»

Novosti podjetja Seagate

Seagate - Največji svetovni proizvajalec trdih diskov, ki med drugim dobavlja svoje nosilce podatkov tudi za predvajalnike iPod, Seagate je včeraj v svojem prodajnem programu najavil kar nekaj novosti. Trgu bodo tako ponudili prvi 2,5 palčni trdi disk z navpičnim zapisovanjem podatkov (160 GB model za prenosnike), prvi trdi disk s Full Disc Encryption za podatke, ki zahtevajo višjo stopnjo varovanja, prvi 1 palčni 8 GB disk za prenosne naprave (podobni 6 GB model najdemo v iPodu) ter trdi disk namenjen za vgradnjo v avtomobile (zmožnost delovanja pri temperaturnem razponu od -35 do 85 stopinj).



Iz paketa desetih pomladanskih novosti ameriškega podjetja...

10 komentarjev

Hitachijev 250 gigabajtnež

The inquirer - Hitachi je danes uradno "splavil" svoj novi Serial ATA disk s kapaciteto kar 250 GB. 3,5-palčni disk Deskstar 7K250 se v eni minuti zavrti 7.200-krat. Poleg Serial ATA diska bo Hitachi na tržišče poslal še diske kapacitet 40, 80 ter 160 GB, z ali brez Serial ATA vmesnika. Cene diskov zaenkrat še niso znane, zvedeli pa naj bi jih konec meseca, ko bodo naprodaj. Kljub temu, da S-ATA diski prihajajo na tržišče relativno počasi, je že očitno, da bo nova tehnologija kaj kmalu zamenjala svojo predhodnico. Klik!

0 komentarjev

70 Terabajtni RAID

Tom's Hardware - Tračne enote so že lep čas "zastarele", a so se obdržale -- predvsem zaradi preprostosti, kapacitet in cen. A na univerzi v Tubinegnu so odločili za alternativo; za shranjevanje so uporabili kar trde diske. Nakupili so 576 Maxtorjevih diskov s kapaciteto 160 GB in tako dobili 70 TB prostora. Da bi se izognili dolgotrajnemu shranjevanju, so za prenos podatkov uporabili SATA-sistem. Na matičnih ploščah, ki skrbijo za delovanje, tiktajo AMD Athlon MP 1500+ procesorji -- na vsaki po dva. Impresivno, kaj.

14 komentarjev

Eksterni WD

Tom's Hardware - Western Digital ni le izvrsten proizvajalec vgradnih diskov, temveč tudi prenosnih nosilcev podatkov. Na trg so pred kratkim poslali diska s kapacitetami 200 in 250 Gb. Priklopimo jih lahko preko USB2.0 ali Firewire vmesnika, tako kot vgradnji diski pa imata tudi ta 8 MB predpomnilnika. Disk pa ni le hiter, temveč tudi "lep", saj ima pri robu dve svetilni telesi.

2 komentarja

Seagate Baracuda Serial ATA

X-Bit Labs - V predvčerajšnji novici sem pisal o Maxtorjevem trdem disku, ki med prvimi podpira Serial ATA. Kot vsi veste, ima Serial ATA ožje kable. Seveda se razlikuje tudi po hitrejšem prenosu, ki ima zgornjo mejo pri 150 MB/S. Seveda zaradi majhnosti ne omejuje pretoka zraka, kar je spet ena dobra lastnost.

Tokrat so si na X-Bit Labs pobliže ogledali Seagateov model, ki pravtako podpira Serial ATA in spisali obsežen, kar 17 strani dolg test. Preden so sploh začeli testirati pa so se vprašali, če je SATA sploh hitrejši v praksi kot ATA133. Testirali so z različnimi SATA krmilniki, vendar je na nekaj testih kar nekaj razlike med njimi po hitrosti pisanja ter branja. Tu je še posebaj izstopal model podjetja Silicon Image...

4 komentarji

Hitachi Deskstar 180GXP

Hardware Zone - Ponavadi, ko govorimo o vrhunskih trdih diskih pomislimo na podjetji WD in Maxtor. A na tržišču je še kar nekaj izvrstnih izdelkov kot je Hitachi Deskstar 180GXP . Hitachi je sicer poznano ime, a ga pri "boljših" računalnikih dostikrat zanemarimo. Da pa bi temu dokazali nasprotno so na Hardware Zone stestirali prej omenjeni disk. Z njim so bili zadovoljni, glede na to da je na enem ploščku "le" 60 GB prostora. Naj omenim le še to, da se disk vrti pri 7200 obratih in ima 8 MB predpomnilnika.

