskem sistemu Windows 95, zadnji nastop pa je imel očitno v Windows 11. Microsoft je ta teden sporočil, da je razvoj WordPada končan in da se ne bo nadaljeval. V eni izmed prihodnjih posodobitev operacijskega sistema pa bo WordPad v celoti odstranjen.

WordPad je le zadnja v vrsti komponent iz Windows, ki jih je letos pričakala sekira v obliki značke nepriporočen (deprecated). Enako se je zgodilo tudi Cortani, TLS 1.0 in 1.1, Microsoft Support Diagnostic Tool in AllJoyn. WordPada ne bomo zelo pogrešali, ker obstaja kopica alternativ, tudi brezplačnih. Osnovna verzija Worda, ki zmore vsaj isto kot WordPad, je na spletu na voljo tudi brezplačno. Tudi Beležnica v novih verzijah Windows se je precej izboljšala in je dobila na primer več zavihkov.

Leta 1995 je WordPad prispel s prvo verzijo Internet Explorerja in je nadomestil danes malo znano...

21 komentarjev

Novell sme tožiti Microsoft za 15 let nazaj

WordPerfect 5.1 za DOS iz leta 1989

vir: Bloomberg
Bloomberg - V davnih časih, še pred razmahom Windows, je bil glavni urejevalnik besedil WordPerfect, ki je imel v začetku 90. let 50-odstotni tržni delež. Leta 1994 ga je kupil Novell, ki ga je dve leti pozneje prodal Corelu, ki je njegov lastnik še danes. Novell je uspešno potopil WordPerfect, saj v dveh letih lastništva njegov tržni delež padel s 50 na 10 odstotkov, danes pa je še nižji. WordPerfecta danes ni mogoče kupiti posebej, ampak samo v kompletu skupaj s pregledničnim programom Quattro Pro in programom za izdelavo predstavitev Corel Presentations.

Aktualna zgodba ima korenine v letu 1996, ko je Caldera, ki ji je Novell prodal svoj operacijski sistem DR-DOS, tožila Microsoft zaradi nepoštene konkurence. Takrat se je Microsoft poravnal in...

8 komentarjev

Oracle umika brezplačni ODF vtičnik za MS Office

The Register - Pred kratkim smo izvedeli, da Sunov operacijski sistem Solaris po prevzemu Oracla ni več brezplačen - celo več, kupiti ga je mogoče samo skupaj s strežnikom. Še preden se je prah okrog te novice polegel, nas je Oracle spet presenetil: tokrat so z brezplačnih polic umaknili Sunov vtičnik za Microsoft Office, ki omogoči delo z zapisi OpenDocument (ki jih uporablja odprtokodni pisarniški paket OpenOffice.org) v starejših verzijah Officea. Po novem je vtičnik plačljiv, stane 90 USD na uporabnika, kupiti pa ga je mogoče samo v paketu 100 licenc. Torej če bi radi uporabili ta še predkratkim brezplačni vtičnik, morate zdaj Oraclu plačati najmanj 9000 USD. Za primerjavo, celoten Office 2007 Home and Student Edition (ki ODF zapis podpira sam po sebi in ga je dovoljeno namestiti na tri naprave) stane v ZDA 149 USD.

Kakšna usoda bo doletela OpenOffice.org, Javo in MySQL?

72 komentarjev

Google odprl kodo Protocol Buffers

Slo-Tech - Odpiranje kode očitno postaja čedalje bolj priljubljeno, kar dokazuje tudi Google, ki je pred kratkim odločil odpreti kodo svojega opisnega jezika za vmesnike, Protocol Buffers. Gre za poseben ukazni jezik, s katerim lahko opišemo vmesnike programske opreme in s katerim lahko dosežemo izmenjavo podatkov med različnimi programskimi komponentami.

Opisni jeziki za vmesnike se navadno uporabljajo za klicanje oddaljenih programskih procedur (RPC), Google pa Protocol Buffers uporablja za RPC klice in izmenjavo podatkov med različnimi sistemi in programi.

