»

Na Japonskem organizirali maraton humanoidnih minirobotov

PhysOrg.com - Na Japonskem so organizirali prvi maraton za humanoidne minirobote, ki se ga je udeležilo pet ekip. Tekmovanje se je odvijalo v dvorani v Osaki na 100-metrski krožni progi, kjer bil start v četrtek. Pričakovali so, da bo tekmovanje trajalo štiri dni, a so prvi na cilj prispeli že po dveh. Zmagal je Robovie PC, ki je za 422 krogov potreboval 54 ur 57 minut in 20 sekund, kar predstavlja povprečno hitrost 0,77 kilometra na uro. Drugouvrščeni je zaostal sekundo.



Žirija je dovolila, da so ekipe svojim robotom menjale baterije in servomotorje, ko so se ti iztrošili. Zmagovalec Robovie PC, ki meri 40 centimetrov in tehta 2,4 kilograma, je bil večino dirke na drugem mestu, a je v zadnjih izdihljajih preizkušnje prehitel...

35 komentarjev

Objavljena analiza incidenta v CERN-u

Slashdot - Kot smo že poročali, so v CERN-u zagnali veliki hadronski trkalnik (LHC), prav tako pa je v javnost prišla vest, da je pri zagonu šlo nekaj narobe. Iz trkalnika je ušel helij, zato so ga takoj ustavili ter se lotili preiskave, ki je sedaj končana.

Poročajo, da je žlahtni plin ušel zaradi napake v električni povezavi dveh magnetov trkalnika. Vsi varnostni ukrepi so se sprožili in bili izpeljani, kot so predvidevali, zato nihče ni bil ogrožen. Trkalnik bodo ponovno zagnali prihodnje leto, do takrat pa naj bi odpravili nastalo škodo ter preverili celoten sistem, da se neljubi dogodek ne bi ponovno pripetil.

259 komentarjev

Domače branje: "Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books."

Slo-Tech - Schneier, Bruce. 2003. Beyond Fear. New York: Copernicus Books.

Bruce Schneier, se sicer ukvarja z računalniško varnostjo in kriptografijo, vendar pa v knjigi Beyond Fear govori predvsem o varnosti na splošno. Osnovni principi varnosti varnosti se namreč ne razlikujejo, pa naj gre za informacijsko varnost, fizično varnost ali varnost pred terorizmom.

Na začetku knjige Schneier razloži nekaj osnovnih konceptov, predvsem to, da je varnost stvar tehtanja ("security is a trade-off"), v nadaljevanju pa se ukvarja z osnovnimi principi napada ter varovanja. Z številnimi primeri pokaže da popolnoma učinkoviti protiukrepi ne obstajajo in da posledično tudi popolne varnosti ni. Prav tako pokaže tudi da sam nakup varnostne tehnologije ni zadosten ukrep za povečevanje varnosti in da enako velja tudi za panično zaostrovanje varnostnih ukrepov. Ne preseneča, da se ravno zato Schneier v knjigi dotakne tudi ukrepov za povečevanje varnosti v letalskem prometu in protiterorističnih ukrepov v ZDA...

11 komentarjev

Vodič: varnost na spletu

PC Stats - Zadnja generacija virusov je, vsaj upam, marsikoga prepričala v skrb za varnost svojega računalnika, v kolikor tega ni počel prej. Za vse, ki ne vejo, kako se lotili varovanja svojih mlinčkov, pa so poskrbeli na PC Stats.

Avtor se je potrudil in napisal kar 11 strani dolg dolg članek, ki razloži osnove varnosti na spletu, postavitve požarnega zidu, upravljanja s porti in podobno. Za vse, ki še vedno kolebate, kako se rešiti neprijetnosti z ZlobnoKodo™, je branje obvezno.

2 komentarja

Najneumnejši varnostni ukrepi

The Register -

Z današnjim dnem je Privacy International končala tekmovanje za najneumnejše varnostne ukrepe na svetu, ki se je pričelo v februarju. Nominiranih je bilo prek 5.000 institucij širom sveta (natančneje iz 35 držav). Verjetno je odveč poudarjati dejstvo, da so bila letališča v veliki večini. Varnost na prvem mestu, kakopak. Poglejmo si zmagovalce v nekaterih kategorijah.

  • V kategoriji najneumnejšega ukrepa naspoh je zmagala avstralska vlada za "vrsto nesmiselnih, vznemirjajočih ukrepov, namenjenih zgolj samim sebi;"
  • V kategoriji najbolj nečastnih ukrepov je zmagal New Yorker Hotel za "agresivne, nepomembne in nepotrebne varnostne ukrepe," karkoli že to pomeni;
  • V kategoriji najbolj ostudnih in vsiljivih ukrepov pa je zmagal terminal Delta JFK-letališča, kjer so doječo mater prisili piti lastno mleko. Zavoljo varnosti, seveda.
Vse ostale kategorije, zmagovalce in drugouvrščene si lahko ogledate v izvirni novici ali neposredno na straneh prirediteljev tekmovanja.

5 komentarjev

Modifikacije ventilatorjev

Jaz - Heh, to novico pa je Timon spisal kar pošteno, tako da vam bom kar posredoval njegov e-mail:

Glede na to, da so vse Big Kahune zaposlene, je na mojih majhnih in neizkušenih ramenih, da vem prinesem dnevne novice. Upam le, da mi jih bodo Big Kahune (luni&Co) objavili . Če pa ne, pa pač ne. Torej k stvari! Glede na to, da se naše tekmovanje Portorož 2001 približuje z svetlobno hitrostvo (dejansko!) vem predlagam, da si modificirate ohišje. Za vse tiste, ki boste tekmovali v kategoriji "Najbolj šminkerski računalnik", je vodič, kako pobarvati lopatice na ventilatorju. Nakaj podobnega je objavil že luni, ampak več glav boljše pofarba! Vodič najdete tukaj.

1 komentar

Slo-Tech Portorož 2001

Jaz - Heh, da ne boste mislili, da je te tekmovanje ostalo samo pri ideji. Nope, vsa stvar se trenutno pospešeno načrtuje in organizira. Glede na to, da je organizator FlipeR, je najbolje, da vam detajle pove kar on:

Hehe! Dragi moji, prišel je čas, da vas malce več obvestim o dogajanju okoli tekmovanja Slo-tech Portorož 2001, ki se je medtem prelevilo iz strgane zamisli ob pol treh zjutraj do dobro organiziranega dogodka, ki ga bodo spremljali tudi mediji! Prijavna skripta je v delu (je tako, Primož?) in kmalu se boste lahko prijavili na tekmovanje (različne kategorije), si poiskali prevoz, ipd. No takole... Tekmovalo se bo v sledečih kategorijah:
  • Najbolj overclockan računalnik (izračunan bo index za vsak računalnik, tako da ne bodo frekvenčno najhitrejši računalniki avtomatsko zmagovalci!)
  • Najlepši računalnik, tako zunanjost, kot notranjost (pač, če bo všeč žiriji, če ne pa nič... je kdo rekel podkupnina? )
  • Najhitrejši računalnik (ja, tu pa je vse odvisno od čiste hitrosti; zmagovalec...

11 komentarjev