18 komentarjev

Maxtor DiamondMax 9 160 GB Serial ATA

OCAddiction - Podjetje Maxtor, znano po odličnih trdih diskih, je izdelalo trdi disk kapacitete 160 GB. Razlikuje pa se od ostalih predvsem po tem, da ima priklop namesto na navadne IDE kable, na Serial ATA prikljček. Serial ATA je veliko bolj uporaben kot "navaden" ATA, ker ima manjši priključek in ožje kable, ki ne zavirajo pretoka zraka po ohišju, poleg vsega pa se razlikuje še po hitrosti saj je največja hitrost 150 MB/s.

Kako pa se disk obnese v praksi? Na OCAddiction so na test postavili ta trdi disk. Teste so izvedli v programih HDTach 2.61, ATTO, SiSoft 2003 in pa PCMark 2002. Po pričakovanjih je disk...

8 komentarjev

Seagateovi SATA-diski

X-Bit Labs -

Kot je videti, smo zadnje čase priče pohodu novih tehnologij na računalniškem področju. Danes je tako Seagate storil nov korak k popularizaciji SATA-diskov, saj so štiri mesece za Maxtorjem le začeli prodajati svoje SATA-150 diske, tokrat na ameriških tleh.

Zaenkrat je moči dobiti le 80 in 120 GB inačici z 8 MB prepomnilnika in 7200 rpm hitrostjo vrtenja plošč. Cena manjšega modela bo 160, medtem ko bo cena večjega okroglih 200 dolarjev. Očitno lahko diske te vrste pričakujemo kmalu tudi na Slovenskem. Več o tem.

4 komentarji

Seagateov Serial-ATA disk

Envy News - Serial ATA je standard, ki je povzročil obilico veselja med računalničarji. Ko je bil najavljen, smo vsi pričakovali prve enote, a je do splavitve preteklo še veliko vode. Počasi (a vztrajno) smo videvali prve PCI kontrolerje za Serial ATA, nato opažali splavitev osnovnih plošč s podporo standardu, in tako dalje. No, do danes je na žalost Seagate edino podjetje z izdanim trdim diskom s podporo temu standardu, a se mu, kot kaže, kani kmalu pridružiti tudi Maxtor. Ostali bodo, po načelu "vodi me, o cenzor moj", sledili kmalu [:D]. Na Envy News so spisali obsežen test Seagateovega 120-gigabajtneža, ki deluje na SATA vodilu. V kopici opravljenih testov so ga primerjali s 120-GB Seagateom na starem ATA vodilu, ter bili z enoto razmeroma zadovoljni. Klikus!

4 komentarji

Prva obletnica prenove

Slo-Tech - Vidno se že staram, moram priznati. Sploh se mi več ne da pisati spisov, dolgih tisoče besed . Naj vas samo opomnim: Natanko pred letom dni smo uradno prenovili Slo-Tech ter uvedli oblikovanje strani, ki ga s pridom uporabljate še danes. Izgleda, da vam je res všeč. Samo včeraj smo namreč imeli 3600 obiskovalcev na strani .

9 komentarjev

Sony Vaio Music Clip MC-S50

The Register - The Register je objavil test precej zanimivega MP3 predvajalnika, ki je še najbolj podoben kemičnemu svinčniku. Celotna naprave tehta 33g, zaradi majhnosti pa bi utegnila povzročati kar nekaj težav z gumbi. Vendar se to ne bo zgodilo prepogosto, saj ima dokaj dober razpored tipk, poleg tega pa se odlikuje tudi z zaslonom LCD, ki pa vsaj po mojem mnenju zaradi majhnosti ne more prikazati imena skladbe. Z eno baterijo tipa AAA, ki je potrebna za normalno delovanje naprave, lahko vsaj 6 ur nepretrgoma poslušali glasbo. Ker naprave nima mehanizma, tudi ni občutljiva na tresljaje. Naprava vsebuje 64 MB Flash pomnilnika, kar zadostuje za približno 120 minut glasbe. V napravo lahko naložimo tudi nekompresirano glasbo v zapisu .waw, za kompresijo pa bo poskrbel algoritem ATRAC 3, ki original skompresira na 1/10 njegove prvotne velikosti. Cena je sicer visoka , saj znaša L229, vendar se moramo za dobro prenosnost in napredne algoritme stiskanja odpovedati kar zajetni količini denarja....

0 komentarjev