Po Googlovih navedbah je Protocol Buffers bistveno hitrejši in zmogljivejši od XML ter veliko enostavnejši od ostalih opisnih jezikov za vmesnike. Izvorna koda in dokumentacija sta že na voljo.

11 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

KOffice 1.3

KDE - Izšla je nova različica lahke pisarniške zbirke KOffice za operacijske sisteme Linux in Unix. Pohvali se lahko z izboljšanimi filtri, saj tako uvaža kot izvaža datoteke, narejene z zbirko OpenOffice.org, uvoziti zna datoteke PDF, izboljšani pa so tudi filtri za dokumente Microsoft Offica. Pomembna pridobitev nove različice je tudi samodejno deljenje besed, seznam vseh ostalih sprememb, navodila za prenos in uradno objavo pa lahko preberete tukaj.

Kdaj bodo imele vse pisarniške zbirke skupne oblike datotek?

1 komentar

Corel se prodaja

Monitor - Ustvarjalci zelo znanega grafičnega orodja Corel Draw bodo kmalu imeli novega lastnika. Podjetje Vector Capital naj bi za slabih 100 milijonov dolarjev odkupilo snovalce grafičnega programja. Poznavalci sicer predvidevajo sorazmerno majhen prevzemni znesek glede na uveljavljeno Corelovo blagovno znamko in kapitalsko vrednost družbe (Corel naj bi namreč imel že okoli 73 milijonov dolarjev čiste gotovine, da o obsegu ostalih sredtev niti ne govorimo). Posel bodo sklenili z 1,05 dolarja na delnico, kar je povrhu vsega še manj od načrtovane najnižje meje za prevzem. Sicer so pri Vector Capitalu že marca letos odkupili delnice v vrednosti 23 milijonov dolarjev delnic od Microsofta. Kljub slovesu je Corel v preteklih mesecih posloval slabo, vodstvo podjetja pa je presodilo, da potrebujejo nov veter v kapitalskih jadrih. Ali so razmišljali tudi o plovbi obstoječega vodstva iz podjetja, pa zaenkrat še ne moremo govoriti. Izvorna novica in Corelovo sporočilo za javnost.

3 komentarji

Microsoft ZamudaInZmeda™ 2003

Monitor - Kmalu po predstavitvi novega strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2003 je iz Microsofta pricurljala vest o zamudi pri izdaji nove različice pisarniškega paketa Office 2003. Iz Redmonda so sporočili, da bodo kmalu izdali še eno razvojno različico, ki je rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Končno različico lahko pričakujemo v tretjem četrtletju, torej nekje jeseni. http://www.monitor.si/s.nsf/vse/3105964...Klik!

Podjetje domnevno najbogatejšega Zemljana je razkrilo tudi načrte glede različnih paketov zbirke Office 2003. Ne boste verjeli, toda različnih paketov bo kar 7: Office 2003 Basic Edition, Office 2003 Standard Edition, Office 2003 Small Business Edition, Office 2003 Professional Edition, Office 2003 Professional Enterprise Edition, Office Students and Reachers Edition in Office Developer Edition. Opozoriti velja tudi na razlike med programi, ki so vključeni v posamezne pakete, saj bo v dražjih paketih npr. izboljšana podpora XML....

0 komentarjev

WordPerfect Office 11

PC Linux Online - Podjetje Corel Corporation je objavilo, da je WordPerfect Office 11 že na voljo v prodajalnah v Severni Ameriki. WordPerfect Office je prilagodljiva in učinkovita zbirka pisarniških programov, ki v novi izvedbi prinaša številne pridobitve na podočju XML, ki omogoča lažjo izmenjavo podatkov med dokumenti. Nova različica prav tako prinaša tudi možnost izvoza v obliki PDF, kar je poleg razširjene podpore XML že druga podobnost z odprto in brezplačno pisarniško zbirko OpenOffice.org. Poznavalci zbirki WordPerfect Office 11 ne napovedujejo pretiranega uspeha, kar je tudi razumljivo, saj se je v vojno med Microsoftov Office in OpenOffice.org (skupaj s StarOffice) zelo težko vmešati.

Cena popolne zbrike WordPerfect Office 11 je 299,99 USD, nadgradnje 149,99 USD in izobraževalne različice 99,99 USD. Na kratko so si jo ogledali na The Globe and Mail, na ZDNet so primerjali beta različice MS Office 2003, Openoffice.org 1.1 in WordPerfect Office 11, na voljo pa je tudi uradna izjava za javnost.

0 komentarjev

OpenOffice.org in Ximian

Slo-Tech - Microsoft Office resnično dominira na trgu pisarniškh sistemov, toda kmalu se utegnejo zadeve korenito spremeniti. OpenOffice.org izjemno hitro napreduje in pravkar je izšla različica 1.1 beta. Ta izdaja prinaša pomemben napredek programske zbirke, glavni novosti pa sta številni novi uvozni in izvozni filtri (PDF, Macromedia Flash, DocBook, številne oblike PDA Office, XML, XHTML ...) ter podpora jezikom, kot so tajski, arabski, hebrejski in hindi. DolVleka.

Zelo razveseljiva novica pa je prišla iz podjetja Ximian, ki bo v prihodnje sodeloval pri razvoju programskega paketa OpenOffice.org in ga bo poskušal čimbolje združiti z namiznim okoljem GNOME, ki ga tudi sam na široko razvija in promovira. Na voljo so elektronski diapozitivi ob katerim se marsikomu cedijo sline [:D] .

11 komentarjev

Microsoft Office 2003: Status

ZDNet - Microsoft je najavil pričetek razpošiljanja druge beta verzije storilnostnega paketa Office 2003 za naslednji teden. Dasiravno je bilo programje za celih šest ur sicer že na voljo MSDN naročnikom, je bilo od tam odstranjeno, saj naj bi šlo za napako--. (Sicer pa je bilo to dovolj, da si omenjeni paket lahko brez naročnine oz. za "strošek impulzov" namesti praktično kdorkoli.)

Obenem pa je na mestu tudi kratka predstavitev dveh novih izdelkov, ki jih imamo ugledati. Prva aplikacija je Office OneNote, ki je primarno sicer namenjena uporabnikom Prepognjenčkov™ (TabletPC), vendar se izkaže za zelo uporabno tudi na prenosnih in stacionarnih PCjih. Gre za malce naprednejšo različico Outlookovih zapiskov (notes), ki deluje podobno kot Word, le da je zapisovanje možno po vsej delovni površini. Pravzaprav gre kar za elektronsko verzijo A4 bloka; izbiranje in urejanje listov je zaradi inovativnega uporabniškega vmesnika za stare mačke rahlo nerodno, saj gre za Office popolnoma nov koncept.

...

3 komentarji

Seagate pravi: We Turn On Ideas

X-Bit Labs - Računalniško podjetje Seagate, eden vodilnih proizvajalcev trdih diskov, je danes predstavilo svoj nov slogan ter grafično podobo. Njihov logo bo tako zelene barve, njihov nov uradni slogan pa se glasi: We Turn On Ideas. Nova oznaka se bo pojavljala na vseh izdelkih in reklamnem materialu, so še zapisali v uradni izjavi za javnost. Klik!

2 komentarja

Microsoft Software: Love Essentials

The Register - Naj se mi oprosti tale copy/paste:
Visio 2002 - When you finally get your date back to your flat you need to make sure everything is in place for the perfect romantic evening. So use Microsoft's diagramming and graphics tools to plot the position of your stereo to give the perfect mood music and the drinks cabinet to serve the all important nightcap.
Klik!

p.s.: klik se izplača že zaradi dveh fletnih slikic >:D

12 komentarjev